Как най-бързо да почистим дома си от прах?

27874
Как най-бързо да почистим дома си от прах?
Снимка: iStock

Понякога се случва да прекараме цял ден в почистване на жилището - и да останем разочаровани, защото на следващия ден прахът отново е навсякъде. Няма страшно, в такива случаи е важно да не се обезсърчаваме!

Ето 7 изпитани съвета за ефективна борба с праха у дома!

1. Създайте си рутина и организираност – тоест, навици за редовно почистване на праха

Първият съвет за избягване на натрупването на прах у дома е да си установите рутина – сиреч навик, за своевременно и редовно почистване. Избърсването на праха от мебелите поне три пъти седмично е перфектният способ за поддържане на чистота в жилището. Препоръчваме да използвате влажна кърпа, за да премахнете замърсяванията – а след това хавлиена кърпа с лак за мебели, за да завършите почистването и парфюмирането на помещенията.

Най-важното: това трябва да бъде редовна рутина в текущ, постоянен режим! Всяка домакиня, която е свикнала да отлага всичко наведнъж за един ден, прави голяма грешка. Това е така, защото проблемите се натрупват и в крайна сметка отнемат повече време, отколкото сте предвидили.

Тайната на правилното и бързо основно почистване в дома: Ето откъде да започнете

2. Почиствайте с прахосмукачка поне веднъж седмично

Почиствайте с прахосмукачка цялата жилищна среда, като обръщате специално внимание на зоните с най-интензивно присъствие на хора. Честото изсмукване на праха намалява натрупването му в ъглите и под мебелите; подобрение, което може да се види веднага. Спазвайте следните съвети, за да бъде почистването още по-ефективно!

Редовно сменяйте филтъра на вашата прахосмукачка. Обърнете внимание на състоянието й: ако е повредена, тя връща повече прах, отколкото засмуква, което влошава проблема. Избягвайте да използвате кърпи преди минаването с прахосмукачката, те само разнасят мръсотията.

Периодичното метене на пода също помага! Използвайте метла и кофичка за боклук, за да намалите допълнително праха, натрупан в ъглите. Обърнете внимание на зоните с най-голяма циркулация на хора: входа на къщата, коридорите, гостната, кухнята.

3. Бършете пода

Обувайте подходящи чехли или домашни пантофи: следващата стъпка за почистване е да дезинфекцирате пода с влажен парцал. Не е необходимо да създавате фантастични химически смеси - проста смес от вода и дезинфектант е достатъчна, за да елиминирате акари, вируси и бактерии, без да оцветявате повърхността.

4. Почиствайте завесите

Колкото и красива да е една завеса, тя натрупва много прах от околната среда. Ако имате платнена завеса, перете я на всеки три месеца. За тези, които ползват метални щори - използвайте препарати, предназначени специално за почистване на такива материали, които могат да направят почистването по-практично и ефективно.

5. Изтупвайте възглавниците и килимите

Не забравяйте да изтупвате възглавниците и килимите от време на време. Точно както завесите, с течение на времето килимите и възглавниците са склонни да натрупват много прах. Той не изчезва никъде, а се връща в околната среда. На всеки три месеца изнасяйте възглавниците и килимите си навън и изтупвайте праха от тях – важно е това да се извършва върху цялата им площ. Изтупването престава, когато вече няма прах по повърхността им.

10 грешки при почистване, заради които домът ви никога няма да е чист

6. Овлажнявайте въздуха

И накрая, допълнителен съвет за хората, които са алергични към прах - използвайте овлажнители за въздух след почистването на жилището. Такива устройства подобряват качеството на въздуха и минимизират подобни алергии. Само ги ползвайте умерено, за да се избегне излишна влажност и поява на мухъл!

7. Кажете сбогом на дрънкулките

Всички имаме някаква безсмислена украса, която служи само за натрупване на прах. Огледайте се из жилището за предмети, които натрупват прах, но не са кой знае колко полезни, и ги изхвърлете. Ако пък украсата ви харесва, но все още трупа прах, поставете я в отделна стая. По този начин ще задържа по-малко прах в основните стаи на жилището.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com