Тези части на дома винаги са най-мръсни

4154
Тези части на дома винаги са най-мръсни
Снимка: iStock

Поддържането на чист и хигиеничен дом е от съществено значение за здравословната среда на живот. Въпреки усилията ни, някои части на дома са склонни да натрупват мръсотия и микроби повече от други. Разбирането на тези проблемни места може да помогне при приемането на целенасочени стратегии за почистване, за да се осигури чисто жилищно пространство.

Една от най-замърсените зони във всеки дом е кухнята. Като се има предвид ролята ѝ на сърце на домакинството, в кухнята се извършва постоянна дейност, което води до неизбежни разливи и пръски. Мазнините и хранителните частици често попадат в пукнатините около плотовете и плотовете, като създават условия за размножаване на бактерии. Пренебрегването на редовното почистване на кухнята може да доведе до разпространение на микроби, което потенциално да застраши здравето на хората, живеещи в дома. За да се преборите с това, от решаващо значение е старателното почистване на уредите, повърхностите и дори на често пренебрегваните места като задната част на хладилника.

Полезни съвети, които ще ви помогнат да перете дрехите като в химическо чистене

Баните също заемат челно място в списъка на най-замърсените помещения в дома. Комбинацията от влага и топлина създава идеална среда за развитие на плесени, мухъл и бактерии. Повърхностите, които се докосват често, като смесители, дръжки на врати и дръжки на тоалетната чиния, могат да задържат микроби, ако не се дезинфекцират често. Редовното и цялостно почистване на арматурата, плочките и фугите в банята е необходимо, за да се предотврати натрупването на мръсотия и да се поддържа хигиенично пространство. Освен това завесите за душ и постелките за баня, които често се пренебрегват, изискват редовно пране, за да се предотврати натрупването на мухъл и неприятни миризми.

Друга често пренебрегвана зона, която обикновено е магнит за мръсотия и прах, е спалнята. По-специално матракът и възглавниците могат да приютят алергени, прахови акари и мъртви кожни клетки, което представлява потенциален риск за здравето. Редовното почистване с прахосмукачка, прането на спалното бельо и използването на протектори за матраци и възглавници могат да намалят тези проблеми и да допринесат за по-чиста среда за сън.

5 правила за чистене, за които дори идеалните домакини не знаят

Не е изненадващо, че зоните с голям трафик, като входните врати и коридорите, също натрупват мръсотия по-бързо от другите зони. Постоянното движение на хора в и от дома внася мръсотия, боклуци и замърсители отвън. Инвестирането в изтривалки за врати, както отвън, така и отвътре, може да помогне за улавянето на някои от тези частици, преди да се разпространят из цялата къща. Редовното метене, почистване с прахосмукачка и миене на тези места е от съществено значение за предотвратяване на натрупването на мръсотия и поддържане на чисто жилищно пространство.

Въпреки че всяка част от дома изисква внимание при почистването, някои зони изискват допълнителни грижи поради склонността им да натрупват мръсотия, микроби и алергени. Целенасоченото и последователно почистване, насочено към тези проблемни места, е от решаващо значение за насърчаване на здравословна и приветлива домашна среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com