Кога НИКОГА не се слага омекотител в пералнята?

5421
Кога НИКОГА не се слага омекотител в пералнята?
Снимка: iStock

От домашния сапун, направен от свинска мас, през първите прахове за пране до модерните препарати, които даряват дрехите с дълготрайна свежест и неустоим аромат като на скъпа парфюмерия, начинът, по който се грижим за тъканите в дома си и за любимия си аутфит се е променил много през последните години. Омекотителят става постепенно неизменна част от всяко пускане на пералнята машина и дори не можем да си представим прането без него.

От средство за улесняване на гладенето и премахване на статичното електричество при определени материи, омекотителят се превръща в симфония от ухания, които ни карат да се чувстваме луксозно с аромати на сладки плодове, ванилия, тайнствени билки, редки цветя или парфюми. Ако слагате омекотител винаги, когато перете, тази статия е точно за вас, тъй като ще ви посочи основна ваша грешка по отношение на грижата за тъканите и дрехите и ще ви научи кога НИКОГА не се слага омекотител в пералнята.

Кога не трябва да използвате омекотител за пране?

Ползи от омекотителя

Освен очевидните – траен аромат на свежо пране, който се запазва дълго със съвременните формули, омекотителят е важен и защото:

  • улеснява гладенето, което е голяма помощ за домакините, заети днес и с кариерата си освен с дома и отглеждането на децата,
  • намалява намачкването на дрехите, които без употреба на омекотител са с много повече гънки след центрофугата и сушилнята,
  • създава илюзия за пране, изсъхнало не с помощта на техниката, а по най-добрия начин – на слънце,
  • омекотява тъканите и ги прави приятни на допир,
  • премахва статичното електричество, което е особено неприятно за дамите с дълги коси и децата.

Не всички дрехи обаче се нуждаят от омекотител. Има тъкани, за които употребата на омекотител не се препоръчва, тъй като има нанася вреди.

Кога не трябва да използвате омекотител за пране?

Кога НИКОГА не се слага омекотител в пералнята?

Една от най-честите грешки, допускани от домакините, е добавянето на омекотител при пране на… хавлиите. Изненадахме ви, нали? Омекотителят наистина прави кърпите ви по-меки и пухкави и следователно много по-приятни за използване, но той намалява абсорбцията им с течение на времето, тоест вреди на основното им предназначение. Ако търсите златната среда, то използвайте омекотител с кърпите пестеливо и не го добавяйте при всяко пране. Това особено важи за кърпи от микрофибър, чиито свойства могат да бъдат напълно унищожени от омекотителя.

Сред тъканите, които са свързани с отговора на въпроса кога НИКОГА не се слага омекотител в пералнята, са именно хавлиените кърпи, спортното облекло за тренировки във фитнес залата, тениса, танците, йогата или сутрешния крос, както и всякакви облекла, за които е известно, че отвеждат влагата или че са еластични. Омекотителят пречи на процеса на отвеждане на влагата и така нарушава основното предназначение на тези специални тъкани. Омекотителят уврежда абсорбиращите свойства на спандекса и намалява способността му да се разтяга и преоформя. Най-добре е да избягвате използването на омекотител с всякакви дрехи, съдържащи еластан.

Ограничаването на употребата на омекотител, който далеч не е нужен за всички дрехи и тъкани, които перем, помага за опазване на природата, морските и речните обитатели, еко решение е, пести от семейния бюджет и удължава живота на пералнята машина. Ето защо в зората на появата на омекотителите те се рекламираха като такива за определени тъкани, докато днес не пропускаме добавянето на омекотител при всяко пране – голяма грешка, която всички допускаме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com