X
 
 

В Тетевенския Балкан при засада е убит Георги Бенковски

4370 14
photo of В Тетевенския Балкан при засада е убит Георги Бенковски

1876 г.

Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843 г. Има две сестри — Куна и Василя. Има тежко детство, баща му Грую Хлътев, дребен и почтен търговец, умира през 1848 и това принуждава Гаврил да учи само до 3-ти клас в Основното Копривщенско училище, а след това майка му го дава да учи занаят — терзийство. По-късно, неудовлетворен от тази перспектива, става абаджийски чирак, после се отделя от майстора си и сам се залавя с търговия. Обикаля големите пазари в Цариград и на юг из Анадола. Има голям успех, печели и харчи много, но преживява внезапни обрати, които променят мисленето му и отношението му към живота и пътя, който трябва да следва един човек. Според неговите собствени думи пред Захарий Стоянов човек трябва да умее да лъже, за да бъде успешен търговец. В продължение на десет години живее на различни места в Ориента — Измир - Смирна, Цариград, Анадола, Александрия, работейки всевъзможни неща. Една година е бил гавазин на персийския консул и носел такава хубава униформа, че хората го взимали за самия консул. Говорел седем езика — български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Приемайки името Георги Бенковски, той активно се включва в предприетите от българската революционна емиграция действия по организирането на неуспялото Старозагорско въстание (1875 г.) с подпалване на Цариград и саможертвеното Априлско въстание, което единствено в ръководения от него IV революционен окръг избухва истински, а жестокото му потушаване довежда до обявяване на Руско-Турската Освободителна война. Заслугата на Георги Бенковски да я има днес България е огромна.

Революционна дейност

Втора световна война: Подписана е капитулацията на Германия пред СССР

На 9 май 1945 г. фелдмаршал Вилхелм Кайтел подписва безусловната капитулация на Германия, с което официално се слага край на Втората ...

В Букурещ се запознава със Стоян Заимов и се запалва по революционното дело. През лятото на 1875 г. той е включен в групата революционери-подпалвачи на Цариград. Целта на терористичния акт е да се предизвика смут в Османската империя. Групата пристига в имперската столица, но получава указания от Хр.Ботев да прекъсне изпълнението на мисията, тъй като с нея би се компрометирало българското освободително движение.Тук българският ревоюционер се снабдява с паспорта на полския емигрант- Антон Бенковски. По-късно Гаврил Хлътев заменя малкото име Антон с Георги. Избран е за помощник на Панайот Волов. Той се откроява със своите качества и Волов доброволно отстъпва мястото си на главен апостол.

По време на обявяването на Априлското въстание, на 20 април 1876 г. в Копривщица, Бенковски е в Панагюрище, заедно с повечето други апостоли. Когато разбира, че в Копривщица вече се бият, той бързо сформира чета и тръгва на въстание. Хвърковатата чета, с която неуморно обикаля целия регион и успява да мобилизира и мотивира много въстаници, играе централна роля във военните действия на въстанието. Към четата се включват даже шестима хървати от Далмация и един немец, които работят на жп станцията в Белово. Единият от тях, Стефан Далматинеца, дори е последният им байрактар.

След жестокото потушаване на бунта в Панагюрския регион Бенковски и четата се отправят към Тетевенския балкан, където на 12 май след предателство, близо до местността Костина, той пада пронизан от куршума на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата му е пратена в Ботевград, а след това в София. Тези събития са документирани от Захари Стоянов в "Записки по българските въстания". Самият автор преживява по чудо организираната им засада.

Източник: Уикипедия

Унищожаването на едрата шарка официално е потвърдено от СЗО

Едрата шарка (позната още от латинското име като Вариола или Variola vera) е силно заразна вирусна болест, засягаща само хората. Прич...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

14 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Това НЕ се учи в училище все още - да не я заболи много русия 8 Това НЕ се учи в училище все още - да не я заболи много русия преди 8 месеца Профил на трол?
  „Но преди руските войни българският народ е живял под турското владителство сравнително много по-добре, отколкото когато са захванала да се грижи за неговите съдбини тая ми христиенска държава. Че на българите се е дозволявало да запасват оръжие, че във време на кърджалийските времена са били свободни да се бранят, убивали са ги, събирали са чети, мнозина са били предводители на тези чети, състав виж още ›› ени от българи и турци, нещо, което за турците се считало за престъпление в по­новите времена. Турското правителство при всичката си бавност винаги е държало срещу различни забити, аени, чорбаджии, па дори и на подвластни князове. Много паши и каймаками са били изгонвани от своите постове Достатъчно е било един махзар на някой пострадал, и забитинът отивал да се не види. В Сопот, Калофер и Панагюрище мюхдюрите не са смеели да доведат и своя любим харем от страх да не разсърдят населението. Когато някой от подвластните, сръбският напр. или румънският княз, са поискали да покажат зъб на българите Портата заема страната на слабите. Турските халифи с белите чалми са се съобразявали много по-добре с евангелието, отколкото христиенските гасудари, на които скиптърът и короната са покрити с кръстове и с изречения от същото това евангелие“
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  след двете войни на императрица Екатерина Велика в резултат на военните си победи най-важното е по договора от Кючук Кайнарджа (1774) правото русия да покровителства балканските православни."Северната Византия" счита, че на първо място трябва да се защитават православните гърци.По "гръцкия проект" въобще не се предвижда възстановяване на българската държава и освобождение на виж още ›› българския народ, а напротив възстановяване на Византия за наша сметка т.е. чрез погърчване на българите и даже разделяне на земите им. Докато Екатерина Велика води войните си срещу османския султан нейните емисари успяват да изселят по различен начин над 500 000 българиРуската политика не предвижда политическо освобождение на българите. Този извод се потвърждава и от преселническата политика на Русия. След войната от 1828-1829г. в размирното следвоенно време на реставрация на турската власт, което става с одобрението на Русия, "освободителката" организира пореднотомасово изселване на българското населението. Въз основа на този член 13 от Одринския мир Русия законно заменя българи с черкези чак до 1835г. - изселени са над 200 000 българи по официални данни.Това са живите руски трофеи от войната(възникват големите български колонии в Бесарабия).Според И.Селимински "половината българско население на Тракия между Одрин,Стара Загора, Балкана и морето и това от Източна България,между Варна,Силистра, Исакча и морето се изсели и тези области опустяха. Единствени от балканските народи българите нищо не получават от руските войни. "Освободителката" Русия узаконява турската власт над тях и прочиства от българи пътя към Проливите. И след Априлското въстание нямаше да се намеси ако Великите сили не бяха решили да дадат автономия на българите в границите на Българската Екзархия, което е смърт за руската мечта за Проливите.Русия започва войната за да има само едно васално на русия княжество в Мизия , което договаря с Австроунгария и АНГЛИЯ ЗА ДА Й РАЗРЕШАТ ДА ПОЧНЕ ВОЙНА
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  В Голямо Белово Бенковски е посрещнат от множество народ и в неговата чета се записват далматинците братя Никланович, семейство Нонка Антелова и Иван Сутич и Албрехт, който е роден в Австрия, но се записва в четата като немец. ''Смел и самоотвержен без капка страх – така го описва в своите записки Захари Стоянов - Отличен стрелец, немецът постоянно успокоява и окуражава буйния и нес виж още ›› покоен Бенковски.'' При разбиването на четата в околностите на Троян, войводата освобождава чужденците и единствената жена. Взима им оръжието и ги изпраща да се предадат. След известно разкарване из турските зандани Албрехт и далматинците са освободени с намесата на чуждите консули. Немецът се прибира в Голямо Белово и продължава да работи по жп линията на барон Кирш, където е работил и преди въстанието.
 • остарялата османска империя е тясна за Българите 7.1 остарялата османска империя е тясна за Българите преди 8 месеца Профил на трол?
  Като се почне от известния израз:„петвековно тъмно турско робство“ и се свърши със соченето като причина за Априлското въстание и някакви „непосилни данъци“. са все удобна демагогия и лъжи , които обслужват монопола на руския ''освободител'' над съдбините на България. Смешно е да се говори за системен произвол от страна на турската администрация. Какъв произвол е имало в един К виж още ›› алофер например, където всеки пратен мюдюрин е треперал да не засегне нещо старците, защото достатъчно било те да пишат два реда на дядо Тъпчилеща в Цариград, за да изстине мястото му в Калофер и той да си замине между два дни? Какъв произвол е имало в Копривщица, Панагюрище, Тетевен, където турчин не е имал право да минава яхнал на кон, където кадъна не е могла да роди? Какъв произвол е имало в Котел или Казанлък, управлявани фактически от българи – мемлекет-чорбаджии? Какъв произвол е имало в Сливен и Ямбол, където за най-голяма турска храброст се е смятало минаването нощем през Клуцохор или Каргона (българските части от тези градове) и където, когато турчин искал да се похвали, че е храбър, казвал: „Наемам се да мина нощем през Каргона.“ Какъв произвол е имало в Габрово, дето дядо Илия Видинлията, личен приятел на султана, е обуздавал дори изпратените там турски офицери?Обезчестяване на жени, принуждаване населението да храни насила турци, дишхакъ и други подобни насилия е имало само по старозагорските села поради това, че там поради редовните руски иЗселвания останало малобройно българското население пръснато между гъсто заселени анадолци и разни чапкъни и нехранимайковци превърнали в занятие миткането по българските къщи и българското население гледало на турската власт като на пратена от провидението да му осигури ред и сигурност, щото за тия прояви се полагало бесило Убийство ли станеше някъде, произвол ли, насилие ли, за народа виновна беше власттаА сигурността за търговия и занаяти които са износни по всички точки на турската империя и чужбина. За българите вече е негодна старата организация в империята. Тази негодност се разкри най- вече, когато в България бяха преселени от руснаците към 200 хиляди черкези, които подложиха на грабеж селяни, търговци и занаятчии. Но отживялата държавна форма вече е пречка за културното ни развитие, а мнозинството от българската интелигенция, добива образование в чужбина,гори от желание за европейска България и ''не можеше да гледа турчин, че бесней над бащино огнище“.Това повдигна бурята на въстанието. Във всяко въстанало място анкетите поставят въпроса: „Без черкезките обири щяхте ли да въстанете?“ Отговорът навсякъде е : „Никога.“Затвореното натурално стопанство в империята създава условия за дълги периоди на вътрешен мир, разбит от 13-те руско-турски войни на българска земя и първите военни неуспехи на турцитеНеспособността на турската власт да се справи с черкезите вдъхва смелост на всякакви хайдуци – турци, българи, цигани. Всеки харамия тръгвал да граби и се пишело за сметка на черкезите. Много бълг. хайдуци по недоразумение ги смятат за хора на освободителното движение, но на тях свобода не им трябва, а свободия.Ей тия руските консули наемаха да причакват в засада българските борци за свобода, защото и за Раковски и за Бенковски въстанието е да получи освободения български народ ''короната на старите български царе'' - една държава за сигурност и просперитет на българите Както казва 3. Стоянов: „Без никакво почти изключение, всички имаха своето състояние и никак не бяха принудени от глад да тръгнат по гората.При тези младежи обаче всеки ден идеха мющерии от селата и всеки ден в техните дюкяни се съобщаваха зулумите. При това положение в душите на тези народни синове узрее решението: Докога?''Трябваше да намерят своя майстор-водач да ги накара да забравят кепенците на дюкяните, яслите на оборите, жени и деца, мир и спокойствие на домашното огнище – това бе гениалният стратег на въстанието Гавраил Хлътев, комуто дължим свободата си и който работи под името Георги Бенковски.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • от статия на поета -революционер Яворов 6 от статия на поета -революционер Яворов преди 8 месеца Профил на трол?
  ‘’... българския народ празнуваше 25-годишния юбилей от априлската революция, а управниците, счетоха необходимо да свържат този юбилей с полагането основния камък на паметника на руския император в София, и по такъв начин да чествуват празника на една свободолюбива идея с поробващата идея на една от най-върлите монархии. Това жестоко противоречие щеше да стане официален израз едва ли не на цял еди виж още ›› н народ, ако да не се намериха една шепа млади, буйни глави, които с риск , решиха да издигнат своя протестующ глас. Кой би знаял, че образите на Левски, Бенковски, тия светци на априлската революция още живеят в душите на техните потомци; кой би помислил, че революционната искра на пламенния Ботев – тоя теоретик и практик на тогавашната революционна епоха, не е изгаснала безследно, ако да не беше тоя енергичен протест на българските студенти? Историка би се чудил как тъй скоро е била забравена паметта на революционната епоха, как тъй скоро, само за 25 години, са били погребени идеите за свобода на тогавашните герои и борци. За честта обаче на нашето младо поколение, за честта на златокрилата студенческа младеж, това на стана. Защото се намериха студенти, които бяха притаили в гърдите си Ботевските завети и идеи, и които бяха съумели да усвоят в тях онова жизнено зърно, което може да тика младежкия порив по една вечно хуманна, вечно напредничава посока. Обаче намериха се хора, интересите на които ги караха да осъждат студентите; намериха се хора, които се уплашиха да не би студенческия протест – който имаше за цел да изтъкне несъвместимостта на целта на априлската революция с целите на руския монархизъм, образа на пламенния Бенковски с тоя на руския цар-гасударь и тъй да се компрометира официалната русофилска политика на България. Тия хора бяха всички ония, що се готвеха да водят съдбините на България чрез благоволението на деспотическа Русия. Те поискаха да накажат студентите и да си отмъстят за техния дързък протест. Най-отвратителната, най-гнусната картина в тая история, като оставим настрана безобразията на софийската полиция, беше академическия съвет от професорите във Висшето училище. Те напуснаха ролята на възпитатели на младото по-коление – роля, която им налагаше длъжността да всяват ентусиазъм, и гражданска доблест и облякоха полицейския мундир на руската джандармерия и изгониха от Висшето училище вкупом 80 души студенти...''
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • русофил = българофоб = безрод руски еничер 5 русофил = българофоб = безрод руски еничер преди 8 месеца Профил на трол?
  Не случайно двамата велики българи Раковски и Бенковски приемат за фамилни полски имена - това е знак на съпричастност с борбите на полския народ за освобождение от руско робство - за поляците "освободителя" на София ген.Гурко е Палачът на Варшава/полския Батак/ при кървавото потушаване на Полското/тяхното Априлско/ въстание от 1863г!!!НО поляците не маршируват и на 9 май с портрети на виж още ›› масовия убиец Сталин и не празнуват руските си окупации като национални празници - навсякъде по света хародите не празнуват освобождения, а честват НЕЗАВИСИМОСТТА си - затова сега като няма комунизъм поляци , чехи , германци са далеч , далеч напред и никой руски посланик там НЕ би се изцепил там със заявлението на тукашния руски посланик Макаров, че "няма сила, която да победи СССР” - ссср е соц колониялна руска империя и ние още сме колония на КГБ-ейската й метастаза.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • за руския ибрикчия 1.3 - НЕудобни са за русия и Бенковски като Левски и Ботев 4 за руския ибрикчия 1.3 - НЕудобни са за русия и Бенковски като Левски и Ботев преди 8 месеца Профил на трол?
  асимилацията на земите на българите и обезбългаряването им е била неизменна цел на руските императорски( и после болшевишки) власти. Но въпреки внедряването с щедро заплащане на антибългарската руска политика великите наши възрожденски водачи твърдо отстояват патриотичните си позиции - освобождение от султанската власт не означава свобода и просперитет с ''помощта'' на виж още ›› 9;'дядо Иван''. Докато българите се включват във всички войни на страната на Русия като доброволци, руските войски разграбват, разоряват, опожаряват българските селища и землища.Всяка поредна война се повтаря картината от предните войни. Въпреки това българите активно подпомагат руските войски. с материални средства, храна, добитък и др. необходимо, но и с разузнавателни сведения, водачи.Внито един мирен договор няма нито и 1 дума за България и българите, както и в Сан Стефанския.Русия разоръжава българските доброволчески отряди след войните и предава командирите им на силтанската власт - по волята на Русия въпреки победните й войни на Балканите и 8-те години султански васалитет българите остават под османска власт. "Дядо Иван " не освобождава, а обезбългарява цели български села и градове на бартер с черкези.Захари Стоянов в предговора към брошурата на Г. Раковски за изселническата руска политика изрично пише: "Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския…"
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Априлското въстание нНЕ е подкрепено от Русия както и всички въстания на българите до тогава. Руските дипломати внедряват платени агенти и променят тактиката на борба в Сливенския революционен окръг, с което се ограничава масовия му характер, с провокации разпалват излишни кръвопролития, насилствено опожаряват български села в Средногорието и ликвидират неудобните за колонизаторската си п виж още ›› олитика организатори и водачи като Бенковски и Хр. Ботев. Русия я поощрява турските жестокости над българите за потушаването на въстанието – това подготвя почвата за нейната поредна война на Балканите. След обезглавяване на Априлското въстание българското революционно движение е изцяло под руски контрол и това е коз за руските дипломатически комбинации на Балканите и в Европа. Русия се възползва максимално от страданията на българите по време и след въстанието, но няма намерение да води война след кървавото му потушаване и още по-малко да освобождава българите. Русия подпомага финансово и военно!! Сърбия, но тя е разгромена от турската армия през октомври 1876г. Ултиматумът на граф Игнатиев от октомври1876г. до Високата порта е за спасяването на Сърбия, а не на българския народ . Ултиматумът е в решаващия момент и Русия спасява Сърбия от военна катастрофа. Това укрепва руското влияние в Сърбия, което русия използва за нанасяне на удари срещу България до разпадането си , та и след това – плана Вензелос е правен в Москва преди ПСВ и е на масата на преговорите въпреки че русия е вън от играта след позорното поражение от БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ и мирния договор от БЪЛГАРСКИЯ 3 МАРТ 1918г.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 12 май 1949 г. - край на руския Голодомор в Берлин 2 12 май 1949 г. - край на руския Голодомор в Берлин преди 8 месеца Профил на трол?
  1948-ма година в Западна Германия започва бавен подем на икономиката. Валутната реформа ражда западногерманската марка - валутата за трите западни сектора на Берлин, там където са американските, британските и френските войски. Русия все още не се е отказала от мерака целия Берлин да е руска територия и реагира по руски – с голодомор – червената армия ‘’освободителка’’ блокира всички пътища към з виж още ›› ападната част на града и я превръща в остров в сред руската окупационна зона, без абсолютно никакъв достъп до Западна Германия. А градът е в руини и прекъснатите артерии към Западна Германия ги обричат окончателно на глад. Американския генерал Търнър предлага план за снабдяване по въздуха. Рискован план без особени изгледи за успех, но единственото, което може да спаси хората в Берлин . Рискът е огромен, защото координацията на многото бомбардировачи, пълни с храна, лекарства и гориво е доста трудна и загиват и американски и британски войни, но операцията не спира. Само три години след като сриват тотално центъра на националсоциалистическата диктатура, британските и американски бомбардировачи спасяват Берлин: "Ние знаехме много добре, че това бръмчене на самолети означава нещо добро – пише берличанина Улрих Киршбаум, който тогава е бил само на пет години – тичахме и събирахме падащите от въздуха шоколади и бомбони обвитигрижливо в кърпички.’’ Това хрумва на американския пилот Гейл Халверсон за малко радост на децата в откъснатия от света град. Оттогава берлинчани говорят за стафидените бомбардировачи от въздушния мост до Берлин. ‘’Когато за първи път кацнах със самолета ми, натоварен с брашно, видях, как ни се радваха германците, гледаха ни, сакаш сме ангели. Оттгова насам бяхме приятели, защото бяхме в един и същи отбор.’’(от спомените на Халверсон). ‘’Руските войници не могат да проумеят, защо трябва да храним бившия си враг . Но хората не бяха нашият враг, а политическата система на хитлеристите’’( от спомените на американския пилот Уилям Джонс). Американците са впечатлени от усърдието, с което германците разчистват, строят и възстановяват живота в града си въпреки недоимъка и дори и в най-големия студ с удвоени усилия , заради спасителната акция на вчерашните им врагове. Тази спасителна акция дава надежда на всички германци не само за спасяване на берличани от руския голодомор. А и до днес тя си остава най-голямата хуманитарна операция по въздух в света . За 11-те месеца на съветската блокада западните съюзници успяват да пренесат 2 милиона и 400 хиляди тона продукти за хората в Западен Берлин. В крайна сметка Кремъл капитулира и сваля блокадата. А приятелствата на въздушния остават за цял живот. Много от американските пилоти посещават многократно западен Берлин след блокадата, чувствайки се завинаги свързани с града: "Мисля, че Берлин е моята втора родина", пише 88-годишият бивш военен пилот Халверсон. Пред берлинското летище Темпелхоф има склуптура, която наподобява следите на три едновременно излитащи изстребителя. Берлинчани, известни с хумора си език я наричат "гладната вилица". Тя благодарност и в памет за американските и британски пилоти, загинали при въздушния мост през 1948-ма година, спасил западноберлинчаните от глад и принудил Москва да вдигне блокадата си над града продължила цели 322-ва дни.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  DA GORI V ADA GYAURINA. AMIN
 • ББ 1.1 ББ преди 8 месеца Профил на трол?
  Да ти го набутам в устата резник мръсен.
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  1 е руски платен трол - за руснаците разделяй и владей е едиствената печеливша стратегия
  : 2 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Гаврил Хлътев" днес пак с огорчение разбрах че Георги Бенковски е мит и защо са ни учили в даскало на лъжи, и колкото повече чета се убеждавам че те са били малки терористични организации а ни ги представяха като герои, и всички по известни личности са се познавали....
  : 6 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  1.3, руските опорни точки способстват обезбългаряването на нацията ни! Учителите ми през комунизма твърдяха, че патриот е само и единствено този, който обича сесесерето, а родните ни революционери са великобългарски шовинисти.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Св. Марк изповедник

Св. Марко Ефески е велик светител Божи и един от най-големите отци и учители на църквата, наречен от своите съвременици Нови Василий, Н...

missing image
Дневен хороскоп за 20 януари

Овен Тази неделя не пропилявайте времето си у дома. Навън ви очакват много по-приятни моменти. Оставете мързела на страна и се раздвиж...

Последно в Актуално