Не го правете: 7 предмета, които не бива да почиствате с вода

6140
Не го правете: 7 предмета, които не бива да почиствате с вода
Снимка: iStock

Почистването е съществен аспект от поддържането на здравословно и хигиенично жилищно пространство. Въпреки че водата е универсален разтворител и се използва за много задачи по почистване, има някои предмети, които не трябва да се почистват с вода. В някои случаи водата може да причини повреда, да намали живота на предмета или да застраши неговата функционалност.

Ето седем предмета, които трябва да избягвате да почиствате с вода:

Кожени предмети

Кожата е силно податлива на увреждане от вода, тъй като тя може да доведе до загуба на естествените й масла, което води до напукване и скованост. Вместо това използвайте специализиран препарат за почистване на кожа, за да отстраните нежно замърсяванията и петната, като същевременно запазите целостта на материала.

В никакъв случай не почиствайте ТЕЗИ 10 неща с вода

Дървени мебели

Излишъкът от вода върху дървените повърхности може да доведе до изкривяване, подуване или дори развитие на мухъл. За да почистите дървените мебели, използвайте суха, мека кърпа или специален почистващ препарат за дърво, за да запазите покритието им и да предотвратите свързаните с водата щети.

Електрически уреди

Водата и електричеството са опасна комбинация. Почистването на електрически уреди, като тостери, блендери или кафемашини, с вода може да доведе до късо съединение или токов удар. Вместо това следвайте инструкциите на производителя за безопасни методи за почистване, които обикновено включват влажна кърпа.

Чугунени съдове за готвене

Водата може да доведе до ръждясване на чугуна и да намали незалепващите му свойства. Вместо с вода, почиствайте чугунените съдове с четка или стъргалка и малко сол, за да отстраните остатъците от храна. След това нанесете тънък слой масло, за да защитите повърхността.

Електроника

Електронни устройства като смартфони, таблети и лаптопи не трябва да се почистват с вода. Водата може да повреди чувствителните компоненти и да доведе до неизправности. Използвайте микрофибърна кърпа или кърпички за почистване на електронни устройства, предназначени за електронни устройства, за да отстраните петната и замърсяванията.

Полезни трикове за почистване с кислородна вода у дома

Книги

Водата може да увреди необратимо книгите, като доведе до изкривяване на страниците, слепване или поява на мухъл. Вместо да използвате вода, внимателно почистете книгите от прах с мека четка или кърпа. При упорити петна се консултирайте с професионален консерватор на книги.

Вълнени и копринени тъкани

Водата може да причини свиване и изкривяване на деликатни тъкани като вълна и коприна. Сухото почистване или почистването на места със специализиран разтворител е предпочитаният метод за запазване на качеството на тези материали.

Въпреки че водата е универсален почистващ агент, важно е да се осъзнаят нейните ограничения. Някои предмети изискват специализирани грижи, за да се избегнат повреди и да се осигури дълготрайност. Винаги следвайте указанията на производителя и използвайте подходящи почистващи продукти, за да защитите вещите си и да запазите тяхната функционалност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com