X
 
 

Родена е Емили Бронте

1721 9
photo of Родена е Емили Бронте
Снимка: Getty Images/Guliver
Емили Бронте е родена на 30 юли 1818 г. в Торнтън, Йоркшър, Северна Англия в семейството на Патрик Бронте и Мария Брануел. Семейството има шест деца – Шарлот, Емили, Ан, Мария, Елизабет и Патрик Брануел. Най-големите Мария и Елизабет умират много рано.

През 1820 г., малко след раждането на Ан, семейството се премества в Хауърт. Именно тук децата откриват литературния си талант и правят първи творчески опити.

Италианският крал Умберто I е убит от анархист

Умберто I е крал на Италия от Савойска династия. Умберто Раниери Карло Емануеле Джовани Мария Фердинандо Еугенио ди Савоя е роден на 1...

Когато майка им умира от рак през септември 1821 г., Емили е едва тригодишна. По-големите сестри Мария, Елизабет и Шарлот биват изпратени в девическо училище в Кован Бридж. Там те живеят в ужасяващи условия и понасят големи лишения и мъчения, описани от Шарлот в знаменития ѝ роман „Джейн Еър“. На 25 ноември 1825 г. Емили също постъпва за кратко в училището. Тогава тя е едва на шест години. В училището пламва епидемия от коремен тиф. Мария и Елизабет се заразяват. Мария, която страда от туберкулоза, е изпратена у дома, където умира. Впоследствие през юни 1825 г. Емили, Шарлот и Елизабет напускат училището. Елизабет умира малко след това.

За обучението и възпитанието на Емили, Ан, Шарлот и Патрик Брануел се грижат техният баща и леля им Елизабет Брануел. Въпреки липсата на формално образование Емили, нейните сестри и брат ѝ Патрик имат достъп до разнообразна литература. Сред любимите им творци са Сър Уолтър Скот, Джордж Байрон, Пърси Шели.

През свободното си време сестрите започват да пишат фантастични разкази, вдъхновени от кутия играчки – войници, която била подарена на брат им. Създават си множество фантастични светове. Пишат истории и стихове, чиито герои са играчките. Останала е само малка част от творчеството на Емили от този период. До нас е достигнала малка част от поема за илюзорния митичен остров Гондал, писана заедно със сестра ѝ Ан. Вероятно поемата е писана между 1841 г. и 1845 г.

Когато е на седемнайсет години, Емили отново постъпва в училище, в което преподава сестра ѝ Шарлот. Остава в училището само няколко месеца. Носталгия по дома е причина тя да го напусне, а нейното място е заето от Ан.

Зряла възраст

Прототип на реактивният изтребител F-15 полита за първи път

F-15 Eagle (Орел) е американски високоманеврен реактивен изтребител за завоюване на въздушно превъзходство. Създаден е от Макдоналд Дъг...

През 1838 г. Емили става учителка в правното училище в Халифакс. Тя непрекъснато е измъчвана от носталгия по родния край. През април 1839 г. здравето ѝ се влошава и тя се връща у дома. Там тя се грижи за домакинството, учи в неделното училище, чете немски книги, така научава немски език. През свободното си от задължения време свири на пиано.

През 1842 г. Емили придружава Шарлот в Брюксел, където сестрите се обучават в девическото училище, ръководено от Константин Хегер. Те възнамеряват да усъвършенстват немски и френски и да отворят свое училище. Запазени са девет от есетата на Емили на френски от този период. Хегер е бил впечатлен от силния характер на Емили.

Двете сестри се справят изключително добре с ученето и постигат много добри резултати. Мадам Хегер им предлага да останат още половин година. Болестта и последвала смърт на леля им връща двете сестри в Хауърт. Там те се опитват да открият училище в дома си, но поради отдалечеността на този район, не могат да привлекат достатъчно ученици.

През 1844 г. Емили започва да редактира и подрежда стихотворенията си. Преписва ги в две тетрадки. Едната озаглавява „Стихове за Гондал“ (Gondal Poems), а втората е без заглавие. През есента на 1845 г. Шарлот открива тетрадките и настоява стиховете да бъдат публикувани. Емили реагира гневно на навлизането в личното ѝ пространство и първоначално отказва на предложението на сестра си. Променя решението си, когато Ан също изважда на показ свои стихотворения.

През 1846 г. стиховете на сестрите Бронте са издадени в сборник озаглавен „Стихове от Кърър, Елис и Актън Бел“ (Poems by Currer, Ellis, and Acton Bell). Сестрите избират псевдонимите си неслучайно. Спрямо първата буква от името на всяка, Шарлот (Charlotte) се подписва като Кърър (Currer), Емили (Emily) става Елис (Ellis), а Ан (Anne) е Актън (Acton). Шарлот участва в сборника с двайсет стихотворения, а Емили и Ан всяка с по двайсет и едно. Въпреки че са продадени само два екземпляра от сборника, сестрите не били разочаровани от неуспеха. От списание „Атенеум“ (списанието на Йенския литературен кръг) има похвали за стиховете на Елис Бел. Йенските романтици адмирират музикалността и силата на стиховете на Емили, определят ги като най-добрите в сборника.

В САЩ се създава Бюро за разузнаване, което през 1935 г. е преименувано във ФБР

Федералното бюро за разследване (ФБР, на английски език Federal Bureau of Investigation, FBI) е федерален правоприлагащ орган и контрар...

Смърт

След смъртта на брат си от туберкулоза през септември 1848 г., Емили също е поразена от опасната болест. От записките на Шарлот разбираме подробности за нейното състояние. Тя пише, че от ден на ден, Емили става все по-слаба. Становището на лекаря по отношение на болестта е неясно. Пробва лечение с различни медикаменти, но без особен резултат. Шарлот добавя, че единственото, което може да направи е да се моли на Господ за спасение и подкрепа.

По обед на 19 декември 1848 г. състоянието на Емили се влошава. Тя умира в същия ден в къщата си в Хауърт. Днес тази къща е превърната в музей.

Емили не успява да види огромния успех, на който се радва единственият ѝ роман „Брулени хълмове“.

Открито е писмо от издателите ѝ, от което се разбира, че Емили е започнала работа върху втори роман. Ръкописът на романа не е открит. Вероятно е бил унищожен от самата Емили или от друг член на семейството. Друго предположение е, че писмото е било предназначено за Ан, която по това време вече е работела върху втория си роман „Тайнствената непозната“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Адвокатчето на Дявола 2 Адвокатчето на Дявола преди 2 седмици Профил на трол?
  Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомявам, че авторът на коментарите под тази статия носи съдебна отговорност за това ,че те носят послания, които насаждат омраза, призовават към насилие и са клеветнически.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Това са двете дежурни в Актуално русофобни СОРОСпии, ведомствените тролове Деби и Барбара
  : 2 !
 • 1868 г. – по руски донос четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е разбита от османски редовни войски на връх Бузлуджа 1 1868 г. – по руски донос четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е разбита от османски редовни войски на връх Бузлуджа преди 2 седмици Профил на трол?
  унищожението и на Зайчарската чета предната 1867г. и на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа са два от известните по документи случаи за предоставяне на агентурни сведения от руски консули на турските власти. Русия провежда яростна подмолна на антибългарска дейност за пълното изтребление на независимите от Русия български въоръжени чети и отряди. Инструкцията до руските консулите в Евро виж още ›› пейска Турция е да действат за предотвратяване на преждевременни въстанически действия на християните, т.е. българите, защото с руско-турските войни на българска земя и активната помощ на българите вече има Гърция, Сирбия, Румъния. Руските консули способстват за смазването всички опити на българите да получат автономия каквато вече имат сърби, на които точно руските консули активно са помогнали възстанали български тимошки окръга султана да отстъпи на Сърбия през 1933г. Заради руското поражение в Кримската война в инструкцията до русите консули в Османската империя пише, че политическото положение ‘’не благоприятствува " . И затова цар’’освободител’’ дава директна подкрепа за турците, в това число и с агентурни сведения. Целите на Русия не допускат освобождение на българския народ и възстановяване на Българска държава , а разпокъсване на българските земи , техен териториален грабеж и унищожение!Това е залегнало в руската Мегали идея на Екатерина 2 за възстановяване на Византия, това е панславянската идея за Велика Сърбия , за това Русия не подкрепя и борбата на българите за Българска църква срещу целенасоченото погърчване на българите, затова е руската убийствена демографска политика за разреждане на българския етнос чрез масови изселвания от земите им и руската идея за заменяне на българския език със "славяно-руски език". Но въпреки русия и разгрома , четническата акция на Хаджи Димитър и Ст. Караджа УСКОРЯВА решаването на българския църковен въпрос и издаването на султанския ферман за създаване на Българската Екзархия и то не по настояването на граф Игнатиев само за Мизия, а и за Македония и за Ромелия – Екзархийска автономна България включва всички земи с българско население и до политическа автономия извоювана самостоятелно от бъкгарите остава само една стъпка . В епохалната борба на Българския народ за църковна независимост се изгражда Българската нация. Това е всенародно движение на българско самосъзнание и самообединение. Делото на Екзархията е на целия Български народ , въпреки целенасочените множество РУСКИ опити за нейното осуетяване. Екзархийска България е непреодолимо препятствие за руските цели, защото Българската църква е държавен организъм и консолидира цялото Българско население в неговите естествени демографски граници и тази автономия се гарантира от Османското правителство с фермана от 1870г. Успеха на делото за Екзархията е голямата победа на Хаджи Димитър Разбитата чета всъщност обединява българите в Екзархийска България .
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Майката на х.Димитър е от два Сливенски войнугански рода - на войводата Желязко Палабуюк и на войводата Съботин . Ражда и отглежда 7 сина - поборници за независимост. Първородния Христо е на 11 години, когато го оставят да наглежда имотите и с по-малките деца заминават на поклонение на Божи гроб в Ерусалим – да се види , че сермията им е повече от 20 000 гроша – така още 2 г одишен Димитър став виж още ›› а хаджия. Семейството е задружно и богатее. Отглеждат стада овце за мляко, месо и вълна за производството на кебета, които се харчат добре по турските пазари. До къщата си построяват хан. Имат обширни лозя. Сред геройствата на синовете й Хаджи Димитър държи първенство с битките по Хамам баир и Коруча. Следва пребиването на чорбаджи Йоргаки и един чауш, както и убийството на един турчин в хана - Хаджи Маринка помага за изхвърлянето на трупа в изоставен кладенец. Заедно с Димитър Дишлията е посечен и хекимина... Сестра му Тяна пише: „То неговото не е едно, не е две. И другите ми братя бяха юнаци, ама бат,Димитровото не е за изказване”.А родителите с подаръци замазвали очите на властите. Когато руския провокатор Панайот Хитов заедно с шурея си и 5-ма от Сливен, Митраджиолу и още 5-ма от Ямбол ограбват къщата на съдията Али ефенди и го раняват смъртно - властта арестува 300 човека – 50 са обесени , а сред 50-те в затвора е Хаджи Никола със синовете си Георги и Тодор за съучастничество. Хаджи Димитър го скрила майка му. Хаджи Маринка ходи в Одрин и Цариград с пари, с писма до турски големци - след 3 год освобождава синовете си и след 2 год и мъжа си. По същотовреме другите й двама сина Христо и Хаджи Петър участват в гръцките въстания. 2 години ги търси Хаджи Маринка на о. Крит и по околните земи. Накрая ги открива в затворите в Атина и Пирея и ги връща - оженва Хаджи Петър за храненицата си, ама и от този брак 5-тото дете става един от водачите на Илинденско-Преображенското въстание. Хаджи Маринка надживява и седемте си сина и била почитана и уважавана от всички. С нейния аторитет и с нейната твърда дума Захари Стоянов сломява съпротивата на антисъединистите и се взема решението за Съединението. За това Хаджи Маринка след руската окупация 1944 е забравена - гробът й е някъде в Клуцохорските гробища. А за Хаджи Димитър се пише как е разбита четата му, а не КОЙ и защо разбива Българската Национална Освободителни Борба.КОЙ саботира цариградското решение за автономия на България и КОЙ тайно договаря в Райхщат едно васално на русия княжество до Балкана, КОЙ организир Погрома на България 1913 и ограничава Екзархията само в рамките на княжеството . . . та до днес . . .
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Вчера беше годишнина на Райкя Попгеоргиева Футекова-Дипчева, известна на българския народ като Райна Княгиня.Руснаците не само, че вместо българското са натрапили и наложили знаме с руска имперска символика на българските доброволци в т.нар. освободителна война, а и след руската окупация 1944 синовете й са убити по черния списък на НКВД. Има и годишнина на ген. Иван Колев - добруджанският г виж още ›› ерой от войната на русия срещу България , която Русия я почва по море с варварската бомбардировка на Варна навръх Петков ден. Руснаците бомбардират бреговете ни дори при обявеното вече примирие и разрушават с бойна ескадра срещу една зенитна българска батарея цветущия тогава гъсто населен и проспериращ Балчик – след тази ‘’братска’’ агресия града запада - никога не се съвзема като изпепеления от руснаците друг цветущ български град – Свещов(на Кръстов ден 1810г) сигърно защото Свищов не е под непрекъсната руска заплаха . БНТ отбеляза с обширен репортаж Деня на руския Военоморски флот, дикторът чете текста с патос, сякаш драгия български зрител трябва да е горд с това. Нито дума за годишнината на БЪЛГАРСКИТЕ герои гене Иван Колев, на Райна Княгиня?! - това Българска ИЛИ Руска Телевизия е? За кой друг ВМФ на страна от ЕС или НАТО са правили репортаж. Да не говорим, че е русия е опонент на тези съюзи, в които членува и България. И какъв точно е информационния повод непрекъснато да ни заливат с прокремълски сюжети – в случая ни плашат с черноморска руска инвазия , която вече е окупирала черноморския ни бряг с любезното национално предателство на ГЕРББаджийските кметски администрации и ДС клона на КГБ-РПЦ, които като знамето на Райна княгиня напълниха българските стари църкви с руски двуглави орли и им побиха руски пресечени кръстове
  : 0 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ген. Иван Колев , който месеци буквално не слиза от своя кон Пирин е последния европейски пълководецът, яздил начело в едни от най- епичните конни битки . Както Александър I Батенберг e последния европейски монарх предвождащ в битка армията си - яхнал белия си кон и размахвайки сабя, българския княз препуска начело на българските атаки След 9 септември 1944г. името на княз Александър I е по виж още ›› ругано – суспендирал Търновската конституция , но не казват колко илюзорен бе статута на Княжеството като самостоятелна държава стана ясно със суспендирането на Търновската конституция през 1881 г и последователното назначаване на руските офицери Казимир Ернрот и Леонид Соболев за министър-председатели на България 1881-1883 г. Този „невзрачен“ исторически факт няма обстойно тълкувание и оценка от историческата наука в България, сякаш става дума за някакво естествено явление в нашето вътрешно политическо устройство. Но използвайки антитезата, ако на министърпредседателския пост бяха поставени Английски лорд или Френски граф, ‘’историческата наука’’ щеше да бълва тонове литература за зловещото заробване на България от Запада.Пишат в учебниците за Сръбско-българската война, но не казват, че:’’ и Русия има пръст ‘’ както пише 1914г. Митрополит Методий:’’Русия си повика офицерите и ги оттегли от нашата армия. Желанието на Русия да бъдем победени и ограбени от Сърбия, стана явно... съпротивлението на руското правителство за признаване на Съединението няма успех. Европейските сили разбраха, че българския народ е в състояние сам да пази независимост и гарантира тая независимост чрез признаването на Съединението. Първа Англия призна станалото Съединение.Княз Александр Батемберг, в своето стремление за независимост, излезе неблагонадежден за изпълнението планът за присъединението на България към Русия - самоотвержен поборник за независимостта на България За това и Русия устрои неговото изпъждане от България...’’ – това пише 1914г. Митрополит Методий .И името на ген. Колев е изтрито от историята заедно с цялата руско-българска война 1916-18г, която се води на 2 фронта в Макединия и Добруджа по въздъх, суша и вода и българите се сражават с „братята руси” и при това е имат нахалството безапелационнно да ги бият. Вместо името на ген. Колев, поколения българи учат, че:”Българските войници били тласкани от империалистите да се бият с русите, но те отказали да вдигнат ръка срещу своите освободители.” А пленените руски бойни знамена и щандарти стоят в мазетата на музея като най-строго пазената държавна тайна на държава -сателит, обслужващ единствено Москва
  : 0 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  ’’освободителката’’ не допуска да има българско знаме с българска символика и знамето ушитото от Щиляна Парашековова за опълчението е отнето и налагат небългарско знаме - Самарското знаме е изцяло с руска символика и така руско знаме става "българска бойна светиня"!? Русия шумно прогласява създаване на Българско опълчение, което представя войната като "освободителна" виж още ›› ;за пред Европа и българите . Но официално опълчението(руска дума за доброволци във война) е наречено "Пеши конвой на главнокомандващия"изцяло с обозни, охранителни и конвойни функции. Не се допуска опълченците да са под българско командване, въпреки отлично подготвени доброволци български офицери . Нашите опълченци са лошо въоръжени с трофейни френски пушки купени по цени за старо желязо от Германия Но българската победа при Шипка и Шейново печели загубената вече война. Руската армия прекосява Дунава при Свищов, с оголен лев фланг и пропуска възможността да влезе в незащитения още Плевен - стратега Осман паша с 40 000 войска бързо се придвижва от Видин, и се окопава в Плевен – вече и десния фланг на ‘’освободителите’’ е в опасност. Това води до големи загуби при атаките на Плевен.Със сковани сили, авангарда е оттеглен зад Стара планина. В резултат 16 000 българи са избити, Стара и Нова Загора, и десетки села, ограбени, и опожарени.От юг напредва 40 000-на армия на Сюлейман паша, за да се съедини с Осман паша,и да хване руската армия в мъртвешка хватка. Цар ‘’освободител’’ нарежда бързо оттегляне на армията в Румъния. Опълчението варди проходите да прикрива оттеглянето - победата на Шипка премахва опасността от мъртвешката хватка Надали в световнатаистория, при такова съотношение на силите, има такава, завършила с победа, героична битка в битката при Шейново, командваната от Вейсал паша Сюлейманова армия, от 39 000 души, е пленена. И шестте български опълченски дружини участват в боевете. След Шейново, без сражения,войските се придвижват бързо на юг в много посоки, и към края на януари заемат всичко до черноморския брег и Одрин. В това предвижванена юг от Балкана българските опълченци са спрени да не участват , да не могат да влезат, и да бъдат посрещнати в градовете, и селата, население не требе да знае че има , и да види,героичната българска войска. А ако Русия иска да има Българии от Константинополската конференция, за които, всъщност, й е ПОЗВОЛЕНО да воюва, още след битката приШейново, щеше да поиска примирие, и с петте западни държави,които й дадоха мандат да воюва в Константинопол, да учредът вместо две Българии според решенито, което не се постигна с мир на цариградската конференция(свикана от Англия след апролското въстание и бламирана с тайхото руско споразумение в Райхщат и със султана) една суверенна България.
  : 1 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  . Русия е взела енергични мерки българите да не са представени, и чути, на Берлинския конгрес. Тя предотвратява и прекото изпращане на петиции до конгреса, а ней предадени-те за представяне, скрива. Убеждава ни, че тя най-добре ще защити каузата, и затова не бива да се изпрати делегация на Българската Екзархия, която по силата на фермана от 1970г е законен представител на цялото българско населе виж още ›› ние в Османската империя. От Макеония е изтеглена цялата турска администрация и войската е пред Цариград да пази султана , но руска армия не влиза в Беломорска Тракия, Родопите, Македония , а българите са взели там властта и чакат дедо Иван. Неслучайно след края на войната руският императорски комисар княз Ал. Дондуков-Корсаков получава изрично нареждане от Петербург, в никакъв случай да не допуска Екзархията да остане единна и седалището на екзарха да остане в Цариград. Русия твърди, че освобождава българския народ , но Екзархията е единствената инстутиция, която националното го обединява – тя е държава преди държава България да се учреди и ще държи в едно българите и след това . По тайна заповед на княз Ал. Дондуков-Корсаков екзарх Йосиф I пристига в Пловдив, за изненада на митрополитите, които научават от вестниците . Това среща веднага яростен отпор сред засегнатите българи в Княжеството, в Македония и Одринско. Митрополитите от Княжеството заявяват, че ако не се върне екзарха в Цариград и продължава да играе руската политическа игра в Пловдив, ще откажат да го припознават. Македонските и тракийските българи заплашват с уния при опит да се измести екзархийското седалище, което ще ги изолира и остави на сръбски и гръцки митрополити. Заради силния български отпор опитите на чуждата руска власт се проваля. Но антибългарската намеса в църковните дела Русия продължава и след спретнатия от нея погром над България 1913г Екзархията се свива в границите на България Да не говорим за погрома над българската църква след руската окупация 1944г – това е най-влиятелната по онова време институция сред Българите. И до днес Русия се меси в българските църковни дела според своя интерес.
  : 1 !
 • Анонимен 1.6 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  С добре премерени стъпки, окупаторите (СССР) и марионетното им колониално управление (БКП) нанасят тежки поражения върху БЪЛГАРСКАТА народностна памет, традиции, обичаи и знания. Чрез пренаписване на историята, чрез фалшифициране на данните за общностната биография на Българите се губи паметта за икономически, политически, културни, религиозни и исторически факти и събития . Така се деформир виж още ›› ат знанията ни за себе си,българите губят разбирането за историческия път, губят самостойния си културен облик, етнически и народностни специфики – това са все основи за едно правилно отношение към нас самите – губим национално самочувствие - руската цел е да свързваме оцеляването си под руско крило - чрез окупацията от СССР над България , държавата ни става сателит, обслужващ единствено Москва и тяхното правителство тук - целта е Българския народ (нация) да бъде порусначен. Деформирането на действителната история на Българите изиграва ролята на духовно обезглавяване - отнета е собствеността, инициативността, възможността да пътува свобободно и да се информира . Дори и в Османската империя народът ни е бил далеч по-свободен и състоятелен!!! от времето на, т.нар. „Соца”, когато му е отнето, практически всичко, като се посяга дори и на вярата му - българския чип е подменен с руски – на крепостни зависими от държавата и местната й мутра
  : 1 !