Служебният кабинет спря ключово решение за "Топлофикация София", няма да изкупува дълга ѝ

5513
Служебният кабинет спря ключово решение за "Топлофикация София", няма да изкупува дълга ѝ
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет на Димитър Главчев отмени постановление на предишното редовно правителство, с което държавата трябваше да изкупи 1.6 млрд. лв. газов дълг на "Топлофикация София". Това става ясно от съобщение на Министерски съвет, изпратено до медиите в края на работния ден в петък (12 април).

Според информацията това става по предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов. С новото решение се спира изпълнението на на идеята на кабинета "Денков", според която които вземания на "Булгаргаз" ЕАД и Български енергиен холдинг ЕАД от столичната "Топлофикация" се изкупуват от държавата. Още: Правителството задължи БЕХ да плати огромен данък за дарението си към енергийния фонд

Мотивите

От служебния кабинет цитират в мотивите си закона за публичните финанси, който управляващите постановява, че, когато се отпускат средства за сметка на бюджета на дадено ведомство в полза на небюджетни организации, ръководителят на ведомството е отговорен за извършването на оценка за съответствие със законодателството в областта на държавните помощи.

"За предвидената мярка е следвало да се изпрати уведомление до Европейската комисия с цел правна сигурност, а това не е направено. Администраторът на помощ е длъжен да не въвежда мярката в действие до произнасяне на ЕК, че разрешава помощта или че мярката не представлява такава помощ", аргументират решението си от кабинета "Главчев".

"Съществува реална възможност, при уведомяването на Европейската комисия, тя да определи мярката като държавна помощ", мотивира предложението си министър Малинов. Още: След три години съдът глоби „Топлофикация София“ за обгазяване

Предисторията

Още през май 2023 г. стана ясно, че дълговете на столичното парно към "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и дъщерното му "Булгаргаз" са достигнали 1.6 млрд. лв. Огромният дълг на столичната топлофикация се трупа с години, а задълженията към "Булгаргаз" регулярно се изкупуват от БЕХ, за да не изпадне в несъстоятелност общинското дружество. 

Изкупуването на цесията на топлофикацията към БЕХ с пари от държавния бюджет ще осигури ударен свеж финансов ресурс към "Българския енергиен холдинг", който ще е основен инвеститор в новата ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" и при старт на проекта тази пролет ще трябва да прави още капиталови вноски в проектната компания за VІІ блок.

Изкупувайки дълга на БЕХ, държавата можеше да претендира за собствеността на "Топлофикация София", която сега е собственост на Столична община, след което щяха да отпаднат пречките пред привличането на частен инвеститор към дружеството – тема, за която се говори от години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика