Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да накараме микровълновата да заблести от чистота?

27 декември 2021, 15:30 часа

Дори и да бъдем много внимателни, нашата микровълнова бива замърсявана редовно, а нейното почистване е доста досадно задължение. Може да се отървете от неприятното търкане само с някои проверени с времето хитри трикове. Нужни са ви само вода, лимонов сок, сода и оцет.

Оцет и сода

В купичка с вода може да сложите около две-три супени лъжици оцет, да я поставите в микровълновата и да оставите да се нагрее до най-много петнайсет минути на максимум мощност. Преди отваряне на вратата, изчакайте около двайсет минути или половин час. И преди нейното отваряне трябва да отворите вратата на кухнята, за да влезе чист въздух отвън, защото оцетът има силни изпарения, които дразнят дихателните пътища и очите. След отварянето може да отстраните с гъбичка мазнините от фурната.

Содата пък може да замени оцета. В купичка се смесват три чаени лъжички сода с половин литър вода. Тази смес може да бъде загрята в микровълновата за десетина минути. След това се изчаква до петнайсет-двайсет мин. Едва след това вратата на фурната може да бъде отворена и почистена с гъба.

Сок от лимон

Сокът от лимон е подходящ ако желаете да извършите не само почистване, но и премахване на лоша миризма от микровълновата. В 400 - 500 милилитра вода се слагат две чаени лъжици лимонена киселина и четири чаени лъжици сок от лимон. Могат да бъдат прибавени и  резенчета от лимона, както и от портокал, мандарина или грейпфрут. Тази смес може да бъде нагрята за петнайсетина минути, след което фурната може да се почисти с гъба.

Как да поддържаме микровълновата чиста?

1. Размразявайте  храна в дълбок съд.

 2. Ако нагрявате хранителните продукти, покривайте ги отгоре със специален капак от пластмаса, хартия за печене или фолио.

3. Не бива в микровълновата да слагате продукти, които могат да гръмнат,  като например яйца.

 4. След като я изключите, изтрийте фурната със салфетка и оставете отворена вратата и за кратко време.

Нагревателят на кварцовата скара няма нужда да бъде почистван, тъй като интензивната топлина премахва остатъците от всички пръски, но нагревателният елемент на скарата е редно редовно да се почиства  с топла вода, препарат и гъба. Включете микровълновата след почистване на скарата, като се уверите, че е суха. Много от аксесоарите за микровълнова могат да бъдат измивани  в съдомиялната.

 Не забравяйте, че препарати за почистване с абразивни елементи, стоманена вата, шкурка и други груби почистващи предмети могат да повредят контролния панел и вътрешната и външна част на фурната. Използвайте гъба и мек препарат или спрей, както и хартиени кърпи, за да почистите стъклото. Препаратът за почистване не бива да бъде нанасян директно върху фурната, а по-добре на кърпа преди това.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес