Подписан е Букурещкият мирен договор

22630
Подписан е Букурещкият мирен договор

1913 г.

На 28 юли 1913 година е подписан Букурещкият договор. С него се слага край на Втората балканска война, известна още в историята като Междусъюзническата война. В този въоръжен конфликт България воюва с Румъния, Сърбия, Гърция, Черна гора и Османската империя. Благодарение на Букурещкия договор се сключва мир между тези държави.

Междусъюзническата война започва на 16 юни 1913 година. Две седмици след нейното начало, България попада в тежко военно положение. Докато по-голямата част от българските войски воюват в Македония, страната ни е нападната от румънската и османската армия. България няма възможност за отбрана и затова на 5 юли българското правителство обявява, че иска примирие с останалите балкански държави. За да докаже сериозните си намерения за сключване на мир, страната ни обещава да отстъпи територията Южна Добруджа на Румъния. Това е причината тогавашният румънски министър-председател, Титу Майореску, да покани враждуващите държави за преговори в Букурещ. На 13 юли българската делегация пристига в румънската столица, а три дни по-късно се присъединяват представители на Гърция, Сърбия и Черна гора.

В Англия е родено първото в света бебе, заченато ин витро

Оплождането „ин витро” (на латински: in vitro – „в стъкло“), често наричано „в епруветка“, е...

На 21 юли 1913 година, България стига до споразумение с Румъния. Страната ни се съгласява да отстъпи на румънците териториите на север и изток от линията Тутракан – Екрене, включително и двете селища. Отношенията на България с Гърция и Сърбия започват да се подобряват чак на 24 юли. Тогава страната ни признава за сръбска територия земите, които се намират на запад от вододела на Вардар и Струма, както и горното поречие на река Струмешница. Постигането на споразумение с Гърция се оказва много трудна задача за България. Причината е, че гърците искат цялата Егейска област. Накрая след редица преговори, се стига до решението за българо-гръцка граница да се определи територията по билото на Беласица до устието на река Места. Това означава, че в пределите на Гърция попадат градове, които преди това България е извоювала от Османската империя. Сред тях са Сяр, Драма, Кавала и други. Утеха за българите е, че в нашите земи остават пиринската област, както и Западна Тракия. Въпреки че постига относителен мир на Балканския полуостров, Букурещкият договор ощетява България и това е причината страната ни да се присъедини към Централните сили по време на Първата световна война.

Окончателният вариант на Букурещкия договор е подписан на 28 юли, 1913 година. Тогава започва незабавна демобилизация на военните сили и се урежда размяната на военнопленници между държавите. Букурещкият договор остава в историята като едно от най-противоречивите споразумения за мир. Това е причината през 1916 година, британският външен министър - Едуард Грей - да заяви, че всеки мир на Балканите е невъзможен, докато съществува Букурещкият договор.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Боян Лечев, български цигулар

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....