X
 
 

Втора световна война: Подписана е капитулацията на Германия пред СССР

8352 37
photo of Втора световна война: Подписана е капитулацията на Германия пред СССР

1945 г.

На 9 май 1945 г. фелдмаршал Вилхелм Кайтел подписва безусловната капитулация на Германия, с което официално се слага край на Втората световна война в Европа. Роден през 1882 г., Кайтел е военен от кариерата. По време на Първата световна война се сражава на Западния фронт, а след нея остава в новосъздадения Райхсвер и на служба в министерството на отбраната.

През 1935 г. оглавява новосъздадения Вермахт, а през 1938 г. - Върховното командване на въоръжените сили на Третия райх. От 1940 г. е фелдмаршал. По време на Втората световна война Кайтел се проявява като мек и предпазлив командир - той съветва Хитлер да не напада Франция и е против операция "Барбароса" срещу СССР. И в двата случая след началото на бойните действия подава оставка, която не е приета.

Отпечатана е първата печатна книга на новобългарски език "Абагар"

„Абага̀р“ е молитвеник, издаден в Рим през 1651 година от бъдещия никополски католически епископ Филип Станиславов, често...

След 1942 г. престава да противоречи на заповедите на Хитлер и си спечелва прозвището Lakaitel (кланящо се магаре). Фелдмаршалът играе важна роля при осуетяването на опита за преврат от 20 юли 1944 г. На 8 срещу 9 май 1945 г. той се оказва единственият високопоставен германски офицер в Берлин, способен да подпише капитулацията на Германия. Кайтел е арестуван на 13 май по обвинения в планиране и провеждане на агресивна война, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Защитната му пледоария, че е следвал заповеди, е отхвърлена и през 1946 г. той е обесен. Молбата му да бъде разстрелян не е уважена.

Историците често спорят какви подбуди са накарали нацистка Германия да започне войната срещу СССР. Тук спорът може да бъде безкраен, имайки предвид безкрайните импровизации на фюрера. Съдейки по речите му, в едни случаи той може да говори надълго и нашироко за необходимостта за Райха от съветските въглища, петрол и желязо, а в други – да се изказва по отделни аспекти на "източната политика", да говори за своето отношение към славяните. Но като цяло ясно може да се проследи концепцията за расово-идеологическа война, целяща унищожаването на СССР и населяващите го народи.

Говорейки за характера на конфликта, безспорно за нацистка Германия това е война за унищожаване, а за СССР – война за оцеляване, за правото на неговите народи на съществувание. Втората световна война не може да бъде сведена само до описанието на бойните действия. Една от нейните малко познати страни е конкретното осъществяване на нацистките планове в завладените съветски земи. Окупираните територии на СССР се разчленяват на отделни части. Прибалтика и по-голямата част от Беларус са включени в райхскомисариата "Остланд", Украйна и южните райони на Беларус – в състава на райхскомисариата "Украйна". Двата райхскомисариата са третирани като райони, подлежащи на "колонизация", т.е. в превръщането им в колонии на Райха, което се осъществява от самото начало на войната. Бесарабия и земите между реките Днестър и Южен Буг се окупират от Румъния. Част от Литва и Беларус формират окръг "Белосток" и са включени непосредствено в Райха, част от Западна Украйна е обявена за генерал-губернаторство. Районите около фронтовата линия са под прякото управление на Вермахта.

За управлението на завладените земи отговаря министерството по въпросите на източните територии, а полицейската власт е в ръцете на райхсфюрера на СС Хайнрих Химлер. Всички ресурси в завоюваните области са обявени за собственост на Райха. След Вермахта в окупираните територии навлизат както чиновници, така и представители на големите концерни /Круп и др./, които поставят под свой контрол промишлеността. Около 22 милиона души са били привлечени да работят "в името на германските цели и под германски надзор". В заводите е въведен принудителен, на практика робски труд. Работният ден е бил с продължителност 14-16 часа в денонощие. Храната е била изключително оскъдна. От първите дни на войната окупационните власти обявяват, че земята и колхозното имущество преминават в тяхна собственост. Колхозният строй е запазен, за да се конфискува безпрепятствено земеделската продукция за нуждите на Райха. По-късно тази политика се диференцира с въвеждане на общинна форма на земеделие. На окупираните територии хитлеристите забраняват всички обществени организации, провеждането на митинги и събрания, затварят театрите, музеите, университетите, училищата и даже детските градини. Една от най-трагичните страници на Великата Отечествена война е историята на "остарбайтерите" /източните работници/. По съветски данни, в Райха са изпратени 5,3 милиона съветски граждани, по германски – 2,8 милиона души. Разликата се обяснява с това, че германската статистика отчита "остарбайтерите", които са в границите на Германия до 1937 г., докато техният труд е бил използван във всички окупирани от нацистите страни.

