Чуйте какви звуци издава черна дупка по време на "обяд"

18911
Чуйте какви звуци издава черна дупка по време на "обяд"
Снимка: Aurore Simonnet and NASA’s Goddard Space Flight Center

Черните дупки, които се "хранят" със звездите си спътници, може да преминават през цикли, при които отделят мощно лъчение. Астрономите от Масачузетския технологичен институт са използвали рентгеновото ехо от тези цикли, за да картографират околната среда около черните дупки. Те също така са успели да преведат тези сигнали в звуци, съобщава Arstechnica.

"Смятаме, че черните дупки играят важна роля в еволюцията на галактиките. Черните дупки, които са част от двойна система заедно с придружаващата ги звезда, изглежда са „мини“ свръхмасивни черни дупки. Следователно, като разберем природата на изблиците в тези малки, близки системи, можем да разберем как подобни изблици в свръхмасивните черни дупки влияят на галактиките, в които се намират“, казва Ерин Кара от Масачузетския технологичен институт.

Погрешно е схващането, че черните дупки се държат като космически прахосмукачки, които жадно изсмукват всяка материя в заобикалящата ги среда. Всъщност те поглъщат само това, което преминава отвъд хоризонта на събитията, включително светлината. Това означава, че част от веществото на погълнатия обект се изхвърля в мощна струя. Този процес се случва и когато черната дупка поглъща своята звезда спътник. В резултат на това около черната дупка се образува пръстен от материя или акреционен диск, а самата черна дупка излъчва мощни рентгенови лъчи, а понякога - и радиовълни.

Тези рентгенови лъчи понякога могат да се отразят от акреционния диск, създавайки "ехо" от първоначалното излъчване. Откриването на това ехо позволява да се проследи как черната дупка еволюира, докато поглъща звездата.

Изследователите са открили 8 нови черни дупки в двойни системи, които излъчват рентгеново ехо. Всяка от тези черни дупки има маса, която съответства на 5 до 15 слънчеви маси, а придружаващите звезди в тези системи са с размерите на нашата звезда.

Учените са установили, че по време на поглъщането на звездната материя от черната дупка рентгеновата радиация се увеличава. И тук има бързи изблици на лъчение, които имат времеви цикъл и се повтарят. Последният изблик настъпва, когато черната дупка приключи с „обяда“ си, след което навлиза в „меко“ състояние с по-ниска енергия, като в крайна сметка се връща в състояние на покой.

Още едно постижение на учените е, че са успели да озвучат рентгеновото ехо на черна дупка, в която по-нискочестотната светлина съответства на звук с по-ниска височина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос