X
 
 

Роден е Кузман Шапкарев

1326 18
photo of Роден е Кузман Шапкарев
Снимка: iStock/Guliver

1834 г.

Кузман Анастасов (Тасев) Паскалев Шапкарев е български възрожденски книжовник, фолклорист, редовен член на Българското книжовно дружество, днес БАН (1900).

Кузман Шапкарев е роден в град Охрид. Първоначално образование получава в родния си град при вуйчо си Янаки Стрезов. През 1854 заедно с него открива частно училище. Работи като учител по гръцки и български език в Струга (1856 – 1859), Охрид (1859 – 1860), Прилеп (1861 – 1865, 1872 – 1873), Кукуш (1865 – 1872, 1881 – 1882), Битоля (1873 – 1874).

Съставено е осемнадесетото правителство на България, начело с Димитър Греков

Правителството на Димитър Греков е осемнадесето правителство на Княжество България, назначено с Указ № 3 от 19 януари 1899 г.на княз Фе...

След Руско-турската война Шапкарев решава да напусне Македония и да се пресели в Пловдив, столицата на новоосвободената Източна Румелия. Екзарх Йосиф I поддържа кореспонденция с него и успява да го отклони от това намерение. На 12 април 1880 година екзархът му предлага учителското място в Солун.

Шапкарев приема, макар и първостепенна задача в онзи период да е издаването на събраните от него народни песни, което не може да стане в Османската империя. Шапкарев заминава за Солун и участва в основаването на мъжката и девическата българска гимназия. Шапкарев поддържа кореспонденция с Екзархията и подпомага усилията за изпращане на български владици в Македония.

През 1884 е в Пловдив, нотариус в Окръжния съд в Сливен (1887) и Стара Загора, мирови съдия във Враца и Орхание (днес Ботевград, 1888 – 1892). Сътрудничи на вестник „Македония“, „Право“, на списание „Читалище“ и други периодични издания. Вещ познавач на миналото, нравите, обичаите, езика и бита на своя роден край. От значение на работата му като фолклорист е и сродяването му с Димитър Миладинов – през 1863 се жени за най-голямата му дъщеря Елисавета. Най-значителният му труд е сборникът „Български народни умотворения“ (ч. I – III, 1891–1894), който съдържа 1300 песни, 280 приказки, описания на народни обичаи и облекла. За нуждите на просветното дело издава няколко учебни помагала. Автор на ценни материали за делото на братя Миладинови. Шапкарев разпространява учебниците и сборниците си чрез брат си Петър, който поддържа книжарница „Братя П. А. К. Шапкареви“ в Солун.

Умира на 18 март 1909 година в София.

Роден е Томас Уилис, английски лекар

Томас Уилис е английски лекар и е считан за един от основателите на анатомията на нервната система. Заедно със свои колеги открива по-к...

Кузман Шапкарев е баща на революционера Климент Шапкарев и офицера Иван Шапкарев и дядо на Петър Шапкарев. Паметник на Кузман Шапкарев има в град Благоевград, дело на Крум Дерменджиев и Борис Дерменджиев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

16 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  В денят за почит на жертвите на комунизма да отбележим изостаналостта и бедността, на която ни обрече този режим - да не забравяме ГЕРБСП произлизат от БКП , а и ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО от където дойде тази безумна идея - в Русия този режим и досега е боготворен:facebook.com/kontraprop/photos/a.247869422231353/818283785189911/?type=3&theater
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • присъдите след 9.9.19 44 се планират в Москва - там се уточнява и „бройката”. 4 присъдите след 9.9.19 44 се планират в Москва - там се уточнява и „бройката”. преди 2 месеца Профил на трол?
  Убиват племенника на писателя Иван Вазов - образован икономист и само за една година има „нещастието” да е министър на търговията, промишлеността и труда. Борис Колчев ръководи строителството на жп линията Кичево-Охрид-Струга, основател е Държавното железопътно училище. Логично е избран за министър на железниците, пощите и телеграфите. Убиват го. Професор Борис Йо̀цов е виден славист, юрист, литер виж още ›› атурен историк, член-кореспондент на БАН. Автор е на книги за народните ни будители. Високо ценена е книгата му „Български страдания и борби за свобода в славянската поезия“ (1935). Става министър на образованието. Убит е. Инженер Димитър Василев е пионер на водоснабдяването и канализацията в България. Това му е вината. Убиват го... Димитър Кушев е агроном и за една година е министър на земеделието. За него се знае, че е бил против обявяването на война на Великобритания и САЩ. Но също го убиват. Димитър Шишманов е известен български писател, външен министър от 1943 до 1944 година. Син е на проф. Иван Шишманов – учен от световна класа, приятел на Иван Вазов, основател на Софийския университет. Екзекутиран е на 1 февруари 1945 г. Иван Бешков е министър на земеделието и държавните имоти. Брат е на големия български художник Илия Бешков. Той е един от организаторите на кооперативното движение у нас. През 1943 година е сред 43-та депутати, които подписват известното протестно писмо в защита на българските евреи. Убит е. Теодоси Даскалов е генерал от пехотата, министър на войната в периода от 1938 до 1942 година. Той е племенник на големия наш просветител и революционер Бачо Киро и известен противник на съюза на България с Германия. Затова е отстранен от Министерския съвет и дори уволнен от армията. Въпреки това го убиват. И последен пример: Иван Батембергски. Той е бил председател на Българската национална спортна федерация и спасява Илеш Шпиц – треньор на скопския футболен отбор "Македония". За „награда” му разбиват главата с приклад. Не го оставят да стигне жив до мястото на екзекуциите. Интернират в Добруджа петгодишната му дъщеря Илиана, понеже и тя е "враг на народа”!
 • 4.1 преди 2 месеца Профил на трол?
  комунистическият режим наложен от москва тук е престъпен,както и тероризма, който наричат „борба” на комунистите преди 9-ти. Те не воюват с „фашизъм”. Н.В. Цар Борис III не е фюрер, нито комунистически генерален секретар и народа го обича. Преди 9-ти септември 1944 г. фашистка партия на власт в България няма. Комунистите воюват срещу България и я предават като трофей на руските си началници. П виж още ›› оетът Павел Матев се гордеел с участието си в екзекутирането на 7 осъдени на смърт „народни врагове”. Неговият другар Пенчо Калинов – също убиец, разказва : „С Павката взехме седмината от затвора в полунощ и ги откарахме Те как само ни се молеха! После яка работа падна по заравянето. Ръцете ни цяла седмица бяха в мазоли...” и Матев е „наш човек”. По негови стихове песни пеят Емил Димитров, Лили Иванова и Богдана Карадочева. Димитър Методиев – друг комунистически поет, ръководи в покрайнините на Белово и с. Сараньово (Септември) убийствата на 20 „монархофашисти”. По-късно е сътрудник на Тодор Живков, пише речите му. Веселин Андреев, автор на „Партизански песни”, се самоуби през 1991 г оставяйки бележка: „Преди да изляза от живота, аз излизам от Българската социалистическа партия... Проклет да е Живков! И живковистите!” Никола Вапцаров, който участва в терористична мрежа на Цвятко Радойнов– полковник от Червената армия, дава ключ за разбиране на комунистическите зверства и преди и след 9-ти септември - ужасния стих: „какво тук значи някаква си личност”. За Вапцаров „разстрелът” е „толкоз просто и логично” нещо. Сред активните участници в репресиите и убийствата след 9-ти 1944 г. е Тодор Живков – шеф на група за "ликвидация", Георги Боков, Андрей Премянов, Гео Зайков (Пирински), Панайот Каракачанов, Давид Овадия – поет, Мирчо Спасов е в групата на Т.Живков – по-късно генерал от МВР и шеф на концлагерите Комунистите разкриват и 86 концлагера. Известни са имената и на най-жестоките мъчители и убийци в тях – Николай Газдов ( по-късно майор от ДС със сменено име Николай Симеонов), Петър Гогов, Цвятко Горанов, Юлияна Ръжгева. Палачите имат МНООООГО ДОБРИ съветски ръководители - ген.Леонид Филатов – дясна ръка на изверга Берия, ген. Сергей Бирюзов, ген-лейт.Александър Черепанов – от съюзническата контролна комисия, ген. Владимир Чернов (известен още като полковник Шварцман), полк. Иван Крекманов – служител на НКВД, ген. В. Емелянов – главен съветник към МВР и МНО, полк. Л. Мишчербековски – съветник към Главна следствена служба - създават паралелен център в Министерството на вътрешните работи и репресиите през 50-те год.
  : 0 !
 • Поклон пред жертвите на комунизма! 4.2 Поклон пред жертвите на комунизма! преди 2 месеца Профил на трол?
  Жертвите са много-убити,репресирани и техните семейства.Този геноцид над българския елит дава отражение върху положението днес,обяснява защо нямяме елит,дясна политическа партия и т.н.Няма вече градски бит и култура! Болшевизма ни русофицира - подмени Българщината с "братска дружба", Родолюбието с руски патритизъм още не си даваме сметка за злокобната руска намеса в историческия ни път виж още ›› и кървавата цена която плащаме за двете окупации цинично наречени "освобождения" и последиците след тях
  : 0 !
 • 4.3 преди 2 месеца Профил на трол?
  2 или 3 милиона българи избягаха НА ЗАПАД, възможно по далеч от Русия, защото под нейно управление България беше заградена с телени мрежи като концлагер и който се опиташе да избяга навън биваше разстрелван като куче от пазачите.Погледнете Венецуела и ще разберете каква беше България тогава. Ако досега не сте го разбрали - синовете на вчерашните комуняги са днешните капиталисти и тук, с държавни виж още ›› поръчки и руски монопол
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • преди 74 год съветските окупатори обезглавяват БЪЛГАРИЯ 3 преди 74 год съветските окупатори обезглавяват БЪЛГАРИЯ преди 2 месеца Профил на трол?
  това предопределя пътя и съдбата на България за десетилетия напред: обезглавяването на българската интелигенция след 9 септември и подмяната на елита на нацията с една неграмотна, жадна за власт и привилегии върхушка. Наложената на 9 септ. 1944 г. с щиковете на окупационната съветска армия диктатура буквално смила всички социални структури на Царство България. В страната за десетилетия се устано виж още ›› вява властта на еничерски филиал на московския Коминтерн - първоначално е незначителен като членска маса, но крайно жесток и брутален към политическите си опоненти. Още през първите 3 месеца на "народната" власт, с терористични похвати, познати на света от времето на атентата в "Света Неделя" през 1925 г., са избити без съд и присъда над 30 хиляди българи - интелигенцията, държавното управление, армията, църквата и предприемачеството. Следват съдебните убийства на "народния" съд, екзекуцията на парламентарната опозиция и заграбването на цялата градска и селска ЛИЧНА собственост. Насилията продължават с режима на Живков и вземат нови жертви сред остатъците на "вражеската" интелигенция в страната, и сред успелите да избягат зад граница критици на режима. Елитът на България е подменен от хора, 20% от които са напълно неграмотни, а 71% са само с основно образование - факт признат през 2004 г.от апологетът на партизанското движение в България и негов социологически анализатор проф. Д.Дочев. "Партизаните" категоризирани от него като родени на село са гвардията на московския режим, към която се включват и няколко хиляди политзатворници и освободини криминални престъпници + върналите се от Съветския съюз емигранти и набъбва във времето.1989 г. дарените с множество екстри и привилегии от властта "активни борци" против фашизма и капитализма са НАД десет пъти повече в сравнение с броя им след 9-то септ. преврат. 40% от постъпилите на работа младежи са без средно или основно образование(доклад до ЦК на БКП от месец ноември 1989г.), дори придобилите някаква квалификация млади хора масово не желаят да заемат неначалнически работни места. Доклад от 70-те год сочи, че 70% от офицерите в милицияТА са със средно образование, а 11% с основно. Високопоставеният партиен апаратчик Л.Аврамов твърди, че СЛЕД 60-те год служителите на външнотърговското министерство, което има солиден принос за нарастването на външния дълг на страната, са набирани сред хора, минали през РеМСа(Комсомола), партизанските отряди и нелегалната(терористична)"борба" т.е. без езикова, правна или външнотърговска подготовка. Но и професорска или доцентска титла се получава само след съгласуване с Централния и Градския комитет на БКП. Държавна сигурност е подготвяла справка за политическа благонадеждност - колко е верен на Партията, как сътрудничи на органите на "народната власт", дали има в рода си "врагове на народа" и т.н. Подобен "подбор" е прилаган за всички номенклатури в НРБ, води до издигане с връзки и "добра дума" от "партизанските" фамилии до постове, за които са нужни експерти за ключови позиции в управлението на икономиката и финансите, вътрешната и външната сигурност висшето образование и здравеопазването - това е единственият начин за професионална кариера и командировки в чужбина. Затова 80% от бизнес-елита на съвременна България е свързан с ДС Мантрата за "водещата роля на работническата класа и нейният предводител БКП" обхваща всички!! сфери на обществения живот в най-верния московски сателит - насажда се чувство за превъзходство на не особено образовани и квалифицираните над интелигенцията - трудът на инженерите, които постъпват на работа в производството или в научно-развойните звена, е заплащан двойно по-ниско от труда на техник. Обезсмисля се професионалното израстване и кариерно развитие, особено за нечленуващите в БКП и сателитното БЗНС. С разпада на плановата икономика се разпространява безделието, пиянството, проституцията, черноборсаджийството и валутните "престъпления" - просене на долари от чужденци за закупуване от Кореком на джинси и други недостъпни елементарни стоки за младежите, които завиждат на привилегиите на децата и внуците на номенклатурата, но се приписва на зловредното влияние на гнилия запад Отчайваща е безопасността на труда в 225 допотопни промишлени предприятия с 85 000 работници с амортизирани и необновявани 40 год - резултата е множество трудови злополуки с фатален край и нарастване на осакатяванията и на тежките и нелечими професионални заболявания. Много от големите производствени аварии са крити от населението. Като пожарът в Нефтохимическия комбинат в Бургас и експлозията във фабриката за свилоза в Свищов. Над 60 % от работниците се трудят в катастрофални условия - сред праха от цимент и канцерогенен азбест (до 20 пъти по-високи равнища на запрашеност), сред крайно амортизирани тръби и др съоръжения, изпускащи отровни газове и изгарящи течности, край необезопасени срещу токови удари опасни машини и поточни линии. Надхвърлящите в пъти допустими равнища на шум и вибрации водят до инвалидизация на победилата капитализма работническа класа - България п