Колко най-много прах се слага в пералнята?

67960
Колко най-много прах се слага в пералнята?
Снимка: iStock

Изборът на перилен препарат е от значение за свежото, чисто и ароматно пране не по-малко от избора на подходяща  програма, щадяща тъканите и гарантираща отлични резултати. Употребата на перилен препарат, който не е подходящ за цвета или за материята, може да доведе до появата на жълти или бели петна върху тъмните дрехи, избеляване и загуба на свежестта и наситеността на цвета при цветните тъкани, некачествено и непълно изпиране, трайно запечатване на мръсотията и петната в тъканите и като цяло да направи дрехите по-зле изглеждащи, отколкото преди да ги поставите в пералнята.

Повечето домакини са наясно с този факт, поради което внимателно избират както праха за пране и неговата форма – течен, прахообразен, под формата на бомбички, които се поставят направо в барабана на машината, така и останалите препарати, които използват за грижа за дрехите като омекотители, препарат против котлен камък и прочие, но малко домакини осъзнават колко е важно количеството на препарата и как то също влияе на крайния резултат от труда им.

Колко прах се слага в пералнята машина е въпрос, който рядко дори си задават. Някои се ръководят от инструкцията за употреба на опаковката на самия прах, без да се съобразят с някои важни фактори, докато други просто сипват „на око“, като се ръководят от това колко мръсни са дрехите. И едните и другите грешат, тъй като количеството на препарата или отговора на въпроса колко прах се слага в пералнята зависи от редица фактори и обстоятелства. Да ги видим.

От какво зависи колко прах се слага в пералнята?

Определено има значение дали ще използвате целия капацитет на пералнята си, или просто ще пуснете няколко дрехи. В първия случай може да се ръководите изцяло от посоченото препоръчително количество върху самия препарат за пране, докато при втория следва да го намалите неколкократно, за да не остане препарата по дрехите ви, образувайки пенливи зацапвания, петна или щети върху тъканите.

Как да перете цветните дрехи правилно: Хитринките на добрите домакини

Не правете грешката да използвате повече от посоченото като препоръчително количество препарат от производителя или търговеца, дори да считате дрехите за изключително замърсени. Използвайте допълнителна програма като предпране в този случай, но не увеличавайте количеството на праха, който поставяте в машината. Твърде вероятно е той да остане по тъканите, да не се изплакне добре, да остави грозни цветни следи по дрехите, ако е течен, или бели петна по тъмните тъкани, ако е прахообразен вместо да допринесе за по-доброто изпиране на силно замърсени дрехи и  за по-добри резултати.

Тоест отговорът на въпроса колко най-много прах се слага в пералнята машина е лесен – колкото е посочено на опаковката на вашия препарат. Ако прането, което поставяте в машината, е по-малко от капацитета ѝ, намалете и количеството на препарата, но в никакъв случай не го увеличавайте, дори да считате, че тъканите са силно замърсени.

Друга грешка, която масово се допуска и която трябва да избягвате е прекомерната употреба на омекотители. Всичко, което е прекалено, носи вреди, а не ползи на тъканите, така че четете етикета и се съобразете с посочените там количества, за да постигнете оптимални резултати, без да разхищавате напразно препаратите и без риск за дрехите ви. Посочените там количества са резултат на проучвания и не са случайни. Съобразете се с тях, за да се радвате на резултатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Как се почиства тиган с алуминиево фолио?

5 места у дома, които много хора пропускат при почистване

Това са 8-те най-мръсни места в банята

Край на хаоса: 7 важни съвета за подреждане на дома

Как трябва да се почиства екрана на телевизора?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com