Ще ги съсипете: не почиствайте с оцет тези 10 неща у дома

4311
Ще ги съсипете: не почиствайте с оцет тези 10 неща у дома
Снимка: iStock

Оцетът е универсален домакински почистващ препарат, който е известен с естествените си дезинфекциращи и почистващи свойства. Важно е обаче да се признае, че не всичко може или трябва да се почиства с оцет. Киселинността на оцета може да се отрази неблагоприятно на някои предмети в дома ви, което да доведе до повреда или влошаване на външния им вид и функционалност.

Ето десет неща в дома, които никога не трябва да почиствате с оцет:

Плотове от естествен камък: Киселинността на оцета може да разруши повърхността на плотове от естествен камък, като гранит или мрамор, което води до потъмняване, гравиране и обезцветяване. Вместо това използвайте почистващ препарат за камък с неутрално pH.

Подове от твърда дървесина: Използването на оцет върху подове от твърда дървесина може да доведе до премахване на защитното им покритие и до набъбване и изкривяване на дървесината. Изберете почистващ препарат за дървени подове, който е предназначен за специфичното покритие на вашите подове.

Повърхности, които никога да не чистите с оцет

Чугунени съдове за готвене: Оцетът може да повреди подправките на чугуна, които са от съществено значение за готвенето с незалепващо покритие. За почистване на чугуна използвайте топла вода и нежна четка за търкане.

Електроника: Никога не използвайте оцет върху електронни устройства или екрани. Киселинността може да повреди деликатните компоненти и екрани. Вместо това използвайте специализиран препарат за почистване на електроника.

Петна от яйца и млечни продукти: Почистването на разливи или петна от яйца или млечни продукти с оцет всъщност може да ги накара да се втвърдят и да станат по-трудни за отстраняване. Вместо това използвайте топла вода и мек почистващ препарат.

Мебели с тапицерия: Прилагането на оцет върху мека мебел може да доведе до избледняване на тъканта и дори до появата на кисела миризма. Винаги проверявайте етикета за грижа и използвайте подходящ препарат за почистване на тапицерии.

Ютии и парогенератори: Оцетът може да запуши вътрешните компоненти на ютиите и парогенераторите, което може да доведе до неизправност. Вижте инструкциите на производителя за препоръки за почистване.

6 неща, които не могат да се почистват с оцет: Съвети за младите домакини

Гумени уплътнения: Използването на оцет върху гумени уплътнения, като тези на хладилници и перални машини, може да влоши състоянието на гумата с течение на времето. Вместо това ги почиствайте с топла сапунена вода.

Восъчни свещи: Избягвайте да използвате оцет за почистване на восъчни свещи или свещници. Той може да доведе до залепване на восъка или до загуба на аромата му. Внимателно ги избършете с влажна кърпа.

Петна от вино: Въпреки че оцетът често се препоръчва за отстраняване на петна от вино, той всъщност може да засили петното върху някои тъкани и килими. Забършете петното с чиста кърпа и използвайте препарат за премахване на петна от вино, предназначен за конкретния материал.

В обобщение, оцетът е ценно почистващо средство в много ситуации, но е важно да бъдете внимателни и да го използвате разумно. Винаги вземайте предвид материала и препоръките на производителя, когато решавате дали оцетът е правилният избор за конкретна задача за почистване. По този начин можете да запазите домакинските си вещи в добро състояние и да избегнете риска от разваляне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com