Кирил и Георги Домусчиеви инвестират допълнителни $5 милиона в борбата с маларията

2848
Кирил и Георги Домусчиеви инвестират допълнителни $5 милиона в борбата с маларията
Снимка: economic.bg

Това е първият ангажимент на новия благотворителен фонд Domuschiev Impact, обявен на годишната среща на Глобалната инициатива на Клинтън

Собствениците на българската компания „Хювефарма“ Кирил и Георги Домусчиеви, ще инвестират допълнителни 5 милиона долара чрез новия си фонд Domuschiev Impact в създаването на Глобален център за борба с маларията.

Центърът ще разработи и осигури на достъпна цена лекарства против малария за силно засегнати от болестта региони, съобщават от Domuschiev Impact. Това е първият ангажимент на новата благотворителна организация и бе обявен по време на годишната среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative - CGI), която се проведе в края на септември в Ню Йорк. От миналата година Кирил Домусчиев е част от Консултативния съвет на CGI на 42-рия американски президент Бил Клинтън, редом с други именити световни лидери, филантропи и директори на световни корпорации.

Domuschiev Impact е фонд на Кирил и Георги Домусчиеви, насочен към стимулиране на глобалната промяна чрез инвестиции в наука, иновации и хора, улеснявайки устойчивостта в различни сектори.

Организацията, в сътрудничество с Глобалната инициатива на Клинтън и други подобни платформи, ще инвестира и в обучение на малки кооперативи и фермери в Африка за подобряване на устойчивото производство на животински протеини. В продължение на 5 години фермерите ще получават безплатно експертиза в управлението на животновъдството, подкрепа за храненето, ветеринарни услуги и основни продукти за здравето на животните от „Хювефарма“, насърчавайки продоволствената сигурност и просперитета в региона.

 

Амбицията на Domuschiev Impact е да инвестира допълнителни 5 милиона долара в разработването на лекарства срещу маларията на достъпна цена. Осигуряването на по-ниска цена ще бъде възможно чрез интегрирана верига за доставки, активирана от производствените иновации и силата на „Хювефарма“ и личния филантропски ангажимент на семейство Домусчиеви, подчертават от Глобалната инициатива на Клинтън.

Опитният научно-изследователски екип на „Хювефарма“ ще индустриализира и произвежда достъпно лекарство против малария без печалба, което може да се реализира само чрез способността на компанията да интегрира вертикално целия процес на производство и дистрибуция. Именно това ще осигури ниска цена и широк достъп до животоспасяващите лекарства в най-засегнатите райони.

Планът за действие предвижда до юни 2025 г. да стартира разширяване на лабораторията за научноизследователска и развойна дейност срещу малария, а през юни 2026 г. ще започнат работа и първите производствени линии.

Зоните по света, засегнати от малария, постоянно се увеличават, поради изменението на климата, повишената урбанизация, миграцията и нарастването на населението, припомнят от CGI. Лечението на маларията може да спаси милиони животи, но в момента производителите разчитат на неустойчива верига на доставки, изцяло зависима от едно растение – Artesia Anoi. То се отглежда в конфликтни райони, обект е на нестабилен пазар и огромни колебания в цените. Пускането на пазара на полусинтетичен заместител на Artesia Anoi е необходимо, за да се стабилизира веригата за доставки, да се намалят разликите в разходите и да се гарантира, че устойчивият, дългосрочен режим на лечението срещу маларията ще е достъпен за милионите хора, които се нуждаят от него.

За да реализира целите си в борбата с маларията, Domuschiev Impact ще търси партньорства както в общността на CGI, така и сред други представители на бизнеса и граждански организации с цел да се осигурят съинвестиции и да се постигне по-голямо въздействие.

„Хювефарма“ е компания, специализирана в производството на продукти за здравето на хора и животни, както и хранителни добавки, които се разпространяват в над 100 страни. Компанията управлява производствени мощности във Франция, Италия, България и САЩ, фокусирани върху биотехнологии, ваксини и ветеринарни лекарства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com