X
 
 

Умира княз Борис I

2926 27
photo of Умира княз Борис I

907 г.

На 2 май 907 година умира княз Борис I, български хан и княз (852 - 889 г.), тъй като не е известно на коя дата е роден, църквата го почита като Св. княз Борис-Михаил в деня на смъртта му.

Управлението му има превратно значение за българската история, още в началото когато оглавява българско-славянското държавно обединение, Борис проявява силен характер и държавническа мъдрост. През 862 - 863 г. - сключва съюз с Лудвиг Немски и започва преговори за приемане на християнството в България от папата в Рим. Причините за този съюз, са спорни но историците считат, че това е умел дипломатически ход, който цели да предизвика могъщата Византия. Затова и отговорът не закъснява, Византия в коалиция с Великоморавия и Хърватско обявява война на България.

България и НАТО сключват споразумение за преминаване през въздушното пространство в операция "Съюзна сила"

Бомбардировките на Югославия от НАТО са военна операция, извършена от 11 държави-членки на НАТО срещу Съюзна република Югославия по в...

През есента на 863 г. византийците "в отговор на молбите" на Ростислав нахлуват в българските земи. Борис I веднага започва мирни преговори, бързо е и сключен мирен договор между България и Византия. Българският владетел се задължава да разтрогне съюза си с немския крал и да приеме християнството от духовници на Цариградската патриаршия заедно с народа си.

Но Борис I приема християнството тайно, според най-сериозният историк за живота на на Борис I - В. Гюзелев - това е станало на големия християнски празник Кръстовден (14 септември) 864 г. Българският владетел приема името на своя "духовен отец" - василевс Михаил III. Освен това, приема титулът - княз. Тогава се въвежда и първото християнско, по произход и византийско, законодателство. По-късно далновидната политиката на българският владетел - паралелни преговори с Рим и Константинопол - довеждат до извоюването на независима българска църква още със създаването й. Още по-ценното е, че изворите (кореспонденцията на Борис I с Рим се пази във Ватикана) от периода са запазени и позволява да се научат интересни подробности за живота по нашите земи пред ранното средновековие.

На Осмия вселенски събор (869-870), на извънредно заседание, състояло се след закриването на събора на 4 март 870 г. българският църковен въпрос е чрез компромис - учредява се български църковен диоцез, начело на който е поставен гръкът Георги, с титла "митрополит на Дръстър" (дн. Силистра) (870- ок. 886 г.), със седалище в Плиска, директно подчинен на Константинополската патриаршия. А папските пратеници получават голям подкуп и са изпратени обратно в Рим. Българската църква има 7 митрополии и е устроена по византийски модел, като са възприети духовните санове хартофилакс, синкел, екзарх. Само църковникът е сан с български произход.

През 879 г. на патриаршеския престол в цариград сяда за втори път патриарх Фотий и свиква нов църковен събор. На 24 декември 879 г. Фотиевият събор постановява, че Цариградската патриаршия повече няма да ръкополага в България дори да бъде отправена подобна молба. На практика това означава, че Българската църква става автокефална.

Роден е Пенчо Славейков

Пенчо Петков Славейков е български поет, един от участниците в кръга „Мисъл“, наред с Кръстьо Кръстев, Петко Тодоров и Пе...

Второто превратно дело на Борис I е въвеждането и разпространяването на българската писменост, приемайки учениците на Кирил и Методий - Сава, Наум, Ангеларий и Климент - българският владетел изпраща Климент като епископ в Охрид и да създаде книжовна школа в областта Кутмичевица. През 893 г. Климент е заменен в Охрид от Наум. След продължително 36-годишно управление през 889 г. княз Борис се отказва доброволно от престола и оттегля в манастир. Борис е имал четирима сина: Владимир-Расате, Гаврил, Симеон и Яков.

По-късно църквата го канонизиран за светец и е удостоен с царска титла.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

27 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Кензо 13 Кензо преди 8 месеца Профил на трол?
  Борис е най-популярното българско име, носят го Борис Джонсън и Борис Елцин. Погрешно се смята че има руски корени - потвърждението е цар Борис I - български владетел отпреди съществуването на руска държава и народ. Всъщност внучка на цар Борис I - княгиня Олга поставя основите на руската държава.
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Елена няма нищо общо с руската империя - наречена е в Киев Олга(елен на украински е оленя) - точно тази Киевска Рус(днешна Украйна) московския александър невски в съюз с монголските татари от златната орда е превзел - московията е московия на картите на Европа, колкото и територия да заграбва и при иван грозни чак започва да се превръща в империя след като наследява държавността, търговските пъти виж още ›› ща и култура на Велика БЪЛГАРИЯ - петър велики я прекръства на русия за престиж пред Европа - и москковите крадат и историята не само земята на РУС (ИМЕТО БОРИС СЕ ДАВА НА БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛ , КОГАТО ПОЕМА УПРАВЛЕНИЕТО В ГОДИНА НА ТИГЪРА ПО БЪЛГАРСКИЯ(дн китайски)КАЛЕНДАР)
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 12 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Да Атлантските Глутници върлуват. Какво ли толкова се интерсувате от Князъ Борисъ ? Всичко е обяснено в 9.3. И вие доста сте се превъзбудили. Сега как да не Е пълен дЪбил 11 ? той на погрешна информация относно византия която СЕ Е НАРИЧАЛА РИМСКА ИМПЕРИЯ и практически Е ОНази ПОЗНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ. прави поредният кух анализ в което основната цел е да се плюе по Русия , а не толкова да е по тема виж още ›› та. Е 14 се е постарал да не изглежда така ,но е дЪбил
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Действително Русия се провъзгласява за наследничка на Римската империя .Понятието измислено от някакъв западняк/ даже не съм си и направил труда да запомня и какъв е по националност / напълно отговаря на интересите на Русия, защото има разграничаване. Българският архив е ПЛЕНЕН ОТ Османците и после предаден на вселенската патриаршия в Истамбул/ Константиновград/
  : 2 !
 • Анонимен 12.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Естествено е Русия да е имала свойте интереси в ОСВОБОДИТЕЛНАТА за нас война от 1877/88 ,а тя е била и на Кавказкият фронт. ФАКТ Е ,ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ВЪЗКРЪСВА И ФАКТ Е ,че от Балканският фронт практически Русия не печели нищо. Това не означава ,че между България и Русия няма исторически проблеми и още по малко настоящи ,а означава ТОВА КОЕТО Е.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  не бъркайте политическата държава - византия(втори рим) и духовния център на православната секта - византия, както ватикана после става духовен център на католическата секта и не трябва да се бърка с политическата държава Италия Русия при екатерина 2 се обявява за северна византия(духовен център на православната секта) и като такава се бори за наследството на втория рим , т.е. за трети рим с руски виж още ›› император - това е мегали идеята , която е предтекст да воюва с османската империя - уж за православието - защото й трябва излаз на средиземно море - Цариград и проливите или султан васал както беше след египетската криза и от 1833 до 1841 султана като руски васал затваря проливите за всички други кораби, освен за руските - затова е проблема с българите, защото нащата патриаршия е наследник на византия след превземането на Цариград от кръстоносците и се мести в Търново , а в османската империя е пак в столицата Цариград - първото нещо което подписва екатерина при първата си успешна война със султана е правото да се разпорежда с православието и е закрита българската патриаржия и българския език е заменен с гръцки и всички духовници действащи по църкви и манастири - с гръцки - тогава е станало унищожението на българските книги - в дряново гърка 1 седмица е пекъл хляба с български книги - преписват с фалшифициране и горят оригиналите или ги пренасят в русия
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИРА СТОМАНА. ОБЪРНИ ГРЪБ И ЗАПЛЮЙ АТЛАНТИЗМА , ТО Е ОТРОВА ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ /F.....F eu*nato F....F/
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Архимандрит Кирил Рилски - „Българската самостоятелна църква в Иллирия на Балканския полуостров и нейната апостолска древност" 9 Архимандрит Кирил Рилски - „Българската самостоятелна църква в Иллирия на Балканския полуостров и нейната апостолска древност" преди 8 месеца Профил на трол?
  Книгата е скрита и непознатите за последните поколения (има много текстове, извори и коментари от и за българската политическа, културна и религиозна история. Гледните точки на техните автори, идеите, тълкуванията са съвсем различни от официалните ''научни'' позиции за съдбата на народа ни)Този текст е за автохтонния т. е. балканския произход на българите, както и за апостол виж още ›› ското начало на Българската църква в Иллирия или Втора Македония, и неслучайното й признаване за самостоятелна архиепископия и произтичащите от това достойнство и права -част от българското минало, от времената на апостолите Петър и Павел, към първия Климент, към Андрей Първозвани и за по-късните претенции на Рим и Цариград. Архимандрит Кирил методично разкрива това крито и ограбено от нас минало. Toва се е знаело от българските възрожденци, истинските поборници за България и за възстановената Българска църква със султански указ под името Екзархия. Архимандрит Кирил е истински кръвен наследник на първохристиянската история, етика и морал. Юстинияна, Тавризия или Ведерияна са родните места на Юстиниян и Юстин: става дума за Скупи, при днешно Скопие или малко по на север на р. Ябланица до с.Лебане(гр.Лесковац). Това са археологическите разкопки, наречени Царичин град на голяма базилика и основите на още 6 църкви там - доказателство за сакралната стойност на мястото - в разкопките участват и италиански и френски специалисти. По времето на архимандрит Кирил вече за Юстинияна прима се говори като за Охридската архиепископия - различно е отношението към Юстинияна Прима, различно е и мястото й и в историята на християнските църкви - на Цариградските църковни събори1143, 1156, 1170 Охридските архиепископи са сред йерарсите, князете и патриарха - съосъждащи, а не съзаседаващи -1156 Йоан Комнин, като архиепископ доказва, че Охридската архиепископия е Първа Юстинияна, заради претенциите на Кипърската архиепископия. В историята на средновековната българската църква много коментирани са и отговорите на папа Николай на въпросите на цар БорисI. Кирил Рилски пише:„ Местният църковен клир на древната апостолска иллирийска църква се е застъпил и не е позволявал за да бъдат изхвърлени из църковната практика на иллирийската църква местните свещени обичаи и обряди…” Това е коренно различна информация от внушенията за покръстване, „скитско заблуждение” или „езически”?? и „старобългарски”!?! нрави и обичаи. Има синхронност между Кирил Рилски и трудовете за българското ранно!! християнство на доктора на Хумболдовия университет в Берлин Ганчо Ценов - работят с различни методики и стигат до едни и същи изводи - Ганчо Ценов в "Народността на старите македонци"* пише:„ Със своята архиепископия Юстиниян отделя духовно илирийските мизи българи от гърците. Затова тя се нарече от гръцките църковни писатели българска - в 860г. папа Николай пише до българския цар Михаил да се повърне!!! старият обичай на апостолския!! престол, в Стария и Новия Епир, т.е. в двата Епира в Илирикум, Македония, Тесалия, Брегова Дакия, Средиземна Дакия, Мизия /горна/, Дардания, Превала, гдето е ръкополагал до времето на папа Хормизия , до създаването на Архиепископията Първа Юстинияна. Рим /Ватикана/ е претендирал за супрематията(превъзходството си) тъкмо над ония провинции, които българите освободиха по времето на Юстинияна от гръцка супрематия и за които бе създадена архиепископията Първа Юстинияна”. И патриарх Фотий пише:" Разбирай от настоящата Юстинияновска новела привилегиите на архиепископа на България, защото той е архиепископ на Първа Юстинияния, отечеството на императора Юстинияна. България заради това се нарича Юстинияния, защото император Юстниян е присъединил тази страна под властта на римляните.” Кирил Рилски поставя въпросите, не само историографски, но и църковноканонически. Обяснява подробно отношенията между християните на Балканите и Римската курия и че въпросът, който е стоял пред Юстиниян Велики, е бил за признаването на Българската църква, за легитимирането й!!, а не за нейното изграждане!!. т.е. за възстановяването на правата на тази най-ранна!! църква в Европа, за признаване на обряда й, на суверенитета й - Юстиниян е легитимирал Църквата на своите предци. Това е бил негов и държавнически и синовен дълг. Ако църквата на Яков в Йерусалим е първа, то тази в Македония на българските илирийци е втората. Нейният авторитет е бил толкова голям и нейните отношения с Рим толкова стари, че след 1054 година, когато църквите се разделят, Предстоятелите на Първа Юстинияна, Охридските патриарси са владяли църковно два и половина и повече милиона гърци и албанци в южна Италия - общи са процесите на Балканите и Апенините в Старите времена. Връзките и общуването между тях - търговско, културно, църковно е интензивно. При навлизането на римските легиони на Балканите през II в.пр.Хр. днешния Епир е провинция Македония. Македонската императорска династия, управлявала Източната римска империя е от Одрин. На каменна стела от Скаптопара /до Благоевград / два пъти е изписано името Тракия. Апостолическото християнство е история, философия или обикновена фактология на връзката на живота на илирийските българи с деянията на апостолите и мисията им в Иллирия, Македония, Тракия според данните от I век - времето на апостолите Петър и Павел, на Андрей Първозвани, Амплий от Одесос, Карп от Верея, Ерм от Филипополис, Климент от Сердика, за който стана вече дума, Андроник от Сирмиум и т.н. Споменатите градове са им катедрите. Началото на християнското благовестие на Балканите се свързва с апостол Павел и апостол Андрей, цитират се и други от останалите до нас текстове, например посланието на апостол Павел към Тит, който пребивавал цяла зима, по това време в Никополис, днес останките на Никополис ад Нестум, до Гоце Делчев около 65 година . В Послание до колосяните /3:11/ Апостолът пише –„…тук няма грък, юдеец, скит, слуга, свободен, а само единствен Христос”, т.е. че в околните области до Солун всички народности са равни в Христос, включително скитите, а скитите са "скитащите" траки на север от Стара планина, по-късно споменаваните българи. Назоваването от хронистите в античността народите с различни имена е обичайно явление по конюнктурни, политически и какви ли не още причини. Но евенгелист Лука пише за основаните от Павел църкви в Амфиполис, Солун, Бер и др, - по тези места и той е проповядвал. Християнството излиза от принципа, че хората имат едно начало, поради което трябва да се считат за братя. Пред Бога всички са равни помежду си. Тези проповеднически идеи на Павел са трудно приети от гърците, които ревниво защитават свои административни позиции и назидателно Апостол Павел ги слага първи в цитираното обръщение - във видението в Троя, на азиатския бряг на Дарданелите, македонец стоял пред него и го поканил да дойде в Македония, не грък - поканилите Апостола са естествено готови да приемат Христа, защото той под различни имена в предишните епохи е в сакралната ни култура. Затова са църковните препирни за първите дни на християнството между българите и гърците, са препирните между Арий и Атанасий на Първия Вселенски събор до понижаването на Охридската архиепископия в ранг 1767, след неистовите усилия на патриарх Самуил - Кирил Рилски специално отбелязва тази историческа несправедливост. Имаме и още данни за присъствието по нашите земи на всичките седемдесет ученици христови СПОРЕД историците на Ранната църква Марсел Симон и Андре Беноа. Как можем да направим паралел с домашните извори. В нашия църковен календар наброяваме 218 дни за помени на мъченици от първите векове, като някои от дните отбелязват по 70 или 135 имена на светци и мъченици. Изследователите на ранната църква Грегоар и Френд, сочат многочислеността на християнските общности по нашите земи - 2500 загинали при гоненията на християните на Балканите, а 500 в западната част на империята.Апостол Павел:„Със силата на знамения и чудеса, със силата на Духа Божий, така щото от Йса Орфей и Аполон… Йерусалим и наоколо, даже до Иллирик… С лира изпълних проповедта на Христовото евангелие…защото благоволиха Македония и Ахая да сторят някоя помощ на бедните между светиите в Йерусалим…”
 • Кирил Рилски използва термина ославянчване 9.1 Кирил Рилски използва термина ославянчване преди 8 месеца Профил на трол?
  определението славяни НЕ е етническо, а политическо. То е въведено от Павел Йозеф Шафарик, като контрапункт на немското културно влияние по средното течение на Дунав. После е възприето от Русия в нейната имперска политическа доктрина за трети рим. НО „славяни”, даже и в науката, се приравнявана със „словени” от изворите. ТЕРМИНА Славяни е сакрално понятие и има древен произход със значение - сл виж още ›› авослови, славя със Словото, славя чрез Словото,или славя Словото, славя Бога. Г.С.Раковски казва, че пеяне и славяне и пея и славя е едно и също. Тракийските пеяни с песнопения са славили Бога(Орфей) Това го потвърждават уникалните български народни песни от „предисторично и предхристиянско доба(Веда!! Словесна!!, Стефан Веркович). През многото векове на употреба всичките активни глоси, които и днес продължаваме да употребяваме са търпели изменения. Слово, словени е линията:Слово – БогСлово – Христос. Словени пренасящи божиетоСлово – божията промисъл за нас, космичното послание за богочовека Христос. Това са първите знаещи, повярвали в тази идея, възприели я, изразили готовност да й служат и смелост да се жертват за нея. Тези важни за цивилизацията същностни неща се променят в късното средновековие. Идеите се преформатират, видоизменят след разделянето на науките на материални и езотерични докарва до кризата на незнанието, на манипулациите и фалшификациите ТЕРМИНА прабългари НЕ фигурира в нито един исторически източник , но се употребява от съвременната ''наука'' като етнически с цел да отдели генетично, кръвно и съдбовно съвременните българи от прадедите ни, отделя ги като несродни общности и народи. ТЕРМИНА българи е религион'им - при древните автори се изписва за хора изповядващи българската!! вяра ТЕРМИНА траки е регионим - , когато живее на конкретното място на земята, той с гордост приема - и името, и задължението: тракия е земята, както мизия, иллирия, македония и т.н и съответно - тракийци, мизийци, иллирийци, македонци. Те не са родови имена или различни етноси. Свързана Е СЪС ЗЕМЯТА(Бог – човек – земя) и нейното овладяване /територията, мястото/ и освещаване. Човекът е поставен в тази проектирана зависимост, за да уважава, обича и слави земята майка, защото тя го търпи и храни - характеристиките на човека зависят от характеристиките на земята, територията, която обитава. Кирил Рилски употребява термина ославянчване - смесване на илирийските българи с придошли оттатък Дунав в по-късни времена слОвени българи на Кубер през 5 - 6 век Има достатъчно писмени данни, че са си балкански и малоазийски големи родови общности, пресичали Дунав по политически, икономически или верски съображения, първо бягайки, после връщайки се - едни и същи родове и династии са управлявали земите на юг и на север от Дунав. След установяването на Римската империя на Балканите - движенията са на север, а когато е била слаба, някои от родовете са се връщали по „бащините” си земи. По времето на Галиен скитите нахлули в Тракия, Македония, Ахая, преминали в Азия до Кападокия. След това се върнали в Мизия. В житието на Димитър Солунски се описват действията на българския княз Кувер - след като изпъдили абарите от Дакия към северозапад, хуногундурите българи минали на юг от Дунав да прогонят и гърците от бащините си градове. И така е било векове наред, избягалите от римската власт, периодично са се връщали към бащините си градове. В много от случаите и трайно - първосветителя на българската църква Климент преди да стане папа Климент Римски е бил епископ на гр.Сердика /Сардика/ - важен християнски център от времето на апостолите и първите техни последователи. След Петър /камъка/, Лин и Анаклет на Римския престол, Климент става четвърти Римски папа, а през 94 год Император Траян го заточва в Херсон, на Кримския полуостров
  : 0 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Без значение от какво естество е терминът Славяни то се визира нашите Народи в древноста един Народ /Българи*Македонци*Траки ки/А тази книга пише ли ИСТИНСКОТО Име на Византия ? А ,това си е Именно Римската империя ,щото тук 3 СОРОСОИДНИ ПРОФ*НА сред дето най вероятно и ти нещо се опитват да спорят
  : 5 !
 • Анонимен 9.3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  То всички СОРОСОИДИ/КИ СА ПРОФАНИ/КИ Това сте ГЛУТНИЦИТЕ на инджев, генов, фосколо, глишев ,вичев и сигурно изпускам някоя соросоидна УТР*ПКА. Инструкциите от ул Козяк са всяка новина да се обръща срещу Русия.Вие Неолиберали/ки *есейци/ки ,Западнофили сте УТА*КАТА НА НАРОДА И ЩЕ СИ ПОНЕСЕТЕ ОТГОВОРНОСТАЗНАЕТЕ ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА Н.Ф И СТОМАНАТА
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  "тъй като не е известно на коя дата е роден, църквата го почита като Св. княз Борис-Михаил в деня на смъртта му." По голяма глупост не бях чел. Църквата винаги почита датата на смъртта на даден светец.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 7 преди 8 месеца Профил на трол?
  И няма такава държава. Византия Това е Рим. През 17 век. някакъв Западняк измисля това понятие Византия и за съжаление възприето и от Русия
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 4.1 - БОРИС е ПОКРЪСТИТЕЛ на славяните - НЕ НА БЪЛГАРИТЕ 6 4.1 - БОРИС е ПОКРЪСТИТЕЛ на славяните - НЕ НА БЪЛГАРИТЕ преди 8 месеца Профил на трол?
  езикът, на който се пише книжнината не е езика на основната част от народа ни, а е официален по политически причини - борис със създадената за покръстване кирилица прави васални славянските княжества – той не е покръстител на българите, а на славяните (както цар освободител не е български освободител а на руските роби – крепостни)Борис въвежда писмена норма според славянските езици , коят виж още ›› о е чужда на българския говорим език и тази писмена норма е насилие над езика ни . Затова и започват да се явяват все повече отклонения от установените правила – първоначално по-малко, докато властта е по-силна, впоследствие тези отклонения се засилват, след като не e имало официална власт, която да следи за спазването на правилата - книжнината е съществувала само в манастирите в османската империя - това личи най-силно с отразяването на много богатата глаголна система в писмените паметници . Докато славянските езици, дори и днес, нямат развита глаголна система. През 18-19 век много богослужебни книги идват от Русия не само с фалшифицирани текстове, но и написани на синтетичен черковнославянски език. Двете истини: “Народ без история не е народ” и “Съединението прави силата” са изцяло меродавни за българите. Историята ни е жестоко окрадена Оказва се, че траките / тракопеласгите / въобще не са останали съвсем малко в началото на новата ера, а са преобладаващият и то в голяма степен елемент , а ‘’прабългарите’’ са завърнали се траки / тракопеласги / - освободители Поради тази причина българите в България все още са над 50%, въпреки драматичната съдба и големите изселнически вълни организирани от русия , погърчването в османската империя под руска егида и сърбизацията в Македония с руска благословия Българите, останали в съседните ни държави, са подложени на постоянна асимилационна политика. А когато не знаеш кой си , се търсиш и силата вместо да е насочена напред е насочена назад и се намираш в едно никакво положение.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Соавяни и Българи е едно и също нещо глупако. И кой е този Борис ? Пъдар или Князъ ? Т*панар
  : 8 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Славяни
  : 7 !
 • СПОКО РУСКИ ИБРИКЧИИ 6.3 СПОКО РУСКИ ИБРИКЧИИ преди 8 месеца Профил на трол?
  и гасударьийте ви не са славяни, а мелези на угро-фини и моноголо-татари - славяни са част от 168-те русифицирани завладяни народи забравили и език и история и обичаи - а русия е наречена от петър 1 и така крадат историята на РУС - ДНЕШНА УКРАЙНА
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ 5 НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ преди 8 месеца Профил на трол?
  в началото на 15 в. различията между езика на богослужебните книги и говоримата българска реч са толкова големи, че дори Константин Костенечки смята езика на старата българска книжнина не за български, а за руски. От тези паметници личи, че падежите изпадат за по-малко от 1000 години , което се дължи на голямото противоречие между писмената и говоримата реч.Просто българските книжовници не са виж още ›› се приспособили изцяло към наложения за официален чужд език от ‘’реформата’’ на Борис и българските автори са отразили богатата глаголна система в нашия език, като бързо са изхвърлили несвойствените падежи само за 3 века (процес за който трябват хилядолетия)- писмените паметници на средновековната дунавска българска държава отразяват български език в момент на борба срещу извършвано насилие над него с налагане на чужда граматика - нашият език нямаше да устои на това насилие и в същото време да влияе върху съседните езици, ако не е с развит и утвърден аналитизъм - процес, извършван в продължение на хилядолетия. От тази борисова ‘’реформа’’ ясно личи, че сме хилядолетия преди другите в тази част на Европа. На практика, писмените паметници на средновековна Дунавска България са най-важният момент от изясняването на нашия произход, защото са единственият за сега в значителна степен изследван и обхващащ голям период от време етап от многохилядолетната българска история. И въз основа на тях е направена граматика на старобългарския език както и историческа граматика на българския език. От които трудове се вижда, че българският език не е славянски и че българите са наследници на траките / тракопеласгите /. Просто при развитието към аналитизъм, няма как един език да стане аналитичен за по-малко от хиляда години. Необходими са му не едно, а няколко хилядолетия. Номерът с писмените паметници не минава.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 4 преди 8 месеца Профил на трол?
  българите са първият народ в Европа, който е приел християнството направо от апостол Павел (българската църква, значи, е първата учредена в Европа християнска църква); че те са имали самостоятелна църковна организация още от времето на Константин Велики (4 в.), когато е било преведено Св. писание на български език с оригинална българска азбука; че са изповядвали самостоятелно християнско верую, ра виж още ›› злично от гръцкото и римското, за което верую те са водили неколковековна борба с византийската държава и цариградската патриаршия, докато най-после са успели да си извоюват по времето на Юстиниан Велики (535 г.) автокефална българска архиепископия в гр. Охрид с ранг, равен на римския папа, юрисдикцията на която архиепископия се е простирала от Панония до Пелопонес, като по тоя начин е обхващала почти цялата западна половина на Балканския полуостров българска държава.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  въвеждането на византийското християнство сменя съществуващата от векове българска държавна система – изключително напредничава за времето си. На българския богомилски народ се налага институционализиран ‘’държавен’’ модел християнство, несвойствен за него - резултатът е падане под византийско робство - България, вече, никога няма да е равностойна сила на силните държави в Европа. Но България н виж още ›› е е можела да го избегне , защото Византия и франките са я изпреварили с покръстването на много народи и печелене на влияние над не малко земи. Борис І и обкръжението му извършват ‘’покръстването’’ по един много зверски начин, чрез избиване, заедно с кърмачетата, на цели богомилски родове, унищожаване на една голяма част от аристокрацията, изгаряне на свещени писания на глаголица и т.н. Затова следва и мощното движение на богомилите като противовес. Първохристиянска апостолическа България над два века се е противопоставяла на двете империи в Европа, но след Симеон вървим все назад, с изключение на малкия период по времето на Иван Асен ІІ. Борис І губи, едва ли не, всичките си войни, около 5-6 на брой. Естествено, че това ще предизвика недоволство всред болярите и използване на възможност за свалянето му. При това положение избиването на голяма част от аристокрацията, е добре дошло за Борис І. Той дори не се поколебава да посегне и на един от синовете си – Владимир / Расате /. Регистрите на Византия сочат, че от 7 до 11 век Дунавска България е стояла като клин между Византия и Франкската империя и е стопиращ фактор срещу завоевателните им стремежи – след Борис се разраства и е заплаха за Византия по времето на Симеон
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 17 януари

Овен Това е ден, в който да потърсите нещо ново за себе си. Помислете какво не сте правили, но бихте искали да опитате и се втурнете в...

Последно в Актуално