Как електромобилните стартъпи се опитват да се справят със слабото търсене?

2003
Как електромобилните стартъпи се опитват да се справят със слабото търсене?
Снимка: iStock

Американските стартъп компании за електрически превозни средства се насочват към по-евтини модели, като забавят плановете си за увеличаване на производството и съкращават служители, за да се справят със спада в търсенето поради високите разходи по заеми и скъпите ремонти на превозните средства, предава Reuters.

Tesla предупреди доставчиците, че иска да започне производството на нов, по-евтин продукт за масовия пазар в средата на 2025 г., тъй като компанята иска да се конкурира с по-евтините предложения от Китай.

Как електромобилните стартъпи се опитват да се справят със слабото търсене?

Rivian automotive

Снимка: iStock

В четвъртък Rivian представи своите по-малки, по-евтини електрически модели R2 SUV и кросоувъри R3 с планове да започне производството на R2 в своята фабрика в САЩ, за да ускори доставките през първата половина на 2026

Този ход следва предупреждението на компанията, която заяви, че планира спиране на производството за седмици тази година, за да обнови своите фабрики и да намали разходите.

ОЩЕ: Компания с нулеви приходи стана третият най-скъп производител на коли в света

Компанията очаква да произведе 57 000 автомобила през 2024 г., което е доста под прогнозите от 81 700 броя. Това също е далеч под очакваните 1,8 млн. автомобила, доставени от Tesla през 2023 г.

След като се отказа да намали цената на своите превозни средства миналата година, през февруари Rivian представи опции от по-нисък клас за своите съществуващи автомобили, които са с 3 100 долара по-евтини.

Стартъпът се фокусира върху намаляването на изгарянето на парични средства чрез преразглеждане на договорите за доставка и изграждане на някои компоненти вътрешно. Rivian приключи четвъртото тримесечие на 2023 г. с 9,37 млрд. долара в брой, включително краткосрочни инвестиции.

Lucid Group

Снимка: iStock

Lucid, която е подкрепена от държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия PIF – който държи над 60% от компанията, също очаква годишно производство, което е значително под прогнозите, тъй като се цели да контролира разходите.

Компанията изостана от очакванията на анализаторите по отношение на приходите за 6 поредни тримесечия. Тя намали цената на Lucid Air Pure до 69 900 долара и включва 2 години безплатна планирана поддръжка и надбавка за зареждане като стимул.

ОЩЕ: И Tesla спря работата на европейската си фабрика

През ноември Lucid представи своя SUV Gravity, който ще започне на цена под 80 000 долара и се очаква да влезе в производство в края на тази година.

Компанията заяви, че има за цел да започне да произвежда по-евтин автомобил от среден клас в края на 2026 г., за да се конкурира с автомобилите Model 3 и Model Y на Tesla.

Lucid приключи четвъртото тримесечие на 2023 г. с 1,369 млрд. долара в брой.

Fisker

Снимка: iStock

Стартъпът Fisker предупреди за сигурността на своята дейност по-рано този месец и каза, че ще освободи 15% от персонала си и ще спре инвестициите в бъдещи проекти, докато не си осигури партньорство с утвърден производител.

Reuters обяви, че Nissan е в напреднали преговори за инвестиране във Fisker в сделка, която би могла да осигури на японския автомобилен производител достъп до електрически пикап, като същевременно ще предостави на изпадналия в затруднения стартъп финансов спасителен пояс.

ОЩЕ: "Фолксваген" изпревари "Тесла" по продажби на електромобили в Германия

Търсенето нс водещия електрически SUV Ocean на Fisker остава слабо. Въпреки че е произвела над 10 000 автомобила през 2023 г., компанията е доставила само около 4 700 от тях.

Fisker приключи 2023 г. с парични средства и парични еквиваленти от 325,5 млн. долара, спад от 527,4 млн. долара към 30 септември.

Nikola

Снимка: Nikola Motor

Nikola се ориентира към големи платформи, захранвани с водород, след като някои от неговите акумулаторни електрически камиони се запалиха през август и доведоха до изтеглянето им.

Nikola очаква до 170 млн. долара приходи от продажбите на камиони за 2024 г. с цел да продаде 450 броя тази година, включително превозни средства с водородни горивни клетки.

Нейният паричен баланс възлиза на 464,7 млн. долара към края на декември, като компанията заяви, че има „най-високия неограничен паричен баланс“ от четвъртото тримесечие на 2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании