Ернан Кортес завладява Мексико

52073
Ернан Кортес завладява Мексико
Снимка: Уикипедия

1521 г.

На 13 август 1521 година испанският завоевател Ернан Кортес покорява Мексико. Оттогава ацтекската държава се превръща във владение на испанците. Кортес е известен военен и конкистадор, който допринася за развитието на своята родина. Той се стреми да разшири влиянието на Испания в новооткритите земи. Ернан Кортес се определя като един от най-популярните завоеватели на своето време, който помага за испанската колонизация на Америка. Неговият най-голям успех е завладяването на Мексико.

Ернан Кортес е роден през 1485 година в село Меделин, част от кралство Кастилия. Бащата на Кортес е капитан от пехотата, а майка му е братовчедка на завоевателя на Перу – Франсиско Писаро. Ернан завършва право в университета в Саламанка. През този период в Испания все по-често започват да се организират експедиции към новооткритите земи. Целта на испанците е да завладеят повече територии от Новия свят, в които да установят власт и управление. През 1504 година Ернан Кортес се записва за експедиция на остров Испаньола - вторият най-голям остров в карибския регион. След пристигането си в столицата на Испаньола, Санто Доминго, Кортес се регистрира като местен жител и получава парцел за строеж. В следващите няколко години испанският конкистадор развива животновъдство и земеделие в района, като успоредно с това не изоставя военните си мисии. Кортес активно участва в превземането на Испаньола и Куба. Неговата най-голяма мечта остава завладяването на ацтекската държава – Мексико. През 1519 година Ернан Кортес става главнокомандващ на военния флот и решава да се отправи към мексиканските брегове. След заминаването от Испаньола, Кортес спира за кратка почивка в Тринидад. Там приятелят на Ернан, Диего Веласкес, завижда на неговата организирана армия и решава да арестува испанския конкистадор, за да попречи на плановете му за завладяване. Ернан Кортес усеща предателството на своя сънародник и тихомълком напуска пристанището на Тринидад с девет кораба от своята флота.

Изградена е Берлинската стена

На 12 август 1961 година е изграден един от най-прочутите символи на Студената война – Берлинската стена. В продължение на 28 год...

Малката флота на Ернан успява безпроблемно да стигне до остров Косумел. Там Кортес заповядва да се разрушат храмовете на маите и на тяхно място да се изградят католически храмове. За кратко време испанците сломяват съпротивата на местните жители и принудително покръстват населението. На 21 април 1519 година испанските кораби навлизат в бреговете на Табаско и се установяват на остров Сан Хуан де Улуа. Там Кортес издава заповед за построяването на първото укрепено селище в Мексико – днешният град Веракрус. Испанците имат относително преимущество пред местното население. Те разполагат с оръжие, железни доспехи и бойни коне. Въпреки това армията на Кортес е малка и голяма част от войниците отказват да навлязат навътре в страната. В пристъп на гняв, испанският конкистадор запалва всички кораби от своята флота, като по този начин принуждава войниците си да участват в бойните сражения. На 8 ноември 1519 година Кортес навлиза дълбоко във вътрешността на страната и се изправя пред армията на вожда на ацтеките – Монтесума II.

Първоначално владетелят на ацтеките посреща дружелюбно армията на Кортес. Местното население смята, че испанците идват с добри намерения и не влизат в бойни сражения с тях. Войските на Ернан са настанени в ацтекски селища и получават всякакъв вид удобства. Кортес се възползва от доброто отношение и организира преврат сред местното население. Той залавя Монтесума II и започва да издава заповеди от негово име, които са свързани с управлението на страната. Кортес тъкмо стабилизира своите позиции във вътрешните райони на Мексико, когато получава сведение, че град Веракрус е нападнат от поддръжници на Диего Веласкес. Испанският конкистадор незабавно се връща във Веракрус, за да укрепи своите сили. Ернан Кортес разгромява пратениците на Веласкес и предприема нов поход към вътрешността на страната. Междувременно в тези територии избухва местно въстание. Мексиканците се изправят срещу испанската армия в района и голяма част от войниците на Кортес са убити. Силата на въстаниците е голяма и Ернан е принуден да се оттегли към бреговете на Мексико. В продължение на няколко месеца армията на Кортес се възстановява и подновява своите оръжия. През 1521 година Ернан Кортес предприема ново настъпление към Мексико с близо 10 хиляди войници. Той издава заповед за построяването на плоскодънни лодки, които ще помогнат да се премине по-лесно езерото и да се превземе столицата с щурм. В началото на август 1521 година, испанците извършват обсада над столицата и унищожават водопровода, от който местното население получава вода. В продължение на няколко дни мексиканците отказват да се предадат, но на 13 август 1521 година Мексико изцяло попада във владение на Испания.

Покоряването на Мексико помага за установяването на испанска колония по тези земи. По този начин Испания стабилизира своите позиции в Новия свят. Ернан Кортес завладява още много нови територии, но превземането на държавата на ацтеките остава най-голямото постижение в неговия живот.

 

Открит е паметникът „1300 години България”

На 10 август 1981 година, преди 34 години, е открит монументалният комплекс „1300 години България”. Той е разположен в гра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Атанас Натев,  български философ
Роден е Атанас Натев, български философ

На 25 април 1929 г. е роден Атанас Василев Натев, български философ, изкуствовед, литературен теоретик. Член-кореспондент на Българската академия...