X
 
 

Стоян Михайловски написва химна "Върви, народе възродени"

3742 6
photo of Стоян Михайловски написва химна "Върви, народе възродени"

1892 г.

За Химн на българската просвета е обявена песента "Върви, народе възродени" по стихове на Стоян Михайловски и музика – Панайот Пипков.

Първите български химни, прославящи науката и образованието, са написани в град Елена още в средата на 19-ти век. Първият е на просветителя и книжовника Стоян Робовски и се носи заглавието "Български звезди от Солун". Вторият е на Иван Момчилов, основател на класното училище в Елена, наречено впоследствие от един от възпитаниците си, Петко Славейков, "даскалоливница". Има още два химна: на Йордан Ненов, отново учител в това училище, и на Иван Кършовски, възпитаник на училището.

В Тетевенския Балкан при засада е убит Георги Бенковски

Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843 г. Има две сестри — Куна и Василя. Има тежко детство, баща му Грую Х...

Петият, най-успешният и всенародно признат химн, също принадлежи на потомствен еленчанин, възпитаник на еленското класно училище и син на един от неговите най-видни преподаватели Никола Михайловски.

На 15 май 1892 г. преподавателят по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски написва възторженото стихотворение "Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи" с първи стих "Върви, народе възродени…".

Девет години по-късно, през 1901 г., на преподавателя по музика в ловешкото училище Панайот Пипков е възложено да напише нова песен,която учениците да изпеят на наближаващият църковен празник на Кирил и Методи на 11 май. Той все не намира подходящ текст и постоянно отлага. Един ден забелязва, че едно от момчетата съсредоточено чете стихотворение в неговия час, взема книжката му и се зачита. Преди да стигне половината от стихотворението, в главата му вече се ражда музиката за поръчаната ученическа песен. Взема тебешира и започва да записва нотите върху дъската. За 15 минути съчинява мелодията, а до края на часа учениците му я разучават и запяват. На училищния празник я запява цялото училище.

На 11 май 1901 г. песента "Върви, народе възродени" е изпълнена за пръв път в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методи и на българската просвета. През 1902 г. за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост песента се подема и запява от всички училища в страната.

Столицата на Римската империя се премества от Рим в Константинопол

През 3 век в Римската империя има жестока криза. Старата столица Рим не могла да изпълнява функцията си в тези условия. Император Дио...

След идването на тоталитарната власт върху песента са нанесени задължителните идеологически промени. Сменени са някои редове, премахнати са куплети, в които се споменава за Бога и апостолите. Цели куплети са напълно премахнати от читанките.

Едва през 90-те години на 20-ти век, след демократичните промени в страната, е възстановен оригиналният текст. Но по традиция по ученическите празници продължават да се изпълняват първите 6 куплета от общо 14-те на стихотворението.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • “Товарищ Путин, вы большой ученый 3 “Товарищ Путин, вы большой ученый преди 8 месеца Профил на трол?
  заедно с всички подопечни крепостни селяци, които пращате - тъй като не ви се получи с азбуката, дадена от Византия и от Македония, което все е било България, ще ви улесня за следващите милиционерски изяви с цел подмяна на исторически факти. Няма да сбъркате, ако се изпуснете, че азбуката за крепостните ви селяни, които не са имали ни език, ни букви, е дадена от Украина - ще е най-близо до иста виж още ›› ната, щото там е България, много преди пръкването ви - хиляди години и Киевска Рус няма общо с Москва и окупацията на българската империя, ограбване и заробване - могилите на българските държавници Кубрат и Аспарух са в днешна Украина. Тази тема не ви допада, но фактите са факти, а не митология на съветските ви началници. Няма да сбъркате, ако кажете, че азбуката е дадена на крепостните руски селяци и от Румъния - тя е България и след Екатерина 2 започва налагане на антибългарска митология - променя се езика и буквите. Но в центъра на Букурещ стоят стари плочи, писани на български. Няма да сбъркате, ако кажете, че азбуката ви е дадена от Молдова, или от Сърбия?! Те също по времето на заробването на империята Велика България са част от Дунавска България, освободена през 681 г. от робството на Римската империя. В историята може да прочетете срещу много от имената на българските държавници в Дунавска България, че са царе на българи и ромеи, власи, гърци и т.н. Както руският робовладелец Иван Грозни се обявява - докато дунавска България още е под османско иго, за цар на българи и руси. Не отива да се изказвате толкова неграмотно дори като офицер от КГБ. След всички "гениални" идеи и МЕГАЛИ проекти за трети рим и северна византия, руснаците ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ И НЕ ГОВОРИТЕ НА ВИЗАНТИЙСКИ. А ПИШЕТЕ И ГОВОРИТЕ НА СТАРИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК? Отговорът е, че български не може да се пише на византийски - липсват над 10 звука, които на гърците, дошли на Балканите от далечна Етиопия, липсват - най-важните ни букви Б - като БОГ (тази дума дава и нашето име БОГАРИ - тоест, народът на Бог) , Ж, Ч, Ш, Щ, Ю, Я и т.н. Българските букви са налични по земите ни от над 10 хиляди години. Японците и до днес пишат на тях Дали сме ги на света, защото нашият народ дава духовната еволюция на днешната цивилизация - според световните учени, а руснаците знаем, че няма как да разберете това. НИЕ даваме, а не взимаме. Даваме ви четмо и писмо, земята на Велика България сме ви дали, както и богатия ресурс, който позволи вие и вашата клика да станете милиардери, а руско-българският народ да става все по-беден. Това нашите държавници не са го допускали в хилядолетната история на българите. Те не са допускали робство, царят е пръв сред равни. Само може да се учите от историята на българите! Те са ви дали всичко, което имате днес! Стига да не го погубите, както правите с всичко, което крадете и изопачавате! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ, КОИТО Я ОБИЧАТ!БЪЛГАРИН ДА СЕ НАРИЧАМ - ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ''
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Точните думи на Путин са "... что славянская письменность пришла с македонской земли". Което е съвсем вярно - знаем, че имперската тема!! Македония(военно администр. област)се е простирала чак до Адрианопол. Путин преднамерено "бърка" две неща. Църковно-словенските книги на старо-български идват в Киевското княжество от България (предимно от Преславската школа), с българските м виж още ›› онаси-покръстители. И че тази писменост, която те получават е писана на кирилицата на Климент, а не на разпространяваната от солунските братя глаголица - на която екнижнината във Втикана от времето преди диспута за българския език там
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  новата руска манипулация, която надминава сталинистката, е че всъщност те са дали азбука на гърците?!? А Кирил и Методий са разпространявали глаголицата, но тъй като са родени в Солун , внушава се че са гърци, а там винаги са живеели българи, но сталинистите и въобще руската имперска манипулация налага това и на нас!!! А ние търпим?!? АЗБУКАТА, НА КОЯТО ДНЕС ПИШАТ 300 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ В ЦЯЛ С виж още ›› ВЯТ, ДОРИ В МОНГОЛИЯ Е ДЕЛО НА КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ И ЦЕЛТА НА БОРИС И СИМЕОН Е ДА СЕ ОГРАМОТИ С БЪЛГАРИЦАТА НЕГРАМОТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ЗА ДА ПРИЕМАТ ХРИСТИЯНСТВОТО ОТ НАС. РУСНАЦИТЕ МАНИПУЛИРАТ ИСТОРИЯТА С КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НО НИКОГА РУСНАЦИТЕ НЕ СА ПИСАЛИ НА ГЛАГОЛИЦАТА НИ, КОЯТО ТЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ.!!! КАК ДА КАЖАТ, ЧЕ ТЕХНИТЕ БУКВИ СА СТИГНАЛИ ДО ТЯХ ЧАК КОГАТО МОСКОВИТЕ СА ПРЕВЗЕЛИ С ПОМОЩТА НА МОНГОЛИТЕ КИЕВСКА РУС - кирилицата. Въведена е в Киевска Русь по времето на християнизацията през 988 година, а Александр Невский 1263 е поставил началото на днешна Русия) 24 МАЙ Е ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА!!! НЕ НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ! Има една огромна манипулация заради руските имперски амбиции, пряко засягащи този период от българската история - българите не веднъж са управлявали източната римска империя, но с объркващото наложено име Византия. Борис-Михаил е Михаил византийски император, а азбуката - кирилицата е много древна и нашите предци са писали с тези точно букви много преди Х век както и държава. Аспарух освобождава 7 век и си връща заграбеното и заробеното от романите, както е истинското име на римляните - папата ясно казва на Калоян през 12 в, че той е наследник на създателите на Рома (никъде, освен в Русия, този град не се нарича Рим и познайте защо). Като наследници на този древен царски род, създател на Рим, папите в Рим винаги са на страната на българите когато се стигне до войни за територия. Защото тази земя тук ни принадлежи по родово право. В централната част на земите ни не е имало нужда от разпространение на писменост. Българите винаги са били четящи и пишешещи, но заради руската имперска идеология учим, че траките са нямали писменост. И никой историк- руски ибрикчия днес не оспорва това.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  на монограма на Михаил III Император на Източна римска империя(patriciakirilova.blogspot.bg/2018/01/blog-post_9.html) пише Дуло – името на древния царски род на българите, т.е. БОРИС I и МИХАИЛ III СА ЕДНО И СЪЩО ЛИЦЕ с това ДУЛО там ! Инфото за рода и потеклото на Борис –Михаил е текст е написан на Вати с български руни, комбиниран с азбуката на Тот(позната днес като коптска - близка виж още ›› до дн. бълг. азбука, според американските лингвисти). Същите руни са открити и преведени от трите пъстена на Кубрат и на канонизирания Тервел. Превод от монограма на Борис-Михаил: „Тия са от Управляващият Род, Звездите! Борис от Управляващия Род на Учителите е! От А*Тила Вуйчото! От Бащата Котис потече, от виждащите в Пулии (обл. вИталия). От Дома на Вълка построен (Рим) , от заровените сити!”. Този печат разоблияава голямата фалшификация в историята за Борис I и Българската империя - познат като Михаил III Император на Източната римска империя - 1.никога не е бил побеждаван от Източната римска империя 2. покръстването е само в руската МЕГАЛИ идея съчинено по време на унищожаването на всички български библиотеки по манастири, метоси и църкви от назначените от руските консули в Цариград гърци в патриаршеската администрация - от патриарх до селски поп:''...българите нека ги ударим право в ума и сърцето! Те ще забравят кои са, и техните поколения ще четат това, което ние сме написали...'' Народ без знание за произхода си. Лесен за внушения и манипулации.Затова основната борба на Възраждането ни е била за НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА и всички Възрожденци са били срещу намесата на русия и погърчването ни.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  до сега са издирени над 90 църковни песнопения, “нарочно наредени песни” за св. св. Кирил и Методий, изпълнявани в училище и народни песни. Най-старите са на повече от 300 г. – отделно от най-новите писани в средата на XX в след руската окупация 1944г. От възрожденския печат е видно какви песнопения са се пеели в празничното богослужение, при празничното шествие и при водосвета на църковното пр виж още ›› азнуване на солунските братя . Най-разпространен е бил тропарът на славянските апостоли и учители. Нови тропари са съчинявани за тях през Възраждането в борбата за БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА И ЕЗИК срещу руската ‘’Мегали’’ АНТИБЪЛГАРСКА дипломация. В османската империя при празнуването и в училищата са се пеели български песни за светите братя.До наши дни са запазени няколко такива песни. Йоаким Груев(участник в църковната борба, от 1884 член на Българското книжовно дружество, днес БАН) през 1858 г. предлага Денят на Кирил и Методий за празник на българските ученици. Една от най-ранните, съхранени училищни песни от този период е “И след тисяща годин” по текст на Йоаким Груев(за нея пише в училищните си спомени Иван Вазов). От тогава датират и песните “Тоя празник нам дарява” и “Кирилу и Методию” по текст на Любен Каравелов, “Днес ден славен”, “Химн на Кирил и Методий” и “Да прославим паметта”, които са дело на Добри Войников. Това са все училищни песни. Мелодиите им са в стил селски и градски фолклор или в тъй наречения общ тон, подражаващ на европейската маршова и детска песен. Всички са много мелодични и лесни за запяване. След руско-турската война 1978 в останалите поробени български краища песните за солунските братя са изява на българската принадлежност. Тогава са се появили нови песни за празника, за светите равноапостоли и тяхното дело, голяма част от които не са достигнали до нас, тъй като са забранявани и унищожавани записите им и на са издавани. Те са дело на учители с просветителската си мисия да работят за целокупна България. В края на XIX век и особено в началото на ХХ Емануил Манолов, Добри Христов, Александър Кръстев и др. са създали песни за концертно изпълнение за четиригласен или петгласен смесен хор. След 1944г. нови песни за св. св. Кирил и Методий не са сътворени, а по-рано създадените отсъстват от учебниците и песенните сборници. В края на 80-те год при очертаващшия се разпад на руската соц. колониална империя в България отново се създават нови песни за двамата просветители.1981 г. са издадени на грамофонни плочи “Вам, о Кирил и Методий” и сборник с песни от XIX и началото на XX в. за различни хорови състави в поредица “Родна песен” – българите си искат България - 1990 г. 24 май става национален празник на страната - значимостта на този празник беше очевидна за всички, но неудобна за ДС-КГБ сценаристите на прехода – потиснати бяха всички опити за нови песенни творби на поети и композитори – интереса към личността, делото и празника на св. св. Кирил и Методий не се превърна в съвременен ритуал за този светъл български празник В учебниците по музика и в празнуванетоси остана само осакатения познат и до днес “Химн на Кирил и Методий” със съкратен и подменен текст, а върха на гаврата е че сега този български химн се пее на червения площад в москва - КГБейски триумф над Европейска България
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  подмяната на историята ни след 1944г. вече дава резултати и по света - в училищата на САЩ учат, че ,,кирилицата “ е руска. Няма българск ДЪРЖАВНИЦИ – няма българска азбука. Има руски еничери – има руска азбука. В Русия всички знаят, че руската азбука е създал руският монах Кирил-Мефодий. Ето какво пишат руснаците: ‘’В 1917—1918 годах появился нынешний русский алфавит, состоящий из 33 букв.’’ – виж още ›› таваришч Ленин сделал културна революция и вот: Руснаците си имат азбука и пишат своя история.Напр. Втората Световна Война според тях започва на 22.06.1941 и е завършила на 9-ти май 45-та, а междувременно са дошли и са ни освободили нас – българите с половин Европа от фашистко робство а сега и Крим освободиха от украинско робство - османлиите не успяха да ни заличат като българи, но руснаците успяха
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Траур в Колумбия след кървавия атентат в...

Президентът на Колумбия Иван Дуке обяви тридневен национален траур за загиналите при терористичния акт в Богота вчера. В обръщение към ...

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-20 януари

Овен Истината е, че през почивните дни ще бъде трудно да се устои на вашия магнетизъм. Половинката ви определено ще се почувства запле...

Последно в Актуално