X
 
 

Основан е Амстердам

6213 16
Основан е Амстердам
Снимка: iStock/Guliver

1275 г.

Амстердам е най-големият град в Нидерландия. Разположен е в западната част на страната, в провинция Северна Холандия. Градът, който с предградията си има население около 1,36 милиона души (2008), заема северната част на Рандстад, шестият по големина метрополен район в Европа с общо население от около 6,7 милиона души.

Днешното име на града идва от Амстелердам (Amstellerdam), което означава „бент на Амстел“, реката, преминаваща през града. Възникнал като малко рибарско селце в края на 12 век, в резултат на развитието на търговията през Нидерландския златен век Амстердам се превръща в едно от най-големите пристанища в света. По това време градът е водещ център в областта на финансите и търговията и обработката на диаманти.През 19 и 20 век градът се разраства и се образуват множество нови квартали и предградия.

Норвегия става независима от Швеция

Кралство Норвегия е конституционна монархия в Северна Европа, която заема западната част от Скандинавския полуостров. Граничи с Швеция,...

Амстердам е финансовата и културна столица на Нидерландия. В града са разположени седалищата на множество нидерландски институции и на 7 от 500-те най-големи компании в света, сред които Филипс и Ай Ен Джи. Амстердамската фондова борса, най-старата в света, е разположена в центъра на града. Забележителностите на Амстердам, сред които историческите канали, Държавният музей, Музеят Ван Гог, Ермитажът, къщата на Ане Франк, кварталът на червените фенери и „кофишоповете“ привличат над 3,66 милиона чуждестранни посетители всяка година.

Намира се в провинцията Северна Холандия, в Рандстад, на устието на реката Амстел в Ай. Асмтердамското пристанище е свързано чрез Нордзееканал със Северно море. Към 1 януари 2009 г. в града живеят 758 198 души. Градският район (Амстердам заедно с други прилежащи общини, виж Регионален орган Амстердам, Алмере и др.) наброява повече от 1,5 милиона жители. Към района може да се брои територията между Алкмаар, Занстад, Пюрмеренд, Алмере, Амстелвен, Хофддорп, Харлем, Аймойден, Димен и Абкауде.

Климат

Амстердам се намира в зоната на умерения пояс, с голямо влияние на морето върху климата на града. В града преобладават северозападни ветрове, често има шквалове и бури. През зимата температурата рядко пада под 0 °C, поледици се появяват при придвижването на студени въздушни маси от Скандинавия и Източна Европа. Лятото в града е топло, но не горещо. Средната годишна стойност на валежите е 760 mm, като по-голямата част от тях са в периода от октомври до март.

Роден е Жорж Бизе

Жорж Бизе е френски композитор от Романтизма. Известен е най-вече със своята опера „Кармен“ (1873 – 1874). Бизе завъ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • @ 2.8 - про открытию памятника Ивану Грозному 3 @ 2.8 - про открытию памятника Ивану Грозному преди 1 година Профил на трол?
  Церемонию открытия памятника Ивану Грозному в Орле 14 октября 2016 года возглавили «делегат Русского мира», лидер байк-группировки «Ночный волки» Александр Залдостанов («Хирург»), публицист Александр Проханов, политолог Сергей Кургинян и губернатор Орловской области Вадим Потомский.
 • на 27 окт. 1505 умира московския княз дядо Иван Грозни РАЗРУШИЛ БЪЛГАРСКИЯ КАЗАН 2 на 27 окт. 1505 умира московския княз дядо Иван Грозни РАЗРУШИЛ БЪЛГАРСКИЯ КАЗАН преди 1 година Профил на трол?
  Велика Волжка България е единстената военна сила в света, която побеждава Чингиз Хан и спира нахлуването му в Европа. След грандиозния му провал Чингиз хан не е посмял да нападне българите отново. Съпротивата на България продължава до 1278 г. е опазва земите на древна Рус от Златната орда. След смъртта на Чингиз хан след 4 мощни последователни похода Ордата успява за първи път да пробие виж още ›› и отслаби защитата на Българите. Но Чингис хан поставя основата на това, което днес е Русия със съюза си с московския княз Александър наречен после във фалшивата му биография ‘’невски’’ - московските князе са от смесени бракове от монголски майки, а населението ражда от монголски бащи . Въстанията за отхвърляне на московско-монголската власт са потушавани с масови екзекуции и изселване на знатните родове както и във всички подчинени руски княжества.Московските князе с вероломни договори за защита, интриги и предателства превземат княжество по княжество. Иван 3-ти обвинява аристократичната република Новгород в отстъпничество от православието и я окупира. С интриги създава вътрешните междуособици в Казан(Казан -Нови Българ е последната столица на Волжка Българи - пречката за амбициите на московските князе да завладеят цяла Азия) и след отравянето на българския цар, Иван 3-ти за пръв път изпраща към Казан войски въоръжени с артилерия. След няколко подобни похода през следващите години Иван 3-ти си извоюва различни отстъпки,а с интриги на 2 пъти налага и смяната на българския владетел. Така и след двумесечна обсада московеца превзема Българската столица Казан и се провъзгласява за „български цар“.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  От спомените на един от московците обсаждали Казан: ‘’Вече около пет седмици россияните стояха под Казан и убиваха излизащити от града не по-малко от десет хиляди неприятели,.. Никой не се предаде жив, спасиха се малко... ранените... Градът беше завзет.. убиваха всички които се намираха, в домовете, или в ямите; вземаха в плен жени, деца или чиновници... сечта престана но кръвта се лееше... Царски виж още ›› я дворец, улиците, крепостните стени и дълбоките ровове бяха запълнени с мъртви.. тела се носеха по реката...’’ - днес историята се опитват да я подминат с едно изречение че ‘’великият’’ Иван Грозни, смачкал нищожните българи..." и небивалици, че Иван 3-ти нападнал Казан, защото "българите пленили 150 000 роби", т.е. половината население на тези земи отишло в плен на Българите... да се оправдае варварското избиване на населението на многолюден град и голям търговски център. Обсадата на Казан продължила 40 дни - последната Българска царица сама управлява държавата и възпитава сина си. Подобно на Патриарх Евтимий, тя е основната Духовна Опора на българите във тази война. Летописът "Казанска история", писан няколко години след падането на града разказва, че пред гроба на супруга си, ден преди да падне града тя казва: "Вече не мога и да плача - сълзите ми изсъхнаха, очите ми ослепяха и гласът ми изчезна! Казанлък е обезкръвен! Къде са царските софри и празници? Къде са щастливите лица на момите и жените? Живя Казан красиво и богато. А сега по улиците текат реки от кръв и сълзи...’’ След обсадата богатствата на града са били изнесени към Москва. ‘’Казанска история" говори за 16 кораба злато(и до днес руснаците споменават нещо за ‘’ несметни богатства’’):’’Россиани плаваха в изобилие, вземаха каквото си искат: хляб,мед,домашните животни, опожаряваха селищата, убиваха жителите... къщите бяха красиви и богати... в тях имаше скъпоценности..пленяваха само жените и децата’’Съдбата на българите е вечно да се сблъскват с брутален примитивизъм в низ от войни с народи на ниско цивилизационно равнище, за което знанието е по низшо от Златото – московците изгарят изключително богатата Казанска Библиотека - на дядо Иван книги и мъдрост не му трябват. Чак петър велики, за да може да обяви пред Европа , московията за наследница на Древна Рус се сеща и да покани европейски учени и творци да придадат и културен вид на това което той нарича:’’Рус и Я’’, т.е. Рус + Самодържеца .
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Гербът на град Казан е Драконът - свещенно животно за Българите – почитано в цяла Азия (и до днес). Днешния герб на Москва- войн пронизващ Дракон - е символ на победата над Волжките България. Иван Грозни заповядва на български майстори да съградят църква, символ на победата му - "Василий (българоубиец)", по московси(дн.руски) обичай убива архитекта Яковлев . Това е българинът ,койт виж още ›› о създава московския дубликат на Казанската крепост Крмен в Москва(известна като КРЕМЪЛ), Катедралата св. василий има ред куполи, в форма на чалми, символизиращи чалмите на Волжките Българи, въху които е било забивано московското копие(респ. с побит кръст на кубетата) . Името василий не е случайно – Иван Грозни по съвет на папата се жени за Зоя Палеолог, племеннница на последния византийски император и след свадбата им тя неслучайно приема и името София – московията ще се бори да я признаят за Северна Византия , но трябва да се справят с Османците на Проливите и по стар хибриден московски обичай започват с ‘’дипломация’’ - в Константинопол пристига първият московски посланик.Българската патриаршия като правоприемник на Константинополската патриаршия след превземането на Константинопол от кръстоносците на папата и преобладаващато българско население в Европейската част на Османската империя са най-голямята пречка на московските домогвания за византийското наследство(Цариград и Проливите).
  : 0 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Малцина знаят, че московският Кремъл всъщност копира почти изцяло крепостта Кремена във Волжка България. Казан е бил един от най-красивите български градове. През 15 век руснаците, все по-често поглеждат към Волжка България, но са респектирани от крепоста на Казан - Кремена, построена още през 11 век от българите – мсковците приемат името й като дума означаваща "крепост" и така ост виж още ›› ава в езика им и до днес . Иван 3-ти кани Български майстори да построят в москва копие на Казанската крепост Кремена. Копието почти без изменения е в основата на днешния Кремъл, който почти точно повтаря древната българска крепост спрямо московския терен - само южната граница на московския комплекс е разширена, в сравнение с оригинала в Казан. Англиският пътешественик Дженкинсон описал за огромната прилика в начина на строеж на Казанската и Московската крепости, но че "Казан е величествен град, построен със уникален стил в ансамбъл със крепостта на високия връх над града".След превземането на Казан са унищожени всички сгради в казанския Кремен - оставили само една от кулите ,в която според легендата е затворена българската царица - на върха на кулата поставили Двуглав Орел( герба на Византия), символ на победата над българите - златен и лъщял така, че целия Казан можел да види този символ на огромната им победа. Защото когато московците превзели България те заели от българите държавното устройство, търговските пътища, търговските термини, архитектура и пр. На основите на Българската държава в Североизточна Европа започнала да се издига държавата на московците - покоряването на България й отваря пътя на изток и огромните пазари на търговските пътища, развити от векве от Велика Волжка България. Оттогава започват да се превръщат в империя. Десетки от паметниците на културата из Москва са БЪЛГАРСКО НАСЛЕДСТВО и новопостроени, включително огромен брой средновековни църкви, в чиито стени могат да се видят скрити древнобългарски мотиви, български знак на безименни, велики български майстори
  : 0 !
 • Анонимен 2.4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Иван Грозни, срива град Казан, но се провъзгласява за "цар на Българи’’ – Казан е врата към търговските пътища в Азия, но ‘’цар на българите’’ е врата към Вселенската патриаршия. Не случайно още с първите си победи във войните с Османската империя руснаците договаря да са ‘’защитници’’ на Православието в Империята, т.е. като наследници на византия да представляват православната рая пред су виж още ›› лтанските власти и забраняват българския език при черкуването. На борбата за българска независима църква руснаците противопоставят внедряването на култа към "дядо Иван", който уж щял да ни освобождава. Но как може Българоубиец да спасява българи... на Българите е наложен за герой палача на българи, а после и руски ’’светец’’ за патрон на най-големия ни катедрален храм и до днес Синода ни е отдел на руския КГБ синод – православието и в московията и в руската империя и в ссср и в путландия няма нищо общо с християнството , а е част от триединната власт на самодържеца за владеене на територията и русофицираните завладени народи .
  : 0 !
 • Анонимен 2.5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  които ползват английски - научни доказателства за ислямските корени на руската православна държавност - изследване, подкрепено със снимки на “руско-арабски” оръжия, скрити от публиката в руските музеи: chronologia.org/en/seven/4N13-EN-1.pdf - и шлема на Александър Невски, натрапен ни от руските “освободители” и шлема на Иван Грозни, титуловал се като “цар на българите” след геноцида над вол виж още ›› жките българи - на шлемовете на тези “братушки” е изписано първото изречение от Корана, чието трикратно произнасяне пред свидетели е приемането на исляма: “ Няма друг Бог, освен Аллах и Мухаммад е неговия пророк” За Александър Невски е известно отдавна, че е приел исляма заедно с господарите си от монголската Златна орда По-поразително е грозното руско лицемерие в случая на батюшката Иван Грозни. Два века след Невски първият провъзгласил се за цар на българите, продължавал московската традиция да води войни срещу мюсюлмански “неверници” като волжките българи с оръжия изписани с цитати от Корана. Изследването акцентира: онази Русия е била двуезична и е ползвала руски и езика на османците като официални езици едновременно. Old Russia as a bilingual state with Russian and Turkic as two official languages Letters considered Arabic nowadays were used for transcribing Russian words Alexander Nevskiy and Ivan the Terrible wore helmets with Arabic writing “Russo-Arabic” weapons were removed from public sight
  : 0 !
 • Анонимен 2.6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  които ползват английски - научни доказателства за ислямските корени на руската православна държавност - изследване, подкрепено със снимки на “руско-арабски” оръжия, скрити от публиката в руските музеи: chronologia.org/en/seven/4N13-EN-1.pdf - и шлема на Александър Невски, натрапен ни от руските “освободители” и шлема на Иван Грозни, титуловал се като “цар на българите” след геноцида над вол виж още ›› жките българи - на шлемовете на тези “братушки” е изписано първото изречение от Корана, чието трикратно произнасяне пред свидетели е приемането на исляма: “ Няма друг Бог, освен Аллах и Мухаммад е неговия пророк” За Александър Невски е известно отдавна, че е приел исляма заедно с господарите си от монголската Златна орда По-поразително е грозното руско лицемерие в случая на батюшката Иван Грозни. Два века след Невски първият провъзгласил се за цар на българите, продължавал московската традиция да води войни срещу мюсюлмански “неверници” като волжките българи с оръжия изписани с цитати от Корана. Изследването акцентира: онази Русия е била двуезична и е ползвала руски и езика на османците като официални езици едновременно. Old Russia as a bilingual state with Russian and Turkic as two official languages Letters considered Arabic nowadays were used for transcribing Russian words Alexander Nevskiy and Ivan the Terrible wore helmets with Arabic writing “Russo-Arabic” weapons were removed from public sight
  : 0 !
 • Анонимен 2.7 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  до късното Средновековие арабската цивилизация е по-просветената и програсивната от другите в западна Европа. Ако московията на А.Невски беше приела исляма НЕ на Златната Орда , а исляма на волжките българи(който е просветения ислям на суфите и е КАТЕГОРИЧНО различен от този на ЗЛАТ(нат)А Орда), тогава Русия можеше наистина да стане световен цивилизационен център още по времето на Ренесанса. виж още ›› Но монголските орди унищожават Волжка България , а Русия става християнска - папата буквално подхлъзва Иван Грозни като го насочва към византийския блян, ЗА ДА СЕ БИЕ ЗА ЦАРИГРАД И ПРОЛИВИТЕ . Но московците се интересуват не от просветеност и просперитет, а от нови територии и власт Масовата неграмотност на крепостното население в огромните руски завоевания не е база за развитие. Крепостните в началото на 20 век са “образовани” не в традициите на Възраждане и просвещение, а от болшевишки ценностти. Точно неграмотността на крепостните е причина за овладяването на Русия от болшевиките, както огромната й територия и разнородният й състав. ‘’Великата руска култура” съществува в неграмотна крепостна империя и през соца. Българските псевдо-историци русофили продължават да вярват, че с изопачаване и прикриване на исторически факти могат да помпат населението с фалшив патриотизъм, от който се подържа руския монопол тук. А Chapter 13 продължава: chronologia.org/en/seven/4N13-EN-2.pdf следва: chronologia.org/en/seven/4N13-EN-3.pdf и тук: chronologia.org/en/seven/4N13-EN-4.pdf
  : 0 !
 • Анонимен 2.8 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Иван Грозни като александър невски е любимец на Сталин, който мусе възхищавал заради размаха на окървяването на собствения и на други народи ( като волжките българи, чиято столица Казан след дълги столетия на завистливо съседство спрямо по-развитата българска цивилизация на строители и съзидатели най-накрая успял да срине до основи, избивайки цялото население на града). в Русия 2016г. като изра виж още ›› з и на самопризнанието на Путин в любов към властническа кръвожадност и склонност към жестокост в особено големи мащаби, дигнаха и паметник на масовия убиец, доказания психопат, детеубиеца, унищожителя на волжките българи Иван Грозний, който се е закичил, като дивак със скалп , с титлата им “цар на българите” Жители на гр. Орел се възпротивиха на този паметник на владетел, който си създал лична гвардия от терористи ( опричници), да държат в страх и подчинение народа чрез грабежи, изнасилвания и екзекуции по тяхно лично усмотрение и паметника не се дигна в центъра на Орел, а в покрайнините, но беше показателно, че на отктиването му беше путиновия любим нощен вълк Александър Золтостанов (novayagazeta.ru/articles/2016/10/15/70186-kto-otkryl-pervyy-v-rossii-pamyatnik-ivanu-groznomu )
  : 0 !
 • М. Е. Салтиков-Шчедрин: “Русия до Петьр Пьрви е панахида, а след него – углавно престьпление” 2.9 М. Е. Салтиков-Шчедрин: “Русия до Петьр Пьрви е панахида, а след него – углавно престьпление” преди 1 година Профил на трол?
  реален гейропски поглед към варварско-православният сатрап.И идеализирането и канонизирането му от ортодоксално-кръвожадният тиран сталин и особено “хомофобския” ХУНтаратор туПлер: kasparov.ru/material.php?id=58030E235567A
  : 0 !
 • Анонимен 2.10 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Велика Болжка България е на териториите от Карско море до Каспийско море, от устието на р. Ока, до устието на р. Енисей. Българите основали над 200 големи града, най-известните днес са Българ, Самар, Астрахан , Уфа. Биляр, който ХІ – ХІІІ век е и столица с над 150 000 жители. Сред европейските градове само Константинопол е съизмерим с него по онова време. Волжска България владяла търговските път виж още ›› ища от Азия за Европа и е най- мощната източноевропейска държава. Според „Джагфар Тарихи“, свитък от български летописи 1680 г от Казанското Канство, т.нар. Сакланска династия, управлявала Велика Волжка България от нейното създаване до завладяването й е разклонение на династията Дуло. Титла на волжкобългарските владетели е илтивар – в Мешхедския ръкопис се казва за времето след приемането на исляма: “О, Аллах, съхрани в благополучие царя, илтивар, царя на българите!” Титлата хан е непозната за волжките българи! След превземането на Болгар и Биляр от монголите през 13 век, много техни жители се преселват в Казан, който става българска столица. България до окончателното падане на Казанското Канство, и в годините след него, силно влияе на съседите си, а московското княжество открито копира всичко което може. След като е унищожена и последната форма на българска държавност , стотици Българи се вливат във структурите на новосъздаващата се империя. Прочутите български майстори се заемат да променят изостаналите поселения на московията и да създават градоустройството на руските днешни градове. Голяма част от руската културна и военна аристокрация са българи. Сриването на Казан до основи не пречи на българите и тяхната жизнеустойчивост , да го възстановят само за век, и да съградят такъв облик на града, че и до днес в Русия да се смята за особена привилегия човек живее именно в Казан.
  : 0 !
 • Анонимен 2.11 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  До 19 век, почти 13 ВЕКОВНОТО присъствие на българите там е факт, който се отрича от властта , уплашена от силното българско лоби. А болшевишката власт след 1918г., за да не признае, че древните корени на Волгоуралието идват от дунавските преселници и от Волжка България (държавност, архитектура, военно дело (бога-тирите), религията, писмеността и най-вече, че руският език не произлиза от някакъв виж още ›› “черковно славянски”, а е форма именно на българския ) не признават българската народност и ги кръщават на смъртните врагопве на българите - монголските татари. 1920 г. Ленин с декрет насилствено преименува българите в Русия на татари. В Москва така и не са забравили факта, че са били зависими, а и дълго време са плащали данък на владетелите на Волжка България докато александър невски става васал на Златната монголо-татарска Орда на Чингиз хан . Към днешна дата в разпарчотените български земи на репулики -Татарстан, Чувашия, Башкирия, Кабардино-Балкария, Бесарабия, Украйна и др.има над 20 млн. души, които открито се самоопределят като българи, независимо че в паспортите им пише друго.
  : 0 !
 • Анонимен 2.12 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  София Палеологина посредством баба си е потомък на Асеневци - София е прапраправнучка на цар Иван Асен III и Велбъждския деспот Деян.Тя принадлежи към династиите Палеолози и Кантакузини. Чрез майка си е потомък на Комнините и Комитопулите.
  : 0 !
 • Алфа 1 Алфа преди 1 година Профил на трол?
  сега холандия е пълна с негри и араби както и белгия, ония романтичми времена отминаха , филипс сви производсвото , на практика никаква битова техника не се произвежда в холандия
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Русия има БВП колкото малка Холандия, която е под морското равнище и отвоюва всеки кв м от водата и го превръща в цивилизационен рай , но немитая русия е с претенции велики, колкото въоръжението на САЩ,само дето икономиката й се крепи на това, че е просто суровинен придатък на Западната цивилизация ...
  : 0 !
Последно в Актуално