X
 
 

9 души загиват при пожар във влака София – Кардам

1605 15
photo of 9 души загиват при пожар във влака София – Кардам
Снимка: Getty Images/Guliver

2008 г.

Пожарът възниква около 23:40 часа във втория (кушет) вагон на влак № 2637, пътуващ от София за Кардам (Област Добрич) и бързо се разраства към съседния спален вагон. Инцидентът става при навлизането на влака в индустриалната зона на Червен бряг. Пътуващите в спалния вагон са 27 човека, в кушет-вагон 35, а в целия влак са общо 150 пътници. След възникването на пожара влакът е спрян и започва евакуация на пътниците. Огънят е загасен около 5.30 сутринта от пожарникари от Плевен. В пожара изгарят 9 пътници, намиращи се в кушет-вагона, сред които и директорът на Националния археологически музей Рашо Рашев. Обгорелите до неузнаваемост тела на деветте жертви са идентифицирани няколко дни по-късно.

На 5 март 2008 г. в страната е обявен Ден на национален траур в памет на загиналите пътници: Антоанета Апостолова, Валерия Желева, Галина Иванова, Даниел Вичев, Елена Халачева, Калчо Енчев, Мая Мишева, Рашо Рашев, Стоян Ковачев. Община Шумен обявява траур на 4 март, а община Добрич също на 5 март.

Жените в провинцията Онтарио (Канада) получават право на глас в местните избори

Избирателното право на жените или женски суфражизъм е правото на жените да гласуват и да бъдат кандидатирани на свободни демократични и...

Разследване

Разследващите органи започват проверка по няколко основни версии за възникването на пожара, между които: терористичен акт, пожар предизвикан от шумна компания, техническа неизправност в електрическата инсталация и недостатъчно премерени действия на персонала.

На 6 март в 40 Народно събрание е създадена временна анкетна комисия за проучване на причините за пожара във влака София-Кардам и нормативната уредба, свързана с безопасността на железопътния транспорт. Комисията, която е с двумесечен срок на действие, се състои от 14 народни представители от разни партии и с председател от ДПС. Коалиция за България има 4 представител, ДПС – 3 (2 + председателско място), НДСВ – 2, БНД, ОДС, БНС и Атака – по 1 човек, както и независим член. ДСБ отказва полагащото ѝ се място, в резултат на което окончателният състав на комисията е от 13 души.

На 7 март експертът по антитероризъм Христо Смоленов казва пред вестник „Труд“, че най-вероятна е версията за терористичен акт, тъй като се оказва, че огнищата на пожара са две и е невъзможно пожарът да е възникнал без външна намеса. За такава възможност намеква и друг експерт по антитероризъм – Иван Бояджиев.

ОС на София взема решение за разрушаване на мавзолея на Георги Димитров

Мавзолеят на Георги Димитров е мавзолей в центъра на София, построен през 1949 г., за да съхранява балсамираното тяло на комунистически...

По-късно през същия ден директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов обявява, че при разследванията на този етап не са намерени следи от атентат. В хода на разследването ставя ясно, че огнището на пожара е едно.

На 12 март 2008 г. прокуратурата съобщава, че основна версия за възникването на пожара е късо съединение на едно от осветителните тела в шесто купе на кушет-вагона.

През май 2010 г. Окръжният съд в Плевен признава за виновни и осъжда на затвор 2 железничари "за немарливо изпълнение на служебните им задължения и неосигуряване на безопасни условия на пътуващите във влака, което е довело до смърт на повече от един човек". Тази присъди са намалени на втора инстанция, а през септември 2011 г. присъдите са отменени от Върховния касационен съд, който връща делото за преразглеждане на втора инстанция. Според ВКС съдът във Велико Търново е допуснал грешка, като е оправдал тогавашния заместник-директор по експлоатацията на „Спални и специални вагони“ Георги Иванов, по чието нареждане страничните врати освен с ключ каре са заключвани и с щифт.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

15 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  България винаги е страдала от продажници. Като чета тук „коментарите” на дежурните в Актуално русофобни сороспии Деби и Барбара, осъзнавам че очевидно лизането на зaдници се е превърнало от традиция, в национална религия. Ма ко става соросня, за кинти ли го закъсахте пак в края на месеца!!??
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • за @1.3 2 за @1.3 преди 3 месеца Профил на трол?
  В Охрид само 139 души, предимно власи, заявят, че остават към Патриаршията, а останалите 22 000 венчила се присъединяват към Екзархията. В Скопие от 8698 къщи 8131 се обявяват за Екзархията, а 567 гръковласи желаят върховенството на Патриаршията. Месеците от издаването на Фермана на 28 февруари 1870 г. до обявяването на схизмата са наситени с много интриги, с много национален подем, покруса, наде виж още ›› жди и разочарования, особено за българите в Македония. За униние и примирение обаче и дума не може да става. Народното единство е онази тайнствена сила, която ги насърчава, окуражава и вдъхновява. Симеон Радев пише:” Това, че Македония след 4 десетилетия копнежи за българска църква с непрекъснато нарастваща сила съдейства за постигането на тази велика цел ... ония, които твърдят, че Екзархията била ''създала'' българи в Македония са фалшификатори на историческите събития.В тържествения акт за обявяване на българската независима църква екзарх Антим I е заобиколен от шестима владици, трима от които са македонски българи: Панарет Пловдивски – от с.Пътеле, Леринско.Избран за софийски митрополит. Панарет Зографски от Галичник и Генадий Велешки от Охрид. Извършен пред хилядното множество българи в Цариград, този акт е дело на българския север и на българския юг.В този момент се извисява един глас, високо и отривисто. Това е Тодор Кусев от Прилеп, бъдещият митрополит Методи Кусевич, който се обръща към Екзарха с думите: ”Очите на целия български народ са умолително обърнати към Вас и към окръжаващия Ви Свети синод. Във Вашите ръце е кормилото на нашата църква. От Вас се чака да избришите горките народни сълзи. Вие сте, що ке утешите, смекчите и изведете на добро пасище отруднелото, изнемощело и порабощеното останало до преди мало време без народност и пастири стадо Христово – българският народ.”Българския патриарх Неофит, почти в същите условия като екзарх Антим I трябва да прояви самостоятелност днес , да поеме подадената от македонските архиереи ръка за възкресение на потъпканото от двойните''освободители'' братолбюбие и Христова вяра (
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Публикувано във факти.бг: Дано с времето се излекуваме от идеологемата "турско робство", и да разберем, че България възкръсва на Берлинския конгрес! Санстефанското примирие, спиране на военните действия ни прави руски роби: руснаците не случайно избират специални дати за терор над Българите – цветущия Свищов е изпепелен на връхкръстов ден, Варна руснаците бомбандират на на българския ПЕТ виж още ›› КОВ ДЕН – дали мерака на руснаците да сложат ръка на жп транспорта ни не е причина за окаяното му състояние - дерайлиралите вагони на гара Пловдив от влака с пропан-бутан скоро и катастрофиларият в Хитрино са на един и същ собственик
  : 1 !
 • И 3-ТИ МАРТ ГРАФ ИГНАТИЕВ ГО ИЗБИРА ЗА ПОДАРЪК НА ЦАРЯ СИ 2.2 И 3-ТИ МАРТ ГРАФ ИГНАТИЕВ ГО ИЗБИРА ЗА ПОДАРЪК НА ЦАРЯ СИ преди 3 месеца Профил на трол?
  На 3 март 1861 г. ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ издава „Манифест за всемилостиво даряване на крепостните с правото да бъдат свободни селски жители и за устройството на техния бит“, както и за „Положение на селяните, излизащи от крепостни зависимости“. Над 20 милиона руски роби получават свободата си, но само формално, защото нямат пари и собственост за да започнат да се самоиздържат и стават наемници на бивши виж още ›› те си собственици (Ценоразпис на покупко-продажбата на руски роби. Животните са стрували повече:faktor.bg/…/-zad-mita-za-velika-rusiya-kriyat-ta… ) Чак на 1 юли 1966 год. на колхозниците в СССР-то за пръв път са им дали заплати.А придвижването от селище на селище е със специален открит лист - фактически нямат документи за самоличност - днешните сталинисти са потомци на роби - затова там живота на човек не струва нищо - както през ВСВ ''за ценой не постоим'' - и днес убитите по руските фронтове из света са ИХТАМНЕТИ, а църковните им хорове пеят за атомни бомби
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  На днешната дата – 28 февруари през 1870 година излиза ферманът, с който се конституитра българска черковна „Екзархия”. По силата на фермана и екзархийския устав, изработен от църковно-народен събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е п ризната за ОФИЦИАЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ в Османската империя. Всенародната борба за Екзархията е един от най-възвишените етапи в виж още ›› българската история ! Тя е дело не на отделни смелчаци, а на хиляди и хиляди българи, които доброволно и с радост отделят от залъка си и рискуват благосъстоянието и живота си, за да опазят езика си в черквите, училищата и просветното дело. В борбата за автономна Екзархийска България нашият народ се учи на демокрация, избира епитропи и училищни настоятели измежду най-достойните и просветени българи. И църквата и държавата - всички ние сме морално задължени пред паметта за Възраждането и дедите ни , да честваме официално днешния ден като общонационален празник!Но как да стане това, с ДС Синод филиал на КГБ, С Президент резидент на Решетников,с хибриден мутро-премиер, който превърна България в разграден двор за путиновите ГРУ терористи, в територия на руската мафия. Как да стане в уж Парламентарната ни Република с 90% руски лобисти в НС
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Делото на Екзархията е победа на целия Български народ без война, с което много малко народи могат да се похвалят.Епохалната борба на целокупния Българския народ в Тракия, Македония и Мизия за църковна независимост е политическа и консолидира Българската Нация. Това всенародно движение след забраната на българския език в богослужението в действителност няма никакво доктринерско-религиозно знач виж още ›› ение, не е дирижирано от външни сили, а е опазване на българското самосъзнание - срещу целенасоченото погърчване става естествено самообединение на Българския народ - най-многобройния християнски етнос в Османската империя. Това е непрекъсната национална борба за запазване на БЪЛГАРЩИНАТА след руско-османския договор от Кючук Кайнарджа(1774г.) и Русия добива право да ''покровителства'' балканските православни християни - т.е.руските консули да са ОФИЦИАЛНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ на православните в Османската империя. БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ е БОРБА ЗА АВТОНОМНА ЧЕРКВА и победата на ДНЕШНИЯ 28 ФЕВРУАРИ е достигната по неповторим начин – със средствата на ненасилието и мира. Признаването на Българската Екзархия през 1870 г., станало въпреки целенасочените и неспиращи множество опити за нейното осуетяване от Руската дипломация директно и скрита зад Гръцката патриаршия и османската власт. Узаконяването на на автономна Екзархийска България не само притеснява русия и плановете й за Проливите, но е институцията, която вече представлява българския народ не само пред султанската администрация, но и пред Великите сили в Европа
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Екзархийска България е непреодолимото препятствие и голямата заплаха за руските планове за Югославянството с център Сърбия , защото Българската църква е автономен административен организъм и консолидира цялото Българско население в естествените демографски граници. Такава автономия и в тези географски граници на Екзархията, гарантирана от Османската власт със специален ферман, е абсолютно виж още ›› не досегаема бариера за тайните договорености за руския план за Сръбска хегемония на Балканите. Екзархията не е толкова лесно преодолима институция за овладяване и манипулиране, както това става с представители на обществените и революционни организации. По силата на султанския закон Екзархията е могъщ и мащабен фактор по българските земи, защото със законни средства и напълно самостоятелно сплотява и представлява Българската нация - Екзархията фактически развива всички функции на една бъдеща автономна българска държава.
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Българската Екзархия се конструира с референдуми на населението в Османската империя.Но Сърбия, без приобщаване в своите граници на Българските територии и население губи отредената й от русия мисия на балкански хегемон. Затова унищожението на Екзархийска България се превръща в тайна политика на руската дипломация, за да се осуети консолидацията на Българската нация в нейните естествени териториа виж още ›› лни граници. Руските консули и поставените им лица изкуствено противопоставят Екзархията и българското революционното движение, осуетяват засилването на институциите й, пречат на нормалното й функциониране по цялата й принадлежаща територия . За да се избегне естествената консолидация и РАЗВИТИЕТО на Екзархийска България в автономно държавно образувание руската дипломация пристъпва към предизвикване на извънредна ситуация за преустановяване действието на законите на Османската империя на Балканите. Тайните дипломатични договорки на Русия в Райхщат и със султана спират решението на Цариградската конференция след Априлското въстание, с което се дава АВТОНОМИЯ НА БЪЛГАРИТЕ В ГРАНИЦИТЕ НА ЕКЗАРХИЙСКА БЪЛГАРИЯ. С тази руска подмолна антибългарска дипломация се осуетява по мирен път да се реши българския проблем – т.нар. ‘’освободителна’’ война увеличав територията на Сърбия отново с бълг. земи и превръща Мизия във васално на русия княженство
  : 1 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Руско-Турската война даде независимост не на България, а на Черна Гора, Румъния и Сърбия и русия умело ги направи освободителки на българите, за да им раздаде български територии. Руско-турската война (1877-1878) нанася унищожителен удар върху Екзархийска България, чийто диоцез е необратимо разпокъсан и целта на русия е да е териториално намален до Мизия. Неслучайно след края на войната руски виж още ›› ят комисар Дондуков получава нареждане от Петербург в никакъв случай да не допуска единна Българска църква, а още по-малко седалището на Екзарха да остане в Цариград. Русия не освобождава българския народ , - русия нанася непоправим удар върху БЪЛГАРСКАТА църква - единствената инстутиция, олицетворение на националното единство и своеобразна държава преди държавата. По заповед на Дондуков Екзарх Йосиф I пристига в Пловдив и това среща веднага отпора на българите. Реагират българите и в Княжеството и в Македония и в Одринско. Македонските и тракийските българи заплашват с уния при опит да се вдигне екзархийското седалище от Цариград. Заради всенародния силен български отпор и този опит на чуждата руска власт да реши църковния въпрос в ущърб на българите се проваля. Но в следващите десетилетия руските дипломати налагат сръбски и гръцки владици в външните български земи , а и до днес Русия продължава да се меси в българските църковни дела съобразно за собствения си интерес.
  : 1 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  През XVIII - XIX век Русия се обявява за наследник на Византия , за да стъпи на Проливите и с това оправдава поредица от войни против Османската империя на Балканите на българска територия. В тези войни Русия реализира редица териториални и стратегически предимства, най-важното от което е извоюваното й по договора в Кючук Кайнарджа право да покровителства балканските православни . По руския &qu виж още ›› ot;гръцки проект" въобще не се предвижда възстановяване на българската държава и освобождение на българския народ, а възстановяване на Византия за българска сметка чрез погърчване, изселване на българите и разделяне на земите ни. Българите са не само най-многобройното православно население на Балканите, но и след превземане на Константинопол от кръстоносците Вселенската патриаршия е във ВЕЛИКО ТЪРНОВО – когато царството става васално на османците Вселенската патриаршия се мести в столицата Цариград – ако се възстанови Българската държава в МИЗИЯ,ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ ще е непреодолима за русия преграда към Проливите. Още докато Екатерина Велика води войните си срещу османския султан нейните емисари успяват да изселят по различен начин над 500 000 българи от земите им и да ги заселят с черкези Това е след всяка руска война . В ход е подмяната на българското духовенство в цялата патриаршеска администрация, до най-малката черквица, в метосите и манастирите, с гърци , въвеждане на задължителен гръцки език в черуването и в училищата и тотално унищожаване на богатите български черковни библиотеки – разграбени, опажарени, изнесени в русия, преписани и фалшифицирани и връщани като ‘’дар’’ от руските покровители на православните на Балканите.
  : 1 !
 • Анонимен 1.6 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Ето какво пише на царя освободител оберпрокурорът на руския Св.Синод граф А.П.Толстой: "българския народ послужи за разрив между Цариград и Рим.Този същият народ ще бъде причината за отпадането на Русия от вселенското единство" Сред българите не възниква русофилска църковна "партия"! Има какви ли не други партии, формирани в зависимост от търсените комбинации за решаване н виж още ›› а българския църковен въпрос, който е национален въпрос (западняци, вкл. униати, дори туркофили), но няма русофили! Църковните ни дейци са знаели , че заради руската българофобия( фобия означава СТРАХ) на Русия не могат да разчитат. Мечтата за възстановяване на Византия(за Проливите) е водеща в руската политика. Затова опитите за създаване на автокефална българска църква срещат най-яростен отпор от Русия. Московският митрополит Филарет дори търси отговорност от вселенския патриарх защо е ръкоположил Иларион Макариополски за епископ. Руските дипломати прибягват до заточения на водачите на църковните борби като средство за обезглавяване на движението и за НАЗИДАНИЕ на непокорните българи. Някои от църковните ни водачи са заточвани по два-три пъти със АКТИВНОТО съдействие на руските дипломати! Особено се проявява в следването на тези антибългарски инструкции граф Н. Игнатиев, който действа системно и последователно против създаване на независима българска църква. Българската Екзархия възниква с административен акт (ферман) на султана от 1870г. след упорити борби на нашите възрожденци, въпреки противодействието на граф Н. Игнатиев, подчинените му консули и агенти в империята и техните увещания, интриги и заговори. Дори заточенията на водачите на църковно-националното движение, което граф Н. Игнатиев издейства в услуга на Патриаршията не сломява свободолюбивите българи. Тъкмо граф Н. Игнатиев повежда борба за обезсилване на неговия чл. 10 и за преместване на седалището на Екзархията извън Цариград, а след това ИНИЦИИРА обявяване на Българската Екзархия за "схизматична"- ТОВА Е Т.НАР. ОТ ДНЕШНИТЕ РУСКИ ИБРИКЧИИ БЪЛГАРСКИ РУСКИ ГРАФ - ПОЗОР
  : 1 !
 • Анонимен 1.7 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Действията на ГАФ игнатиев за отмяна на чл. 10 от фермана са определени още тогава от българите като "вражески" и "противобългарски"! През 1870г. в."Свобода" : "Пишат ни из Цариград, че руският посланик генерал Игнатиев, поддържа фанариотския патриарх и заставлява турското правителство да измени Ферманът за полза на гръцката патриаршия.Нашият въпрос не е религиоз виж още ›› ен, а национален. Ако българският народ е православен, то не е крава, за да го доят гърци и сръбски цигане. Не Али Паша, не Игнатиев, не синодите и съборите… и тем нема да поверваме. Нашите страдания са били твърде големи, гръцкият разврат е бил твърде гуснав и мисъл не може да бъде за примирение". 1871г. Славейков пише: "Силно негодувание владее между срещу Русия, която явно поддържава патриаршията. Русия силно желаела унищожението на 10-и член от Фермана и работела за полуподчинението на Българските Епархии под патриаршески престол. На Русия много се щяло да падне царското решение - Фермана И работи Русия с тези намерения и сили да постигне тези цели, без да съгледава, че иска да прави с чужда пита майчин помен. Русия товари с всички жъртви само българите. Българите да останат зависими от фенер. Българската народност да става подножие на фенерското величие. Българските епархии да пъшкат под чуждото духовно иго и да носят на гърба са тежките разноски на гръцката патриаршия - за някаква си отвлечена идея на православно единство русия жертва цял български народ’’ За вредите от намесата на граф Н. Игнатиев по българския църковен въпрос признава дори русофила Л. Каравелов: " ако Русия да не беше се мешала в нашите черковни дела, то българският черковен въпрос щеше да си е в наша полза , не в български ущърб , а без намесата на руските консули Фермана щеше да се издаде още през 1858г‘’
  : 1 !
 • Анонимен 1.8 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  След учредяването на БългарскаЕкзархия през 1871г. Русия започва да налага идеята за единен общ "славяно-руски език"за създаване на обща "славянска империя" начело с Русия - бъдещият български "освободител" готви покушение над българския език и неговото умъртвяване. Българските възрожденци усещат опасността от насаждането на панславизма и го отхвърлят изцяло. Рус виж още ›› офила Каравелов пише : " Българите не са ни русси, ни старославяне, а българе, и за това требва да пишат български и да говорят български". Кратко, точно и ясно - българският език е белег на национална идентичност, който трябва да се съхранява на всяка цена въпреки руската репресивна политика, която е не само антибългарска, но и антиславянска - т. нар. Валуевски циркуляр забранява издаването на книги и дори театрални представления на украински език с твърдението, че това е едно от наречията на руския. Л. Каравелов казва открито:"Можем ли ние да очакваме помощ и свобода от онова правителство, което угнетява 21 000 000 малоруси (украинци) и 8 000 000 поляци". А отричането на българския език е отрицание на съществуването на народа и на България, която се бори за своята свобода. Л. Каравелов пише: "Ние българите обичаме русите, но още повече обичаме сами себе си; ние се радваме на руските успехи и на руското величие, но това в също време желаеме да бъдем свободни и независими…Най-после българинът се бори за своето съществувание, за своята свобода, за своето име и за своята народност; а неговите руски братя му казват, че българският народ не съществува и че думата България е само географическо понятие". Раковски приема панславизма за антибългарска идея. Приравнява я на руския панелинизъм: '' притеснени от панславизма и панелинизма, еднакво предателни, българите искат да си останат българи. Ние, които толкози страним от панелинстическата идея и са силим да са отчигарим от нея чрез отделението си от гърците, толко повече сме и треба да сме далеч от панславистическата идея, която е хиляди пъти по-опасна и по-гибелна за народността ни. Кой от българите е толкоз глупав, щото да не разбира и толкоз слеп, щото да не види, че може да погуби името на народността ни. Панславизма мое ся определи с тия думи: стремление, което има за цел да ся състави от разни народности една сама народност ... панславизъм - руския сънува за едно огромно царство, в което руският език и руското влияние поглъща всичките народности " И Ботев гневно разобличава руския панславизъм, неговото вредно влияние сред българите, както и проблемите с обучението на българите изселени в Русия.: "Нема свестен човек, кои би можял да съществува на такава абстрактна идея, каквато е тази на русите, с осъществяването на коя се поглъщат цели народности, отделени една от друга с история, литература, нрави, обичаи. С подобно химическо сливане става композицията на робството, на яда, който приема почти цел столетие болната поробената от Русия Полша". Във в. "Тъпан" той си сътрудничи с полския художник Х. Дембицки. В карикатура от 23 април1870г. Русия е представена като огромна жена, която с единия си крак е настъпила Полша. С лявата ръка е сграбчила за косите Малорусия (Украйна), а с дясната посяга към България. На фона отзад е дадено обичайното за онова време наказание в Русия - 25 удара с камшик.
  : 1 !
 • Анонимен 1.9 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  "Девизът на руското правителство е бил и е за намалението и изтощението на България. Тоест: България да не стане голяма и да не бъде силна. Тоя "девиз" е легнал като основен принцип в политиката на руското правителство. Борбата по църковния ни въпрос беше борба против руската дипломация. Зад нея се криеше Гръцката патриаршия. Руското правителство на църковната ни област гледаше кат виж още ›› о на бъдащата политическа държава. Русия беше за една политическа държавица до Балкана. От там тя беше която най-много пречеше в кръга на българската църковна област да влязат всичките епархии в Турската империя, гдето българите са в множество. Граф Игнатиев, тогава посланик в Цариград, възразяваше: „ вие искате целия Балкански полуостров”. Защо не, казахме, ако е населен от българи. ''Ще искате, ни рече той тогава и столицата му – Цариград”. За да не може русия да се меси в нашите национални въпроси, месене все във вред на уголемяването на България, дядо Цанков, употреби като най-радикално средство, прогласяването на "унията". Русите, уплашени от тоя жест, поотстъпиха. Същото стана и със схизмата. Българските националисти използуваха схизмата за разширение границите на българската църква, за уголемяването на България. На основание на схизмата, Българската църква добиваше правото да изпраща владици там, гдето мисли, че има право. От прогласяването на схизмата се добиха противоположни резултати за Патриаршията и за руската дипломация. Поради това става ясна причината, поради която руската дипломация така настойчиво е действувала за вдигането на схизмата. Помирението и вдигането на схизмата предполагаше необходимото условие: да отстъпим на Патриаршията всичките ония епархии върху които тя имаше претенции. Целта на руската дипломация беше: да бъде България малка, ограничена до Балкана. Тази цел се изрази в "Рейхщатското" съглашение.Между "девизът" на руската дипломация за образуването на малка България до Балкана, и образуването на Св-Стефанска – Екзархийска България има противоречие и това противоречие има история. Стана известно, че българското княжество ще се образува до Балкана. Вдигнахме голяма врява. Един протест, покрит с хиляди подписи, се поднесе на граф Игнатиев. Заяви му се, че без Румелия и без Македония, едно княжество до Балкана не го щем. Една черковна област е предпочтителна за интересите на българския народ, от колкото едно княжество до Балкана, което ще раздели и разнебити българския народ - в договорът да се каже, че се урежда една българска държава с всичките области населени от българите. Прокарала се Румелия, но Македония останала вън, незачислена, в новообразуваната българска държава. Възбудихме пак ново движение, пак бидохме при графа и се показа хартата на Цариградската конференция - беше определила границите на една автономна Екзархийска България. Питахме: защо руските войски не отидоха да окупират Македония? Препятствие нямаше. Турските войски бяха напуснали тая страна. Уверенията на някои генерали, че българско княжество, според Рейхщагското съглашение, ще се образува до Балкана, обясняваха причината защо не се окупира от руските войски и Македония. Явно ставаше, че СвСтефанска България беше образувана велика на „книга"да имаше какво да се отрязва. Европейските сили по руско заблуждение мислят, че ние българите, не сме състоятелен народ за политическа независимост. Се мисли, че цяла Св-Стефанска България се планира да се обсеби от Русия. За това ще я режат. Ние, българите, трябва да изпратим в Берлин пълномощна делегация. Да заявим на силите, че ние българите и под турския режим се радвахме на общинска и черковна автономия и че сме ревнители за независим политически живот. Не щяха и да чуят за изпращане на екзархийска делегация в Берлин:’’ Русия ни освободила, тя ще ни защищава и в Берлин’’, бяха възраженията им...(МИТРОПОЛИТ МЕТОДИЙ)’’
  : 1 !
 • Анонимен 1.10 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  управлението, което налага съв. Русия над окупирана от Съветската армия България 1944г. не оставя нито една сфера от живота на народа ни, където слугинската й БКП да не е заставила нещата да се развиват единствено и само по виждания, директиви и нареждания от Москва. Никога до този момент Българите не са имали подобна система на управление, която тотално да владее всички сфери на живота им: виж още ›› политическа, социална, обществена, културна, научна, образователна, възпитателна, религиозна, икономическа и техническа. По време на Османското „робство” народът е имал собственост и е бил далеч по-свободен и състоятелен отколкото в руския соц лагер, когато е отнето практически всичко на българите , дори и вярата. Руските окупатори и марионетното им колониално управление на БКП нанасят ТРАЙНИ тежки поражения върху народностната памет, традиции, обичаи и знания – ПОДМЕНЕНИ СА икономически, политически, културни, религиозни и исторически пластове в осъзнатата ни памет чрез пренаписване на историята, чрез фалшифициране на данните за общностната биография на Българите и се губи връзката между събитията, паметта и така се деформират знанията ни за нас , за борбите и традициите ни, губим разбирането за историческия ни път, културен облик, етнически и народностни специфики – все основи за правилно отношение към нас си, за национално самочувствие и оцеляването ни - чрез окупацията от СССРусия над България и политиката по трансформиране на държавата ни в сателит, обслужващ единствено Москва тук е нанесен съкрушителен удар по Българския народ и нация и целта е да бъдем асимилирани от руснаците. Деформирането на действителната история на Българите изиграва ролята на духовно обезглавяване – днес не честване ЕКЗАРХИЙСКА БЪЛГАРИЯ – МАЙКА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ, а за 2-ри път ни е наложен за национален празник дата на окупиране на земите ни от русия
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.