X
 
 

Роден е Марко Вачков, основател на модерното пчеларство в България

1651 8
photo of Роден е Марко Вачков, основател на модерното пчеларство в България
Снимка: iStock/Guliver

1866 г.

Марко Вачков е български кооперативен деец, роден през 1866 в Сухиндол и починал 1936 в София. Основател на модерното пчеларство в България. Освен това е книжовник, публицист, преводач, читалищен деец.

Завършва „Педагогика“ в Свищов (1884) и „Земеделие“ в „Образцов чифлик“, Русе (1896).

Основава първата пчеларска организация в България през 1899 г. Започва да издава списание "Пчела", на което е главен редактор (1902-1927). Участва в международни изложби по пчеларство в САЩ, Русия, Белгия (1904-1905).

Основава лозаро-винарска кооперация "Гъмза", Българския пчеларски съюз (1911), кооперативна централа "Напредък" (1919), Сухиндолската популярна банка (1919), пчеларска кооперация "Нектар" в София (1920), Съюза на българските лозаро-винари (1920), Съюза на лозаро-винарските кооперации (1928).

Член е на УС на Съюза на популярните банки в София (1919-1935) и на УС на Върховния кооперативен съюз (1927-1928). Редактор е на вестници в Сухиндол.

Негови книги са:

Роден е Джузепе Верди

Джузепе Фортунино Франческо Верди е италиански композитор от периода на Романтизма, автор главно на опери. Един от най-влиятелните ком...

"За лозарството и филоксерата в Сухиндол" (1899),

"Разсадник на американски лози" (1903),

"Отглеждане на пчелите в старите неразборни кошери" (1905),

"Пчеларска библиотека" (1905),

"Ново пчеларство" (1912, преведена на турски език),

Роден е Захарий Зограф

Захарий Христович Зограф е български живописец от Самоковската художествена школа. Син е на зографа Христо Димитров. Учи рисуване и пр...

"Сухиндол и кооперацията му" (1915).

Превежда:

"Ползата от пчелите" от Т. Цеселски,

"Медът като лекарство, храна и продукт за домашно употребление" от А. Дубини,

"Животът на Франсоа Хубер" от А. П. дьо Кандол,

В Оксфордския университет за първи път са приети като студенти жени

Оксфордският университет или само Оксфорд, е най-старият университет във Великобритания, основан в град Оксфорд през 1167 година. Днес...

"Пчела, нейната естествена история" от Т. В. Кован,

"Кошерът Дадан-Блат" от Ед. Бертран,

"Болести и неприятели на пчелите" от Ж. дьо Лаянс,

"Селско-стопански кооперации в чужбина",

"Кооперативна христоматия" от В. Ф. Тотомиянц и др.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

8 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ЕРТ161 3 ЕРТ161 преди 9 месеца Профил на трол?
  Каква беше поговорката за вълка и козината му? Та така и членовете на ГрупатаОсобеноТъпиТролове „Оникалните Олигофрени” (ГОТТ”ОО”)(бивша ВИГ „Актуалните”). Не могат да се откажат от COPY/PASTE творенията си доукрасени с измислици.Четете по-долу (например 1) и се наслаждавайте на простотиите им.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  "Днес се налага и на държавата и на всекиго по отделно комуто е близко до сърцето нравственото усъвършенстване и благополучието на хората , да заработи с всичко, което му е възможно за развитието и напредъка на народното ни пчеларство. България е била и е пчеларска страна; трябват й пчелари…" - това Марко Вачков заявява 1895г.в отчетния доклад на Сухиндолското читалище "Трезвеност& виж още ›› quot; и посвещава целия си живот и всичката си общественополезна дейност на упорита работа за изпълнение на тази повеля. И получава най-голямото признание - името на Патриарх на Българското пчеларство.М.Вачков умира на 70 години в Сухиндол и освен огромното си дело, той оставя и едно невероятно завещание, каквото само българи като него оставят, при това написано цели 25 години преди смъртта му. В завещанието има писмо: "Моят живот" и 3 заявления, с които Марко Вачков оставя сумата 50 000 лв. от "Посмъртния фонд" и 3 000 лв. застраховка от чиновническото застрахователно дружество, на училищата и читалището. Волята му е да се образуват : Фонд "Марко и Виша Вачкови" за бедни деца при училищата, "Издателски фонд" при читалището, Фонд "Музика", Фонд "Боян М.Вачков" за цели, определени от учителството.Поклон и Памет за всеотдадеността, родолюбието и ерудицията на Българина Строител на Нова България Марко Вачков.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • МаркоВачков:’’комуто е близко до сърцето нравственото усъвършенстване и благополучието на хората - да заработи с всичко, което му е възможно за развитието и напредъка’’ 1 МаркоВачков:’’комуто е близко до сърцето нравственото усъвършенстване и благополучието на хората - да заработи с всичко, което му е възможно за развитието и напредъка’’ преди 9 месеца Профил на трол?
  ‘’Съединението(1895)порази русия… осуетяваше планът й да присъедини България съгласно „Рейхщадското" съглашение... Мислехме тогава, че Сърбия беше подбудена от Австро-Унгария. После се указа, че и Русия имала пръст. Желанието на Русия да бъдем победени и ограбени от Сърбия, стана явно... съпротивлението на руското правителство за признаване на Съединението няма успех. Стамболов издигна вис виж още ›› око знамето на независимостта и отсече: „долу ръцете".Той изпъди руския комисар. Спаси Българията. Ако не беше бил Стамболов, днес България щеше да си бъде руска задунайска губерния. Много съжаляват гяурите – слепите русофили, как се оттърва България...(Митр.Методи)’’ Това предопределя съдбата на България не като азиатска деспотия, а като европейска държава - само за 7 год Стамболов залага основите на социалната, икономическа и политическа модернизация на България . По времето на ‘’спорния Стамболов" има икономически бум в България - насърчават се местните производители. Стамболов сключва търговски спогодби с Англия, Германия, Швейцария, Франция, Италия, Белгия и Австро-Унгария. Постиженията в икономическото развитие на България се вижда 1892 г. в Пловдив на Първото българско земеделско-промишлено изложение, на което са представени всички отрасли на селското стопанство и промишлеността.
 • МаркоВачков:"Потомък на стар пчеларски род , аз имам спомени, още от детството си, за пчелите и техния дар - медът" 1.1 МаркоВачков:"Потомък на стар пчеларски род , аз имам спомени, още от детството си, за пчелите и техния дар - медът" преди 9 месеца Профил на трол?
  В Сръбско-българската война(1885г) и Стамболов и Марко Вачков са доброволци (Вачков се бие при Драгоман и Пирот). От учебната 1886 /87 г. М.Вачков е учител през следващите 25 години. По стамболовите програми за насърчаване на местните производители през 1896 г. М. Вачков е на организирания от Министерството на просвещението в Образцов чифлик край Русе "Първи курс по училищни градини" виж още ›› (първообраз на по-късните опитни полета). На този курс Вачков получава първите си системни!! знания по съвременно модерно пчеларство от лекциите на известния немски учител Карл Бец. Още същата есен организира посещение на сухиндолските учители при колегите си в съседните селища - Димча, Върбовка , Павликени, Бяла черква и Михалци. В Михалци са силно впечатлени от постиженията в пчелина на учителя Недялко Дафинов и М.Вачков сериозно се заема с внедряване на модерното пчеларство у нас. Установява близки контакти с утвърдени дейци у нас и в Европа. Към пчеларството подхожда не просто като стопанин, а като общественик с желание и амбицията да помогне за издигане на пчеларския отрасъл. За сравнително кратко време той създава в двора си образцов пчелин от 100 кошери - първата опитна станция, където се провеждат ежедневни наблюдения върху влиянието на различни фактори за развитието на пчелните семейства. Тези наблюдения М.Вачков споделя с пчеларската общественост у нас и в чужбина. Пчелинът му в Сухиндол се превръща в школа за много млади пчелари, обект за екскурзии и обмяна на български традиционен у международен опит.
  : 0 !
 • Марко Вачков - патриарх на българското съвременно пчеларство 1.2 Марко Вачков - патриарх на българското съвременно пчеларство преди 9 месеца Профил на трол?
  Марко Вачков пише статии и разменя кореспонденция с пчеларски дейци. В лични писма и в статиите си (1898) М.Вачков поставя въпроси и прави предложения: "... време да се почне вече и у нас специален вестник по пчеларство… да се основе Български национален пчеларски съюз и пр. Мисля, че инициативата за тия работи да се вземе от Вас и други по напреднали пчелари у нас. Издаването на вестник виж още ›› а да се предшествува от един конгрес ...да положи основа и да даде упътвание... В него да вземат участие няколкото от по-напредналите ни и заинтересовани в делото пчелари , като напр.: г.г. Гергов, Ст.Димитров, Чепишев, Дафинов, учителите по пчеларството в държавните ни земеделски училища и всички други пчелари и любители по пчеларство …" Авг. 1899 г. в София се провежда Първият пчеларски конгрес. М.Вачков е един от най-активните участници е при обсъждането на проблемите на пчеларството. Избран е за член на Управителния комитет на "Дружеството на българските пчелари’’ , което в действията си, до следващия конгрес да се ръководи от общите правила в проекта на М.К.Вачков. Апр. 1901 г. пак в София се провежда Вторият пчеларски конгрес, който приема устава и взема решение да издава сп."Пчела". М.Вачков е избран отново за член на Управителния комитет на дружеството на българските пчелари, но и за член на редакционния комитет на сп."Пчела". Фактически М.Вачков насочва характера на списанието. Негова е програмната статия в първия бр. в която определя главната задача на списанието "да ратува за развитието на ново, рационално пчеларство у нас, да стане ръководител на начинавшите пчелари и втора главна здача - да съдействува за единна организация на пчеларите в страната, която е първа необходимост - разпокъсани, ние пчеларите едва ли бихме пристъпили крачка напред ". 25 год той е сред най-активните сътрудници на списанието . М.Вачков публикува статии с пчеларска тематика в сп. "Орало" и "Садово", в-к "Камбана" и др. Статиите на Вачков са помагала за модернизиране на българското пчеларство с полезни съвети по отглеждането, размножаването и използуването на медоносната пчела като популяризира новостите в пчеларската наука и практика у нас и в чужбина. Разглежда въпроси, свързани с болестите и лекуването на пчелите, ползуването на подвижно пчеларство и опрашване на растенията. Друг кръг въпроси засяга организационните проблеми на пчеларските дружества и пчеларския съюз , развитието на кооперативното движение сред пчеларите. На М.Вачков принадлежат много обзорни , юбилейни, уводни статии, в които той поставя кардинални въпроси.
  : 0 !
 • Марко Вачков : ‘’България е била и е пчеларска страна’’ 1.3 Марко Вачков : ‘’България е била и е пчеларска страна’’ преди 9 месеца Профил на трол?
  Статиите и рефератите на М.Вачков, посветени на проектозаконите за пчеларството(1902,1911) имат голямо обществено значение за обществено признание и институционализиране на пчеларската професия,извоюва преференции като захар без акциз и т.др. Марко Вачков издейства инспектори - специалисти по пчеларство в Министерството на земеделието и в провинцията и държавна опитна станция по пчеларство и виж още ›› т.н. С непреходна стойност са неговите статии:"Пчеларството у нас по рано и сега", "Ползата от пчелите и пчеларството", "Пчеларски мартиролог - 1899 - 1909 г. и "Малко нещо и за Америка". През първите 2 десетилетия на 20век М.Вачков е най-активният популярен автор, преводач и издател на пчеларска литература. За повишаване на културата на пчеларите превежда, допълва и издава американското ръководството на Цеселски "Ползата от пчелите". Издава поредицата "Пчеларска библиотека"от 12 книжки, които се ползват с голям успех. През 1911 г. отпечатва книгата "Ново пчеларство", преведена и издадена и в Турция. С публикации по пчеларска тематика М.Вачков участвува в чуждестранни селскостопански издания. Публицистичната дейност на М.Вачков по проблемите на пчеларството за своето време има изключително голяма стойност за модернизиране на българското пчеларство и неговото организиране, участва пряко в обучението на пчеларите. По искане на пчеларските дружества Марко Вачков е многократно командирован от Министерството на земеделието като лектор на над 40 пчеларски курсове из цялата страна до 1908 г. Марко Вачков участва в уреждането на пчеларски изложби в София, Велико Търново, Севлиево, Пловдив и извън границите - Лиеж, Милано, Сент Луи, Виена, Белград, Лондон, Киев и др. Неговите експонати в тези изложби донасят 18 дипломи и медали на България. Той е сред най-активните радетели за развитие на връзките с чуждестранните пчелари. С присъщия си идеализъм и оптимизъм той ревностно пропагандира успехите на българските пчелари на редица международни конгреси и изложби - организира Първия международен конгрес на пчеларите в София(1910). М.Вачков кореспондира с много изтъкнати пчеларски дейци и учени от други страни, а чрез статиите си редовно информира обществеността за състоянието на пчеларството в чужбина
  : 0 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Още като курсист в Образцов чифлик (1896) Марко Вачков се запознава с предимствата на кооперациите. През 1909 г. по негова инициатива в Сухиндол се сдружава първата на Балканите лозаро-винарска кооперация "Гъмза" По идея на М.Вачков, през 1915 г., 13 души поставят началото на пчеларска кооперация, негово е авторството на приетия устав. Започналата наскоро след това Първа световна войн виж още ›› а задържа развитието на кооперацията. Едва през 1920 г. се възстановява отново пчеларската кооперация "Нектар".Опитът и авторитетът на Марко Вачков като утвърден кооперативен деец съдействат за успехите на кооперацията. Той пише програмната статия "Пчеларската кооперация "Нектар", нейните цели, средства и устройство", поместена в три броя на сп."Пчела". Дълги години М.Вачков е член на УС на кооперацията и още приживе е провъзгласен за почетен председател на "Нектар".
  : 0 !
 • 40 год.от своя живот Марко Вачков всеотдайно работи за модерно българско пчеларство 1.5 40 год.от своя живот Марко Вачков всеотдайно работи за модерно българско пчеларство преди 9 месеца Профил на трол?
  И днес съвсем съвременно звучат възгледите му както за пчеларството като дейност, така и за пчеларското движение. Идеята на Марко Вачков е пчеларството да се развива с най-новите постижения на науката и практиката, да се укрепва от здрава пчеларска организация на пчеларските кооперации. Затова още приживе Марко Вачков има огромен авторитет като високо ерудиран общественик с грижа за общия успе виж още ›› х - с това го помнят и следовниците му.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.