Открита е пещерата Ласко във Франция

39891
Открита е пещерата Ласко във Франция

1940 г.

На 12 септември 1940 година е открита една от най-древните пещери в света – пещерата Ласко във Франция. Тя е известна със своите палеолитни рисунки, които са датирани отпреди 17 хиляди години. Пещерата Ласко се намира близо до село Монтиняк във френския департамент Дордон. Това е в югозападната част на Франция, област Аквитания. Днес древната пещера е един от най-посещаваните туристически обекти във френската държава. Тя привлича посетители от цял свят, а много исторически изследователи се опитват да разберат точния произход на нейните уникални рисунки.

Пещерата Ласко е открита през 1940 година от четирима ученици, които си организират къмпинг в долината на река Дордон. Те случайно попадат на скалното образувание, което съхранява едни от най-древните рисунки на късния палеолит. По-голямата част от изображенията са на едри животни. В последствие, след направените изследвания, става ясно, че този тип животни са населявали района. Интересен факт е, че изображенията сякаш остават незасегнати от времето. Голяма част от изследователите на пещерата са изненадани от доброто състояние на стенописите. След поредица от изследвания, пещерата Ласко е отворена за външни посетители и бързо се превръща в една от най-големите исторически забележителности на Югозападна Франция. През 1963 година експерти установяват, че променливите атмосферни условия увреждат стенописите в пещерата и тя е затворена. Започва реставрация на всички рисунки. През 1983 година е създадена точна имитация на пещерата и нейните скални изображения. Репликата се намира в близост до истинската пещера Ласко и е отворена за посетители.

Провежда се битката при Зента

На 11 септември 1697 година се състои едно от най-важните бойни сражения в историята на Голямата турска война – битката при Зента...

В съвременния си вид пещерата е разделена на 5 основни части, които съдържат над 2000 рисунки от късния палеолит. Различните помещения в Ласко са: Залата на биковете, Шахтата на мъртвеца, Изрисуваната галерия, Камерата на котките и Камерата на гравюрите. Самите праисторически стенописи съдържат над 900 фигури, които могат да се определят като различни видове животни. В пещерата Ласко могат да се разпознаят рисунки на стадо елени, различни видове едър рогат добитък, бизони, птици, котки, коне и други. От всички стенописи в пещерата, които показват различните видове животни, има само едно единствено изображение на човек. Това е една от любопитните характерни особености на Ласко. Освен че представя в подробен вид животинския свят преди 17 хиляди години, в пещерата се наблюдава интересна композиция от странни геометрични фигури. Според някои учени, тези стенописи представляват карта на звездното небе. Независимо от своите изображения, Ласко представя богата композиция от рисунки, свързани с периода на късния палеолит.

Днес пещерата Ласко се определя като една от най-известните забележителности от периода на палеолита. През 1979 година пещерата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Днес Ласко се възприема като един от най-древните обекти, който съществува на територията на Франция. Пещерата се превръща във важно историческо място, което привлича посетители от цял свят.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Чернобилската авария (СНИМКИ)
Чернобилската авария (СНИМКИ)

На 26 април 1986 г. се случва една от най-големите трагедии в човешката история - Чернобилската авария. Най-тежката авария в историята на...