Георги Димитров отказва помощ за България по Плана "Маршал"

56386
Георги Димитров отказва помощ за България по Плана "Маршал"

1947 г.

На днешната дата, през 1947 година правителството на Георги Димитров категорично отказва България да участва в Плана "Маршал" и да получи финансова помощ за възстановяване след Втората световна война от Запада.

Планът "Маршал" е наречен на името на държавния секретар на САЩ по онова време Джордж Маршал. Той влиза в действие през юли, 1947 година за период от четири години.

Роден е Бачо Киро

На днешната дата, през 1835 година, е роден един от най-видните български революционери – Бачо Киро. Той се ражда в село Горни Ту...

През този период 13 милиарда щатски долара са отпуснати в помощ на възстановяването на европейските страни, които са се присъединили към Европейска организация за икономическо сътрудничество.

В плана е записано и условието, че за да получат помощи, в правителството на страните не трябва да има комунисти. По тази причина Франция и Италия изгонват комунистическите представители, които печелят изборите след Втората световна война, за да получат помощи.

Георги Димитров се връща в България на 15 септември, 1946 година. Преди това, след като излежава присъда от 9 месеца затвор заради предполагаемото запалване на Райхстага, той живее в СССР и е депутат в съветския парламент в периода 1938 – 1945 година.

Непосредствено след завръщането си претърпява поражение в парламентарните избори срещу Атанас Москов - кандидат от Българската работническа социалдемократическа партия. Избран е за министър-председател през ноември 1946 г. Оглавява БРП (к), която през декември 1948 се преименува на БКП.

Католическата църква изгаря на клада Ян Хус

На днешния ден, през 1415 година, на клада е изгорен един от символите на Просвещението и Реформацията не само в Чехия, но и в Европа &...

Като министър-председател на страната започва политика на постепенен преход към комунистически модел на управление и тоталитарна държава. Води курс на тясно сближение с Югославия и провеждане на поетапна македонизация на населението в Благоевградски окръг с оглед присъединяването на района към новосформираната югославска македонска република.

Политиката на Димитров е в тон с идеята на Коминтерна отпреди Втората световна война за създаване на Балканска федерация. През 1948 година обаче настъпва разривът между Сталин и Тито, което принуждава Димитров да се примири и да не се бори за идеята за обща балканска държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com