X
 
 

Започва Септемврийското въстание

10687 13
Започва Септемврийското въстание

1923 г.

Септемврийското въстание от 1923 г. е неуспешен бунт, организиран от Българската комунистическа партия (тесни социалисти) (БКП (т.с.)) под натиск от Коминтерна, като опит за сваляне на режима на Демократическия сговор, установен с Деветоюнския преврат. В него се включват също така леви земеделци и анархисти. Въстанието е насочено към „установяване на работническо-селско правителство“ в България. Септемврийско въстание като понятие е наложено от българската марксистка историография. Съвременната историография, като отчита организацията, мащабите и резултатите, характеризиращи септемврийските събития от 1923 г., ги окачествява като Септемврийски бунтове

Неутралитет на БКП и подготовка на въстанието

По отношение на Деветоюнския преврат и последвалото го Юнско въстание ръководството на БКП заема позиция на неутралитет, тъй като смята случващото се в страната за „борба за власт между градската и селската буржоазия“. Тази позиция е плод на схващанията на старите дейци на партията, начело с Димитър Благоев и Тодор Луканов, които смятат, че в България не е назряла революционна обстановка. Те са противници на такъв радикален курс на борба, поради това че БКП е легална и парламентарно представена партия (в 20 ОНС тя има 16 депутати и е втората политическа сила след БЗНС[3]). Политическият опит на създателя на социалистическото движение в България Димитър Благоев го кара да се противопостави на каквито и да било прибързани революционни действия на левите комунисти в БКП, което би поставило партията извън закона и в политическа изолация за дълги години. Същевременно партийни организации в страната се обявяват за противодействие на преврата, някои дори се включват в Юнското въстание.

Междувременно Коминтернът осъжда неутралитета на БКП, сравнява преврата с Корниловския пуч в Русия и Каповския пуч в Германия и издава указания за организиране на въстание и обща стачка. За да приведе в изпълнение това решение, в България пристига генералният секретар на Коминтерна Васил Коларов, който се налага над част от ръководството на партията (Тодор Луканов, Христо Кабакчиев, Димитър Благоев, които не приемат решението).

От 5 до 7 август 1923 г. са проведени заседания на ЦК на БКП (т.с.), на които младите и радикално настроени дейци на партията начело с Георги Димитров и Васил Коларов, вдъхновявани и подкрепяни от Коминтерна, надделяват в полза на организирането на ново въстание. [5] За участие в него са привлечени левицата на БЗНС и някои анархисти. Създаден е единен комитет за военнотехническа подготовка на въстанието като специален орган на ЦК, ръководен от Коста Янков.

Причината за поетия курс на въоръжена борба се корени в амбициите на Съветския съюз за запалване на Световна социалистическа революция (Мировая революция) и за установяване на нови Съветски социалистически републики в Европа. Чрез т. нар. износ на революция Съветският съюз подготвя проникването в Централна Европа на войскови части за подкрепа на комунистическото движение в Италия, Англия и особено в политически нестабилната Германия след Ноемврийската революция и въстанието на спартакистите. Нахлулата и разбита през 1920 г. край Варшава Червена армия, ръководена от маршал Михаил Тухачевски, не намира подкрепа от очакваното революционизиране на масите, както и не навлиза на територията на Германия, но болшевишката политика остава същата. „Революцията отвън беше възможна“ пише маршал Тухачевски . Това е основната линия на Коминтерна към дестабилизиране и настъпване към сърцето на Европа. След разгрома на Червената армия край Варшава „българската революция трябваше да стане пролог на германската революция“ (Лев Троцки) . В успеха на българското въстание не е имало съмнения и на заседание на Политбюро на болшевишката партия в Кремъл е разписан точният сценарий и датата на следващия преврат – преврата в Германия да се извърши на 9 ноември 1923 г. . Така с организираното дестабилизиране на България и въвличането на българския народ в гражданска война се прилага болшевишкият модел за завладяване на политическата власт.

Правителството получава информация за подготвяното въстание и на 12 септември организира мащабна акция за неговото предотвратяване, при която са арестувани около две хиляди дейци на БКП, а щабът на въстанието в София е ликвидиран.Като реакция на арестите въстанието започва да избухва стихийно по места (най-напред в Казанлъшко). На 20 септември е свикана среща на ЦК на БКП, на която, въпреки съпротивата на привържениците на легалната дейност, е взето решение за обявяване на въстанието на 22 срещу 23 септември. Водачите на въстанието Георги Димитров и Васил Коларов избират за действие Северозападна България – район, по-близо до границата с Югославия. Планът на въстанието предполага то да бъде масово вдигнато във Врачански окръг, след което да се сформира въстаническа армия, която да превземе София. Прокламираната цел на въстанието не е промяната на държавния строй, а само „установяването на работническо-селско правителство“.

Начало на въстанието

Първи започват въстанически действия комунистите в село Мъглиж, Казанлъшко, на 13 срещу 14 септември. Присъединява се и организацията на БКП от село Голямо Дряново. Въстаниците превземат двете села, но не са подкрепени от партийните организации от съседните населени места, които решават да чакат официалното обявяване на въстанието. Няколко часа след началото на въстанието в Мъглиж те се оттеглят в планините. На 12 септември в Стара Загора е съставен комитет, който решава в окръга да се вдигне въстание на 19 срещу 20 септември. Въстанието започва в Стара Загора в уреченото време, но е бързо смазано от правителствените части. По същото време се вдига Нова Загора, като градът и почти цялата околия са овладени от въстаниците. Отново на 19 – 20 септември въстават села в околностите на Чирпан, като е направен неуспешен опит за завземане на града. Провалът на въстанието в Бургаско позволява на правителството да мобилизира силни войскови части и да потуши въстанието в Старозагорско. Особено упорити боеве се водят за селата Мъглиж, Енина и Шипка.

На 22 септември революционен комитет в състав Георги Димитров, Васил Коларов и Гаврил Генов обявява въстанието. На 23 септември сутринта под ръководството на Иван Пейчев е завзет град Фердинанд. Правителството изпраща войскова част от Враца, която след сражение отблъсква въстаниците от града. На свой ред превъзхождаща я по численост въстаническа дружина начело с Георги Дамянов отблъсква войската и наново завзема града. Междувременно въстанието избухва в почти всички села от околностите на Фердинанд, Оряхово, Берковица, Бяла Слатина и Лом. На 24 септември въстаниците изтласкват от Берковица войсковите части и зле въоръжените цивилни поддръжници на правителството и завземат града. Ден по-рано въстанически сили нападат Лом и завземат голяма част от него, водени от кмета на обшина Добридол – Рангел Ганев. Въстанически позиции са разположени в прохода Петрохан. Във Врачанско, Видинско и Белоградчишко въстават само отделни села.

Въстанието в Северозападна България

Правителството на Александър Цанков, което се опира на българската армия, обявява военно положение на 22 септември и мобилизира големи войскови сили за справяне с въстанието. Срещу въстаниците се сражават и цивилни доброволци, наречени по-късно шпицкомандаджии. Комунистическото ръководство на въстанието също обявява военна мобилизация за създаването на отряди на работническо-селската власт, като се създават също транспортни и снабдителни отряди в овладените от него райони. Пристъпва се към реквизиции и клане на животни по домовете на селяните за изхранване на въстаническите отряди.  

В помощ на конния полк и въоръжените от властта цивилни в Лом, обкръжени от въстаниците, е изпратено подкрепление от Видинския гарнизон. Силите на въстаниците са подпомогнати от едно оръдие под командването на поп Андрей, но то не успява да наклони везните в тяхна полза. След тридневни улични боеве правителствените сили, командвани от подполковник Халачев, отблъскват въстаниците от Лом.

Съставено е четиридесет и третото правителство на България

Второто правителство на Александър Цанков е четиридесет и трето правителство на Царство България, назначено с Указ № 9 от 22 септември ...

На 25 септември сутринта под ръководството на Гаврил Генов въстаниците нападат при гара Бойчиновци войсковите части, насочващи се в тила на въстанието в гр. Фердинанд, и след ожесточено сражение ги разбиват (Бойчиновски бой). Победата повдига бойния дух на въстаниците и те се насочват към Враца, но са отблъснати след сражение с правителствените войски. Въстанически сили са разбити също при Брусарци след ожесточен бой с частите на Видинския гарнизон. В същото време е преодоляна съпротивата на въстаниците в Петроханския проход. Многобройни тежковъоръжени войскови части напредват в посока към Фердинанд и Берковица. За да спаси въстаниците от пълно изтребление, ръководството дава заповед за отстъпление в посока към Югославия. На 27 септември правителствените войски влизат във Фердинанд. На 28 и 29 септември се водят само откъслечни боеве между отстъпващите въстаници и армията.

Въстанието в други части на страната

В Пловдив и околността въстанието не е подкрепено от местното население и практически не избухва. В Пазарджишко въстават някои села, сред които Мухово и Лесичево. На 24 септември въстаниците безуспешно атакуват гара Саранбей.

След заминаването на Димитров и Коларов за Северозападна България в София не се предприемат подготвителни мерки за въстание. Причината за това е, че софийската организация на БКП е доминирана от привърженици на легалната съпротива срещу режима на Цанков. В крайна сметка е организиран военнореволюционен комитет в състав Антон Иванов, Димитър Гичев и Тодор Атанасов, но комитетът е разкрит и членовете му са арестувани още на 21 септември. Неизбухването на въстанието в София позволява на правителството да използва силните военни части, съсредоточени там, срещу въстаниците в други части на страната.

Въстанието избухва в ограничен мащаб в Ихтиманско и Самоковско, както и в отделни села в околностите на София и Пирдоп. Завзети са Ихтиман и Костенец, но въстаниците са бързо разгромени от силни войски, дошли от София.

Учреден е Съюз на българските художници (СБХ)

Съюзът на българските художници (СБХ) е професионално обединение на художници, творящи в България. Създадено още в края на 19 век, то н...

Още преди началото на въстанието между БКП и ВМРО се сключва споразумение, според което БКП няма да вдига въстание в Пиринско, а ВМРО няма да пречи на подготовката му в другите части на страната. Впоследствие БКП не спазва споразумението. Въпреки споразумението въстават комунистическите привърженици в Разложка околия, където ръководител на бунта е Владимир Поптомов. На 23 септември въстаниците успяват да превземат Разлог. ВМРО се намесва в конфликта на страната на правителството. След преговори по-голямата част от въстаналите предават оръжието си на ВМРО, някои се оттеглят в планините.

Въстание избухва в отделни села в Търновско, Шуменско и Бургаско.

Причини за неуспеха

Има множество и различни причини за неуспеха на въстанието. Арестите на опитни комунистически дейци в началото на септември водят до слаба организация на въоръжените действия. В голяма част от страната дори комунистите не посрещат с ентусиазъм идеята за въстание.  То не избухва в големите индустриални центрове – София, Варна, Бургас, Пловдив, – където са съсредоточени повечето от привържениците на БКП. Така правителството има възможност да използва големите войскови части в тези градове срещу въстанието в селските райони. Въпреки специалните усилия на БКП за агитация сред българските войници, армията застава изцяло на страната на правителството, макар че повечето войници произхождат от бедни селски семейства, традиционно симпатизиращи на БЗНС и БКП. Железниците на страната, в които през предишните години избухват едни от най-големите стачки, по време на въстанието функционират успешно, ръководени от социалдемократическия министър Димо Казасов.

В мемоарите на Веселин Бранев е описана следната история: Полковник Борис Бракалов, герой от войните, човек с леви идеи, разбрал за подготвяното въстание, на среща с Димитров и Коларов им предлага да мине на тяхна страна с всичките командвани от него войскови части. Димитров и Коларов му отказват.

Започва да излиза американският ежедневник Ню Йорк Таймс

Ню Йорк Таймс е третият по популярност всекидневник в САЩ, издаван в Ню Йорк и разпространяван и в много други страни по света. Той е п...

Последици от въстанието

След потушаването правителствени войски, шпицкоманди и чети на ВМРО извършват масови изстъпления срещу част от мирното население във въстаналите райони. Зверствата са най-големи в някои села около град Фердинанд. Избивани са комунисти и земеделци, включително такива, които не са участвали във въстанието. Точният брой на жертвите не е известен, а изнесените данни са по-скоро ориентировъчни и имат манипулативен характер. Според историографията от периода 1944–1989 г. във въстанието са загинали около 30 000 души. Според изследването на Музея на революционното движение в България, публикувано в книгата „Звезди във вековете“ (поименен албум с фотографии и биографични данни), във въстанието и репресиите след него са загинали 841 въстаници.Според историка Георги Марков броят на жертвите възлиза на около 5000 души.

Най-много загинали има в окръг Монтана (Фердинанд). Там във водените сражения и след потушаване на въстанието са убити общо 337 души. Извършени са масови разстрели в с. Септемврийци (Горна Гнойница), Вършец, Берковица и Монтана, като голяма част от тях са военномобилизирани въстаници. Вдъхновителите, организаторите и ръководителите са избягали от възмездие, като са емигрирали в Югославия.

Още в началото на въстанието и преди неговия разгром лидерите му Георги Димитров и Васил Коларов бягат в Югославия, а оттам – в Съветския съюз. Някои от бунтовниците остават в страната и действат като чети в планините.

Септемврийското въстание дава възможност на правителството на Александър Цанков да се представи пред Запада като борец срещу комунистическата опасност и да пледира за смекчаване на някои от военните ограничения, наложени на България с Ньойския договор.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  И къде бягат небългарските интернационални "смелите революционери" Тарабата и шайката му?! Я Сърбия! А защо в Сърбия, да не би Сърбия да е комунистическа държава?! Не, но е стара руска подлога и вековен наш враг, като Русия!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Провал на руската интервенция у нас, но спомогнал за дълбок разрив в нацията ни.
 •  Камо Балтаджи 4 Камо Балтаджи преди 1 година Профил на трол?
  Какво възстание , какви революции , какво фалшиво ''Символ верою'' , всичко опикаха и осраха комунистите и после го ''издигнаха в култ !'' , зер кой ще им пречи ? Гошо Тарабата и няколко разбойника веднага бягат , облечени в бабешки носии и черни кърпи , през сръбската граница и остават да плащат за зулумите наивните тъпанари ! Че коя държава няма да се виж още ›› защити от комуняшки разбойници ? По клоните и ...това е ! Сесесерско- коминтерновски трупове ! Жалко , че не са изчистили до край червените въшки!!!!!
 • 3 преди 1 година Профил на трол?
  В-к "Ломски сговор" на 28 ян 1924 г. пише, че събитията през септ1923 г. са важно явление, че „по тях писатели, публицисти, историци са длъжни чрез събиране на факти научно, политически, философски и практически да обосноват вредата от движенията, каквито са комунизмът и дружбащината, да не се допусне изопачаване на събитията през братоубийствените дни ‘’Но след края на соц лагера и до виж още ›› днес се тиражират фалшификацииите за септрмврийските събития наложени след 9 септ1944г. В 5 хилядния тогава Фердинанд цари разнопартиен сговор – бащата примерно е радикал, един от синовете – демократ, другият – националист, дъщерята –комунистка. И така пъстро е във всяка къща. Вечер на масата бистрят политика и всичко се знае. И властта знае и часа, когато на баира над града с една запалена копа сено и една бомба ще се даде знака за началото. Навсякъде има постове. Но на семейната трапеза всичко е уредено. Когато гръмва бомбата комунистите завземат постовете като си предават пушките. Според фалшификаторите след 1944г. на 25 септ на гара Бойчиновци въстаниците пленили 400 войници, 180 белогвардейци, взели 600 пушки, пет картечници, два топа и вагон с муниции, ама нямат и 1 документ за тоя урожай.В самия Фердинанд „въоръженият’’ народ е завзел околийското управление с 2 стражари и един пристав и пощта с 4 чиновника! Фердинандско явно не случайно е избран център.Безопасно е за водачите,. В-к „Зора" на 26 септ пише: „Понеже съдбата на движението от самото начало е била ясна, организаторите са подготвили бягството си". Бомбата на баира е хвърлена в 1 часа на 23 септ. Граничният пункт в Чипровци,охраняван от кап. Монев е нападнат преди полунощ от метежника запасен офицер Миладин Кунчев с хора и картечница, за да е чист пътя за бягството на главатарите. И на един от постовете имало 7 души , но само 1 е въоръжен – метежник я грабва и я строшава в главата на запасния офицер Георги Бегунов, а един от метежниците го прострелва. Това се повтаря и с още един от „фашистите", на други вземат часовниците, портфейлите... И тръгват из града...
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Завзети са и села. На повечето места е стани да седна. В Горно Церовене кмет е доскорошен учител, идва колегата му: хайде от утре – ти в училището, аз – тука. Дадено. След събитията двамата си остават приятели. Но е имало и издевателства и мародерства. В Славотин кръчмарят Цвятко Мицов е посечен с брадва ...Превземат Берковица - укрепен град. Там е пратено оръдие. Разбиват и затвора и после не виж още ›› е ясно кои са били по-големи вандали – освободените крадци, изнасилвачи, убийци, дори отцеубийци... или освободителите. Защото и едните, и другите нападат къщи и ограбват. В-к „Криминал" пише за 250 арестувани, за които е определена дата 27 септ да бъдат осъдени и екзекутирани Но властта решава, че пращайки малки роти золумите се разрастват и настъпва тотално Смелите антифашисти Димитров и Коларов директно отпрашват към сръбско, другарката Цола Драгойчева- легендарната Соня - ги проклина с тежка комунистическа, а червеният кмет Крум Пастърмаджиев офейква в Лом с дружинката си . Но ако е имало някъде истински боеве през септ. събития, те са точно в Лом Там има 250 войници с командир патриот – полковник Халачев. Идват и 250 доброволци от ловните дружинки в града и околните села.. На покрива на казармата разполагат 16 картечници. Но нападателите са 6000. Ескадронът на поручик Ангелов не успява да се справи с хилядната тълпа. Поручикът е убит. Но защитниците на крепостта се отбраняват, пестейки патроните. Видинският гарнизон пристига на помощ и оръдието стреля още от парахода.Пръв бяга Пастърмаджиев. После - всички останали. В същото време във Фердинанд през глава бяга главнокомандващият революционната армия (?) Гаврил Генов. Известно е достойното поведение на метежника Асен Греков, който се държи геройски. Изоставен, сам и ранен той води сражение с войници и офицери в автомобили... докато другите грабят банките в Берковица, той предотвратява линчуването на двама ранени „фашистки'' офицери от тълпата
  : 1 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  В-к „Зора" пише на 1 окт. как в Лопушна се каят, че са се подвели и се кълнат, че ще гонят комунистите с камъни от селото си. Това е истината, която е фалшифицирана до неузнаваемост след 9 септември(който също наричат ‘’светла’’ дата). На Тодор Лешкин, който бягал заедно с трима другари, му причерняло пред очите, извадил пищова и застрелял партийния секретар. Ранява тежко втория беглец. Запо виж още ›› чват масови разстрели. Протойерей Йордан Попов се моли на тоя и оня, защото разстрелват и невинни. Отговаряли му: „Така умиротворяват в Съветска Русия, по техен модел действаме..." Когато метежниците във Фердинанд се върнали срещу отряда на капитан Попов, 14 войничета успели да отърват кожата и тръгнали към казармата в Лом. В Горна Гнойница селяните ги нападнали, взели им пушките, взели им униформите и полуголи под дулата на собствените им оръжия ги карат да работят на полето. Така ги видели от минаващ наблизо ескадрон и последва отмъщението за грозното поругаване на българските войници. Жестокостта поражда жестокост – кървавия резултат е 71 убити селяни – това пише в статията си в"Мир" Михаил Маджаров. А който можал, отървал кожата в Сърбия.пише Стоян Наков: „Предадох се на сръбската власт. И започна голямата неправда. Водачите – 25-има в Ниш, прибираха цялата помощ, идваща за всичките бегълци. Ядяха, пиеха денем и нощем в хотел "Тетово". Бяхме 6000 души – даваха ни по четвъртинка хляб. Спяхме като свине в слама, без постели, без завивки... Имаше и руснаци емигранти – даваха им 8 порции дневно, на нас – 1 чорба ..."Главатарите сформират чети. Уж нещо като ония на старите войводи, но за грабежи.Нападат всичко – богат, беден, чиновници, тренове. Протойерей Йордан Попов пише: „Дори след погрома все още имаше последователи на комунистите, но когато се чу истината за бягствата на водачите, когато се явиха разбойническите им чети, вулгарните грабежи... мнозина се оттеглиха от комунистите и не искаха да се спомене думата комунизъм
  : 1 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Андрей Ляпчев отбелязва в „Слово“ за дружбашко-комунистическия фронт: „и едните, и другите станаха политически изроди и измениха на първоначалните си идеали". „Сговор", "Мир" и други вестниши и списания показват кървавата ръка на Москва в това НЕбългарско въстание. Димитър Мишев пише във в-к „Полет", че Москва е влязла в ролята на Омировия Калхас и избрала България за жерт виж още ›› ва като Ифигения...Оценката на оцелелите здрави сили от партията на Благоев – истински български лидери - Иван Павлов, Илия Василев, Петър Искров, Гаврил Карев, Георги Ламбрев, Иван Ганчев застават на еврокомунистически позиции и разобличават московския ЦК на БКП и коминтерновсите им ментори за „престъплението на 9 юни, безсмисленото братоубийство на 23 септември и падението на 16 април". Петър Искров пише в брой 6 от 1932 г. на излизащото във Виена „Комунистическо знаме": „Тази компартия не е дело на бълг пролетариат, а на московския интернационал” В „Освобождение", бр. 10 от 1932 г. Илия Василев пише: „Септемврийското въстание и атентатът в „Св Крал" са акции на Сталино-Димитровския терор, който погуби хиляди борци, с чиято памет сега се кичи". Няколко броя по-късно Василев пише: „Теорията на провокацията, доведена до практическо прилагане от Димитров и Коларов е основната причина за въстанието. То беше примамката да се хванем за гушите". Българите са го разбрали още тогава, но Сталино-Димитровата фракция взема властта у нас под дулата на съветската армия окупатор и наследнициите й не я пускат до днес
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Историкът доц. д-р полк. Георги Кокеров пише: " Легенди и откровени лъжи изграждат представата на българите за комунистическия метеж септември 1923г. Фактите от събитията през август, септември 1923г, са манипулирани или направо изфабрикувани. Много от фактите, свързани с въстанието, които са дoстоверни са укрити или са слабо известни, защото са доста странни. В България няма фашизъм, за виж още ›› да има антифашизъм и антифашистки акции, въстания. Подстркателите и водачите на въстанието Георги Димитров и Васил Коларов тръгват от София за Вършец, а след това и за Фердинанд с автомобила на министъра от правителството на Народния сговор Димо Казасов.Той отговарял за пощите, железниците и телеграфа в кабинета на Александър Цанков(след 9 септ 1944 г. е ОФ министър ). С неговия автомобил тръгват да организират и да вдигат бунт, ама не в местата, където той вече има бунтове, а в Северозападна България – всъщност си подготвят бягството. Истината е че всичко се прави за Сърбия. Комунистическия метеж трябва да дестабилизира държавата и сърбия да влезе и да окупира България - по-късно лично градоначалникът на Ниш посреща бягащите от България Димитров и Коларов.Отначало българските комунисти гледат на преврата през юни 1923 като на борба за власт м/у градската и селската буржоазия и линията на партията е "против едните и другите".Но от москова нареждането е превратът да се използва като повод за ‚’изостряне на класовата борба’’, предизвикване на гражданска война и тя да се обяви за социалистическа революция.Васил Коларов пристига нелегално във Варна с Българанов и Каравасилев подготвени за нелегални въоръжени действия и тероризъм. Но и тримата са арестувани за противозаконно влизане в страната. След освобождаването на Коларов уж се свиква "историческото заседание" на партията през лятото на 1923, на което се променя отношението на комунистите към правителството на Народния сговор. Но и до днес не е ясно нито кога се е провело,нито кои са участниците.Истината е, че по това време е било много трудно да се наложи волята на Москва на българските комунисти и не е ясно дали изобщо са се събрали и може и да не е имало и заседание. На 13.09.1923 г. комунистите от Мъглиж с оръжие вземат властта в селото. На другия ден войска от Казанлък ги арестува.Правителството вече е наясно с готвената провокация и нарежда превантивни арести на комунистически активисти в София и по-големите градове. Коларов и Димитров се скриват.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  На 21 септ Коларов и Димитров със запасния майор Н.Агънски, назначен за военен ръководител на планираната въоръжена акция, тайно заминават за Фердинанд, определен за център на метежа. Тогава в Северозападна България е мирно и спокойно, но те не отиват в Южна, където 7 дни има отделни бунтове в Казанлъшко, Старозагорско, Новозагорско и на др места.Вечерта на 21 септ Георги Димитров и Коларов във В виж още ›› ършец с Гаврил Генов, секретар на врачанския окръжен комитет на БКП вдигат на бунт комунистите, после от Фердинандска и Ломска околия. В "червената крепост" Фердинанд архиерейски наместник на околията Йордан Попов рискувайки живота си се опитва да спре насилията, но в повечето случаи безуспешно.След 8 год той пише:"моята цел е да обърна внимание да не си играем с огъня занапред. Моите спомени нека послужат на по-видни учени, политици, икономисти, духовници, държавници като подтик за разрешаване ред стопански, просветни, икономически, религиозни и др. въпроси. С общи усилия да работим, да не се повтарят такива спомени за в бъдеще в България."Свещеникът описва час по час метежа в гр. Фердинанд и във Видинска епархия. Той погребва жертвите и от двете страни, посещава ранените в болницата и настоява за еднакво отношение към пострадалите, обикаля без отдих енорията и се старае да предпази населението от крайности, да го вразуми. Записките на свещеника Йордан Попов са единственият документ на безпристрастен свидетел на трагедията предизвикана от московския пуч.
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Във Фердинанд през нощта срещу 23 септември на баира над града е запалена копа сено и е хвърлена една бомба. Това е сигналът за превземане на града, в който не е имало гарнизон. Влизат в пощата и някой вдига телефона: "Кой там?" Отсреща глас: "Тук Враца.Окръжен управител полковник Пазов. А кой там?" В отговар: "Революционният комитет на новата съветска власт!" Полко виж още ›› вника с псувня трясва слушалката.През нощта срещу 23 септември метежниците влизат в Лом и много от околните села с убийства на политически противници,по МОСКОВСКАТА ДИРЕКТИВА за "червен терор срещу класовия враг". Според фалшификаторите на историята на 25 септември на гара Бойчиновци въстаниците пленили 400 войници, 180 белогвардейци, взели 600 пушки, пет картечници, два топа и вагон с муниции, но тези данни не са подкрепени с никакъв документ. А протойерей Йордан Попов пише: във Фердинанд пристигна рота от 40-50 войници, водена от кап Васил Попов и комунистите побягнали. Войниците имали заповед да не стрелят на месо и това се разбрало и окуражило бунтовниците, които за вече над 2000 души, въоръжени кой с каквото имал. Те убиват няколко войничета и пленяват топа и картечницата.В центъра на Фердинанд карат глашатая да бие барабана: "Враца съветска, Лом съветски, София обсадена!" Димитров говори на народа: “Царят е абдикирал, цяла България е съветска република!” Димитров и Коларов са с охранители с карабини и червени ленти на левите ръкави и повече никой не ги вижда и двамата "лидери".Настаняват се в адвокатска къща с пазачите си отвън, сутрин отиват в Народната банка, уж от там да командват въстанието. Не говорят с никого. Страхуваха се от своите", пише протойерей Йордан Попов.Завзета е и Берковица и новите властници разбиват затвора – пускат криминалните - крадци, изнасилвачи и убийци...Те нападат къщи, ограбват богаташи и арестуват. Замфир Попов, на когото след 9-ти кръщават село, с групата си нападат банката, грабват 150 000 лева, скарали се за плячката и извадили ножове. Властта е съветска... да няма смнение веднага е изградена ЧеКа, арестувани са 250 души, които по план трябвало да бъдат осъдени и екзекутирани на 27 септември. Но на 26 септ властите пращат войскови части и Коларов и Димитров напускат гр. Фердинанд с файтон и по предварително организирания си канал се прехвърлят в Сърбия, моментално получават статут на политемигранти.
  : 3 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Червения поп от след 9-то септемврийската митология е Андрей Игнатов от село Медковец Той е възхваляван като пример за ‘’прогресивното свещеничество, което се бори заедно с народа против фашистката власт’’. Във филма "Септемврийци", поръчан от Политбюро, поп Андрей е начело на брониран влак, който пристига в решителния момент на чутовна битка на въстаниците срещу фашистките орди, за кое виж още ›› то са поздравени лично от другарите Димитров и Коларов.В действителност 5 дни от избухването на метежа до 27 септ 1923 г. попа върти далавери. Революционният комитет му е дал задача да конфискува храни, брашно, фураж, сено, сирене... и са завзели един локомотив с 3 вагона и платформа да ги товари за нуждите на революцията – в действителността срещи с Димитров и Коларов и бойни подвизи няма. На 27 септември протойерей Йордан Попов и други двама свещеници срещат поп Андрей на гарата размахващ гола сабя и протойереят му казва да спре, че "нам, свещениците, не подобава да се занимаваме с тия работи, друго е предназначението ни.Знаех, че има 300 декара чифлик. И че все с далавери се е занимавал и му казах , че и с новите си другари не е искрен, че и той е богаташ. " Няколко часа по-късно откъм Берковица, Белоградчик и Криводол идва войска. А сред бунтовниците се говори, че водачите са избягали.Привечер всичко живо бяга към Сърбия, червеният поп хуква с хората си към гара Медковец, където е тренът му с плячкосаното. Качват на откритата платформа топа и почват стрелба към Медковец, към Бойчиновци. Бойните отряди откъм Лом и откъм София притискат влаковата композиция и от двете страни. Попът плаши с разстрел всеки, който реши да бяга, но като се стъмва сам бяга в Безденица, дето има сестра. Тя му дава храна и поп Андрей изчезва в гората. Но от страх някой овчар да не го издаде, се прибира в чифлика си. Там на заранта го намират групичка комунисти. След време разказват, че го открили насред нивите му, запалил буен огън и скачал около него... Попа явно се е правел на луд, защото не царски офицери, а комунисти го връзват и го предават като ‘’най-главния’’ на войниците на гара Медковец. Другарите приписват всички мародерства на Попа и доказателството са 3-те вагона провизии иззети насила от хората Попа го бесят като много опасен веднага без съд
  : 1 !
 • Анонимен 2.4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Мисията на свещеник Йордан Попов става много трудна след потушаването на пуча, защото хората са почнали да мразят и се дават невинни жертви. Той пише до коменданта на града да спрат разстрелите, да се въведе гражданското правосъдие Но в началото войниците не са стреляли на месо и много са убити по много жесток начин и новите части с ожесточение за 3 дни разбиват бунта и 27 въстаници от Медковец виж още ›› са убити , но повечето са убити при съпротива. Без съд са убити хора от групата на попа изземвали грани и стока от хората и Замфир Попов, предаден от неговите хора , без съд са убити и пазачите и биячите на арестуваните ‘’класови врагове’’. Само че в историческите документи няма сведение за издавени с шлеп заловени въстаници. Има го в сериала "На всеки километър".Сценаристите са използвали действителен случай за сюжета: така червените унищожават враговете на съветската власт през 1919 г. в Царицин, днешния Волгоград - натоварват на шлепове хиляди офицери от руската царска армия, които после са се били и в Червената армия и ги издавят. Первезното е, че един шлеп в Лом е обявен от ‘’народната’’ власт за ‘’музей на Септемврийското въстание’’, защото с него уж били издавени въстаниците. След 9.9.1944 г. за притежаването на книжката с 60-те стр. "Спомени" на отец Йордан Попов се отива в лагер. 1956 г. самият свещеник е пратен в Белене заедно с един от синовете си. Там го убиват. 1992 г. спомените му са издадени под заглавието "Записки по небългарските въстания".И това е вярно, защото заповедта е от Москва и целта е окупиране на България от Сърбия. След окупацията на България от съветската армия, по заповед от москва целия държавен български архив е откраднат и инсталираните руски лакеи на власт могат да си измислят каквито си щат геройства и цифри , но да върнв москва документите поне за спорното анти''фашистко'' въстание да се види истината - защото малкото стигнало до нас говори за метеж , който според поведението на Сърбия е провокация за гражданска братоубийствена война планиран и нареден директно от МОСКВА - днес русия прави същото - паравоенните организации Шипка и Левски са въоръжени, обучени, нахъсани да режат български глави по знак от москва - нищо ново
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Това е метеж, организиран от Коминтерна и нашенските комунисти, а не въстание.
Последно в Актуално