Турският башибозук извършва клането в Батак

Днес, 5 май, е една от най-черните дати в българската история. Това е датата на Баташкото клане, при което османският башибозук &ndas...

Около 2,2 милиона "остарбайтери" умират през годините на войната. Друга трагична страница е нацисткият плен. По германски източници, в качеството на военнопленници, сред които са включени не само бойците на Червената армия, а всички способни да носят оръжие, са взети 5,7 милиона съветски граждани. Около 1 милион пленници в годините на войната принудително или доброволно изразяват "желание да помогнат" на хитлеристите. В концентрационните лагери загиват 3,3 милиона пленени /57%/, от тях почти 2 милиона души до февруари 1942 г. Гибелта на такова огромно количество хора е свързано с неудовлетворителните условия на транспортиране, настаняване и съдържание на пленниците, както и с преднамереното им избиване. Първата работа е било да се отделят и разстрелят комисарите /комунистите/, "евреите" и други "радикални и вредни елементи". На окупираните територии и в Райха нацистите изграждат гъста мрежа от големи и по-малки концлагери. Пленниците са държани в студени и непригодни за живот помещения. Храната е била минимална. Разработен е даже "хляб за руснаци" по специална рецепта.

Войната с нацистка Германия е изключително тежко изпитание за СССР. Зад фасадата на победата се крият много тежки рани, проблеми и пороци, които оказват влияние на по-нататъшното развитие на СССР. Грандиозни са човешките загуби. Самият Сталин ги оценява на 7 милиона души. През 50-те години на миналия век е посочена друга цифра – общите загуби надхвърлят 20 милиона, което е по-близо до истината. След разсекретяването на документите става ясно, че загубите на Червената армия са 8,7 милиона души. Освен тях има много ранени и осакатени. В същото време демографите оценяват общите загуби на СССР на 27 милиона души. СССР излиза от войната с десетки хиляди разрушени градове и села, с деформирана икономика, с едностранно развит военно-промишлен комплекс, с нарушена социална структура, с още по-разрушена, отколкото преди войната социална сфера.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

37 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ЗАЩО МЪЛЧИТЕ - КАК СТАЛИН И ХИТЛЕР НАПАДНАХА ПОЛША И СИ Я РАЗДЕЛИХА !!!! СЛЕД ''ПОБЕДАТА'' , ГОЛЯМ ПАРАД НА РУСКИ И ГЕРМАНСКИ ВОЙСКИ В БРЕСТ ЛИТОВСК !!!! БКП ТЪРЖЕСТВЕНО ПОСРЕЩА ГЕРМАНСКИТЕ ВОЙСКИ И SS В СОФИЯ !!! ПРЕГРЪДКИ И ЦВЕТЯ !!! СТАЛИН И ХИТЛЕР - БРАТЯ ПО ОРЪЖИЕ - РЕВАТ КОМУНИСТИТЕ !!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Въшливите ватенки са стигнали до там, че се самообявяват за единствен победител във ВСВ. Това е подмяна на историята, ще им изиграе лоша шега.
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Абе, педал неграмотен! Краварите за цялата война спасиха само р-к Райън! 400 000 срещу 27 000 000! Шибан, неграмотен кравар!
  : 3 !
 • Анонимен 13.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Абе, педал неграмотен! Краварите за цялата война спасиха само р-к Райън! 400 000 срещу 27 000 000! Шибан, неграмотен кравар!
  : 3 !
 • Анонимен 13.3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Абе, педал неграмотен! Краварите за цялата война спасиха само р-к Райън! 400 000 срещу 27 000 000! Шибан, неграмотен кравар!
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 12 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Въшливите ватенки са стигнали до там, че се самообявяват за единствен победител във ВСВ. Това е подмяна на историята, ще им изиграе лоша шега.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ШАПО за коментар 4 - 11 ШАПО за коментар 4 - преди 8 месеца Профил на трол?
  Омерзението ми е към онези „българи“, които не се свенят да развеят руско знаме и да се кичат с руска орденска лента. Явно НЕ знаят рода си, не знаят в коя част са служили предците им, къде са се били за България и затова се кичат със символи на вражеска армия, обявила ни война и нахлула в родината ни като агресор-окупатор. Обществото ни се задушава от комплекси, простотия, незнание и от изсъхнал виж още ›› ия си родов корен.Днес занесете цвете при лъва. Просто запалете свещ и се прекръстете. И нашата, безсмъртната, великата, парцаливата от дълъг марш, непобедимата и непобедената дивизия ще ви се притече на помощ за да повярвате отново в себе си.В българите, в България Онези, които нарекоха лъва пред НДК „примитивен национализъм“,те са, които отварят вратата на чуждите безсмъртни полкове. А човешки планктон, който да носи по течението на демагогията руското знаме винаги ще се намери.
 • Днес е Ден на Европа - Честит Празник ! 11.1 Днес е Ден на Европа - Честит Празник ! преди 8 месеца Профил на трол?
  „Безсмъртният полк“ е пропаганда и държавна митология на Русия. Безсмъртният съветски полк в България е провокация. Той няма място у нас, защото Съветската армия нахлу като окупатор, обявил война на България - това е един чужд парад, с който се опитват да ни учат в какво да вярваме и плащат за това.Противоотровата срещу руската пропаганда са мемориалните стени на 1 и 6 полк, нашите 3000 имена на виж още ›› български войни на тях и и хора с портретите им на Гергьовден и на Архангелова задушница. Но още ги няма, защото четвърт век не намерихме кураж и патриотизъм да ги възстановим.Поколения българи умираха за един завет на Апостола – да бъдем равни с другите европейски народи и днес го постигаме, колкото и да ни дърпа руската верига - Лъва вече е в центъра на столицата ни - спомняме си, че СМЕ БЪЛГАРИ
  : 9 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • за сведение на русофицираното зомби - чия победа празнуваш днес 10 за сведение на русофицираното зомби - чия победа празнуваш днес преди 8 месеца Профил на трол?
  Парижкият договор предвижда репарации, които в много отношения са по-тежки от наложените от Ньойския договор в края на Първата световна война:70 милиона долара - 45 на Гърция и 25 на Югославия по цени от 1938 г., завишени с 15%, което увеличава реалната стойност на задължението до 119 милиона долара - трябва да бъдат изплатени за 8 години, което прави годишните вноски над 8 пъти по-високи от пл виж още ›› ащаните по Ньойския договор. Стойността им се равнява на половината от целия годишен износ на страната през 1945 – 1946 г. А ссср-то присвоява всички български вземания от Германия за времето след 1 септември 1939 г. = на 100 милиона долара. На България не е разрешено да компенсира тези вземания с германските активи на българска територия, които ''освободителката''присвоява. Цената на българското участие в завършека на Втората световна война доближи общо 94 млрд. лева, като тая сума включва и воденето на военни действия на места. 133 милиарда лв струва издръжката на 600 000 окупационна червена руска армия без да се броят мародерствата
 • „освободителите“ мародери 10.1 „освободителите“ мародери преди 8 месеца Профил на трол?
  подписаното през есента на 1944 г. в Москва примирие изисква от България да предава безвъзмездно на съветското командване огромни количества въоръжение, финансови средства, техническо оборудване, храни и нехранителни стоки, а също и да извършва безплатни ремонти на съветска техника и съоръжения. Изсмукването на последните резерви на страната продължава и след капитулацията на Германия и Япония пре виж още ›› з 1945 г. Въпреки че българската армия дава над 40 000 убити, ранени и осакатени жертви във войната срещу Германия, Москва отказва да признае България за съвоюваща на страната на съюзниците държава. Статутът на окупирана страна не само улеснява плановете на Сталин за превръщането й в покорен васал на СССР, но и развързва ръцете на окупаторите за подготвения тотален грабеж - разходите за половин година участие на бълг армия във войната, където тя отменя 15 съветски дивизии, възлизат на 1 милиард златни франка - поголовните и безотчетни конфискации на българско държавно и частно имущество, храни, промишлени стоки, финансови ресурси и ценности от страна на съветските окупационни власти се оказва по-висока в сравнение с официално оформения държавен дълг на нацистка Германия към Царство България в края на Втората световна война.Всички търсени на световния пазар български стоки като висококачествените ориенталски тютюни, розовото масло, концентратите на олово, цинк и мед и други са системно плячкосвани от съветските окупационни власти. Представителите на американското и британското командване в Съюзната контролна комисия в София непрекъснато протестират за грабежите, изнасилванията - „визитната картичка“ на съветското военно присъствие в Централна и Югоизточна Европа. Американският журналист Чарлз Лениъс, който през трите окупационни години успява да изпраща репортажи за извършваните в България убийства, беззакония и грабежи.исканията на съветското командване за нови безвъзмездни доставки нямат край. Окупаторите обаче нямат никакво намерение да преустановят рекета и грабежа. България продължава да плаща измислените в Москва незаконни контрибуции дори след подписването на Парижкия мирен договор през февруари 1947 г. Цената на тригодишната съветска окупация по най-скромни изчисления достига почти половината от целия брутен вътрешен продукт на България за периода 1944 - 1947 г.През декември 1944 г. Кремъл издава и специално постановление, даващо лиценз за мародерство на всеки съветски войник, офицер и генерал. Официално победителите вече можели ежемесечно да изпращат в СССР „колети“ със заграбени в завладените страни вещи - първата работа на ръководителите на съветските военни и шпионски служби в страната е била да изпратят към русия по няколко самолета,цели влакови композиции натоварени със заграбени в окупирана България ценности.
  : 10 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Забравяте да отбележите че част от тези репарации от страна на Югославия са опростени и сумата е много по-малка.
  : 1 !
 • Давайте всички исторически факти! 10.3 Давайте всички исторически факти! преди 8 месеца Профил на трол?
  Забравихте да отбележите че Югославия се отказва от полагащите се репарации и затова сумата е по-малка. Освен това не СССР а другите страни от антихитлериската коалиция отказват да признаят България за съвоюваща страна, въпреки дадените 40000 жертви по фронтовете, но това е аргумент който се използва от СССР да защити България от искането на САЩ, Великобритания за наказание, както става с Германия виж още ›› и Италия, и да се откъсне територия близо 10 000 кв. км от България както по време на ПСВ и гръцката граница да се премести на 30 км от Пловдив.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • четете българи, вместо да лижете руския сапог 9 четете българи, вместо да лижете руския сапог преди 8 месеца Профил на трол?
  1. Няма Сан Стефански мирен договор – има „Прелиминарен“ – т.е. „Предварителен“ договор между Русия и Турция, в който думата „България/българи“ изобщо ЛИПСВА. Никой от Великите сили и Турция не е смятал, че това е окончателен договор. Русия го налага със сила на Турция, но това е една димна завеса насочена към „славянството“ и в подкрепа на политиката на полуострова, провеждана от Азиатския департ виж още ›› амент повече от век. Още в деня, когато проваля Цариградската конференция, Русия сключва с Австро-Унгария т. нар. Райхсщатски споразумения, където изрично е отбелязано, че на полуострова НЯМА да да се създава голяма „славянска държава“. Така, че решенията на Берлинския конгрес не са били изненада за никого, най-малко за Русия (тя е договорила условия, сходни с решенията на Берлинския договор с Австро-Унгария и Великобритания още преди започване на войната). Просто със съглашението в Сан Стефано (тово не е бил окончателен мирен договор) Русия пробва докъде може да стигне в аспирациите си към Проливите. Изненада са били тези решения само и единствено за българската общественост, която ЛЕКОВЕРНО приема за чиста монета руските твърдения за заинтересованост от създаване на голяма българска държава в националните граници. Във всички случаи Сан Стефанският Прелиминарен мирен договор изиграва фатална роля за съдбата на българското национално обединение. Русия първа започва да разкъсва БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ПРОСТРАНСТВО*. За да вземе от Румъния Южна Бесарабия, Русия й дава българската Северна Добруджа (срещу този акт има съпротива сред румънската общественост), а на Сърбия предава Нишки и Пиротски санджаци - граници, които постфактум са утвърдени от Берлинския договор. Великите Сили са разтревожени от демонстрирания руски апетит и безпардонното желание за създаване на марионетна държава в непосредствена близост до Проливите.**. В резултат на войната Русия (във войната участват също Австро-Унгария и Великобритания - малко известен факт за съвременните българи) не особождават България, а създават едно автономно Княжество и една автономна територия върху прибл. 40% БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ПРОСТРАНСТВО Резултатът от войната е, че се създава една (автономна) форма на държавност за българския етнос, която става център на борбата за национално обединение. За да осъществи целите на националното обединение обаче, българският народ е принуден да води ПЕТ ВОЙНИ в течение на 60 години, като дава преки жертви на бойното поле не по-малко от 200000 души и най-малко още толкова цивилни, в резултат на геноцида извършван от турската, сръбската, гръцката и румънските армии в хода на войните. Огромни са материалните жертви, бежанците са повече от милион. Това има фатални последици за бъдещето на България
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  2. Истинската „Мечта“ за българите може да бъдат само Решенията на Цариградската конференция (1876 -1877)след Априлското въстание , провалена подмолно в последния момент от Русия (с тайна договорка с Турция от страна на ген. граф Игнатиев), за да може да получи мандат от Великите сили за война. Тази война е необходима на Русия, за да излезе на европейската сцена отново като пълноправен член на кл виж още ›› уба на Великите сили, след кримското поражение и да възобнови политиката на аспирации към Проливите. Цариградската конференция утвърждава проекта на БРИТАНСКИЯ посланик, който предвижда две автономни български области (с устройство, както на по-късно създадената Източна Румелия) със столици съответно София и Търново. Проектът покрива почти на 100% БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ПРОСТРАНСТВО (общо площта е по-голяма от „Санстефанската“). Проектът е утвърден и подписан от представителите на Великите сили, вкл. Русия. В последният момент Турция отказва да подпише под тайното давление на руския посланик ген. граф Игнатиев. Един ден преди това Русия се е уговорила с Австро-Унгария и взаимните отстъпки са закрепени с Райхщатските споразумения...Конференцията се проваля, пропуснат е златен шанс за българското национално обединение. Защото проектът решава ВСИЧКИ проблеми НА България със съседите. Като проблем остават САМО бъдещите отношения с Турция. Малко по-късно Русия сключва в Лондон споразумение с Великобритания. Получава картбланш за войната. Германия и Франция запазват благосклонен неутралитет. 3. ГОЛЯМАТ ЛЪЖА е, че съгл. Берлинския договор са били откъснати Сев. Добруджа и „Западните покрайнини“. НЕ, Сев. Добруджа е откъсната още в Прелиминарния договор, а също и Нишки и Пиротски санджаци (наречени в материала неграмотно „западни покрайнини“) 4. Главният противник на Съединението е Русия. Австро-Унгария играе ролята на маша, защото Русия не желае пряко да се дискредитира с въвличане на Сърбия във война. Това е периодът, в който се опитва да се създаде Руско – Австро-Унгарско сближение по отношение не само на балканите, но и в европейски мащаб. Русия е двигателят на ВСИЧКИ антисъединистки действия предприети от НЯКОИ от Велките сили. 5. ИСТИНАТА е, че Съединението минава, благодарение настойчивостта на Великобритания (да не забравяме, че утвърдения от Цариградската конференция проект е пак британски). Тази роля е всякак минимализирана и скривана от българското общество, вече 70 години. 6. Войната на Сърбия е организирана от Русия, която изтегля своите офицери от армията и чрез натиск ърху Австро-Унгария подтиква Сърбия, като я окуражава с обещания за тереториални придобивки
  : 19 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  България е васална на Турция държава, така че всички официални договори се подписват ОТ СУЛТАНА. Това говорят документите. На любознателните препоръчваме да се запознаят с тези документи – текстовете на: Споразуменията на Цариградската конференция 1876-1877, Райхсщатските споразумения 1877, Прелиминарен договор между Русия и Турция от 1878, Берлински договор от 1878 и всякакви други документи окол виж още ›› о започване и завършване на Сръбско-Българската война 1885, както и около официалните преговори между Великите сили за уреждане проблемите около Съединението. Започнете с очерка на З. Стоянов „КОЙ“. Бележки:*Само един поглед върху картата на „Санстефанска“ България показва нереалистичната същност на руския проект – Албания, Косово и Тесалия са откъснати от хинтерланда на Османската империя. От това непосредствено следва, че те практически са загубени за нея, а пък самата империя е осъдена да рухне под евентуален руски удар през България – столицата Истанбул е на стотина километра от българската граница (Лозенградската дъга!). Такова едно военно развитие би било довело до руска експанзия през Кавказ към Месопотамия и Иран, което би било пряк удар по британските интереси. Ясно се вижда, че такова геополитическо решение е НЕМИСЛИМО в Европа, където близо 1000 години се поддържа статукво на равновесие между блокове и съюзи, разрушавано САМО И ЕДИНСТВЕНО от Наполеоновите войни. Останалите Велики сили са притеснени и естествено Прелиминарния договор не одобрен от НИКОЯ. **на 27 февруари 1870 г., султан Абдул Азис подписва Ферман за учредяването на самостоятелна българска църковна йерархия под формата на Екзархия в граници, в които след провеждане на плебисцити сред християните, се очертало юридически БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ПРОСТРАНСТВО – един уникален документ с безспорна ДОКАЗАТЕЛСТВЕНА СИЛА (световната дипломатическа история познава много малко такива документи), като документът представлява и голяма победа не само за църковната борба но най-вече за българското национално-патриотично движение.
  : 17 !
 • Неизнесени исторически истини 9.3 Неизнесени исторически истини преди 8 месеца Профил на трол?
  Когато Русия започва през 1877-78 г. война с Османската империя и се насочва към Цариград в Мраморно море се намира английска флота с цел да предпази превземането на града.Русия е принудена да подпише Санстефанския мирен договор с Османската империя според който се създава създава обединена държава на българите, васална на султана. Той наистина е предварителен и не е признат от западните великите виж още ›› сили тъй като са заплашени техните интереси а Русия получава излаз чрез проливите на топли морета и заплашва владенията на Англия и новооткрития Суецки канал Санстефанска България е разпокъсана от Запада на Берлинския конгрес и руското влияние е ограничено. Русия се съгласява с диктата на Запада тъй като е още слаба и още не се е съвзела от от Кримската война през 1854 г. която губи от обединената коалиция на западните страни и Османската империя.
  : 3 !
 • Неизнесени исторически истини 9.4 Неизнесени исторически истини преди 8 месеца Профил на трол?
  Когато Русия започва през 1877-78 г. война с Османската империя и се насочва към Цариград в Мраморно море се намира английска флота с цел да предпази превземането на града.Русия е принудена да подпише Санстефанския мирен договор с Османската империя според който се създава създава обединена държава на българите, васална на султана. Той наистина е предварителен и не е признат от западните великите виж още ›› сили тъй като са заплашени техните интереси а Русия получава излаз чрез проливите на топли морета и заплашва владенията на Англия и новооткрития Суецки канал Санстефанска България е разпокъсана от Запада на Берлинския конгрес и руското влияние е ограничено. Русия се съгласява с диктата на Запада тъй като е още слаба и още не се е съвзела от от Кримската война през 1854 г. която губи от обединената коалиция на западните страни и Османската империя.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Защо не споменавате нищо за злокобната роля Запада за сполетелите България 3 национални катастрофи свързани с откъсване на територии от България, а се опълчвате срещу Русия нашата освободителка от турско робство и създателка на Санстефанска България.Първа национална катастрофа. Разчленаването на Берлинския конгрес от Запада на Санстефанска България и появата на Македонския въпрос. Русия не може да виж още ›› се противопостави на диктата на западните сили и най-вече на Австро-Унгария.Втора национална катастрофа след Междусъюзническата война. Появила се при стремежа за обединение на българските земи разделени от Берлинския конгрес Трета национална катастрофа. Предизвикана от Запада и появила се отново при стремежа за обединение на българските земи.Русия не може да се намеси в Ньой където се е решавала съдбата на България тъй като е била излязла от ПСВ поради революцията от 1917 г.Четвърта национална катастрофа с преместване на гръцката граница на 30 км от Пловдив, неосъществена при подписване на Парижкия мирен договор след ВСВ поради защитата от СССР. Всички катастрофи на България са причинени от Запада а не от Русия.
 • комунделската лъжа за двойната''освободителка - КРИЕ ДВОЙНАТА ОКЪПАТОРКА 8.1 комунделската лъжа за двойната''освободителка - КРИЕ ДВОЙНАТА ОКЪПАТОРКА преди 8 месеца Профил на трол?
  ‘’Уверяваха ни генерали, че да се ограничи войната до Балкана, била с Рейхщадското съглашение – да се освободи България до Балкана за полза на Русия, като компенсация за Босна и Херцеговина. Вдигнахме голяма врява. Един протест, покрит с хиляди подписи, се поднесе на граф Игнатиев Заяви му се, че без Румелия и без Македония, едно княжество до Балкана не го щем. Една църковна област е предпочтител виж още ›› на за интересите на българския народ, от колкото едно княжество до Балкана, което ще раздели и разнебити българския народ. Да уредим в договорът да се каже, че се урежда една българска държава с всичките области населени от българите - прокарала се Румелия , но Македония останала вън, незачислена, в новообразуваната българска държава. А Цариградската конференция беше определила границите на автономна България по султанската карта на Българската Екзархия . Питахме: защо руските войски не отидоха да окупират Македония? Препятствие нямаше. Турските войски бяха напуснали . Рейхщагското съглашение да се образува руски протекторат до Балкана, обясняваше защо не се окупира от руските войски и Македония .СветиСтефанска България беше образувана велика на „книга"да имаше какво да се орязва. Ние, българите искахме да пратим в Берлин пълномощна делегация. Да заявим на силите, че ние българите и под султанския режим се радвахме на общинска автономия и че сме ревнители за независим политически живот - не щяха и да чуят: „Не трябва да се бъркаме в политиката. Русия воюва: тя ще е в Берлин, на конгреса" Когато на конгреса в Берлин кроеха границите на българското княжество, мислеха колко да се даде на Русия. Ето за това планът на русия е бил и е – да се повърне България според Рейхщагския план, за да стане Мизия руска губерния за компенсация на русия за позора в Кримската война.’’СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ МЕТОДИЙ, 50 годишен деец за освобождението на стара България Македония, стар българин Македонец
  : 14 !
 • Защото НЕ за това 8.2 Защото НЕ за това преди 8 месеца Профил на трол?
  ми се плаща...
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Едни психопати побеждават други психопати, какво точно се празнува днес !?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ами сега!? 6 ами сега!? преди 8 месеца Профил на трол?
  Този материал прави чест на автора и редакцията на Актуално-заради обективното излагане на историческата истина.Сталин е диктатор,жесток човек с маниакални наклонности,но това не оправдава нацистите за предприетата от тях кампания за унищожаване на славяните и по-специално руснаците.Някои от англосаксонските лидери са имали подобни настройки-Чембърлейн например е изпитвал патологична омра виж още ›› за към всичко руско!?Каквито и да са в нашите очи руснаците,те също имат право на живот-какъвто те си изберат!?А от руснаците ние не сме видели лошо,въпреки разните писания против тях.А когато сме били против тях или сме се съюзяваме с техните противници -/2 пъти/-национална катастрофа!
 • к'во сега - рипаш казачок 6.1 к'во сега - рипаш казачок преди 8 месеца Профил на трол?
  русофицирано путинче да се наричаш - първа радост е за тебе
  : 28 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • днес РУСОФИЛИТЕ тачат руските жертви, а БЪЛГАРИТЕ – Деня на МИРНА ОБЕДИНЕНА Европа 5 днес РУСОФИЛИТЕ тачат руските жертви, а БЪЛГАРИТЕ – Деня на МИРНА ОБЕДИНЕНА Европа преди 8 месеца Профил на трол?
  в България се налага руската традиция да се дефилира със снимки на загинали близки и роднини, а няма нищо подобно за ТРИДЕСТ хиляди българи, паднали в тази руска война под командването на окупиралата България Червена армия, а ТЕЗИ 30 000 БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ И ОФИЦЕРИ са дали живота си за антинацистката международна кауза - за българските жертви, дори няма паметник, на който да се сложат цветя. Вм виж още ›› есто това тук се полагат венци на признателонст към руските окупатори, които не са дали нито една жертва при окупирането на България. Русофили обясняват че червеноармейците са загинали за българската свобода някъде другаде, но къде е почитта към българските, американските, британските, индийските, полските, френските, автралийските и прочее убити мъже и жени, воювали срещу нацистката военна машина в същата война Порусначването на историческата истина дразни дори най-близкия съюзник на Москва - Лукашенко забрани тази година похода на “Безсмъртния полк” в Минск. А Беларус е най-пострадалата по броя на жертвите на глава от населението в Европа през Втората световна война. НО и на белорусите им идва в повече руското узурпиране на историята за съвременните цели. Не и в България - начело на държавата ни са двама русофили, в НС кипи социалистическа надпревара КОЙ да се хареса по-по-най на Путин - Русия продължава да държи България да има статут на победена държава. Капитулацията на българското национално достойнство пред руските приоритети у нас е позорна и едновременно с това смятаме, че европейците са длъжни да плащат за извратеното мазохистично българско шоу, доставящо кеф на Кремъл.Още края на 19 век българите се делят на русофили и националисти. Днес и русофилите се наричат националисти - БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ от руски патриоти верни на путин
 • ? ? ? ? 5.1 ? ? ? ? преди 8 месеца Профил на трол?
  день победи, митове и реалност:ehorussia.com/new/node/7692 Мамка ви смотана русоблизци, защо веете руски знамена и носите снимки на умрели руснаци: faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/predstavyam-si-bezsmartniya-polk-na-balgariya-no-otpred-varvyat-levski-i-botev-zhivi - Представям си Безсмъртния полк на България, но отпред вървят Раковски, Левски, Ботев,Александър I Обединител, ген.Сава Мут виж още ›› куров,ген. Луков,полк. Дреников, полк.Киролов, полк. Бояджиев, подполк. Банковски, кап. Шишков, ген.Колев,кап. Радков, кап. Векилски, морският офицер кап-лейтенант Тодоров..........
  : 43 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  А, според вас, кой ще ни уважава, след като се биеш срещу бившите си съюзници! Дори във войната трябва да има малко морал и достойнство!
  : 42 !
 • Анонимен 5.3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  какъв морал има ссср-то дето ни окупира и разквартерова 200 000 руски войника тук да мародерстват, а прати български войни да се бият на тяхно място и под тяхно комахдване - 30 000 убити български войници и офицери в руската война срещи отрочето на болшевиките - националсоциалистите на хитлер - морал и достойнство в българските русофили е под нулата = 00
  : 19 !
 • Научи историята! 5.4 Научи историята! преди 8 месеца Профил на трол?
  Не посочвате факта че при подписването на Парижкия мирен договор с България като съюзник на Хитлериска Германия по време на ВСВ Западните сили са искали да откъснат отново територии от България както по време на ПСВ и гръцката граница да мине на 30 км от Пловдив.Това не става поради защитата ни от омразния на някои русофоби СССР който ни защитава с факта че в борбата с Хитлеристка Германия са заги виж още ›› нали на фронта 30 000 български войни. Ако не беше този факт гръцката граница щеше да мине на 30 км от Пловдив.
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално