Приключва отпечатването на „Библията на Гутенберг”

14525
Приключва отпечатването на „Библията на Гутенберг”
Снимка: Уикипедия

1456 г.

На 24 август 1456 година приключва отпечатването на първата печатна книга – така наречената „Библия на Гутенберг”. Тя представлява първопечатно издание на Библията. Известна е в историята още с името „42-редова Библия”. Нарича се „Библия на Гутенберг”, защото носи името на създателя на печатарската технология – Йоханес Гутенберг. Той не само изобретява печатарската преса, но също така издава няколко книги, с които доказва ефективността на своето изобретение.

Отпечатването на „42-редовата Библия” започва през 1455 година в Майнц. Пет години по-рано Гутенберг създава своята печатарска технология. Тя се състои от печатар, шрифт и преса. Той я нарича печатарска преса. След нейното създаване, Гутенберг решава да отвори малка печатница, в която ще изпробва и усъвършенства своето изобретение. За целта взима заем от богатия немски предприемач – Йохан Фуст. Първоначално Гутенберг се насочва към издаването на малки книжки, тъй като те носят по-големи печалби. През този период от време Йоханес Гутенберг създава специално мастило и сплав, с която могат многократно да се използват отлетите в групи букви. През 1452 година, Гутенберг започва работа върху своята „42-редова Библия”. Към него се присъединява Петер Шьофер – един от най-добрите майстори на гравюрата за онова време. Работата върху „42-редовата Библия” отнема повече време, отколкото Гутенберг и Шьофер предполагат. Заради бавната подготовка и организация, нейното отпечатване започва чак през 1455 година.

Завършва битката при Курск

На 23 август 1943 година приключва едно от най-мащабните сражения на Източния фронт – битката при Курск. В нея участват близо 4 м...

„42-редовата Библия” излиза в малък тираж. Отпечатани са около 180 екземпляра. По-голямата част от тях съдържат около 1300 страници и са подвързани в два тома. Интересна особеност е, че от отпечатаните издания не могат да се открият два еднакви екземпляра. По-голямата част от Библията е отпечатана върху хартия. Въпреки това има няколко екземпляра, които са върху пергамент, изработен от телешка кожа. Името „42-редова Библия” идва от броя на редовете, които са разположени върху една страница. Отпечатването на книгата печели много симпатии, но приходите от нея не могат да покрият разходите. Това е причината през 1456 година, Фуст да поиска обратно заема, който е дал на Гутенберг. През този период Йоханес Гутенберг няма възможност да изплати своя кредит и затова Фуст подава иск в съда. Съдебното решение постановява, че Гутенберг е използвал неправомерно отпуснатите пари и затова е длъжен да предостави част от имуществото си на Фуст. Същата година двамата разделят имуществото, като Фуст получава част от отпечатаните бройки на Библията. Гутенберг започва работа върху своята „32-редова Библия”, а Фуст продължава да развива дейността на печатницата заедно с Шьофер.

„42-редовата Библия” продължава да се определя като първата печатна книга. Нейната поява поставя началото на печатарството и бележи нов етап в развитието на книгата. След отпечатването на „42-редовата Библия” се наблюдава ръст в тиражите и по-лесно достигане на книгата до аудиторията. Днес от тази Библия са оцелели само 49 екземпляра.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Чернобилската авария (СНИМКИ)
Чернобилската авария (СНИМКИ)

На 26 април 1986 г. се случва една от най-големите трагедии в човешката история - Чернобилската авария. Най-тежката авария в историята на...