Картинна книга бижу разпалва въображението на деца и възрастни

1976
Картинна книга бижу разпалва въображението на деца и възрастни
Снимка: Издателство Персей

„Градината“ (изд. Персей, превод Деница Проданова) е изумителна с размаха си история – за света на децата и възрастните, за търсенето на онова дете вътре в нас. Дори да пропътува света, за да опознае непознатото, човек накрая само си дава сметка, че онова, което търси, ще открие там, откъдето е тръгнал…

Необикновените рисунки на художника са колкото за деца, толкова и за възрастни. Затова „Градината“ се препоръчва в широк диапазон – от 4 до 99-годишна възраст. Текстът пък просто отпуска юздите на фантазиите ни. Разбираем е дори за най-малките, стига да им го прочетете.

Историята е затрогваща и носталгична. Художникът и писател Павел Чех припомня, че всяко дете има мечти, които искат грижи и внимание. Дадем ли отпуска на въображението си, животът бързо посивява… Затова и „Градината“ подкрепя това най-важно детско качество – умението да се фантазира и да се измислят истории. Първо изчетете текста, който предлага художника, а после създайте с вашите съкровища у дома нов. Историята бързо може да бъде прекроена.

"Голата маха" – книгата, която те кара да преосмислиш любовта и живота си

В. Бласко Ибанес намира вдъхновение в Гоя, Шарън Стоун се снима във филм по негов роман „Голата маха“ е от рядко срещаните...

Книгата на Павел Чех се радва на голям успех в родната му Чехия – за потвърждение, рейтингът на „Градината” в Чехословашката библиографична база от данни е невероятните 97%.

54-годишният сега писател е шлосер по професия. Работи и като техник в машиностроителен завод. Непрофесионалните му рисунки обаче заинтригуват издателите – и така той се впуска в приключението на живота си. Днес има написани и илюстрирани около 40 книги – от тях на български вече се радваме на „Дяволчето“ в превод също на Деница Проданова.

„Чета с удоволствие исторически книги – разкрива писателят притесненията си пред в. „Лидове новини“. – Направо ме побиват тръпки как се повтаря всичко. Как „голямата“ история на човечеството се състои от съревнования, битки, убийства и насилие. От никога несекващото желание за печалба, превъзходство, власт и насилие.”

Павел Чех обича и колекционира комикси още от дете. Казва, че онези, за които мечтаел най-много, стигали най-трудно до тогавашна Чехословакия. Така неусетно започнал и да рисува…

Свети Валентин 2023 идва с "Горчиво вино"

Шедьоври на Евтим Евтимов, Маргарита Петкова, Добромир Банев, Романьола Мирославова и най-хубавите любовни стихове от последните 10 год...

Ето и няколко мнения на читатели за „Градината“:

„Купих я за 4-годишния си син и не съжалявам. И двамата с него намираме по нещо за себе си. Текстът е оскъден, но въпреки това допълва илюстрациите подходящо и достатъчно. Заедно с това оставя място за въображението на читателя. Можеш непрекъснато да гледаш илюстрациите и винаги ще намираш там нещо ново.“ (Симоус)

„Чудесно създадена е от гледна точка на проза и илюстрация. Книгата носи толкова задълбочени идеи, които са в основата си гениално прости. (Акзузка)

„Бях на много красива изложба на Павел Чех и отново си дадох сметка, че макар да обичам всичките му книги, най-много харесвам „Градината”. Красива е и трагична в същото време, за деца и за възрастни, поетична и всекидневна и винаги може отново да те просълзи и да ти донесе внезапна радост от детските мечти.” (Ринае)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Създадена е Русенската художествена галерия

Международен ден на танца

Родена е Харпър Ли, американска писателка

Роден е Самюъл Морз, художник и автор на морзовата азбука (СНИМКА)

Чернобилската авария (СНИМКИ)

Роден е Константин Константинов, български музиколог.

Роден е Атанас Натев, български философ

Родена е Христина Морфова

Роден е Димитър Шойлев

Международен Ден на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com