Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

14309
Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години
Снимка: БГНЕС

Топлофикация София“ е пропуснала възможността да спести 200 млн. лв. разходи от квотите си за въглеродни емисии през последните шест години. Общинското дружество е сключвало договори с неизгодни клаузи с търговци на емисии и е купувало квоти на цени, които са значително по-високи от пазарните.

Това са обобщените изводи от експертен анализ на публични данни за 2019-2024 г., изготвен за „Грийнпийс“ – България. Изчисленията показват, че през разглеждания период е било възможно спестяване на разходи за квоти в размер на 20–30 млн. лв. годишно, ако търговията с квоти е била управлявана адекватно.

Дори и тази сума да е завишена, вследствие усредняване на цените и евентуални допълнителни разходи, които не са взети предвид, потенциалът за спестяване на средства е твърде значителен.

Още: Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Съзнателното сключване на неизгодни сделки, от които произтичат вреди за дадено предприятие, е престъпление според българското законодателство, което предвижда и наказания за виновните длъжностни лица, казват от „Грийнпийс“ – България, които вече са подавали сигнал до Софийската градска прокуратура за търговията с квоти за „Топлофикация София“. Това стана през 2019-2020 г., като беше образувана проверка.

Снимка: БГНЕС

Огромните задължения на "Топлофикация"

С 1,6 млрд. лв. задължения „Топлофикация София“ от години е на ръба на фалита. Дружеството има 400 000 абоната и заради критичната си социална роля обикновено разчита на кризисни спасителни мерки. В последните дни на кабинета „Денков“ бе взето решение дълговете на общинското дружество към доставчика на гориво „Булгаргаз“ и Българския енергиен холдинг (БЕХ) да бъдат придобити от държавата. В първите дни на кабинета „Главчев“ обаче това решение бе отменено заради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ.

Още: Служебният кабинет спря ключово решение за "Топлофикация София", няма да изкупува дълга ѝ

Търговията с въглеродни квоти е една от възможностите за намаляване на разходите, смятат от "Грийнпийс".

Следата „Ковачки“

Периодът, разгледан в анализа, започва от 2019 г., когато влиза в сила договорът между „Топлофикация София“ и „Гранд Кепитал“ – търговски посредник, свързван с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, пишат от "Грийнпийс". Информацията за този документ бе публикувана в доклада на Комисията по ревизия в 46-ото Народно събрание.

Договорът предвижда, от една страна, възнаграждение за посредника в размер на 0.50 евро за всяка закупена квота. От друга страна, предвижда и фиксирана цена за закупуване на квотите въглеродни емисии от 28.50 евро/тон. Към момента на сключването на договора обаче прогнозните цени за емисии са значително по-ниски, като за 2019 г. те са 23 евро/тон, а за 2020 г. – 25 евро/тон.

Още: Правителството задължи БЕХ да плати огромен данък за дарението си към енергийния фонд

Посочването на фиксирана цена в подобен договор е нетипично условие, неприсъщо на пазарните принципи в сектора за търговия с емисии. Плащайки възнаграждение на посредника, клиентът „Топлофикация София“ следва да очаква да получи оптимално изгодна цена в оптимално изгоден момент като услуга от посредника. Чрез фиксирането на цена, и то значително по-висока от прогнозните цени, от сделката се облагодетелства посредникът за сметка на клиента, като практически получава двойно възнаграждение.

Прави впечатление, че 99% от квотите за 2019 г. са закупени на фиксирана цена в размер на 28.50 евро/тон, както е договорено в договора на дружеството с „Гранд Кепитал“.

Още: И върховният съд даде лиценз на ТЕЦ „Брикел“ да обгазява Гълъбово

За 2020 г. близо 34% от квотите са на стойност 29.70 евро/тон, 4.24% са поръчани за 27.75 евро/тон, а останалите над 60% струват между 44 и 45 евро/тон. Доколкото пазарните цени на квотите не се доближават до тези стойности в нито един момент през 2020 г., може да се направи обосновано заключение, че тези цени са фиксирани и най-вероятно са заложени в договора с „Гранд Кепитал“. Те са платени в значителен ущърб на „Топлофикация София“, тъй като най-високата цена на годишните фючърси за 2020 г. е била 33 евро/тон.

Според заключението на Комисията по ревизия предварително фиксираната цена в договора е значително по-висока от текущата цена на квотите на датите, когато посредникът е осъществил борсовите сделки. Именно така посредникът печели 9,2 млн. лв. от сделката за емисиите на „Топлофикация София“, в допълнение на комисионата от 800 000 лв. за всяка закупена квота.

"Грийнпийс" показват и съотношението между средните цени на закупуване на въглеродни квоти от „Топлофикация София“ и средните пазарни цени за съответните години. Прави впечатление, че средната цена на закупените квоти превишава – в някои от годините значително – средната пазарна цена през съответната година. Обичайната практика при ползването на борсови посредници е на посредника да се заплаща комисиона, но цената, на която се купуват квотите, да е максимално изгодна за купувача. Ако пък цената е фиксирана, то целта би била да се намали рискът от бъдещо повишение, а не договорната им стойност да се фиксира значително над пазарната.

Още: Отложиха делото на ТЕЦ "Марица 3" срещу принудителното спиране на централата

Анализът на публично достъпни данни, свързани с търговията с въглеродни емисии, показва, че това не е последният подобен договор в ущърб на задлъжнялата „Топлофикация София“.

Видно е, че „Топлофикация София“ не е положила достатъчно усилия да заложи максимално изгодни за дружеството условия при търсенето на посредник, който да купува квотите от негово име и за негова сметка.

Таблица: "Грийнпийс"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Половината от световния добив на мед е застрашен заради климатичните промени

"Липсва ясен анализ": ЕК иска да поправим плана за енергетиката и климата

Най-големият държавен инвестиционен фонд изостава от амбициите си за климата

Суровините от критично значение - новото политическо и дипломатическо оръжие

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com