Почистващи препарати от природата

1923
Почистващи препарати от природата
Снимка: iStock/Guliver

Почистващите препарати са основни за всяко едно домакинство. Тези, които се продават по магазините са пълни с химически елементи, които са опасни за семейството и здравето ви. За да ги предпазите, добре е да се насочите към природни препарати и с тях да заместите добре познатите конвенционални препарати.

Лимон

Една от най-силните киселини е лимонената. Сокът от този плод е достатъчно силен, за да премахне следите от пяната, отлаганията от водата, ако тя е по-твърда. Можете да го използвате и при почистването на месинг, като с него излъскате и изтъркате всякакви чинии и посуда от този вид материал. Сок от лимон, смесен със зехтин, пък служи за полиране на масивни дървени мебели.

Рецепта за домашен препарат за почистване на дома без химия

Царевичното нишесте

Друго природно средство е царевичното нишесте. Успешно ще почистите прозорците, полирате мебелите, сапунисате килими и черги. Етеричните масла имат антисептични съставки. Това ги прави не само подходящи за масажи, но и ги превръща в добри дезинфектанти. Бутилка с пулверизатор се пълни с вода, а след това добавете няколко капки етерично масло. С получената смес се пръска из дома и ако имате нужда да позабършете някоя мебел или нещо друго, използвайте мека кърпа.

Амоняк

Дори привидно вредни продукти за човека, могат да бъдат полезни и необходими. Например, такъв е случаят с амоняка. В концентрирана форма той вреден за кожата и очите, но не и за околната среда. Амонякът е изключително ефективен при почистване на стъкла и огледала. Ползва се като го смесите с вода и го приложите в бутилка с пулверизатор.

Морска сол

За почистване на плотове и мивки, както и чугунени изделия природата ни е дала морската сол. Смесва се с малко лимон върху кухненската гъба, след което се поставя върху местата, които искате да почистите. Оставете да престои за известно време и след това изплакнете.

Най-добрите домашни средства за почистване на мебели

Бял оцет

Смесете мек течен сапун и бял оцет. С тази комбинация ще се отървете от мазнината от повърхностите. Белият оцет ще направи подовете и прозорците ви да светят от чистота.

Сода бикарбонат

Содата бикарбонат е признат универсален почистващ препарат. Ако искате да премахнете неприятна миризма, то просто оставете пакетче сода отворено и то ще поеме неприятната миризма. Същото направете и с хладилника. Оставете пакетче сода в него за около една седмица. Миризмата ще изчезне още на първия ден.

Содата е чудесно средство за почистване на петна от различен характер. Можете смело да я използвате за килими, плотове, мивки и други повърхности. Оставете я да подейства за няколко минути и след това почистете петното. Това е щадящ метод и можете да го използвате и за по-деликатни материи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com