X
 
 

Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България

1700 8
photo of Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България

1879 г.

Идеите за Конституция и парламент, за изборност и представителност възникват още преди възобновяването на българската държава през 1878 г. под влияние на европейската мисъл и практика. Учредителното събрание във Велико Търново (10 февруари 1879 – 16 април 1879 г.), в което участват 229 депутати, поставя началото на парламентарния живот в освободена България.

Вместо предписания от Берлинския конгрес Органически устав, народните представители в Учредителното събрание изработват Търновската конституция и я подписват единодушно на 16 април 1879 г. Българското княжество се определя като “монархия наследствена и конституционна, с народно представителство”, като Народното събрание се дели на велико и обикновено.

Приет е принципът за разделение на властите – изпълнителна, законодателна и съдебна, както и защита на гражданските свободи, неприкосновеното право на собственост, свобода на личността, равенство пред законите, правото на сдружаване, отричане на съсловните права и робството и пр.

На 4 януари 1878 г. София осъмва свободна, а близо 11 650 й жители празнуват по улиците придобитата с цената на толкова жертви свобода. По това време оживено се обсъжда въпросът кой български град да бъде провъзгласен за столица на независимата българска държава. Сред най-убедителните кандидатури е София.

“Първи, който най-авторитетно и аргументирано лансира идеята София да бъде столица на новата българска държава, е българският историк, учен и общественик – проф. Марин Дринов.”, разказва Георги Коцев, главен експерт в Софийски исторически музей.

“Заживявайки още преди Освобождението с мисълта за София като българска столица, той пише на чешкия историк и български политик Константин Иречек в първите месеци след Освобождението: „Наша София полека-лека се украшава и готви да стане столица.”, на което Иречек отговаря: “Столица не може да бъде друга освен Средец, в средата на българската земя. Нали това е Ваша стара идея!”

С идеята на Марин Дринов са съгласни и повечето от видните по това време български общественици. Разбира се не липсват и предложения други български градове да поемат тази роля. Сред основните кандидати били старопрестолният Велико Търново, Пловдив – като най-големия български град по това време, крайдунавският Русе и пр.

Създадена е Българската земска войска, която по-късно става Българска армия

31 март 1878 г. - на базата на Опълчението е създадена Българска земска войска, която по-късно става Българска армия. През 1878 година...

Но идеята на Марин Дринов се налага, тъй като той бил съветник на княз Дондуков, оглавяващ временното руско управление на освободената държава. Княз Дондуков премества своята резиденция от Пловдив в София, с което до голяма степен предопределя и избора на бъдещата столица.

В едно от писмата си до руския граф Милютин князът изтъква стратегическите предимствата на София като столичен град: удобство на съобщителните линии и възлово положение при изграждането на бъдеща железопътна мрежа.

Като естествени кандидати за столица изпъкват няколко града. Разбира се, на първо място ще поставим Търново – историческият център на българите, споменът за славното минало и символът на приемственост от средновековното царство.

Пловдив – много важен търговски и културен център, изпъкващ пред останалите "претенденти” с благоприятното си географско положение, способстващо връзките му с най-големите икономически средища на Балканите по онова време – Истанбул, Солун, Одрин и Атина. Русе – "Малката Виена”, както е наричан градът, обаче може да се конкурира с Пловдив по стратегическо положение. Докато градът под тепетата е "отворен” за търговия и влияние към Средиземноморския басейн и Османската империя, то Дунав свърза Русе е едни от най-напредничавите градове на Стария континент – Виена, Будапеща и останалите търговски и културни средища на Централна Европа. Именно той е "вратата” за навлизане на всички новости в българските земи както от този регион, така и от Русия.

София също е приемана от много възрожденци за подходящ избор за столица на България, след като страната възстанови независимостта си. Безспорно нейно предимство е географското й положение, което я поставя приблизително в центъра на Балканския полуостров. По този начин тя се явява естествено средище на всички пътища, които пресичат региона. Градът е относително голям и за разлика от Пловдив и Русе има по-добра естествена защита срещу евентуални вражески нападения.

Подписан е Парижкият договор, с който се слага край на Кримската война

Парижкият мирен договор е подписан на 30 март 1856 г. в Париж на конгрес, открит на 25 февруари 1856 г. Договорът слага край на Кримс...

Бурните събития около Руско-турската Освободителна война и последвалото разделение на българските земи от Берлинския договор (1878 година) обаче пречупват избора на столица през нова призма. Пловдив отпада като вариант, защото изобщо не се намира на територията на Княжество България. Русе също не е подходящо поради непосредствената си близост с румънската граница и липсата на каквато и да било естествена защита, освен лесно преодолимия за тогавашната военна техника Дунав.

По този начин да си оспорват титлата "Столица на Княжество България" остават Търново и София. И двата града имат солидни аргументи в своя подкрепа. Освен безспорното си предимство в исторически аспект Търново притежава солидна защита, защото от считаната за основна опасност тогава Османска империя го делят мощните склонове на Стара планина, а и останалите граници на младата държава са достатъчно далеч, за да има армията възможност да защити града дори и при изненадващо нападение. Не трябва да се забравя и близостта (спрямо София) на Търново до основните пристанища, разположени на тогавашната територия на България - Варна и Русе, която безспорно би способствала развитието на търговията и международните връзки. В естествен аргумент се превръща и фактът, че именно тук заседава Учредителното събрание, което трябва да постави основите на Третата българска държава.

София обаче не отстъпва на Търново. Макар и никога да не е бил столица на значимо държавно формирование, градът притежава забележителна история и преобладаващо българско население, а след като на Берлинския конгрес земите, населени с българи, са разделени, тя придобива още един силен "коз" за избор на столица - намирайки се в близост до Македония, Западните покрайнини и имайки лесен достъп до Източна Румелия, София се явява естествен център, от който да бъдат ръководени евентуалните военни действия за обединяване на разпокъсаната народност. Не е за пренебрегване и фактът, че Временното руско управление, което ръководи страната в преходния период на изграждане на български институции, се премества именно тук, след като е принудено да напусне Пловдив заради откъсването на Източна Румелия. Сред предимствата на София се нарежда и силното "лоби", което тя има в лицето на Временното руско управление и княз Александър Дондуков-Корсаков.

В крайна сметка при гласуването на 3 април 1879 година (22 март стар стил) в Учредителното събрание патриотичният плам надделява над историческото съзнание и София е избрана за столица на Княжество България, макар и само с два гласа преднина.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

8 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  този ден - 3,4.1939 г. е определената от Рибентроп и Молотов дата за нападение над Полша - Хитлер спазва по немски уговорката, а руснаците изчакват, за да се появат като ''СПАСИТЕЛИ''в гръб на полската армия - НА ТАТЪК СЕ ЗНАЕ - касапницата в КАТИН се ПРИПИСВА на Хитлер, а коминтерновска интернационална русия ''освобождава'' половин Европа и Прибалтика за виж още ›› свои нужди
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  3.4.1922 г.болшевишкия психопат Сталин поема ссср-то - следват гладомор и чистките от политически противници - жертвите по официална статистика са 40 милиона души - единствената постоянна величина при сталинизма е избиването на хора по план - в РУСИЯ и днес изпитват удоволствие от подлото манипулиране на хората и оргията от насилие, която залива СССР, прелива в Прибалтика, Източна Европа, Азия и виж още ›› продължава и днес в Югославия,Чечня,Грузия,Украйна, Сирия - следващите може да сме ние - побили сме руския парцал на Шипка и каним коленопреклонно путин и ердо да си стиснат ръцете за подялбата - с помощта на произвола и страха Сталин/путин(борисов) укрепва и разширява своята параноидна власт - престъпниците по убеждение се обграждат с подобни на себе си - Сталин/путин(борисов) лично се разпореждат с живота и смъртта и днешният доносник/убиец е утрешна жертва - страхът, който се всява, превръща хората на всички нива в пирамидата в машини - изпълняват безпрекословно всичко, което се иска от тях, или което предполагат, че би могло да бъде искано от тях
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  на този ден 1948 г. американският президент подписва Плана Маршал - САЩ дава безвъзмездна помощ от 13 милиарда долара(равностойни на130 милиарда долара от 2016)на Европа, за да се възстановят засегнатите от войната области, да се модернизира промишлеността и да се възстанови икономическия просперитет на Европа. С плана се премахват множество регулации, търговските бариери да се насърчи производит виж още ›› елността. Плана Маршал е предложен на ЦЯЛА Европа, ВКЛ. и на СССР, но страните от Източна Европа са окупирани и руския колонизатор няма интерес от възстановяването им и те не се включат - Георги Димитров с Решение на Министерски съвет дава категоричен отказ България да получи американска финансова подкрепа по плана за възстановяване на Европа - България сляпо следва руските си господари - всяко решение на управляащите ни след 1944 до днес е поредно красноречиво доказателство, че страната ни е протекторат на матушката Ако държавата беше приела финансовата подкрепа на САЩ тогава, от която се възползваха 16 западноевропейски страни и Япония и днес сигурно щеше да изглежда по друг начин и с политическите си решения и със стандарта си
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ако не се бяхме делили и не гледахме в дворчето на съседа си, нямаше да паднем под Османско робство.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  на този ден 1990 г. БКП си смени името на Българска социалистическа партия и не само се възроди, но и се размножи и днес пак сме си 16 република на матушката им
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  на този ден 1860 г. на Великден в цариградската църква Свети Стефан при църковната служба БЪЛГАРСКИЯ епископ Иларион Макариополски НЕ споменава името на Вселенския назначен от русия ГРЪЦКИ патриарх - Българската православна църква се отделя от погърчената от МЕГАЛИ идеята на русия вселенска патриаршия - руския консул издейства изгнание за НЕПОКОРНИТЕ български владици - ЧЕРНИ ПЛАТНИЩА ПРОВЕСВАТ О виж още ›› Т ПРОЗОРЦИТЕ И БАЛКОНИТЕ БЪЛГАРИТЕ и Великия везир връща в Цариград заточените и се прощава с везирството - руснаците издействат свалянето му
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Датата 3 април 1860 г., спомената тържествено от Иларион Макариополски е възлова. След този ден руските амбиции за възстановяването на Византийската империя все повече избледняват, но те преливат в неистовото руско желание за погърчване на българите в Македония, да не се възстанови Българска държавност в границите на Българската екзархия. На сцената излизат и сръбските претенции за територии в Пов виж още ›› ардарието - русия координира масово целенасочени действия на гърци и сърби за разделянето на Македония на сфери на влияние, да не се сдобие Македония с автономия и да не се повтори СЪЕДИНЕНИЕТО. Има нещо болезнено до истеричност в провокираните тогава от русия сръбски и гръцки претенции за овладяване на територии, в които компактното население е българско - истеричните гръцки демонстрации днес за името на Македония са ехо на кървавото обезбългаряване на български земи заради мерака на русия да владее - Проливите и каквото се сетитеи до днес
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Днес руските интереси, скрити зад каноничността са си същите. След писмото на архиереите на МПЦ-ОА 2017 г. до Синода на БПЦ, с което настояват Българската църква да влезе в законните си права на Църква-майка и след посещението на главата на МПЦ-ОА архиепископ Стефан в София, реакциите в Атина и Белград са както преди век и половина - и тогава използваха същите аргументи. Особено ги плашеше чл.10 виж още ›› от Султанския ферман, който предвиждаше да се проведат истилями, т.е. допитване до населението и с 2/3 от населението се решава към Екзархията или Патриаршията да са. Тогава в Охрид само 139 власи заявят, че остават към Патриаршията, а останалите 22 000 венчила се присъединяват към Екзархията. В Скопие от 8698 къщи 8131 се обявяват за Екзархията и 567 гръковласи желаят Патриаршията - тогава има много национален подем,но руснаците не влизат с войска в Македония и следват покрусени надежди и разочарования за българите в Македония. Македония до днес копнее за българска църква с непрекъснато нарастваща сила съдейства за постигането на тази велика цел... а руските клакьори, които твърдят, че Екзархията била ''създала'' българи в Македония са или абсолютно невежи или фалшификатори на историческите събития. Македония участва наравно с другата част на българския народ в тържествения акт за обявяване на българската независима църква на 11 май 1872 г. от екзарх Антим I - заобиколен е от шестима български владици, трима от които са македонски българи: Панарет Пловдивски – от с.Пътеле, Леринско софийски митрополит и Панарет Зографски от Галичник и Генадий Велешки от Охрид - СЕГА МАКЕДОНИЯ СЕ Е УСТРМИЛА КЪМ ЕС И НАТО, а НАС РУСКИТЕ ИБРИЦИ НИ ИЗТИКВАТ ОТ ТАМ
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Правилното лечение на грипа в няколко пр...

Пикът на грипната епидемия ще бъде достигнат тези дни, а много хора се тълпят пред лекарските кабинети още с първото вдигане на темпера...

Последно в Актуално