Компания с нулеви приходи стана третият най-скъп производител на коли в света

7186
Компания с нулеви приходи стана третият най-скъп производител на коли в света
Снимка: Rivian

Компанията Rivian, която е основана преди 12 години и има нулеви приходи, вече може да се похвали, че е третият най-скъп производител на автомобили в света.

Стартъпът, който специализира в електрически автомобили, дебютира на борсата преди седмица, като цената на акциите му скочи над два пъти оттогава. Това донесе на Rivian пазарна капитализация в размер на над 140 млрд. долара – малко над тази на Volkswagen (139 млрд. долара). По този начин Rivian се нарежда на трето място сред най-скъпите автомобилни концерни, като пред компанията остават само Toyota (306 млрд. долара) и Tesla (1 трилион долара), предава CNN.

Акциите на Rivian се търгуват на цена от около 160 долара за лот. За сравнение, при борсовия дебют преди седмица, цената бе на ниво от 78 долара за брой.

Компанията реализира първите си доставки едва преди два месеца, като голяма част от клиентите всъщност са служители на Rivian, става ясно от документите, подадени до Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ.

Стартъпът привлича сериозен инвеститорски интерес, тъй като има подкрепата на корпорации като Ford и Amazon, която придоби дял от 20% в компанията през 2019 година.

Джеф Безос е голям фен на Rivian, като бе забелязан да превозва „колегите си” космически пътешественици до площадката за изстрелване на Blue Origin именно в знаковия електрически пикап на компанията.

Моделът Rivian R1S, който ще излезе на пазара през 2022 година; Снимка: Rivian

Вълненията около електрическите коли не са нищо ново. Много анализатори, а дори и самият Илон Мъск, коментират, че оценката на Tesla е стабилно надценена. 

Как вървят продажбите на електромобили в България?

Продажбите на нови електромобили в България достигат 219 броя за първите 9 месеца на настоящата 2021 година, сочат данните на Европейск...

Въпреки това, акциите на компаниите за електрически коли не спират да поскъпват, тъй като инвеститорите на Wall Street са убедени, че електрическите возила ще бъдат норма в бъдещето. Държавата дава до 6135 евро за покупка на нов електромобил

Новият инфраструктурен план на кабинета на щатския президент Джо Байдън предвижда инестиции на стойност 1.2 трилиона долара, като 7.5 млрд. долара ще бъдат вложени в изграждането на национална мрежа от зарядни станции за електрически коли.

Инвеститорите, които пропуснаха възможността да заложат на Tesla преди десетилетие, сега изглежда виждат в Rivian новия пионер в сектора на електромобилите.

Компанията може да се похвали и с известно предимство пред Tesla на щатския пазар, тъй като може да стане естествен избор на тези, които не харесват бизнеса на Илон Мъск.

Продуктът на Rivian представлява електрически пикап, което съответства идеално на предпочитанията на американците. Според проучване на Edmunds, най-продаваните коли в САЩ са именно пикапите Ford F-150, Chevy Silverado и Ram.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com