X
 
 

Роден е Кузман Шапкарев

1290 18
photo of Роден е Кузман Шапкарев
Снимка: iStock/Guliver

1834 г.

Кузман Анастасов (Тасев) Паскалев Шапкарев е български възрожденски книжовник, фолклорист, редовен член на Българското книжовно дружество, днес БАН (1900).

Кузман Шапкарев е роден в град Охрид. Първоначално образование получава в родния си град при вуйчо си Янаки Стрезов. През 1854 заедно с него открива частно училище. Работи като учител по гръцки и български език в Струга (1856 – 1859), Охрид (1859 – 1860), Прилеп (1861 – 1865, 1872 – 1873), Кукуш (1865 – 1872, 1881 – 1882), Битоля (1873 – 1874).

Съставено е осемнадесетото правителство на България, начело с Димитър Греков

Правителството на Димитър Греков е осемнадесето правителство на Княжество България, назначено с Указ № 3 от 19 януари 1899 г.на княз Фе...

След Руско-турската война Шапкарев решава да напусне Македония и да се пресели в Пловдив, столицата на новоосвободената Източна Румелия. Екзарх Йосиф I поддържа кореспонденция с него и успява да го отклони от това намерение. На 12 април 1880 година екзархът му предлага учителското място в Солун.

Шапкарев приема, макар и първостепенна задача в онзи период да е издаването на събраните от него народни песни, което не може да стане в Османската империя. Шапкарев заминава за Солун и участва в основаването на мъжката и девическата българска гимназия. Шапкарев поддържа кореспонденция с Екзархията и подпомага усилията за изпращане на български владици в Македония.

През 1884 е в Пловдив, нотариус в Окръжния съд в Сливен (1887) и Стара Загора, мирови съдия във Враца и Орхание (днес Ботевград, 1888 – 1892). Сътрудничи на вестник „Македония“, „Право“, на списание „Читалище“ и други периодични издания. Вещ познавач на миналото, нравите, обичаите, езика и бита на своя роден край. От значение на работата му като фолклорист е и сродяването му с Димитър Миладинов – през 1863 се жени за най-голямата му дъщеря Елисавета. Най-значителният му труд е сборникът „Български народни умотворения“ (ч. I – III, 1891–1894), който съдържа 1300 песни, 280 приказки, описания на народни обичаи и облекла. За нуждите на просветното дело издава няколко учебни помагала. Автор на ценни материали за делото на братя Миладинови. Шапкарев разпространява учебниците и сборниците си чрез брат си Петър, който поддържа книжарница „Братя П. А. К. Шапкареви“ в Солун.

Умира на 18 март 1909 година в София.

Роден е Томас Уилис, английски лекар

Томас Уилис е английски лекар и е считан за един от основателите на анатомията на нервната система. Заедно със свои колеги открива по-к...

Кузман Шапкарев е баща на революционера Климент Шапкарев и офицера Иван Шапкарев и дядо на Петър Шапкарев. Паметник на Кузман Шапкарев има в град Благоевград, дело на Крум Дерменджиев и Борис Дерменджиев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

