X
 
 

Официално е открита БНТ

1834 1
photo of Официално е открита БНТ

1959 г.

Българската национална телевизия (БНТ) е обществената телевизия в България. Открита е официално на 26 декември 1959 г. в резултат от осемгодишна разработка и изпитания на екип от учени от Машинно-електротехническия институт в София.

БНТ осъществява своята дейност по силата на Закон за радиото и телевизията, обнародван в бр. 138 от 1998 г. на „Държавен вестник“. БНТ е юридическо лице със седалище град София. Тя е национален обществен телевизионен и далекосъобщителен оператор. Тя излъчва една 24-часова програма с национален обхват – „БНТ 1“, програма с културна насоченост - „БНТ 2“, програма със спортно-развлекателна насоченост - „БНТ 3“, програма за българите в чужбина – „БНТ 4“.

Николае Чаушеску и жена му са осъдени на смърт и разстреляни

Кървавите събития от Тимишоара и Букурещ през декември 1989 г. намират кулминацията си в падането на Чаушеску и комунистическия режим. ...

БНТ е член на „Интервизия“ и партньор на „Евровизия“, както и е член на Европейски съюз за радио и телевизия, EGTA, IMZ, CIRCOM Regional, FIAT и BBLF.

Първото предаване на българската телевизия е прякото излъчване на 7-ноемврийската манифестация от площад „9 септември“ (днес „Александър Батенберг“) през 1959 г. На 26 декември 1959 г. става официалното откриване на Българската телевизия.

През 1964 г. към Министерството на културата е създадена Главна дирекция „Българска телевизия и радио“. През 1971 г. радиото и телевизията в България са обособени в Комитет за телевизия и радио, част от структурата на изпълнителната власт. От 1975 г. започва своята дейност Втора телевизионна програма. През годините този телевизионен канал дава предимство на културните програми и авторските предавания. От 1977 г. Българската телевизия и Българското радио придобиват статут на самостоятелни юридически лица към Комитета за наука, изкуство и култура. През 1986 г. двете медии отново са обединени в Комитет за телевизия и радио към Министерския съвет.

На 6 март 1990 г. Народното събрание приема решение за временния статут на Българската телевизия и Българското радио, съгласно което двете организации се обособяват като самостоятелни институции. От 1 юни 1992 г. телевизията получава наименованието Българска национална телевизия, Първа програма се казва вече „Канал 1“, а Втора програма – „Ефир 2“. През 1993 г. Регионалните ТВ центрове на БНТ започват излъчване на собствени регионални канали. „Ефир 2“ излъчва до 31 май 2000 г., а от 2 май 1999 г. БНТ излъчва сателитната програма за българите в чужбина „ТВ България“.

На 14 септември 2008 г. е обновена схемата на излъчване на телевизионните канали на БНТ, променени са имената и емблемите им.

В Оберндорф за първи път е изпълнена "Тиха нощ, свята нощ" (ВИДЕО)

„Тиха нощ, свята нощ“ е най-известната традиционна популярна коледна песен в немскоезичния свят. Автор на оригиналния текст...

Днес БНТ е разположена в две взаимно свързани сгради: нова и стара – по протежението на ул. „Тулово“. Старата сграда е била италианско училище. Проектирана е от инж. Константин Йосифов, който е осъществявал и надзора върху строежа. По време на една от бомбардировките през Втората световна война училището е частично разрушено. Притежавайки все пак солидна конструкция, сградата е осигурявала в избените си помещения бомбоубежище за жителите на квартала.

Между 11 юни и 11 юли 2010 БНТ излъчва за пръв път спортно събитие в HD формат – Световно първенство по футбол 2010.

На 16 октомври 2011 г. Втора програма се завръща като БНТ 2 на мястото на регионалните телевизионни центрове на телевизията.

От март 2012 г. телевизията започва да излъчва във формат 16:9.

На 6 февруари 2014 г. БНТ стартира самостоятелен канал във висока резолюция – БНТ HD.

Робърт Листън провежда първата хирургическа операция с анестезия в Европа

Анестезия (на латински: anaesthesia) е дума от гръцки произход и означава безчувственост (към допир, натиск, температура, в това число ...

На 10 септември 2018 г. отново е обновена програмната схема на излъчване на телевизионните канали на БНТ, както и са променени имената и емблемите на част от каналите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  •  КОЛКОДА Е БЪЛГАРСКА - ТОВА НЯМА ДА ПОКАЖЕ 1 КОЛКОДА Е БЪЛГАРСКА - ТОВА НЯМА ДА ПОКАЖЕ преди 6 месеца Профил на трол?
    💀 На 16.04.1925 в църквата Света Неделя е Москва осъществява най-кървавият терористичен акт в света с най-много пострадали (над 500 човека), световен рекорд❗️в тази категория чак до терористичния акт срещу кулите близнаци в Ню Йорк на 11.09.2001г! ⁉️ Атентатът в Света Неделя е поръчан, финансиран от Москва срещу българската държава! На място са убити и деца, а много от жертвите умират от раните си виж още ›› или остават инвалиди до края на дните си. Ранените са над 500 мирни български граждани! Българските комунисти действат по заповед на съветските си господари от Кремъл със символ Червена Звезда. ⚠️ В края на 2018г., 93 години по-късно една учителка по-руски (в момента ГЕРББерски кмет на София) по заповед на посланика на Русия поставя на площада точно пред храма ''Света Неделя'' изкуствена елха с червени петолъчки с бял контур - Московска МОЧА ⛓ Червената звезда с бял контур е официален символ на СССР и Червената Армия окупирала и превърнала България след 1944г в руска колония 🆘 Нагла провокация или нулева обща култура и тотално непознаване на българската история от страна на кмета на София ли е това? Или наивен опитна ГЕРББ да се сложи на Кремъл като новата ПО-ПО-НАЙ версия на БКП? ⛓ Този акт е постъпка, каквато дори официалните наследници на БКП (сегашната БСП) не са се осмелявали да направят! 🇪🇺 Това ли е европейския път на Гражданите за Европейско Развитие на България (ГЕРБ)? 🌠 Да ни е честита 2️⃣0️⃣1️⃣9️⃣ На снимките (отляво надясно): 1) Взривената от комунистите църква през 1925; 2) Изкуствената елха на фона на църквата Св.Неделя в края на 2018; 3) Червената звезда, символ на СССР и Червената Армия; 4) Металната конструкция на изкуствената елха, обсипана с червени петолъчки; 5) Руския посланик Анатоли Макаров “открива” провокативната елха в центъра на София на фона на червена петолъчка с бял контур (18.12.2018): facebook.com/kontraprop/photos/a.247869422231353/794981117520178/?type=3&theater
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.