Неофит Бозвели е заточен в Света гора

37083
Неофит Бозвели е заточен в Света гора
1841 г.

На 26 март 1841 г. видният български възрожденец Неофит Бозвели е заточен в Света гора по обвинение в непослушание срещу решението на Цариградската патриаршия да остане като протосингел на новоназначения гръцки владика на Търновската епархия – Неофит Византиос. Изразявайки несъгласието си с това назначение, Неофит Бозвели се оттегля в Лясковския манастир. Именно това става основание за неговото първо заточение в Света гора. Преди това през 1839 г. българите от Търновската епархия издигат неговата кандидатура за владишкия пост, но тя не успява.

Неофит Бозвели е един от водачите на националното просветно и църковно движение през Възраждането.  Той е роден през 1785 г. в малкото балканско градче Котел. През 1810 г. той се подстригва за монах в Хилендарския манастир, а след това се отправя към Свищов, където се отдава на просветителска дейност. За известно време пътува, престоява за кратко в Сърбия и след това се установява в Търново. По време на престоя си там той обикаля околните селища и изнася множество проповеди, които го превръщат в един от основните радетели за самостоятелна българска църква. Постепенно Бозвели оглавява борбата на българите срещу гръцкото духовенство.

Роден е Чудомир

Димитър Христов Чорбаджийски (1890–1967) с псевдоним Чудомир е български писател-хуморист, краевед и художник. Роден е на 25 март...

Първото му заточение продължава три години и през 1844 г. той е освободен.

От този момент нататък Неофит Бозвели се установява в Цариград и оттам продължава борбата срещу гръцкото духовенство. Основна точка в неговата борба е стремежът да се постигне изпълнение на обещанията, дадени от страна на Османската империя за провеждането на реформи. Активната му дейност в тази посока обаче води до второто му заточване в Света гора през 1845 г. То се оказва и фатално за него. Три години по-късно Неофит Бозвели завършва жизнения си път в Светогорския Хилендарски манастир. С това се нанася и сериозен удар на българското църковно-национално движение, тъй като то се лишава от една от най-дейните си фигури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Иван Урумов
Роден е Иван Урумов

На 10 май 1856 г. е роден Иван Урумов. Произход Иван Урумов е роден в Ловеч. Произхождат от заможно семейство. Учи в Ловеч, Габрово и класическа...