16 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  В денят за почит на жертвите на комунизма да отбележим изостаналостта и бедността, на която ни обрече този режим - да не забравяме ГЕРБСП произлизат от БКП , а и ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО от където дойде тази безумна идея - в Русия този режим и досега е боготворен:facebook.com/kontraprop/photos/a.247869422231353/818283785189911/?type=3&theater
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • присъдите след 9.9.19 44 се планират в Москва - там се уточнява и „бройката”. 4 присъдите след 9.9.19 44 се планират в Москва - там се уточнява и „бройката”. преди 2 седмици Профил на трол?
  Убиват племенника на писателя Иван Вазов - образован икономист и само за една година има „нещастието” да е министър на търговията, промишлеността и труда. Борис Колчев ръководи строителството на жп линията Кичево-Охрид-Струга, основател е Държавното железопътно училище. Логично е избран за министър на железниците, пощите и телеграфите. Убиват го. Професор Борис Йо̀цов е виден славист, юрист, литер виж още ›› атурен историк, член-кореспондент на БАН. Автор е на книги за народните ни будители. Високо ценена е книгата му „Български страдания и борби за свобода в славянската поезия“ (1935). Става министър на образованието. Убит е. Инженер Димитър Василев е пионер на водоснабдяването и канализацията в България. Това му е вината. Убиват го... Димитър Кушев е агроном и за една година е министър на земеделието. За него се знае, че е бил против обявяването на война на Великобритания и САЩ. Но също го убиват. Димитър Шишманов е известен български писател, външен министър от 1943 до 1944 година. Син е на проф. Иван Шишманов – учен от световна класа, приятел на Иван Вазов, основател на Софийския университет. Екзекутиран е на 1 февруари 1945 г. Иван Бешков е министър на земеделието и държавните имоти. Брат е на големия български художник Илия Бешков. Той е един от организаторите на кооперативното движение у нас. През 1943 година е сред 43-та депутати, които подписват известното протестно писмо в защита на българските евреи. Убит е. Теодоси Даскалов е генерал от пехотата, министър на войната в периода от 1938 до 1942 година. Той е племенник на големия наш просветител и революционер Бачо Киро и известен противник на съюза на България с Германия. Затова е отстранен от Министерския съвет и дори уволнен от армията. Въпреки това го убиват. И последен пример: Иван Батембергски. Той е бил председател на Българската национална спортна федерация и спасява Илеш Шпиц – треньор на скопския футболен отбор "Македония". За „награда” му разбиват главата с приклад. Не го оставят да стигне жив до мястото на екзекуциите. Интернират в Добруджа петгодишната му дъщеря Илиана, понеже и тя е "враг на народа”!
 • 4.1 преди 2 седмици Профил на трол?
  комунистическият режим наложен от москва тук е престъпен,както и тероризма, който наричат „борба” на комунистите преди 9-ти. Те не воюват с „фашизъм”. Н.В. Цар Борис III не е фюрер, нито комунистически генерален секретар и народа го обича. Преди 9-ти септември 1944 г. фашистка партия на власт в България няма. Комунистите воюват срещу България и я предават като трофей на руските си началници. П виж още ›› оетът Павел Матев се гордеел с участието си в екзекутирането на 7 осъдени на смърт „народни врагове”. Неговият другар Пенчо Калинов – също убиец, разказва : „С Павката взехме седмината от затвора в полунощ и ги откарахме Те как само ни се молеха! После яка работа падна по заравянето. Ръцете ни цяла седмица бяха в мазоли...” и Матев е „наш човек”. По негови стихове песни пеят Емил Димитров, Лили Иванова и Богдана Карадочева. Димитър Методиев – друг комунистически поет, ръководи в покрайнините на Белово и с. Сараньово (Септември) убийствата на 20 „монархофашисти”. По-късно е сътрудник на Тодор Живков, пише речите му. Веселин Андреев, автор на „Партизански песни”, се самоуби през 1991 г оставяйки бележка: „Преди да изляза от живота, аз излизам от Българската социалистическа партия... Проклет да е Живков! И живковистите!” Никола Вапцаров, който участва в терористична мрежа на Цвятко Радойнов– полковник от Червената армия, дава ключ за разбиране на комунистическите зверства и преди и след 9-ти септември - ужасния стих: „какво тук значи някаква си личност”. За Вапцаров „разстрелът” е „толкоз просто и логично” нещо. Сред активните участници в репресиите и убийствата след 9-ти 1944 г. е Тодор Живков – шеф на група за "ликвидация", Георги Боков, Андрей Премянов, Гео Зайков (Пирински), Панайот Каракачанов, Давид Овадия – поет, Мирчо Спасов е в групата на Т.Живков – по-късно генерал от МВР и шеф на концлагерите Комунистите разкриват и 86 концлагера. Известни са имената и на най-жестоките мъчители и убийци в тях – Николай Газдов ( по-късно майор от ДС със сменено име Николай Симеонов), Петър Гогов, Цвятко Горанов, Юлияна Ръжгева. Палачите имат МНООООГО ДОБРИ съветски ръководители - ген.Леонид Филатов – дясна ръка на изверга Берия, ген. Сергей Бирюзов, ген-лейт.Александър Черепанов – от съюзническата контролна комисия, ген. Владимир Чернов (известен още като полковник Шварцман), полк. Иван Крекманов – служител на НКВД, ген. В. Емелянов – главен съветник към МВР и МНО, полк. Л. Мишчербековски – съветник към Главна следствена служба - създават паралелен център в Министерството на вътрешните работи и репресиите през 50-те год.
  : 0 !
 • Поклон пред жертвите на комунизма! 4.2 Поклон пред жертвите на комунизма! преди 2 седмици Профил на трол?
  Жертвите са много-убити,репресирани и техните семейства.Този геноцид над българския елит дава отражение върху положението днес,обяснява защо нямяме елит,дясна политическа партия и т.н.Няма вече градски бит и култура! Болшевизма ни русофицира - подмени Българщината с "братска дружба", Родолюбието с руски патритизъм още не си даваме сметка за злокобната руска намеса в историческия ни път виж още ›› и кървавата цена която плащаме за двете окупации цинично наречени "освобождения" и последиците след тях
  : 0 !
 • 4.3 преди 2 седмици Профил на трол?
  2 или 3 милиона българи избягаха НА ЗАПАД, възможно по далеч от Русия, защото под нейно управление България беше заградена с телени мрежи като концлагер и който се опиташе да избяга навън биваше разстрелван като куче от пазачите.Погледнете Венецуела и ще разберете каква беше България тогава. Ако досега не сте го разбрали - синовете на вчерашните комуняги са днешните капиталисти и тук, с държавни виж още ›› поръчки и руски монопол
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • преди 74 год съветските окупатори обезглавяват БЪЛГАРИЯ 3 преди 74 год съветските окупатори обезглавяват БЪЛГАРИЯ преди 2 седмици Профил на трол?
  това предопределя пътя и съдбата на България за десетилетия напред: обезглавяването на българската интелигенция след 9 септември и подмяната на елита на нацията с една неграмотна, жадна за власт и привилегии върхушка. Наложената на 9 септ. 1944 г. с щиковете на окупационната съветска армия диктатура буквално смила всички социални структури на Царство България. В страната за десетилетия се устано виж още ›› вява властта на еничерски филиал на московския Коминтерн - първоначално е незначителен като членска маса, но крайно жесток и брутален към политическите си опоненти. Още през първите 3 месеца на "народната" власт, с терористични похвати, познати на света от времето на атентата в "Света Неделя" през 1925 г., са избити без съд и присъда над 30 хиляди българи - интелигенцията, държавното управление, армията, църквата и предприемачеството. Следват съдебните убийства на "народния" съд, екзекуцията на парламентарната опозиция и заграбването на цялата градска и селска ЛИЧНА собственост. Насилията продължават с режима на Живков и вземат нови жертви сред остатъците на "вражеската" интелигенция в страната, и сред успелите да избягат зад граница критици на режима. Елитът на България е подменен от хора, 20% от които са напълно неграмотни, а 71% са само с основно образование - факт признат през 2004 г.от апологетът на партизанското движение в България и негов социологически анализатор проф. Д.Дочев. "Партизаните" категоризирани от него като родени на село са гвардията на московския режим, към която се включват и няколко хиляди политзатворници и освободини криминални престъпници + върналите се от Съветския съюз емигранти и набъбва във времето.1989 г. дарените с множество екстри и привилегии от властта "активни борци" против фашизма и капитализма са НАД десет пъти повече в сравнение с броя им след 9-то септ. преврат. 40% от постъпилите на работа младежи са без средно или основно образование(доклад до ЦК на БКП от месец ноември 1989г.), дори придобилите някаква квалификация млади хора масово не желаят да заемат неначалнически работни места. Доклад от 70-те год сочи, че 70% от офицерите в милицияТА са със средно образование, а 11% с основно. Високопоставеният партиен апаратчик Л.Аврамов твърди, че СЛЕД 60-те год служителите на външнотърговското министерство, което има солиден принос за нарастването на външния дълг на страната, са набирани сред хора, минали през РеМСа(Комсомола), партизанските отряди и нелегалната(терористична)"борба" т.е. без езикова, правна или външнотърговска подготовка. Но и професорска или доцентска титла се получава само след съгласуване с Централния и Градския комитет на БКП. Държавна сигурност е подготвяла справка за политическа благонадеждност - колко е верен на Партията, как сътрудничи на органите на "народната власт", дали има в рода си "врагове на народа" и т.н. Подобен "подбор" е прилаган за всички номенклатури в НРБ, води до издигане с връзки и "добра дума" от "партизанските" фамилии до постове, за които са нужни експерти за ключови позиции в управлението на икономиката и финансите, вътрешната и външната сигурност висшето образование и здравеопазването - това е единственият начин за професионална кариера и командировки в чужбина. Затова 80% от бизнес-елита на съвременна България е свързан с ДС Мантрата за "водещата роля на работническата класа и нейният предводител БКП" обхваща всички!! сфери на обществения живот в най-верния московски сателит - насажда се чувство за превъзходство на не особено образовани и квалифицираните над интелигенцията - трудът на инженерите, които постъпват на работа в производството или в научно-развойните звена, е заплащан двойно по-ниско от труда на техник. Обезсмисля се професионалното израстване и кариерно развитие, особено за нечленуващите в БКП и сателитното БЗНС. С разпада на плановата икономика се разпространява безделието, пиянството, проституцията, черноборсаджийството и валутните "престъпления" - просене на долари от чужденци за закупуване от Кореком на джинси и други недостъпни елементарни стоки за младежите, които завиждат на привилегиите на децата и внуците на номенклатурата, но се приписва на зловредното влияние на гнилия запад Отчайваща е безопасността на труда в 225 допотопни промишлени предприятия с 85 000 работници с амортизирани и необновявани 40 год - резултата е множество трудови злополуки с фатален край и нарастване на осакатяванията и на тежките и нелечими професионални заболявания. Много от големите производствени аварии са крити от населението. Като пожарът в Нефтохимическия комбинат в Бургас и експлозията във фабриката за свилоза в Свищов. Над 60 % от работниците се трудят в катастрофални условия - сред праха от цимент и канцерогенен азбест (до 20 пъти по-високи равнища на запрашеност), сред крайно амортизирани тръби и др съоръжения, изпускащи отровни газове и изгарящи течности, край необезопасени срещу токови удари опасни машини и поточни линии. Надхвърлящите в пъти допустими равнища на шум и вибрации водят до инвалидизация на победилата капитализма работническа класа - България по руски образец губи човешкия капитал - днес е прост "матрЯл" гласуващ за прости властници
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 1 февруари - 74 год от Кървавия четвъртък - изпълнението на смъртните присъди на комунистическия съветски ''народен съд'' 2 1 февруари - 74 год от Кървавия четвъртък - изпълнението на смъртните присъди на комунистическия съветски ''народен съд'' преди 2 седмици Профил на трол?
  "Убийствата са важен етап от процеса на унищожение на елита на България в условията на съветска окупация като път към увековечаване на комунистическата диктатура и установяване на пълното господството на Москва в страната. Съдбата на български регенти, министри, народни представители и генерали е предрешена от статута на България след 9 септ.1944г. - на държава, победена без бой и окупиран виж още ›› а от Червената армия с всички произтичащи от това отрицателни последици.(Янко Гочев)"
 • нощта на 1 срещу 2.2. 1945 г. е студена, тиха, с лек вятър 2.1 нощта на 1 срещу 2.2. 1945 г. е студена, тиха, с лек вятър преди 2 седмици Профил на трол?
  Няма друг сатрапия , която да е избила повече българи от московската. Василий Българоубиец е ослепил 14 000 български войници. Руският княз Светослав убива и набива на кол над 20 000 ТРАКИЙЦИ. НА РУСКИТЕ СЪВЕТСКИ ОСВОБОДИТЕЛИ дължат смъртта си 32 500 български войни, по време на ВСВ и още много от т.нар. народен съд и още много без съд и присъда из страната. Унищожени са практически целият ин виж още ›› телектуален, индустриален, финансов, технически и полетечески елит на страната. Избити са почти всички стражари, кметове и администрация на селата и градовете, за да се поставят нови, необразовани и затова верни хора на руските освободители и приети веднага в партията. Реално са избити стотици хиляди.През Балканските войни и ПСВ са загинали много , НО в битка с враговете на България. През ВСВ и след нея загиват споменатите стотици хиляди в битки ЗА Съветска русия и унищожават България. ВСВ не е Отечествена война за България, а ОКУПАЦИОННА ВОЙНА , заради която сме третирани не като участвали в битки срещу нацистите, а като победена страна - затова ни обявяват наглите руснаци война на 5 септ.1944 когато сме пред подписване на мир с Англия и САЩ и включвайки се във войната срещу нацистите сме можели да запазим Македония - ПРЕЗ ЦЯЛАТА ВОЙНА В СОФИЯ Е ИМАЛО РУСКО ПОСОЛСТВО И НОРМАЛНИ ДИПЛОМАТИЧНИ ОТНОШЕНИЯ, НО И ПРЕЗ ЦЯЛАТА ВОЙНА РУСИЯ БОМБИ ИЗТОЧНА бЪЛГАРИЯ, СПУСКА ТЕРОРИСТИ С ПАРАШУТИ И ПОДВОДНИЦИ И ОРГАНИЗИРА ТЕРОРИСТИЧНИ АКЦИИ
  : 0 !
 • И Н С Т Р У К Ц И Я за управлението на окупираните от Съветската армия източноевропейски държави - Строго секретно! КАА/08.113,Москва, 2.VI.1947 г. НК/003 47 2.2 И Н С Т Р У К Ц И Я за управлението на окупираните от Съветската армия източноевропейски държави - Строго секретно! КАА/08.113,Москва, 2.VI.1947 г. НК/003 47 преди 2 седмици Профил на трол?
  1. В сградата на посолството да не се приемат местни информатори. Срещите да се организират от наши специални служби на публични места. Посолството приема информации чрез специалните служби. 2. Да не се допуска контакт между нашата войска и цивилни лица от страната. Забраняват се посещения на местни лица от нашия офицерски състав, контакт на войници с местни жени или на войници с войници от страна виж още ›› та и нашата войска. 3. Да се ускори ликвидирането на граждани, които участват в или симпатизират на партии и организации отпреди войната и възстановили се след нея без нашето съгласие. Да се използват за тази цел всички конфликти и недоразумения между тях, а също така и въоръжена опозиция. 4. В политическите репресии да се използват войници от армията (възстановена на наша територия) и след това да се ликвидират тези войници. 5. Да се ускори съединяването на всички социалистически партии в една – комунистическа, като всички водачи на тази партия да бъдат предварително утвърдени от органите на нашите специални служби. 6. Да се обединят всички младежки организации в една – комсомолска – с водачи, утвърдени от нашите служби. Преди обединяването да се ликвидират всички водачи на бивши юношески и младежки организации. 7. Делегатите на партийните конгреси да нямат мандат след конгреса. Да се елиминират делегатите, които са активни. За всеки следващ конгрес да се избират делегати, утвърдени от нашите служби. 8. Да се прави системно разследване на хора – добри организатори и специалисти, които са популярни. Тези хора да се привличат към нас, а ако откажат – да не се допускат до ръководни длъжности. 9. Да се организира – всички държавни служители, освен милиционери и миньори, да получават ниски заплати. Това специално да се отнася до здравните служби… съдебно-изпълнителските служби, просветата и културата. 10. Към всички органи на властта и всички значителни заводи да се включат хора, които сътрудничат на КГБ. Това да се осъществява без знанието на държавните местни власти. 11. Да се обърне внимание на печатната преса да не цитира сумарни количества и видове на стоки, които се изпращат в СССР. Да се посочва, че това е обменна търговия. 12. Местните власти да не издават на купувачите на земя, къщи и парцели нотариални актове, а актове за получаване. 13. Да се приложи такава специална икономическа политика към частното селско стопанство, че то да бъде с ниска производителност и неефективно. При втория етап да се започне колективизация на селското стопанство. Ако се появи силна опозиция – да се намали доставката на средствата за производство и се увеличат данъците към държавата. Ако и това няма ефект, то селското стопанство да се доведе до състояние да не може да изхранва държавата и да разчита на внос отвън на храна. 14. Да се формулират всички закони, укази и разпоредби за организация, икономика и право така, че да не се дава точно и прецизно тълкуване (с изключение на военните). 15. За всеки проблем да се създават комисии, съвети, инструкции и т. н., така че никой от тях да няма право на окончателно решение без консултации с останалите. 16. Самоуправляващите органи на заводите да не могат да имат влияние върху дейността и развитието на предприятието. Те могат да се занимават само с изпълнение на полученото задание. 17. Профсъюзите не могат да имат противоречия с разпорежданията на дирекцията. Да се натоварят профсъюзите с други задължения – организиране на почивка, просвета, културни и други развлечения, екскурзии, разпределяне на дефицитни стоки и потвърждаване на мнение и характеристики от политическите власти. 18. Да се авансират само такива сътрудници и началници, които образцово изпълняват получените служебни задания, но без склонност към анализ на проблемите извън заданията. 19. На всички отговорни ръководители на партийни, държавни и стопански дейности да се създадат условия, които да ги компрометират в очите на подчинените им, като се изключва възможността да се върнат в средата, от която са излезли. 20. Офицерският кадър от местната армия може да получи отговорни длъжности само при условие че там има наши сътрудници от КГБ. 21. Да се организира специален надзор за количеството муниции за всички видове оръжие на всеки арсенал. Учение с бойни патрони да се прави само при строг контрол. 22. Да се обхванат под специален надзор всички лаборатории към НИИ. 23. Да се обръща специално внимание на всички изобретатели и рационализатори, като всички по-важни изобретения и предложения да се регистрират в нашите централи. До реализация да се допускат само изобретения, засягащи експлоатацията на минното дело. Важните изобретения да се продават в чужбина. Да не се допуска до публикация стойността на изобретението. 24. Системно да се нарушава графикът на транспорта в страната (изключение на нашия специален транспорт). 25. Да се провеждат симпозиуми и конференции и да се записват предложенията и докладите, като се регистрират докладчиците, но за реализацията да се спазва само нашата инструкция. 26. Да се популяризират интервюта с работници за актуални производствени проблеми, като се критикува безпорядъкът, но не трябва да се ликвидират причините за тези проблеми. 27. Всички обръщения към народа от официални служители и водачи да обхващат исторически и народни акценти, но да не се проповядва дух на обединение на целия народ. 28. Да се обърне внимание на всички новостроящи се градове и квартали да не се изгражда друг освен главен водопровод. Всички стари кладенци и локални водопроводи да се ликвидират систематично. 29. При модернизиране и разширение на заводите да се осигури изтичането на замърсени води да става в реки, които могат да бъдат резерв за питейна вода. 30. В новостроящите се апартаменти и къщи, а така също и при възстановяване да не се строят помещения за запасяване с хранителни стоки и за отглеждане на животни. 31. Частните работници и предприятия да се снабдяват с лошокачествени суровини и оборудване, което да осигурява производството на лошокачествена продукция на цени, по-високи от държавните. 32. Да се създадат условия за максимално развитие на администрацията по всички нива – районни, общински, градски. Може да се допуска критика на администрацията, но това да не влияе на нейното намаляване или по-прецизна работа. 