X
 
 

Роден е Ърнест Хемингуей

Ърнест Хемингуей (21 юли 1899 – 2 юли 1961) е един от най-значимите американски писатели, журналист и автор на романи и кратки разкази. Носител е на Нобелова награда за литература през 1954 г. и награда Пулицър през 1953 г. за повестта си „Старецът и морето“. Той е част от така нареченото „изгубено поколение“ – група от американски бележити литератори, имигранти, които живеят в Париж и други европейски страни в периода от края на Първата световна война до началото на Голямата депресия.

Неговият икономичен и семпъл стил, който самият той нарича „теория на айсберга“, има силно влияние върху фантастиката на 20-ти век, а неговият приключенски начин на живот и публичният му образ предизвикват възхищение в по-късните поколения. Хемингуей пише голяма част от произведенията си между средата на 20-те години и средата на 50-те години на 20-ти век. Посмъртно са публикувани три от неговите романи, четири колекции от разкази и три нехудожествени творби. Много от неговите книги са считани за класика на американската литература. Последните години от живота си прекарва в Куба, но когато Кастро идва на власт се мести в Кечъм, Айдахо, където през 1961 г. се застрелва.

Избухва Илинденско-Преображенското въстание

Илинденско-Преображенско въстание е въстание в Османската империя, организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организаци...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Нагоре