Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

1076
Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)
Снимка: iStock

Очакваните температурни аномалии и през февруари се потвърдиха. Каква е равносметката от втория месец на новата година вижте в анализа на Симеон Матев за Климатека.

Глобален план

Средната температура на въздуха през февруари 2024 г. в глобален план е била с 0,81 °C по-висока спрямо новия климатологичен период 1991 – 2020 г. и с 1,01 °C по-топла от предишния климатологичен период 1981 – 2010 г., според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S). Тези стойности на месечната аномалия показват, че тя е по-висока с 0,12 °C от предишния най-топъл февруари 2016 г. (Фиг. 1). Февруари 2024 г. е 9-ият пореден месец с рекордно висока средна глобална температура. При сравнение със средната температура на доиндустриалния период (1850 – 1900 г.), изминалият месец глобално е с цели 1,77 °C, по-топъл, стойност значително над заложените в Парижкото споразумение от 1,5 °C. Нещо повече в тази насока – за изминалите 12 месеца (март 2023 г. – февруари 2024 г.) средната глобална температура е най-високата регистрирана до момента за едногодишен период и е с рекордните за момента 1,56 °C над доиндустриалния период.

Още: От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

 

 

Отклонение на средната температура на въздуха за февруари спрямо нормата за 1991 – 2020 г. за цялото земно кълбо от 1979 г. насам. Източник: C3S/ECMWF

През последното десетилетие има само положителни аномалии, с аномалии над половин градус през 2016 и 2020 г. Тенденцията на повишение на средната глобална февруарска температура за последните 30 години е 0,19 °C на десетилетие.

Още: Седмична прогноза за времето за 18-24 март 2024 г. (ГРАФИКА)

Регионален план

В регионален план има много високи месечни аномалии в Арктика, Северен Сибир, Централна и Североизточна Северна Америка. В централните щати на САЩ на 26 февруари 2024 г. в 78 населени места са отчетени най-високи температури за деня, а в Омаха, Небраска, Де Мойн, Айова и Минеаполис, Минесота са измерени най-високите февруарски температури в метеорологичната историята на тези градове. Особено фрапиращ е дневният рекорд в станция Ватерло, Айова, където подобрението над предишната най-висока стойност за деня е с 14 °C.

Температури над средните са отчетени и в по-голямата част от Южна Америка, което благоприятства високата активност на горските пожари там, започнала още по време на миналогодишните горещи вълни. В Африка почти целият континент е с положителни отклонения от нормата, като по-високи стойности има в южната част на континента. В Австралия се получиха интересни разпределения на месечните аномалии. В крайните северни и южни части от континента беше по-студено от нормите, докато по средата на месеца топлата аномалия на места надхвърли 3 °C. В крайна сметка най-малкият континент на Земята регистрира третия си най-топъл февруари.

През февруари 2024 г. в големи части на Централна и Източна Азия средните температури са били поднормени, като голяма отрицателна аномалия регистрират Камчатка, Монголия и Централен Китай. В китайския град Синдзян на 18-ти февруари е отчетена температура от -52.3 °C, стойност много близка до абсолютната минимална температурата на Китай от -53 °C, поставен през януари миналата година. С отрицателни аномалии са още големи територии в Гренландия, Антарктида и Западна Канада.

Още: Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Въпреки че феноменът Ел Ниньо продължава да отслабва, средната температура на Световния океан остава рекордно висока. Средната месечна температура на повърхността на океана за февруари 2024 г. е била 21,06°C, което също е пореден рекорд. Тя е с 0,27°C по-висока от предишния рекорд, поставен през 2016 г. (20,79°C). Това е и най-високата абсолютна средна месечна стойност за всички месеци, надминавайки предишния рекорд от август 2023 г. (20,98°C). Въпреки че Ел Ниньо има важен принос за високите глобални температури на повърхността на океана през последните няколко месеца, в момента то отслабва и температурите в екваториалния Пасифик са по-ниски, отколкото през февруари 1998 г. и февруари 2016 г., които са предишните най-топли години.

Европа регистрира втория си най-топъл февруари

В Европа месец февруари 2024 г. беше значително по-топъл от нормалното, като средната европейска температура е била с 3,30 °C по-висока от нормата за периода 1991 – 2020 г. Тази стойност отрежда второ място по положителна аномалия, като водач остава далечната 1990 г., с аномалия повече от 4 °C. За последните 10 години средната европейска температура се е повишила с над половин градус, което съпоставено с останалите континенти има най-висока стойност.

В регионален план, с изключение на Исландия, Скандинавските планини и централните части на Европейска Русия, останалата по-голяма част от континента е била с положителна температурна аномалия. Най-голяма е тя в полярните северни острови, като Нова Земя и Шпицберген, както и в централните и югоизточни райони на Стария континент.

Още: Къде е най-топло в България

За някои страни на Западна, Централна и Югоизточна Европа февруари 2024 г. е най-топлият февруари в историята им. Към този момент това е потвърдено за Уелс и Англия в Обединеното кралство, а също и за Германия и Румъния. Швейцария също отчита най-топлия февруари, като там метеорологичната редица с данни води началото си от 1864 г. В Италия също средните месечни температури са много над нормата, но не са рекордно високи. Въпреки това, редица ски курорти в Апенините и Южните Алпи, отчитат един от най-безснежните ски сезони, откакто се развива ски спорта в страната.

В България месечната аномалия средно за страната е била повече от 5 °C

В нашата страна февруари 2024 г. беше много топъл месец, с една от най-големите положителни месечни аномалии, спрямо нормата за периода 1991 – 2020 г. Средното месечно отклонение за цяла България е повече от 5 °C, според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции. И през този зимен месец в Северна България беше по-топло от редица места в Южна. За равнинната част на страната най-голяма наднорменост се наблюдава по поречието на Дунав и в Предбалкана, където нейната стойност е над 7 °C, което е и една от най-големите стойности през последните години. В югозападните райони аномалията е със значително по-ниски стойности, но отново с голяма разлика, спрямо нормата, като положителното отклонение е около 4 °C. Тази ситуация в разпределението на средните месечни температури доведе до изравняване на температурите между Северна и Южна България. Нещо повече – например в Ловеч имаше средна февруарска температура, близка, до тази на южния Сандански и южноморския Бургас. При нормален месец, или при правилно разпределение на температурните полета, обикновено в Ловеч е по-студено с около 3 °C от крайните югозападни и югоизточни части на страната. Топло беше и в планините, но все пак най-високите части над 2000 м.н.в. имаха най-малко превишение на нормата, стигащо до около 3 °C.

Този февруари е бил най-топлият за последните 58 години, като температурите са били малко по-високи от предишния рекордьор – 2016 г.

Още: Нашествието на миризливките - колко опасни са те? (СНИМКИ)

В съвремието ни досегашният най-топъл февруари е бил през 2016 г., но той е бил само с няколко десети по-хладен от тазгодишния. При справка в архивите на НИМХ, следващият февруари, който може да съперничи по топлина на тазгодишния, е през 1966 г., който по всяка вероятност е бил с подобна аномалия, но това ще стане ясно едва след обработката на всички данни. Много топло е било и през 1978 и 1995 г. Февруари месец остава месецът, който през новото хилядолетие е способен да предложи и големи отрицателни аномалии – това се е случило през 2003 и 2012 г. Ако се върнем по-назад във времето, изключително студено е било и през 1909 и 1929 г., когато в някои райони на страната месечната аномалия е била между 8 и 10 °C под нормата. Много студено е било и през 1954 г., 1956 г., 1965 г. и 1985 г., като най-студеният месец е бил през 2017 г. Въпреки това, скоростта на повишение на месечната температура от 2000 г. насам е с голяма стойност и е близо 1 °C на десетилетие.

29 дни аномалии

Февруари 2024 г. се отчете с 29 дни, всички с дневна аномалия над нормата, като в някои от тях се стигна до внушителни положителни аномалии над 10 °C. В средата на месеца имаше относително захлаждане, което доближи температурите до нормата, но въпреки това те останаха над нея.

Февруари ще се запомни и с едно изключително рядко събитие – в нито един ден през месеца нямаше снежна покривка в равнинната част на страната, включително и по високите западни полета, като София.

Още: Светът се нуждае от трилиони долари за борба с климатичните промени

В съвремието нямаме такъв аналог, дори през топлите 2016 и 2007 г. имаме отчетени дни със снежна покривка в равнинната част на страната. За този прецедент, освен високите температури през месеца, роля изигра и липсата на валежи – като средно за страната те бяха само около 30% от месечната норма. За последните 30 години средната февруарска температура се е повишила с около 0.8 °C, като най-голямо е затоплянето в Предбалкана с повече от 1°C.

Каква беше изминалата зима?

В климатологията под зимен сезон се разбира развитието на времето през месеците декември, януари и февруари. Т.е. средната температура за изминалата зима е изчислена за периода 01.12.2023 – 29.02.2024 г.

В Европа изминалата зима е била по-топла с 1.44 °C, спрямо нормата за периода 1991 – 2020 г., като стойността е близка до миналогодишната. Тази аномалия е около два пъти по-малка по стойност от най-топлата зима до момента 2019/2020 г. Тазгодишната аномалия нарежда зимата на 2022/23 г., като втората най-топла, заедно с 2006/07 и 2015/16 г.

В регионален план се наблюдава сериозна разлика от една страна, между студените Исландия, Скандинавски полуостров и Западна Русия, а от друга, много топли централни и югоизточни райони на континента със значителна, а на места и рекордно висока месечна аномалия.

Рекордно топла зима в България за последните 136 години

След като предната година също бе отчетена рекордно топла зима, през 2023/2024 г. отново имаме „нова най-топла зима“. Все още окончателните обработки на данни от февруари не са готови, но и с предварителните анализи изминалата зима ще бъде най-топлата за последните 136 г. в България. Видно и от Фиг. 7, стойността на аномалията за изминалата зима е с няколко десети над досегашните рекордьори 2022/23 и 2006/07 г.

 

Отклонение на средната температура на въздуха за сезон зима 2022/23 г. спрямо нормата за 1991 – 2020 г. за България. Източник: Климатека

В регионален план най-голяма месечна аномалия на зимната температура се наблюдава в Северна България и най-вече Предбалкана, докато в югозападните райони и високите части на планините стойността на сезонната аномалия е двойно по-малка, но пак със съществена разлика, спрямо нормите.

По-детайлен регионален анализ прави климатологът Цветомир Кънчев. Според неговия анализ, на север от Стара планина всички станции са отбелязали стойности за рекордно топла зима, макар и само с по 1-2 десети над предишния рекорд. На някои места има и по-големи разлики, които стигат до 0,6 – 0.9℃, като Добрич и Враца. В Горнотракийската низина, както и при повечето от високите западни полета, зимата или е била рекордна, или е била само с по 1 десета от градуса под рекорда от минали години. В Югозападна България, Трънско, Кюстендилско, долината на р. Струма, Разложко и Гоцеделчевско сезонната температура на настоящата зима е с по 4 – 5 десети от градуса под рекордите.

Всичките ни високопланински метеорологични станции са отчели данни под абсолютните рекорди от 2014 г.: Мусала с 0,2℃ под рекорда; Рожен с 0,4 ℃; Мургаш – 0,6 ℃; Черни връх – 1,3 ℃ и Ботев с – 1,1 ℃. Ако трябва да степенуваме кои части на страната са допринесли най-много за рекорда, то това са: Предбалканът, Дунавската равнина, Черноморието, Горнотракийската низина, Високите западни полета, Югозападна България и планините, посочва Цветомир Кънчев.

 

Рекордни стойности на метеорологичните станции в България за зимен сезон 2023/24 г.

Аномалия на средната температурата през декември, януари и февруари за трите най-топли зимни сезони през ХХI в., спрямо нормата за 1991 – 2020 г. за България. Източник: Климатека

Ако се направи съпоставка, на кой месец дължим новите зимни рекордни стойности, то това безспорно е февруари 

При изминалите две най-топли зими основният принос за това се падаше на януари, докато през тази зима имаме промяна в модела – януари беше с най-малката месечна аномалия, с няколкодневен зимен период, но дори и това не беше достатъчно, защото февруари, противно на първоначалните прогнози, показа, че климатът е неузнаваемо променен и можем да очакваме неочакваното.

Причините за това са множество глобални фактори – от една страна, естествени физически процеси, като атмосферна циркулация, благоприятсваща наднормени температури, малко валежи и липсата на охлаждащия ефект на снежната покривка в умерения пояс, феноменът Ел Ниньо, но от друга, и не малката тежест има и антропогенният фактор – усилен парников ефект, вследствие на изгарянето на фосилни горива, промяна на подстилащата повърхнина, намесата в някои природни процеси и др. Пак ще отбележим, че това са глобални фактори, които обаче имат пряко отношение към регионалния климат. В сила е и обратната връзка, промените на местно ниво рано или късно се отразяват и на глобалния климат, като могат да променят в една или друга посока някои естествени природни процеси, играещи важна роля за формиране на времето и на климата на нашата планета. А за ролята на климата по отношение на водните ресурси, може да прочетете повече тук.

Още: Между 11 000 и 14 000 души умират всяка година заради мръсния въздух в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com