X
 
 

Джеймс Кук открива Големия бариерен риф

1943 4
photo of Джеймс Кук открива Големия бариерен риф
Снимка: Getty Images/Guliver

1770 г.

Големият бариерен риф е верига от коралови рифове и острови, намиращи се в Коралово море на североизточния бряг на Австралия. Представлява най-голямата коралова система в света, съставена от близо 3 000 коралови рифа и 900 острова, и е на възраст 18 милиона години. Дължината му е 2 500 километра, започвайки от Тропика на Козирога до Гладстон и достигайки на север до Торесовия пролив, отделящ Австралия от Нова Гвинея, а ширината му варира от 2 до 150км. Обиталище e на 15 000 вида риби. Площта му обхваща 344 400 кв. км, което е повече от площта на Великобритания. Голяма част от рифовете под влияние на абразионно-акумулативната дейност на океана са се превърнали в коралови острови. Големият бариерен риф може да се види от Космоса и е най-големият жизнен обект на Земята. Съставен е от милиони малки организми, наречени коралови полипи.

През 1979 г е създаден Морски национален парк с площ от 5 милиона хектара за охрана на флората и фауната в крайбрежието и плитководието. Включен е в списъка на Световното наследство през 1981. CNN го обявява за едно от седемте чудеса на света. Благодарение на голямото биоразнообразие, топлите води и лесния достъп за живеещите по корабите, кораловият риф е популярно място за туристи, особено за водолази. Много от градовете по бреговете на Куинсланд предлагат еднодневни екскурзии с лодки всред рифа, а няколко острова са превърнати в курорти.

Джордж Оруел публикува романа си "1984"

"1984" е антиутопичен политически роман написан от британския писател Джордж Оруел през 1948 г. като противопоставяне на тоталитаризм...

Предполага се, че хората са познавали Големия бариерен риф още преди 40 хиляди години, когато в Австралия се появяват предците на коренното население на Австралия.

Пръв от съвременните европейци с Големия бариерен риф се запознава случайно британският изследовател капитан Джеймс Кук, който в 11 часа вечерта на 11 юни 1770 г. засяда с „Индевър“ върху коралов риф, който разпаря дъното на кораба. Принуждава се да изхвърли през борда шест топа с шест комплекта гюлета за да освободи кораба. През 1969 г. експедиция на филаделфийската академия на естествените науки намира напълно запазени топовете и гюлетата с изключение на дървените лафети. По това време Кук се запознава и с местните аборигени - тъмнокожи, ниски на ръст хора. За тях Кук казва: „Ако се съди по това, което казах, някой може да добие впечатлението, че туземците в Нова Холандия са най-нещастните същества на Земята. Всъщност те са много по-щастливи от нас, европейците; като нямат представа не само за излишествата, но и за необходимите удобства, за които така се борят в Европа, те живеят в блажено неведение“.

Още през 1606 г. испанеца Торес броди по тези води, обаче сведенията му са засекретени от испанската корона. През 1764 г. в Мадрас Далримпъл намира в книжата на английски моряк посещавал често столицата на Филипините Манила, паметни бележки на испанския адвокат Хуан Луис Ариас, адресирани до краля на Испания Филип III за открития от Торес проток отделящ Нова Холандия от Нова Гвинея. През 1815 г. Чарлз Джефрис успява пръв да премине през целия бариерен риф откъм страната на сушата, но едва през 1840 г. е по-подробно картиран и изучен.

Едва в края на 19-ти век Големия бариерен риф е подробно изследван във връзка с експорта на перли и морски краставици добивани на рифа.

Испания и Португалия подписват Договора от Тордесиляс, с който си поделят Новия свят

Договорът от Тордесиляс е споразумение между Кралство Испания и Кралство Португалия за разпределението на сферите на влияние в света ...

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 11юни1937 г. започва Голямото Почистване в СССР 2 11юни1937 г. започва Голямото Почистване в СССР преди 7 месеца Профил на трол?
  по нареждане на Сталин са екзекутирани осем високопоставени военни, осъдени по измислени обвинения в антисъветска дейност, за да премахне всяка възможна съпротива на властта. А и да няма реална заплаха - се инсценира . Най-интензивните чистки (1937-1938), се наричат ежовщина на името на шефа на тайната полиция НКВД. Избита са политически и военни лидери: генерали, журналисти, хора на изуството, виж още ›› учени и обикновени граждани по доноси, че са против управлението в СССР-то. Тези чистки включват разпити, изтезания, принудителен труд в лагерите ГУЛАГ, депортиране на хора от етническите малцинства, масови екзекуции, лишаване от свобода на милиони хора, гладомор. Репресии има включително и в ръководството на комунистическата партия на Съветския съюз КПСС. Сред жертвите на репресиите са обявените за кулацит по-заможни селяни. Срещу не членуващите в КПСС се организира полицейско наблюдение – по подозрение за саботажи са хвърляни в затвори и убивани без съд. 1937-1938 са арестувани над 1,5 милиона души и половината са били екзекутирани по официални данни, без да се брои съсипания живот и разбитите семейства и милионите Ами за съсипания живот и за разбитите семейства и над 2,5 милиона безпризорни деца - след Втората световна война безпризорните деца в ссср са 700 000(в Китай при население 1,4 млрд. бездомните са 200 000 – 100 пъти по-малко) Русия и днес е на първо място в света по безпризорни деца
 • Сталин е най-забележителната личност на всички времена и народи за руснаците - Путин му диша във врата засега 2.1 Сталин е най-забележителната личност на всички времена и народи за руснаците - Путин му диша във врата засега преди 7 месеца Профил на трол?
  И след десталинизацията, 60-те години на мин. век в руската соц колониална империя не са настъпили добри времена - по времето на хрушчовизма всички грехове и отговорности се струпват в/у Сталин , нещата си продължават по старому и в СССР и в колониите Русия не става Китай – там култът към Мао Дзедун никога не бе развенчан, но страната се движи напред .В Русия целенасочено се подържа архаична це виж още ›› нностна система:езичеството/ комунизъм/православие и мислене в границите на „всички са против нас“Всичко неруско предизвиква враждебност - целта е работенето и свободата да не са нужни на по-голямата част от руснаците, да разчитат на твърдата ръка. Милиони руснаци не са граждани, а население. Русия я докара дотам, че повдигна наказателно обвинение срещу вече загинал в затвора юрист Магницки. В Европа подобен инцидент е имало за последно през 17 век, когато изровили от гроба Кромуел и го бесят.Днес в русия уж се борят с корупцията като се освобождават от десетки неудобни генерали от милицията, чиновници от средния ешелон, губернатори, а путин великодушно заменя разстрела със „заслужен отдих” Полковника от КГБ не е Петър Велики да каже като него на руснаците ИСТИНАТА, че Русия не може да върви напред и се срива, защото не иска да разбере до каква степен е изостанала в цивилизационното си развитие спрямо Европа. Да се здвижи прогреса е въпрос на държавна стратегия и работа – в Русия представата за бизнес е, че това е варварство и къде по-лесно е да е суровинен придатък на РАЗВИВАЩИЯ СЕ СВЯТ и да изнася тероризъм, да подържа диктатури и да води хибридна война срещу целия свят. Путинова русия живее в ренесанс на доносите и цензурата. Както и пренаписването на историята испестяване на истината, защото излевзналите на бял свят след разпада на соц. колониалната империя на ссср документи налагат руско тълкуване: Хитлер и хитлеризма като идеология са забранени в целия свят, но в Русия обявават за ЦЕНЗУРА забраната на сталинизма и Сталин е №1 , защото е спечелил войната с Хитлер. Руснаците живеят с болката на войната , живеят като на война – просто оцеляват - пият и се надяват Аадад да не бъде свален, Тръмпушка да смаже Европа и славят великая и магучая мат русия Но това не отменя следващата война, а ''за ценой не постоим“
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • С договора от 11юни1942 г. за помощ от САЩ руснаците побеждават германците 1 С договора от 11юни1942 г. за помощ от САЩ руснаците побеждават германците преди 7 месеца Профил на трол?
  реално помощта на САЩ за СССР е още от октомври 1941г. , но на 11 юни 1942 г. CCCP подписва споразумението за Програмата „Заем-Наем” за помощ, която САЩ предоставят на съюзниците си по време на Втората световна война – боеприпаси, техника, храни, стратегически суровини и др. за 610 млрд. , от които 40% за СССР. Обратно са върнати общо 7,8 млрд. долара, от които 6,8 от Великобритания. Съществув виж още ›› али са три основни маршрута за доставяне на военната помощ: през Северния Атлантик – около 4 млн. тона, или 25% от всички доставки; през Южния Атлантик до Персийския залив и Иран - 4 млн. тона или 25%; през Тихия океан до далекоизточните съветски пристанища (главно суровини) - 8 млн. тона (50%). Общото количество е около 16 милиона тона. Битуват осреднени данни за американската помощ: автомобили – 60-70%, танкове – 12-14%, самолети - 10% (за морската авиация - 29%.) В абсолютен брой се срещат следните цифри: • Самолети: 22 195 – 18 659 броя; • Танкове – 10 000 броя; • Оръдия – 9600 броя; • Автомобили: 376 000 броя; • Джипове – 51 000 броя; • Влекачи – 8000 броя; • Мотоциклети – 35 000 броя; • Военни кораби – 281 броя; • Ледоразбивачи – 3 броя; • Транспортни кораби – 128 броя; • Зенитни оръдия – 8000 броя; • Противотанкови оръдия – 5000 броя; • Картечници – 132 000 броя; • Снаряди - 472 милиона броя; • Стрелково оръжия - 150 000 единици; • Локомотиви – 2860 броя; • Вагони – 11 705 броя; • Нефтопродукти - 2,6 млн. т.; • Цветни метали – над 500 000 т.; • Взривни и химически вещества - 1,2 млн. т.; • Корабни РЛС – 550 бр. (плюс 640 от Великобритания); • Радиостанции - 35 800 броя; • Храни и продоволствие - 4,5 млн. т.; • Металорежещи машини – 44 600 броя; Помощта по „Ленд лийз” за СССР продължава и след май 1945 г с 455 хил.т. нефтопродукти, тръби за 222 милиона долара, стругове, хидравлични преси, електрогенераторни станции и пр.,с коитоСССР стартира износа на газ. Към края на войната СССР връща на САЩ над 1 милион тона нефтопродукти, зареждайки кораби на съюзниците. 1947 г. дългът на СССР е определен на 2,6 млрд. долара по цени с 90% намаление ,а унищожената техника не се плаща). 1948 г.СССР НЕ плаща. 1948 г. САЩ намаля дълга на СССР на 50%, НО ссср НЕ плаща. 1951 г. САЩ намаля дълга на 800 милиона долара, но СССР подписват чак 1972 г. само за 722 милиона долара със срок на плащане до 2001 г. и то при условие ако на СССР бъде отпуснат кредит. До 1973 г. СССР връща 48 милиона долара и1990 г. САЩ удължава срока на плащане на смешните за мащабите на помощта 674 милиона до 2030 г. Към настоящия момент са изплатени 100 милиона.
 • Договорът „заем-наем” тук  е забраняван и все още забравян 1.1 Договорът „заем-наем” тук е забраняван и все още забравян преди 7 месеца Профил на трол?
  Не са само, танкове, самолети, самоходни оръдия. Американските мотори и автомобили са два пъти повече, отколкото made in USSR. Две трети, повтарям – ДВЕ ТРЕТИ от цялото количество гориво за авиацията идва от САЩ - с какво иначе щяха да летят, да се бият, да бомбардират и да щурмуват съветските въздушни асове – ТОВА ОЗНАЧАВА две трети. Списъкът НЕ е само от оръжие, техника, суровини – от мед и ал виж още ›› уминии и по менделеевата табл. Най-известния продукт, спасил живота на милиони войници и граждани на военолюбивата русия (тогава ссср) е консервираното месо, т.нар.«тушонка». Иначе само през 1941 г. СССР получава толкова танкове и автомати, колкото е собственото му производство – ОЗНАЧАВА, че ако бяха въоръжени два пъти по-зле щяха по стар руски обичай да хвърлят под танковите гъсеници още толкова милиона хлапета?! Защото в ‘’матушката’’ никога НЕ са ценили човешкия живот. „ Женурята ще народят още” казва княз Меншиков преди 3 века, а в съветско време: „ да спасиш техниката, пък хора ще ти пратят” Това е руския начин на мислене не само на на военните, а и в обществото – това е руска политика: „Мы за ценой не постоим!“.А лицемерно приплакват за жертвите през ВСВ. А за ветераните се сещат за 9 май. Подхвърляте им по 100 гр водка, паница каша и колко девалвираха бойните ордени и георгиевските ленти, които са символ на цинизма и политическото тролене в хибридната война на еусия срещу света , а не на воинската доблест!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 17 януари

Овен Това е ден, в който да потърсите нещо ново за себе си. Помислете какво не сте правили, но бихте искали да опитате и се втурнете в...

Последно в Актуално