Добро утро с изгрева на Земята, заснет от кораба „Орион“ (ВИДЕО)

4428
Добро утро с изгрева на Земята, заснет от кораба „Орион“ (ВИДЕО)
Снимка: Arek Socha / Pixabay

НАСА публикува видео, на което Земята изгрява иззад Луната. Видеото е заснето на шестия ден от полета от камера, монтирана на борда на космическия кораб „Орион“.

По-рано Хауърд Ху, ръководител на мисията „Артемида 1“ (Artemis 1), в рамките на която „Орион“ ще извърши безпилотно облитане на Луната, заяви, че пътешествието на космическия кораб върви без забележки.

На 16 ноември от стартовия комплекс 39B на Космическия център „Кенеди“ във Флорида (САЩ) беше изстреляна свръхтежката ракета Space Launch System (SLS) с космическия кораб „Орион“.

„Орион“ ще остане в космическото пространство повече от 25 дни. Спускаемата капсула на космическия кораб трябва да се върне на Земята на 11 декември.

Попарени надежди за Япония

Междувременно стана ясно, че произведеният в Япония CubeSat, наречен OMOTENASHI, е изгубен, след като е бил освободен от мисията „Артемида“.

„Въпреки че се опитахме да възстановим OMOTENASHI и да започнем последователностите за кацане днес, не беше осъществена комуникация и ние се отказахме от нашата операция във фазата на кацане – гласи туит от проекта OMOTENASHI. – Благодарим за отличното сътрудничество на всички.“

Ако беше стигнал до Луната, това щеше да е първият японски космически апарат, кацнал на лунната повърхност. OMOTENASHI беше един от трите CubeSat, изстреляни с „Артемида 1“ заедно с ArgoMoon, конструиран от италианската космическа компания Argotec, и BioSentinel на НАСА, които в момента все още са в изправност и са на път.

Очакваше се OMOTENASHI да направи опит за твърдо кацане на лунната повърхност от височина 100 – 200 м, като ударът бъде компенсиран от въздушни възглавници и специална система за поглъщане – предполага се, че това ще помогне за оцеляване при сблъсък с Луната. Кубсатът сега се носи в Космоса и през следващите няколко месеца орбиталната динамика и положение спрямо Слънцето ще бъдат неблагоприятни за нов опит за изпълнение на мисията. През пролетта обаче може да се отвори „прозорец от възможности“, което да позволи мисията да бъде завършена.

Според JAXA малкият апарат ще лети близо до Луната, дори ще се доближи до Земята, но след това ще напусне гравитационната сфера на планетата. През март динамиката на неговото въртене, ако то остане стабилно, трябва да съответства по-добре на позицията спрямо Слънцето, което ще позволи да получи повече слънчева енергия. Тогава се планира възобновяване на изследванията и веднага щом се установи връзка с апарата, ще започнат тестове.

Въпреки че все още не е осъществила кацане на Луната, Япония вече е реализирала успешно редица космически проекти, включително кацане на астероида Рюгу, но OMOTENASHI щеше да бъде първият за страната лунен спускаем модул. Впрочем на 28 ноември SpaceX ще изстреля частния спускаем лунен модул Hakuto-R на японската компания Ispace.

ОЩЕ: Историческо: NASA успя от трети опит да задейства мисията "Артемида" за връщане на Луната (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос