Опасни за здравето бактерии, които се крият в тоалетната чиния

2120
Опасни за здравето бактерии, които се крият в тоалетната чиния
Снимка: Thinkstock

Тоалетната е неотменима част във всеки дом и следователно се предполага, че нейното систематично почистване влиза в задълженията на домакинята. Ако такава няма, този въпрос се оказва пренебрегнат от представителите на „мъжкия пол“, които, независимо от възрастта си, считат, че с поскането на водата в тоалетната чиния, въпросът с поддържането на нейната чистота е вече решен. Такова схващане е погрешно, тъй като завихрящата се в тоалетната чиния вода съвсем не е достатъчна да отмие виреещите в гънките на нейната повърхност опасни за здравето бактерии.

Всъщност, повече от желателно е да се извършва старателно почистване на тоалетната чиния със съответни препарати поне 3 пъти седмично! Ето кои са опасните за здравето бактерии, размножаващи се „светкавично“ бързо по тоалетната чиния и криещи риск от поява на сериозни инфекции.

1.    Ешерихия коли – изключително устойчива бактерия, така че нейното почистване „отгоре – отгоре“ не дава резултат. При досег на заразени с бактерията повърхности (каквато е например тоалетната дъска), преминава директно в червата, а при недобра хигиена може да замърси и вода и хранителни продукти. Предизвиква чувство на постоянно гадене, инициира повръщане и болки в коремната област, поради инфекции в отделителната система и по лигавиците; при несвоевременно лечение води до цистит или/и хеморагичен колит.

Белината няма да помогне: Почистите тоалетната от варовик само с две съставки от кухнята

2.    Стрептококи – също широко разпространени бактерии, обитаващи в изобилие тоалетната чиния поради свойството си да се задържат устойчиво върху вътрешната й повърхност. Това обстоятелство, при всекидневна употреба на нередовно почиствана тоалетна чиния, крие риск от появата на инфекции на: дихателните пътища (включително пневмония), кожата и други.

3.    Стафилококи – често са част от бактериалната флора, което се дължи на: първо, пословичната им устойчивост да се задържат дълго време (60 – 70 дни) върху гладки повърхности, особено в среда с постоянно повишена влажност, и второ, прекалено бързото им размножаване.

Могат да се разпространят и по предмети, постоянно използвани в ежедневието: ключове, дистанционни, телефони, автомобили, дръжки, детски играчи и други подобни атрибути. Най-често причиняват инфекции на кожата, при което върху нея се образуват абсцеси, фурункули, були, ечемик – според инфектираното място.

4.    Шигелата също е срещана по тоалетната чиния бактерия, конкурираща се с горните три вида бактерии по разпространение и способността си лесно да инфектира различни области от тялото – предимно кожата и органите в коремната област.

Кои предмети у дома са пълни с бактерии?

Освен кожни инфекции, може да причини и: диария, силни и болезнени коремни спазми и болки, придружени понякога с кръвотечение и обезводняване. Именно чрез редовното почистване на тоалетната чиния с дезинфекциращи препарати се намалява съществено скоростта на размножаване на шигелата и съответно се понижава риска от възникването на опасни инфекции. 

Освен редовното почистване с препарати, още едно условие за поддържане на добра хигиена в тоалетното помещение е водата в тоалетната да се пуска при затворен капак. Това е повече от желателно, тъй като е доказано, че фекалната материя, в комбинация със завихрянето на водата при нейното пускане в тоалетната чиния, води до образуване на аерозолни съединения, които могат да се пренесат по въздушен път до всяка повърхност в помещението, и така да създадат потенциален риск от заразяване.

И накрая да ви предложим някои домашни ароматизатори, които са подходящи за премахването на неприятната миризма в тоалетното помещение: ментово масло, лавандула, евкалипт, портокал, лимон, мандарина и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com