Внимавайте с тези места у дома те са източници на бактерии

1743
Внимавайте с тези места у дома те са източници на бактерии
Снимка: iStock/Guliver

Нашите домове трябва да бъдат безопасни убежища, но те също могат да бъдат развъдници на бактерии, ако не се грижим старателно за почистването и хигиената. Бактериите са микроорганизми, които могат да виреят на различни места в домовете ни. Разбирането къде са тези източници на бактерии може да ни помогне да поддържаме по-чиста и здравословна среда на живот.

Кухненска гъба и кърпа за миене на съдове

Един от най-известните източници на бактерии в дома е кухненската гъба и кърпа за съдове. Тези предмети често са влажни и влизат в контакт с хранителни частици, като създават идеална среда за размножаване на бактерии, включително E. coli и Salmonella. За да предотвратите замърсяването, е важно редовно да подменяте или дезинфекцирате тези предмети.

Дъски за рязане

Дъските за рязане, особено тези, които се използват за сурово месо, могат да съдържат вредни бактерии. Кръстосано замърсяване може да се получи, ако използвате една и съща дъска за рязане на зеленчуци след рязане на сурово месо. Правилното почистване и дезинфекция на дъските за рязане са от решаващо значение за предотвратяване на заболявания, предавани по хранителен път.

Кърпи за баня

Кърпите за баня могат да се замърсят с бактерии от нашите ръце и тела. Освен това те са склонни да остават влажни, което осигурява благоприятна среда за развитие на бактерии. Редовното пране и сушене на кърпите на висока температура може да помогне за намаляване на нивата на бактериите.

Кой да предположи, че точно ТОВА са най-МРЪСНИТЕ места в дома ни

Четки за зъби

Четките за зъби се използват ежедневно и в косъмчетата им могат да се натрупват бактерии и други микроорганизми. Съхранявайте четката си за зъби в изправено положение, оставете я да изсъхне на въздух и я сменяйте на всеки няколко месеца, за да поддържате устната си хигиена.

Хладилник

Хладилникът, макар и предназначен да съхранява храната прясна, също може да бъде източник на бактерии. Остатъците от храна, особено при неправилно съхранение, могат да развият вредни бактерии. Редовното почистване и правилното съхранение са от съществено значение за чист и безопасен хладилник.

Дистанционни управления и ключове за осветление

Повърхностите, които се докосват често, като дистанционните управления и превключвателите за осветление, могат да съдържат бактерии от честата работа с тях. Редовното дезинфекциране на тези елементи може да помогне за предотвратяване на разпространението на микроби в дома ви.

Зоните за домашни любимци

Ако имате домашни любимци, техните жилищни помещения могат да бъдат горещи точки за бактерии. Съдовете за храна и вода на домашните любимци, както и кутиите за отпадъци, могат да се замърсят. Почиствайте и дезинфекцирайте редовно тези места, за да поддържате здравето на домашните си любимци и на семейството си.

7-те най-мръсни места в кухнята и как да ги почистваме

Килими и пътеки

Килимите и пътеките могат да задържат мръсотия, прах и бактерии, особено ако не се почистват редовно. Прахосмукирането и почистването с пара могат да помогнат за премахването на тези скрити източници на бактерии.

Детски играчки

Детските играчки, особено тези, които често се използват и споделят, могат да пренасят бактерии. Редовно почиствайте и дезинфекцирайте играчките, за да предпазите малките си деца.

Компютърни клавиатури и смартфони

Тъй като все повече разчитаме на технологиите, клавиатурите на компютрите и смартфоните могат да натрупат бактерии от ръцете ни и околната среда. Редовно почиствайте и дезинфекцирайте тези предмети, за да предотвратите разпространението на микроби.

Като разпознаваме тези често срещани източници на бактерии в домовете си и предприемаме подходящи мерки за почистване и дезинфекция, можем да създадем по-здравословно жизнено пространство за себе си и за нашите близки. Поддържането на добри хигиенни практики и бдителността могат да допринесат много за предотвратяване на заболявания и насърчаване на цялостното благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Как се почиства тиган с алуминиево фолио?

5 места у дома, които много хора пропускат при почистване

Това са 8-те най-мръсни места в банята

Край на хаоса: 7 важни съвета за подреждане на дома

Как трябва да се почиства екрана на телевизора?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com