Ражда се овцата Доли - първият клониран бозайник

41106
Ражда се овцата Доли - първият клониран бозайник
1996 г.

Доли (5 юли 1996 — 14 февруари 2003) е домашна овца, която става първият бозайник, успешно клониран от възрастни клетки.

Клонирането е извършено в Рослинския институт в Мидлоудиън, Шотландия, като раждането е публично обявено на 22 февруари 1997 г.

Ловчанският митрополит Максим е избран за Български патриарх

Максим е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква с титлата Патриарх Български и митрополит Софийск...

Първоначално овцата е наречена „6LL3“. Името „Доли“ получава по предложение на един от животновъдите, помагали при раждането й, в чест на американската певица Доли Партън, известна с пищния си бюст, тъй като овцата е клонирана от клетки от млечната жлеза.

През 1952 г. Робърт Бригс и Томас Кинг клонират жаба чрез трансфер на ядра от соматични клетки - аналогична техника е използвана и при клонирането на овцата Доли. Опитът с жабите е именно първият успешен експеримент за клониране на висш организъм.

След като достига 3-годишна възраст, клонираната овца Доли боледува от рак на белия дроб и има артериални кризи. Посмъртното изследване на Доли показва, че с изключение на двете заболявания организмът й е функционирал нормално. Доли е майка на шест агнета, родени по нормален начин. Тя роди два пъти - през април 1998 г. даде живот на Бони, а през 1999 г. - на още три агнета.

Макар и наситен с много внимание, животът на Доли в твърде кратък. На 14 февруари 2003 г. Доли е евтаназирана на 6-годишна възраст, след като развива артрит и белодробно заболяване.

Избухва Младотурската революция

Младотурската революция е държавен преврат в Османската империя, извършен през юли 1908 г. от военнослужещи и политически дисиденти, с ...

През 2010 г. стана известно, че световноизвестната овца е жива и здрава под формата на 4 свои клонинга (генетично идентични копия), живеещи вече над 3 години на земя, притежавана от Университета в Нотингам.

Овцата Доли е постоянно присъствие в класациите за най-значимите достижения на науката. Клонирането на Доли предизвика и продължава да предизвиква много протести по цял свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com