X
 
 

Експерт: Венеция със сигурност ще потъне

16927 2
Експерт: Венеция със сигурност ще потъне
Снимка: Getty Images/Guliver
За една седмица водата във Венеция три пъти надмина нивото от 1,5 м. За целия период на наблюдения от 1972 година в сезона на наводненията нито веднъж нивото не се е вдигало толкова високо за толкова кратък период от време. Може ли Венеция да се спаси от морето? Не! Така смята климатологът Андерс Леверман от института по климатични промени в Потсдам.

Според него изчезването на града под водата е само въпрос на време. Acqua alta (регулярното повишаване на нивото на водата във Венеция) е комбинация от феномени, свързани с валежите, вятъра и амплитудата на прилива, обяснява ученият за Die Zeit. Това явление възниква в периода между есента и зимата, когато нивото на валежите е високо, а приливите носят още повече вода във Венецианската лагуна.

Опустошена Венеция чака ново наводнение

Опустошена Венеция се готви в неделя за безпрецедентно трето голямо наводнение за по-малко от седмица, след като морската вода вече опу...

Позовавайки се на законите на физиката може да кажем, че с промените на климата екстремалните явление от този вид ще се случват все по-често и по-често, обяснява още Леверман.

Градът има подводна бариерна система, която се строи в продължение на 16 години, с цел да защити Венеция именно в такива случаи. След похарчени над 5 млрд. евро обаче тя трябваше да заработи през 2011г. Защо това не се случва обаче, можете да прочетете в тази статия.

Колкото повече повишаваме температурата на планетата, толкова по-мощни са дъждовете и още повече се повишава морското равнище. Вероятно всичко това е засилило наводнението във Венеция. Друг фактор може да е и струйното течение, което заради глобалното затопляне променя траекторията си. Текущата посока на течението показва, че ветровете на север от Италия не се движат, както обикновено от запад на изток - те са направили неголям завой под Европа и в Италия духат от юг на северо-запад. По този начин струйното течение би могло да засили местните въздушни потоци, предизвикващи acqua alta, а обикновено то им противодейства, обяснява експертът. 

"Според нашите изчисления, които сме използвали в анализа на междуправителствената група от експерти по климатичните промени, в резултат на глобалното затопляне с един градус нивото на морето ще се повиши с около 2,5 м. Макар това да се случва много бавно, вероятно в продължение на 100 годни, това означава, че в дългосрочна  перспектива Венеция ще се окаже под морското равнище", уверен е Леверман. 

Затвориха площад Сан Марко, отвориха дарителска сметка за Венеция (ВИДЕО и СНИМКИ)

Страхът във Венеция се завърна. Властите очакват нова приливна вълна. Вятърът не утихва. Площад Сан Марко е затворен. 70% от центъра на...

"При спазване на Парижкото споразумение за климата да не се допуска повишаване на температурата на планетата с повече от 2 градуса в дългосрочна перспектива трябва да очакваме повишаване на морското равнище с 5 м. Венеция със сигурност ще остане под водата. Големите крайбрежни градове като Хамбург, Шанхай, Хонконг или Ню Йорк също трябва да се готвят за това, че голяма част от тях ще се окаже с няколко метра под морското равнище. През 2014 година заедно с колеги от университета в Инсбрук анализират в кои страни, при нарастващо морско равнище, може да се очаква загуба на суша и кои обекти от световното наследство на ЮНЕСКО ще пострадат. Ние изготвихме списък, според който, ако се смята само Иатлия, ще пострада не само Венеция, но и историческият център на Неапол, като и Пиза. При повишаване на глобалните температури с 3 градуса в дългосрочен период под заплаха ще бъде всеки пети културен обект на ЮНЕСКО. Единствената възможност действително да се ограничи повишаването на морското равнище е да се спре горенето на въглища, нефт и газ", предупреждава ученият. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • ивайлo cтоянов aндонов 19-12-1973 2 ивайлo cтоянов aндонов 19-12-1973 преди 2 седмици Профил на трол?
    Внимание ПИРАМИДАТА ЕЛАНА те чака !
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Че някога ще потъне е известно още от древността. Дори начна по който е построен Венеция може да се предположи, че в някакъв момент града може да бъде потопен. Множество малки островчета, между които се правят запълвания, биват съединени и се образува града. При това, за да се стабилизират насипите, се набиват огромен брой дървени трупи. Вярно от много устойчиво дърво, но все пак е дърво. Земятана виж още ›› Венеция е като четка, заровена с ръкохватката нагоре.
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...