X
 
 

Създадено е ЩАЗИ

1735 5
photo of Създадено е ЩАЗИ

1950 г.

Министерството на държавната сигурност, известно повече като Щази, е най-голямата организация в Германската демократическа република, занимавала се с дейности по разузнаването и сигурността. Централата на Щази е в столицата Източен Берлин, като най-голямата мрежа от комплекси се намира в квартал Лихтенберг.

Щази е създадено на 8 февруари 1950 г. с решение на Министерския съвет. Първият му началник е Вилхелм Цайсер, а негов заместник е Ерих Милке. Милке заема мястото на Цайсер през 1957 г., а Маркус Волф оглавява отдел "Чуждестранно разузнаване".

ВВС на САЩ загубват водородна бомба в Джорджия, която не е намерена и до днес

На 5 февруари 1958 г. американски бомбардировач В-47 Stratojet с термоядрена бомба на борда се сблъсква през нощта с изтребител F-86 н...

Щази следва модела на съветския НКВД, а наследникът му КГБ гледа на него като на изключително предан и ефективен партньор сред разузнавателните служби на страните от Организацията на Варшавския договор.

Оказва силно влияние върху почти всеки аспект от живота в ГДР. До средата на 1980-те год. функционира мрежа от цивилни доносници, като в Западна Германия положението е същото. До рухването на Източна Германия през 1989 г. Щази има около 91 000 редовни служители и 300 000 доносници (за сравнение - в Гърция по същото време такива са около 200 000 души при 2 пъти по-малко население). Това означава, че на всеки 50 души в ГДР 1 гражданин сътрудничи на Щази, което показва дълбокото проникване на службата в живота на обществото.

Щази следи източногерманските граждани за политически неправилно поведение, по което си прилича с дейностите, развивани преди от Гестапо. По време на "нежната революция" от 1989 г. в бюрата на Щази нахлуват разгневени граждани, но преди това голямо количество компрометиращ материал е унищожен от офицерите на Щази. Останалите досиета могат да бъдат поискани за разглеждане.

След обединението на Германия става ясно, че Щази тайно е подпомагала леви терористични групировки като например фракцията „Червена армия“. Важен фактор за разтурянето на тези групировки е загубата на подкрепата на Щази.

Георги Първанов и Николай Добрев връщат мандата за съставяне на правителство на БСП

На 4 февруари 1997 година под натиска на президента Петър Стоянов и един милион българи, протестиращи срещу управлението на БСП, соци...

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Българите се страхуваме от комунистите.Оставихме ги те да правят демокрация,да се наместят по целия свят за да ни кепазят като народ.Сега искат отново да ни надянат руските пранги, и ако успеят и да ни заградят с телените мрежи ще се поздравят с успешно завършен преход за тотално ограбване и смачкване на един многовековен народ и държава.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ТУК УПРАВЛЯВАТ ХОРА НА РУСКИТЕ СЛУЖБИ ОТ СССР-КОЛОНИАЛНА империя 2 ТУК УПРАВЛЯВАТ ХОРА НА РУСКИТЕ СЛУЖБИ ОТ СССР-КОЛОНИАЛНА империя преди 11 месеца Профил на трол?
  Българският премиер не иска да коментира обвиненията за връзките му с Мафията - пише австрийският в-к Дер Щандарт - за връзките му с организираната престъпност, корупцията и прането на пари стана ясно от документи на Wikileaks, публикувани от сайта на Асанж - цитират се депеши на американски посланик в България за „тъмните отношения на Борисов". Тези данни на SIMO - секретният орган на ЦРУ бя виж още ›› ха разобличени преди това от германското издание Der Tagesspiegel. Основните подозрения към Борисов са свързани с трафик на амфетамини в големи количества, нелегална търговия с алкохол заедно с руска фирма и пране на пари заедно с Цветелина Бориславова. Дер Щандарт припомня, че към Борисов се отправят подобни обвинения още 2007 г. в американското сп.Congressional Quarterly, което разкрива връзките на софийския кмет Борисов с мафията и 30 неразкрити публични убийства по време на същия Борисов като гл. сек.наМВР, а ЦВЕТЕЛИНА Бориславова е вербувана от ЩАЗИ , позовавайки се на секретен анализ на швейцарска банка
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  очаквахме декомунизация и лустрация, но преходът в България е УСПЕШНА спецоперация на РУСКАТА КГБ ,която успя само тук, а с путин се мъчи да си върне позициите и в др. колонии на ссср-то. В България дъщерната на КГБ – ДС съсипаха всичко в страната ни. Цветелина Бориславова и такива като нея направиха немислими акробатики през годините веднага след 10 ноември и с лекота заеха поза, която да и виж още ›› м помогне за обслужването на РУСКИТЕ интереси, несъвместими с националните. Бориславова – през 90-те може да се каже, че извървява много характерния път на всеки, който е бил в рамките на режимни структури преди 10 ноември. Непрозрачни сделки, тъмни и на границата на закона действия СБорисов са съдружници в редица фирми, които имат еднозначна ъндърграунд репутация – формулата на руския сценарий на българската политика, бизнес и НПО е организиран!! Криминалитет - Борисов стана главен секретар на МВР чрез безпрецедентен натиск на кръгове от бившата Държавна сигурност. Борисов и Бориславова допуснати до някакви активи, пари, влияние, лостове за контрол - не изпускат, но са изцяло под контрола на руската мафия. Цветелина Бориславова е един от тримата български членове в непрозрачната и много влиятелна Трилатерална комисия с Петър Стоянов, който спря закона за лустрацията и Кунева, която РАЗБИ поредния опит за ДЕМОКРАТИЧНА реформа в прасъдната ни с-ма, за дасе освободят пленените институции в държавата ни
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Шенген е затворен за руски васали 1 Шенген е затворен за руски васали преди 11 месеца Профил на трол?
  ‘’Комунистическите символи вече са забранени в публичния живот на повечето държави в Източна и Централна Европа. В много страни се предвиждат наказания за възхваляването на комунизма или омаловажаването на неговия престъпен характер. Но осъзнаването на опасностите, свързани с тоталитаризма не идва от само себе си. Борбата трябва да е непрестанна: ако намалиш усилията, потокът те запокитва назад. Н виж още ›› ужно е да отваряме очите преди всичко на младите хора, да ги запознаваме с истината за комунизма - политиката и медиите активно да изобличават комунизма. Едва тогава ще бъде обществено заклеймен, както националсоциализма. Във връзка с паметниците на окупиралата ви армия и генералите й в София ив други големи български градове са монументи на тоталитаризма и няма какво да търсят в градския пейзаж на една демокрация. В Германия би била абсурдна идеята днес в публичното пространство да се намери и един пречупен кръст, въпреки че в миналото те са били едва ли не на всяка обществена сграда. Гигантският паметник на Ленин, издигнат някога от комунистите в Източен Берлин, също бе демонтиран и закопан в гората.Това се направи c тоталитарни паметници в Унгария и в държавите на Балтика. Те бяха отстранени от градската среда. Пожелавам на Вас, на софиянци, на всички българи да постигнете такова решение и за съветските паметници на окупацатията в столицата на България и из страната ви - тези монументи на тоталитаризма да се превърнат в мемориали, насочени срещу тоталитаризма и руския колониализъм.’’ Д-р Хубертус Кнабе, историк, директор на берлинския музей в памет на жертвите на комунизма в затвора на ЩАЗИ в кв„Хоеншьонхаузен“.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  В Чехия имаше град Готвалдов (информирам по-младите: този Клемент Готвалд е бил сталиновият комендант на Чехословакия след 1945, колега на Георги Димитров -гошо тарабата (пиши името на този исторически мерзавец с малки букви!),Готвалд е бил алкохолизиран бетер гошо тарабата, но го е превъзхождал по близостта си с Ленин по линия на сифилиса. Имаше град Готвалдов- няма го. Днес си е историческият З виж още ›› лин. И на по-възрастните чехи не им се налага да тровят паметта на децата и внуците си с името на този изрод и изверг. В Полша имаше град Берутовице. (информирам по-младите: този Болеслав Берут е бил сталиновият комендант на Полша след 1945. Жулил е водката доста по-скромно от гошо тарабата, но го е превъзхождал по близостта си с Берия по линия на курварлъка (командировал е някои полски другарки литераторки специално за тази цел в Кремъл). Имаше Берутовице- няма го дори от 1956 г.! В ГДР имаше Карлмарксщат. Няма го, много ясно,изчезна заедно с Хонекер и ЩАЗИ. Да не говорим какво се случи с наследството на съветския окупатор в Естония, Литва,Латвия. Изтрити са и румънските Петру Гроза и Георгиу-Деж.(информирам по-младите: тези двамата кървави катили пък са били сталиновите коменданти на Румъния след 1944 г.) Дори Русия махна името Ленинград. В България обаче си имаме Благоевград и Димитровград. И ще си го кътаме навеки, както изглежда.Повтарям нещо казано: народите, с които теглихме заедно съветските пранги, днес са много по-добре от нас икономически, защото първо спечелиха символичните битки и сражения. Пълните кошници в супермаркетите там и вече видимата западна по периметър и стандарт средна класа са най-пряко следствие от изпълването на историята и националната памет със смисъл.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално