X
 
 

В Браила е създадено Българското книжовно дружество

1789 1
В Браила е създадено Българското книжовно дружество
Снимка: БГНЕС
Основаването на Българското книжовно дружество (БКД) става в рамките на четири дни, между 8 октомври и 12 октомври 1869 в къщата на Варвара Хадживелева, Браила, Румъния; БКД е учредено като научно и литературно дружество[6], т.е. има смисъла на просветна организация. Конкретно по стар стил датите са 26 – 30 септември  и за официална дата на честване е избран 1 октомври.

В рамките на учредяването е приет Устав на Дружеството (на 29 септември) и е избрано негово ръководство, това са първите „членове на научна книжовна дейност“ [6] – Марин Дринов (председател) [6], Васил Стоянов и Васил Друмев. Избрано е и пет-членно Настоятелство на Дружеството, което трябва да се занимава с финансовите и „материалните“ въпроси. През този период БКД събира и ръководи дейността на българските учени, като издава и свой печатен орган – Периодическо списание на Българското книжовно дружество (1870 – 1876) в Браила.

В Берлин е прожектиран първият озвучен филм

Първите опити за озвучаване на филми са правени още през 1889 година от Томас Едисън, но не дават задоволителен резултат, тъй като звук...

През 1871 е избран първият почетен член на БКД, Гаврил Кръстевич. През ноември 1878 дружеството премества седалището си от Браила в София.

След Освобождението, с усилията на Министерството на народното просвещение, Българското книжовно дружество постепенно се превръща в действителна национална академия на науките, с отделянето на три различни клона – Историко-филологически, Природо-медицински и Държавно-научен, а членовете му биват почетни, редовни и дописни[6]. Изтъкнати представители на различни клонове на науката и културата стават членове.

Изглед към сградата на БАН на улица „15-ти ноември“ от площад „Александър Невски“ (около 1930 г.)

Периодичното списание на БКД започва да се издава отново (1882 – 1910) в София.[8] Дружеството възстановява своята материална среда и активизира дейността си след 1884, когато са избрани няколко десетки нови действителни членове и Софийска община му дарява терен за строителство на собствена сграда на улица „Цариградска“.

VS-300 на Игор Сикорски става първият успешно изпробван хеликоптер

VS-300 (съкращение на Vought-Sikorsky VS-300) е вертолет, създаден по дизайн на авио-легендата Игор Сикорски, от компанията му „С...

От 1898 председател на БКД е Иван Евстратиев Гешов.

На 19 март (6 март по стар стил) 1911 Българското книжовно дружество се преименува на Българска академия на науките (това става 3 години след провъзгласяването на независимостта на Третото българско царство). Периодическо списание на Българското книжовно дружество през 1911 се преименува в Списание на БАН.[8] На следващата година, 1912, Народното събрание приема първия закон, уреждащ особения статут на организацията.

През 1925 – 1929 г. е построена сградата на БАН на улица „15-ти ноември“ №1, която макар и пострадала от бомбардировките през Втората световна война продължава да се използва и днес. През 1940 г. се създава и Литературно-художествен клон на БАН [9] и академията е преименувана на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ), като запазва това име до 1947.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Не случайно бъдещата "освободителка" замисля покушение над българския език и неговото умъртвяване. Руски учени и дипломати сондират почвата за реализиране на идеята за " общ "славяно-руски“ език - първа стъпка към изграждане на "славянска“ империя Русия. Идеологът на славянофилите Иван Аксаков в своя в. "Ден" пише: "славянските народи под сянката на могъщия руски орел - това е историческото п виж още ›› ризвание, нравственото право и длъжност на Русия". Същият Ивaн Аксаков във в."Русь" : "всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!" Антибългарските панславянски агитации и проекти са критикувани от българските възрожденци. Те усещат опасността от насаждането на панславизма и го отхвърлят изцяло. Русофила Л. Каравелов във в. "Свобода"пише : "Българите не са ни русси, ни старославяне, а - българе, и за това требва да пишат български и да говорят български"Л. Каравелов няма никакви илюзии за същността на руската репресивна политика, която е и антиславянска, най-малко защото подтиска и унищожава поляците и украинците. Той е в Москва през 1863 г., когато министърът на вътрешните работи граф П. Валуев чрез т. нар. Валуевски циркуляр забранява издаването на книги и дори театрални представления на украински език с твърдението, че това диалект на руския. Във в. "Свобода", Л. Каравелов пише:"Можем ли ние да очакваме помощ от онова правителство, което е изсмукало сичката кръв из жилите на руския народ и което угнетява 21 000 000 малоруси (украинци) и 8 000 000 поляци"Руският възпитаник Л. Каравелов ясно схваща, че отричането на българския език е отрицание на съществуването на народа и на България, която се бори за черковна независимост , защото точно след руско-турския договор от 1774г . се забранява българския език в черква и започва масирано погърчване на българите Затова Л. Каравелов във в. "Независимост" пише: "Ние българите обичаме русите, но още повече обичаме сами себе си; ние желаеме да бъдем свободни и независими… българинът се бори за своето съществувание, за своята свобода, за своето име и за своята народност; а неговите руски братя му казват, че българският народ не съществува и че думата България е само географическо понятие"