33. Да се контролира само изпълнение на плана на предприятия, произвеждащи суровини и други производства, включени в нашата инструкция. Забранено е изпълнението на плана за продукти и стоки за вътрешния пазар. 34. Специално да се наблюдава църквата, като се създават условия и програми за обучение на младежта за наслагване на омраза към нея. Специален контрол да се упражнява над църковните печатници, библиотеки, архиви, проповеди и т. н. 35. От всички основни, професионални и средни училища да се уволнят учителите, които имат голям авторитет и се ползват с уважение от учениците и населението. На тяхно място да се назначат нови. Учебните програми да се направят така, че да се прекъсва връзката между изучаваните предмети. Да се ограничи производството на учебни помагала. Да се премахне изучаването в средните училища на латински, гръцки, обща философия, логика, генетика. По история да не се обяснява какво са правили царете за доброто на страната, а да се изтъкват тиранията и борбата на потискания народ. В професионалното обучение да се набляга на тясната специализация. 36. Да се организират държавни митинги при годишнини на борбата против завоевателите (с изключение на руснаците), като се подчертава борбата срещу германците, а преди всичко борбата за социализъм. 37. Забранява се да се поместват в средствата за информация и издаваните книги данни за местни хора, живели в Русия преди революцията и по време на Втората световна война. 38. Ако се възстановят или създадат организации, които поддържат дружбата със СССР, но се опитват да контролират дейността на държавните органи – да се обвинят в шовинизъм и национализъм (нашите действия са независими от органите на държавата). Начин на действие: унищожаване на нашите гробища и паметници, публикуване и размножаване на позиви, в които се осмива руският народ, руската култура и договорите между СССР и страната. Към тази пропаганда да се ангажират граждани от страната и да се използва съществуващата ненавист към СССР. 39. Да се прояви грижа за строителството на пътища и мостове, за да са готови при налагаща се интервенция, така че нашите войски най-бързо и от всички посоки да се придвижат до центровете на опозиционните сили. 40. Да се арестуват всички политически противници. Специално да се преследват противниците, които имат авторитет сред населението. Да се ликвидират всички политически противници и след това да се обвинят в тежки криминални престъпления. 41. Да не се допуска реабилитация на хора, съдени на политически процеси. Ако се налага, такава да се допусне, но при условие че това е съдебна грешка, без започване на разследване и обвиняване на виновните за съдебното решение. 42. Не може да се изправят пред съд хора с длъжности, дадени от партията – независимо че тези хора са виновни за икономически загуби и са мразени от подчинените си. В драматични ситуации трябва да се преместват на друга равностойна или по-висока длъжност в друга област или град. В крайни ситуации тези хора да се назначават на неначалническа служба като се използват за кадрови резерв за друго време. 43. За хора, които не са съгласувани от нашите специални служби, може да се публикуват съдебни процеси (специално се отнася за кадри от армията, генерални директори, министри), в които се обвиняват в дейности против народа, социализма, индустриализацията. Това ще увеличи подозрителността и ще мобилизира работническата класа. 44. Да се проявява системен контрол хората на отговорни длъжности да произхождат от работническата класа и да имат най-ниска квалификация. 45. Да се проявява постоянна грижа за систематически подбор за висшите институти на хора, които произхождат от най-ниската категория от населението или незаинтересовани професионално хора, стремящи се само към диплома
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • първи февруари - ден на жертвите на комунизма 1 първи февруари - ден на жертвите на комунизма преди 2 седмици Профил на трол?
  на 1.2.1945 в централните софийски гробища са разстреляни и зарити в обща яма 8 царски съветници, 22-ма министри, 67 народни представители, 47 генерали и висши офицери (//bit.ly/2S6tsYa) На 1.2.1945 са загинали най-много висши офицери в българската история - не във война, а убити от най-долна порода слуги на руската империя на злото. Екзекуциите са извършени незабавно след присъди произнесени виж още ›› от "нарордния съд" - кървавата разправа на москва с политическия, стопанския и военния елит на България! На първи февруари 1945-а е извършена най-масовата екзекуция на политически и военен елит на една държава в човешката история! Т.нар."народен съд" осъжда на смърт 2730 души, 305 получават доживотен затвор. Над 200 души осъдени на смърт са избити преди незаконните "съдебни" процеси. Конфискувани са над 200 предприятия и огромен брой недвижими имоти и вещи. Изселени са 4325 семейства на близки на осъдени -броят на членовете им е над 12 000 души. Т. нар."народен съд" осъжда на смърт и екзекутира като "фашисти" повече хора, отколкото трибуналите в Германия, Франция, Холандия, Австрия, Италия взети заедно ... единствената цел на руските окупатори и туземните им касапи е тотална разправа с несъгласните с руската окупация и режима който москва налага тук. Десетки хиляди българи са избити без съд и присъда из цялата страна - учители, лекари, писатели, възрожденци, свещеници, кметове, предприемачи ! Така започва най-тъмната страница в историята на България - с мракобесие, кървав терор и ДЕМАГОГИЯ Унищожаване на Българската армия(30 000 убити на фронта елитни офицери и войници и 2 пъти повече осакатени), инсталирането на македонската нация е с реки от кръв, смазване на съпротивителното движение на ГОРЯНИТЕ, първата и единствена в историята на България система от концлагери, първата и единствена в историята на България репресия срещу християни и въобще срещу всички религии, три фалита и режим приключил с потресаваща бедност и рухнала икономика (същото е Венецуела днес), ЧЕРНОБИЛ, насилствената смяна имената на мюсюлманите в България ... престъпленията на еничерите на Московията срещу Бъглария нямат край и продължават и днес, далеч след 1989-а! Никога няма да забравим, винаги ще напомняме, защото метастазите на Московията правят всичко възможно и днес да НЕ знаем, да НЕ се изучават в училищата престъпленията им://bit.ly/2WkKGQR
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  след като през 1944- 1947 за хатъра на Москва безмилостно бяха избити истинските български предприемачи, магистрати, банкери, политици, офицери, кои са днешните банкери, бизнесмени, политици, офицери, магистрати? Пременил се Илия, та пак в тия - все същите примитивни и нагли крадци, безсрамни лъжци и безскрупулни убийци (на които демокрацията им отне практиката на масовите убийства, но всичко друг виж още ›› о си е почти по старому). Ето на тези снимки се вижда как днешните политици воглаве с Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова тачат паметта на УБИЙЦИТЕ и ОКУПАТОРИТЕ и как самотно, без едно цвете стои скромният паметник на избитите държавници, а снегът затрупва бурените, обрасли паметта и достойнството ни! Да не говорим, че хилядите избити без съд и присъда българи и заровени полуживи в незнайни ями и дерета и до днес нямат надгробни паметници. Докато българските войници и офицери воюваха на фронта, в тила комунистическите убийци, охранявани от "освободителите", избиваха бащите.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  след като през 1944- 1947 за хатъра на Москва безмилостно бяха избити истинските български предприемачи, магистрати, банкери, политици, офицери, кои са днешните банкери, бизнесмени, политици, офицери, магистрати? Пременил се Илия, та пак в тия - все същите примитивни и нагли крадци, безсрамни лъжци и безскрупулни убийци (на които демокрацията им отне практиката на масовите убийства, но всичко друг виж още ›› о си е почти по старому). как днешните политици воглаве с Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова тачат паметта на УБИЙЦИТЕ и ОКУПАТОРИТЕ:facebook.com/photo.php?fbid=10156402784271429&set=pcb.10156402787581429&type=3&theater и как скромният паметник на избитите български държавни мъже: facebook.com/kontraprop/photos/a.237206966630932/815591662125790/?type=3&theater
  : 0 !
 • а 1-и февруари си спомняме една черна дата в българската държавност - това все още НЕ се учи в учебниците 1.3 а 1-и февруари си спомняме една черна дата в българската държавност - това все още НЕ се учи в учебниците преди 2 седмици Профил на трол?
  от спомените на Царица Йоанна за тази зловеща нощ: Един млад депутат, Иван Батембергски, извика: “Помощ“, но веднага му бе счупен черепа с приклад. Друг, министърът Тодор Кожухаров, инвалид от войната и блестящ писател, вървеше, опирайки се на бастун; изведнъж извика: “Не трябва да плачем за нас, а за България.“ И запя националния химн “Шуми Марица“. Бе убит с удар от револвер://kontraprop.com/201 виж още ›› 7/01/29/1-feb-1945-black-date/
  : 0 !
 • На 1-и февруари отбелязваме успеха на подмяната 1.4 На 1-и февруари отбелязваме успеха на подмяната преди 2 седмици Профил на трол?
  Днешният Ден на националната памет и почит към жертвите на комунизма е официализиран повече от 20 г. след освобождението на България от руския колониализъм - справедливостта е най-големият дефицит по нашите земи - т.нар. промяна е подмяна: съветският 9 септ е подменен с руския 3 март - ПАК сме си руска колония - България е окупирана от съв.русия и 300 хилядна окупациионна съв. армия е останала виж още ›› тук и 1947 год. и в новосформираната милиция от престъпници - криминали и руски терористи е не е паднало само изискването за образование, но и инструкциите от москва са да се пролее колкото може повече кръв и страха и демагогията извършват останалото, за да не почитаме българските жертви на съв.русия. До днес ни се вменява вина за избитият Български елит са разорената ни страна , че е извършено от нас Българите. ссср-то няма никаква съпричастност - това е най - голямото преправяне на най- новата ни история, за която все още има и живи свидетели. На фактите и документите за този период в историята ни, когато е избит целият Български елит колко може да се вярва - неоспоримо е, че управлението на царство България, попове, учители , будители , таврийските Българи, спасителите на евреите, героите от войните и техните родственици,и всичко по будно и грамотно е избито. Но тези убийства са по ЗАПОВЕД И ИНСТРУКЦИИ ОТ МОСКВА за да може да инсталират тук болшевишката си власт, да откъснат завинаги македонските българи от нас и да ни русофицират като всички завладяни и поробени народи в руската империя - рускоговорящи и с история колкото и каквато от москва им напишат ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ НА РУСКИЯ КОЛОНИАЛИЗЪМ
  : 0 !
 • На 1-и февруари отбелязваме успеха на подмяната 1.5 На 1-и февруари отбелязваме успеха на подмяната преди 2 седмици Профил на трол?
  масовите убийства са почнали без съд и присъда, още в нощта на 9 срещу 10 септември 1944 г. Наказателният отряд се командва Фердинанд Козовски. Той е съветски гражданин, професионален терорист. Той става и Председател на Народното събрание (1950 – 1965 г.). Сред екзекуторите е Изидор Леви, известен като Бачи Зеев, агент на съветското НКВД. За мръсната си „работа” става началник на служба в 1-ви от виж още ›› дел на Държавна сигурност. Най-известният убиец е Лев Главинчев „главореза”- убиецът на художника и публицист Райко Алексиев в съучастие с Георги Боков – бащата на вечната мераклийка за световни постове Ирина Бокова. Комунистите знаят кой е убиеца на Алексиев, но и до днес крият - вината я поемат само с тлъсти мезета и още по-тлъсти банкови сметки. Наощта на 1-ви срещу 2-ри февруари - цяла нощ наблюдава екзекуциите тогавашната ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА - смелата другарка Цола Драгойчева –като представител на ръководството на БКП. По-късно споделя цинично: „Никога през живота си не съм спала така блажено, както в утрото на екзекуцията, след като заглъхна и последният изстрел.” При разстрелите е ползван съветския „челен опит” – пистолетен изстрел в тила. След което известният професор хирург Александър Станишев проверява пулса на убития и установява неговата смърт. През живота си той е извършил над 28 000 операции. Има над 100 научни труда, член е на 20 световни научни академии и дружества, почетен доктор е на три университета – Хамбург, Варшава и Берлин. Убиват го последен. Убиецът е Лев Главинчев. В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година са разстреляни регентите, министрите на всички правителства след 1941, депутатите, 47 генерали – повече, отколкото България е загубила през трите войни, които води през XX век и царските съветници. Унищожените непосредствено след 9.9.1944 г. българи са МНОГОнад 30 000 . До края на 80-те години са избити още над 180 000. Първото антиколониално движение в окупираните от руснаците държави е в България от деня на самия преврат и смазано окончателно едва през 1958год с помощта на руски спец части на НКВД - Т.НАР. ПАМЕТНИК НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ Е ДИГНАТ ЗА НАЗИДАНИЕ НА НЕПОКОРНИТЕ БЪЛГАРИ - окупационнната армия 1944 още се нарича "червена" , а не съветска На тези българоубийци е написан благодарствен надпис със златни букви, защото са избили цвета на българския народ - най-будните и свободолюбиви БЪЛГАРИ
  : 0 !
 • нощта на 1 срещу 2.2. 1945 г. е студена, тиха, с лек вятър 1.6 нощта на 1 срещу 2.2. 1945 г. е студена, тиха, с лек вятър преди 2 седмици Профил на трол?
  В условията на окупация на България от Червената армия при заповяданото от Москва масово клане на българския национален елит, извършено от комунистите са разстреляни трима регенти, 22 министри, 67 депутати, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници, напомня историкът Янко Гочев. На 1 февруари се навършиха 73 години от Кървавия четвъртък - изпълнението на смъртните присъди по 1-ви и 2-ри въ виж още ›› рховен състав на комунистическия съветски ''Народен съд'' - 1 срещу 2.02.1945 г. В профила си във Фейсбук Янко Гочев връща спомените за трагичните събития: "Убийствата са важен етап от процеса на унищожение на елита на България в условията на съветска окупация като път към увековечаване на комунистическата диктатура и установяване на пълното господството на Москва в страната. Съдбата на български регенти, министри, народни представители и генерали е предрешена от статута на България след 9.09.1944г. - на държава, победена без бой и окупирана от Червената армия с всички произтичащи от това отрицателни последици. Нощта на 1 срещу 2.2. 1945 г. осъдените на смърт са извеждани от подземията на Съдебната палата със завързани ръце и товарени в 6 камиона, които чакат в двора към входа откъм ул. ''Алабин''. Забранено им е да да вдигат шум въобще.Дадена е заповед да се убива всеки, който протестира, повишавайки глас - министърът Тодор Кожухаров, инвалид от войната, блестящ писател, вървеше, опирайки се на бастун; изведнъж извика: ''Не трябва да плачем за нас, а за България.'' И запя националния химн ''Шуми Марица". Бе убит с удар от револвер. В гробищата на София край бомбени ровове ями ги убиват един по един. На всеки убит проф. Ал. Станишев е проверявал пулса и слагал ухо на сърцето му - ТРЯБВАЛО е върховно себеотрицание да повтори това толкова пъти, докато остане сам и е убит - проф. Александър Станишев, световно известен учен, хирург - на неговото име е наречена Александровската болница.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално