Астрономи откриха първия четворен астероид в Слънчевата система

7940
Астрономи откриха първия четворен астероид в Слънчевата система
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Астероид с три луни е открит за първи път в Слънчевата система. Откритието е направено с помощта на нови методи за обработка на изображения и обещава преразглеждане на идеите за еволюцията на астероидите.

Астрономите са доказали, че астероидите в Слънчевата система могат да бъдат много по-разнообразни по структура, отколкото се смяташе досега. За първи път е открит четворен астероид, състоящ се от четири отделни сателитни тела. Това се оказал 130 Електра - астероид от Главния астероиден пояс.

Той е открит още през 1873 г. от астронома Кристиан Питърс и е кръстен на Електра, героиня от гръцките трагедии. Много години по-късно астероидът отново привлякъл вниманието на астрономите, когато през 90-те години на миналия век било установено, че Електра има неправилна форма.

През 2003 г. е открит първият, а през 2004 г. - и вторият спътник, което го класифицирало като рядък тип троен астероид. Рядко, но не и уникално явление - по това време астрономите вече познавали над 150 астероида с една и две луни, гравитационно свързани с тях.

Земята си уловила още един астероид за компания (ВИДЕО)

Сега напредъкът в най-новите методи за обработка на наблюденията позволил да се установи, че спътниците му са не два, а поне три, което прави Електра първият четворен астероид, открит в Слънчевата система. „Много луни могат да бъдат намерени около големи астероиди“, казва Бин Янг, астроном от Европейската южна обсерватория, открила втората луна на Електра.

Досега обаче астрономите не са срещали астероиди, състоящи се от четири части. Антъни Бердеу от Националния астрономически изследователски институт на Тайланд и колегите му използвали изображения от Very Large Telescope (VLT) в Чили, за да разгледат по-отблизо Електра, и открили доказателства за незабелязана досега луна между орбитите на другите две.

„Това е първият астероид с три луни - казва Бъреу. - Достатъчно сме уверени. Това е много вълнуващо!“ Резултатите от изследването са публикувани в изданието Astronomy&Astrophysics.

Снимка: National Astronomical Research Institute of Thailand (NARIT)

Откритието станало възможно не благодарение на нови наблюдения, а благодарение на нов алгоритъм за обработка на стари данни, разработен от Бърдеу. Въпреки че новият спътник не е получил име, Центърът за малки планети на Международния астрономически съюз му е дал техническото име S/2014 (130) 2.

Третият спътник се оказал с диаметър малко повече от километър - дори по-малък от другите две луни, чиито размери са два и пет километра. Той се върти около Електра на разстояние от 344 километра, докато диаметърът на самата Електра е 200 км.

Според проф. Алън Фицсимънс от университета Куинс в Белфаст, най-вероятно и трите спътника са части от главния астероид, който е претърпял сблъсък с друго тяло в далечното минало. „Всички те изглеждат като един и същ материал“, казва той пред New York Times.

Астрономи показаха черната дупка в центъра на Млечния път (СНИМКИ)

Допълнителни наблюдения ще помогнат да се оцени стабилността на такива системи. Факт е, че орбитата на третия спътник не лежи в равнината на първия и втория, което е „много странно“, отбелязва Бърдеу. Според Янг такава система е нестабилна и „вътрешните луни в крайна сметка ще паднат върху Електра“.

„Това ново откритие ще вдъхнови специалистите по моделиране да изучават сблъсъците на астероиди и да се опитат да поставят ограничение за това, колко луни могат да образуват. И колко луни може да удържи системата“, добавя Янг.

Учените се надяват, че астероиди с голям брой спътници в бъдеще ще се откриват с лекота с помощта на големи наземни телескопи от ново поколение, като Extremely Large Telescope в Чили.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос