България става член на МВФ

2731
България става член на МВФ
Снимка: Getty Images/Guliver

1990 г.

България е член на МВФ от 25 септември 1990 г. През 2009 г делът на България в МВФ (пропорционален на дела, който нейната икономика има в общия БВП на страните-членки) е променен от 640,20 млн. СПТ на 1.251 млрд. СПТ(~1.376 млрд. Евро) и представлява 0.29% от всички СПТ. Промяната се дължи на общо увеличение на СПТ след решение на 20-те най-развити икономики в света. Целта на общото увеличение от 2009 г е да осигури достъп до ресурс, с който държавите да погасяват възникналите задължения по време на кризата от 2008/09.

Споразумения с МВФ

Във Велико Търново е обявена независимостта на България

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г., който цар Фердинанд І прочита в ...

Финансовата помощ, която дава МВФ, обикновено се предоставя на траншове, които са обвързани със спазването на специфични условия на икономическа и финансова политика. Тези критерии трябва да бъдат изпълнени преди да се отпусне следващия транш

Споразуменията, които България е сключила от 1990 г. до 31 октомври 2005 г. с МВФ са:

- Първо споразумение - едногодишно. Обхваща периода 15 март 1991-15 март 1992 г. То е подписано от правителството на Димитър Попов. По него са предвидени покупки на специални права на тираж за 279 млн. и 60,6 млн. СПТ по т.нар. CCFF (Compensatory and Contingency Financing Facility) като компенсация за повишените разходи на България по вноса на енергийни ресурси във връзка с персийската криза. Поради неизпълнение на параметрите на споразумението последния транш не е получен.

- Второ - едногодишно. То предвижда покупката на 155 млн. СПТ, като започва да се изпълнява от 17 април 1992 г. Споразумението е сключено от кабинета с министър-председател Филип Димитров. Последният транш по него също не е получен.

- Трето - едногодишно. Сключено на 11 април 1994 г. от правителството на Любен Беров и е в размер на 69,7 млн. СПТ. През декември същата година споразумението е актуализирано и разширено с допълнителна сума за още 69,7 млн. СПТ във връзка с подписаното през юни споразумение с Лондонския клуб. Последният транш в размер на 23,2 млн. СПТ не е преведен.

Започва Великата западна схизма

На 20 септември 1378 година се поставя началото на така наречената Велика западна схизма. Това е период на разделение на католическата ...

- Четвъртото споразумение е подписано на 19 юли 1996 г. Сключва го правителството на Жан Виденов. То предвижда покупката на 400 млн. СПТ за период от 20 месеца — до 18 март 1998 г. Споразумението е прекратено след получаването на първия транш от 80 млн. СПТ.

- Петото "stand-by" споразумение е подписано на 11 април 1997 г. и предвижда покупката на 371,9 млн. СПТ за период от 14 месеца. То е сключено по време на управлението на служебното правителство на Стефан Софиянски. В рамките на това стабилизационно споразумение се включва и CCFF в размер на 107,6 млн. СПТ.

- Шесто - тригодишно. Сключено е на 25 септември 1998 г. и е в размер на 627,62 млн. специални права на тираж. Подписано е от правителството на Иван Костов. Споразумението е изпълнено докрай и страната е получила всички предвидени по програмата траншове.

- Седмо - двугодишно. Сключено е на 27 февруари 2002 г. и е в размер на 240 млн.СПТ. Споразумението е изпълнено.

- Осмо - двугодишно. Сключено е на 6 август 2004 г. и е в размер на 100 млн. СПТ.

Потушено е Татарбунарското въстание на бесарабските българи против румънската власт

Татарбунарското въстание в българските райони на Бесарабия срещу румънския режим, организирано от Коминтерна, е жестоко потушено от р...

Всички споразумения досега, с изключение на шестото, са от типа "Stand-by", което значи обвързаност на получаване на кредита с достигане на определени икономически параметри, примерно определен размер на бюджетния дефицит.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Йоханес Брамс (ВИДЕО)

Създадена е българската армия

Коко Шанел представя легендарния парфюм Chanel No. 5

В Париж е произведен първият сгъваем чадър

Обявени са първите награди Грами

Роден е Джеръм К. Джеръм

Ден на труда

Създадена е Русенската художествена галерия

Международен ден на танца

Родена е Харпър Ли, американска писателка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Йоханес Брамс (ВИДЕО)
Роден е Йоханес Брамс (ВИДЕО)

На 7 май 1833 г. е роден Йоханес Брамс. Произход Йоханес Брамс е германски композитор, пианист и диригент, един от водещите представители...