X
 
 

Роден е Стефан Ватев, български педиатър и антрополог

601 1
Роден е Стефан Ватев, български педиатър и антрополог
Снимка: iStock/Guliver
Стефан Ветев Ватев е български лекар, първият български професор по педиатрия, антрополог, събирач на фолклор, редовен член (академик) на БАН от 1898 г.

Стефан Ватев е роден на 6 февруари 1866 г. в Ловеч. Завършва гимназия в Пардубице, Чехия (1882). Работи като учител в Габрово и София. Завършва медицина с докторат в Лайпциг (1893) и специализира детски болести в Берлин. Работи като лекар в Ловеч и Силистра. От 1914 година живее в къща на днешната улица „Кузман Шапкарев“ №1 (София), построена по проект на архитект Никола Лазаров.

Аполо 14 каца на Луната

Аполо 14 е осматата пилотирана мисия от програмата Аполо и третата мисия кацнала Луната. Мисията трае от 31 януари 1971 г. – 9 фе...

Назначен за ръководител на Детското отделение в Александровската болница в София-първото в България (1905). Лекарите Ст. Ватев, М. Русев и П. Ораховац имат особени заслуги за откриването на Медицинския университет в София, най-старата институция за висше медицинско образование в България, основан с декрет на цар Фердинанд през 1917 г. като Факултет по медицина към Софийския университет. Те подготвят болничните отделения на Александровската болница за нуждите на бъдещите клиники на факултета и организират обучението на преподавателски кадри. По инициатива на Ватев, Киров и Павлович през 1918 г. започва строеж на нова сграда на Александровската болница, завършена през 1926 г. Там е изградена детска консултация през 1924 г., която е първата здравно-съвещателна станция за майки и деца, където Стефан Ватев на обществени начала дава съвети за отглеждането и храненето на децата.

Директор на Дирекцията за опазване на общественото здраве при МВР (1908-1911). Две години е председател на Върховния медицински съвет. По време на войните (1912-1918) е главен инспектор на Доброволническата санитарна служба и дружеството „Червен кръст“ при Главната квартира на Действащата армия и завеждащ IV-та местна военна болница в София.

Преподавател във Висшето училище по съдебна медицина и детски болести (1899-1936). Хоноруван доцент (1889), редовен доцент (1921), извънреден професор (1923) и редовен професор (1927). Декан на Медицинския факултет на Софийския университет (1927-1928). Действителен член на Българското книжовно дружество (БАН) от 1898 г. Деловодител (1898), секретар (1900-1901) и председател (1923-1924, 1930-1931) на природо-математическия клон на БАН.

Стефан Ватев е член на Антропологическото дружество в Париж, Берлинското дружество за антропология, етнология и праистория, Германското дружество по педиатрия и др. Събира над 400 народни песни, публикувани в „Периодическо списание“. Участва редовно в международни конгреси по медицина в чужбина. Един от основателите на Българския лекарски съюз (1901) и Ловчанското културно-благотворително дружество в София. Председател на научния комитет за подготовка и издаване на сборник „Ловеч и Ловчанско“. Председател на Ловчанското читалище „Наука“ и един от основателите на музея към него. Улица в Ловеч носи неговото име.

В Аляска е измерена най-ниската температура на въздуха в цяла Северна Америка

На този ден в Аляска е измерена най-ниската температура на въздуха в цяла Северна Америка - минус 63 градуса. Аляска е 49-ия щат на СА...

Actualno.com

Етикети:

  •   6-ти февруари… 1911-та година…  Ражда се Роналд Рейгън… 1 6-ти февруари… 1911-та година… Ражда се Роналд Рейгън… преди 3 седмици Профил на трол?
    6-ти февруари… Роналд Рейгън… 40-ят велик президент на великите САЩ… Той каза: “Аз ще захвърля комунизмът на бунището на историята” Той го каза, и го направи! Няма го вече СССР… Няма ги социалистическите концлагери по света и у нас… Но… Живи са още метастазите на комунизма, ерго социализма… Ако не са чл.5 от НАТО, Тръмп и Помрейо, ще затрещи отново шмайзера на МОЧА и Альоша виж още ›› , както в Будапеща 1956-та година, както в Прага 1968-ма година… У нас все още продължава фалшивият календар на НИЩОТА-та… ИСТИНСКИЯТ КАЛЕНДАР! 6-ти февруари… 1911-та година… Ражда се Рони… “Гробокопачът” на комунизма… ЗА ПО-О-ОЧЕСТ! Днес България, формален член на ЕС и НАТО, все още сме реален сателит на Русия… начело с лъжливият крадлив социопат мутропремиер-милиардер, милиционера от Банкя…
Съвет за всяка зодия за месец МАРТ
Съвет за всяка зодия за месец МАРТ

Ето какво трябва да научи всяка зодия този месец Овен Никога няма да успеете, ако никога не полагате усилия. Телец Не можете...

Последно в Актуално