Adidas продаде Reebok за над 2 млрд. евро

2008
Adidas продаде Reebok за над 2 млрд. евро
Снимка: iStock/Guliver

Adidas обяви завършването на продажбата на дъщерното си дружество Reebok на стойност 2,1 млрд. евро на американската компания за управление на брандове Authentic Brands Group (ABG). Официалното  приключване на сделката е станало на 28 февруари.

На някои пазари Adidas ще продължи да извършва дейност от името на ABG за преходен период, след което Reebok ще бъде изцяло прехвърлен на оперативните партньори на ABG. Подчертава се, че германската група ще стартира нова програма за обратно изкупуване на акции, за да върне приходите от продажбата на Reebok на своите акционери.

"Започвайки от средата на март 2022 г., компанията възнамерява да изкупи обратно собствените си акции на стойност до 1,5 млрд. евро до края на третото тримесечие на 2022 г.", уточнява Adidas.

През декември 2021 г. компанията стартира многогодишна програма за обратно изкупуване на акции, като планира до 2025 г. да изкупи обратно акции на стойност до 4 млрд. евро. Първият етап на тази програма стартира на 10 януари и приключи на 22 февруари 2022 г. Отбелязва се също, че като част от стратегията си "Own the Game" Adidas възнамерява да генерира значителен свободен паричен поток до 2025 г. и да върне по-голямата част от него - 8-9 млрд. евро - на акционерите си чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Adidas придоби Reebok през 2006 г. През 2016 г. Reebok стартира план за възстановяване, който позволи на марката да подобри значително перспективите си за растеж и рентабилност.

През март 2021 г. Adidas представи своята стратегия "Own the Game 2025", насочена към значително увеличаване на продажбите и рентабилността и увеличаване на пазарния дял до 2025 г. В процеса на разработване на този документ германската компания оцени стратегическите алтернативи за Reebok, като се съсредоточи върху това да гарантира, че и Adidas, и Reebok са добре позиционирани за устойчив растеж. След тази оценка Adidas реши да насочи усилията си към по-нататъшно укрепване на водещата позиция на марката на световния пазар на спортни стоки и обяви продажбата на Reebok през февруари 2021 г. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании