Как най-бързо да премахнем неприятните миризми от стаята?

26426
Как най-бързо да премахнем неприятните миризми от стаята?
Снимка: iStock/Guliver

Без значение колко е чисто нашето жилище, някои места в него винаги миришат лошо от време на време. Но няма нужда да изпадаме в параноя, това си е съвсем нормално! За щастие, съществуват доста трикове, които ще ни помогнат в подобни ситуации.

1. Парфюмиране на къщата с прахосмукачка.

Прахосмукачката може да има и друга функция, освен да засмуква прах. Напръскайте няколко листа кухненски хартиени кърпи с парфюм, който харесвате. След това ги поставете в контейнера на прахосмукачката (когато е напълно чист, разбира се). Започнете да „прахосмучете" къщата и тя бързо ще бъде запълнена с аромата, който сте си избрали.

2. Миризма на цигари.

Знае се, че миризмата на цигари прониква в дрехите и предметите наоколо. Пушачите даже също се оплакват от това явление! За да премахнете миризмата на тютюн, оцетът е идеалното средство. Напоете гъба с оцет, оставете я на открито няколко часа и ще се уверите, че оцетът неутрализира миризмата на цигари.

Ето как опитните домакини използват хартията за печене за почистване на банята

3. Миризми от готвене.

Има определени храни, които при готвене излъчват не съвсем приятна миризма. За да ги премахнете, добавете орехи или лешници заедно с черупките към водата за готвене. Така ще се абсорбират всички миризми, които биха се разпространили наоколо. Рибата е един от продуктите, които излъчват силна миризма. В този случай добавете във фурната върху алуминиево фолио джинджифил заедно с обелени кори от портокал или лимон.

4. Използвано олио.

Изливането на използвано готварско олио в канала на мивката е разпространен лош навик. Маслото полепва по тръбата и причинява там натрупване на мръсотия. В резултат получаваме мивка с миризма на остатъци от храна. Ако искате да избегнете това, опитайте по-често да наливате вряла вода в мивката и най-малко веднъж месечно сипвайте дезинфектант в канала, като го оставите да действа цяла нощ.

5. Миризма на боя.

Прясно боядисаните стени не е задължително да миришат. Има един много прост (и изненадващ!) трик, който бихте могли да опитате следващия път, когато променяте вида на стаята: заедно с боята смесете малко ванилия. Ако пък вече току-що сте боядисали стените, поставете в ъгъла на стаята съд с току-що смляно кафе.

Най-евтиният и ефективен начин за бързо почистване дори на най-мръсната фурна

6. Микровълновата и нейните аромати.

Този малък уред широко се използва и именно поради това е склонен да натрупва неприятни миризми. Оставяме вратата му понякога отворена, за да проверим дали миризмата се разсейва - но пак се убеждаваме, че резултатът е никакъв. Ето защо, следващия път, когато микровълновата отново „мирише“, сложете в нея чаша вода с лимонов сок за 30 секунди да се загрее на максимална мощност.

7. В хладилника.

Измийте хладилника с оцет и гореща вода, оставете тази смес да действа около 20 минути. След това го изплакнете старателно с вода. За да го запазите свеж по-дълго, може да нарежете един лимон и да поставите половинките върху рафтовете.

8. Влага в мебелите.

Някои от мебелите, особено по-стари, понякога задържат влага и издават неприятна миризма. За да избегнете този проблем, почистете тяхната вътрешност с кърпа, навлажнена със смес от студена вода и сода за хляб (содата посипете суха върху влажната кърпа, не я разтваряйте във водата!). След това разпръснете вътре прясно смляно кафе, затворете мебелите и оставете кафето да действа цяла нощ.

9. Миризливи кофи за боклук.

За да изчезне миризмата на боклука, изпразвайте по-често кофите за боклук и ги чистете с белина най-малко веднъж седмично. Пък, ако искате да избегнете лошите миризми завинаги, сложете шепа смес за котешка тоалетна вътре в кофите, за да ги абсорбира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Този предмет в банята поглъща огромно количество опасни бактерии

10 домакински препарати, от които можете да спестите

Как да премахнете боята от дрехи, килими и тапицерия у дома?

Вместо пролетно почистване, направете това

„Излъчват опасни вещества“: Какво не трябва да се мие в съдомиялна машина

Колко често трябва да сменяте спалното си бельо - важни правила, които всеки трябва да знае

С това практично подреждане на дрехи ще си спестите много усилия

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще светне

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com