"Кюриосити" тръгна на път

13446
"Кюриосити" тръгна на път

Роботът "Кюриосити", който кацна на Марс на 6 август, започна първото си важно придвижване по повърхността на "червената планета" и според информациите - се управлява отлично.

През следващите няколко дни "Кюриосити" ще трябва да извърши серия от научни изследвания, съобщиха от НАСА. Роботът, който струва 2.5 млрд. долара, трябва да измине около 400 м. в източна посока до място, където ще използва своята сонда за пръв път, за да взема проби от марсианската почва.

Във вторник "Кюриосити" се придвижи 16 м. като това бе третото и най-дълго придвижване на робота до момента. "Добре е да се види малко марсианска почва по нашите колела. Придвижването се извърши изключително добре, всичко бе както се предвиждаше ", каза Артър Амадор от лабораторията "Джет Пропълшън" в Пасадена.

Роботът ще достигне мястото "Гленелг", където се срещат три вида почва и експертите се надяват да намерят първата скала, която да сондират и анализират. Според ръководителя на мисията Джон Гроцингер до място остават няколко седмици път. Сега роботът ще "почива" един ден на мястото на което се намира, но по-голяма пауза е предвидена след седмица.

По време на този по-дълъг престой учените от НАСА се надяват да направят тестове на роботизираната ръка на "Кюриозити", както и на приборите на края й. Докато чака това да стане роботът направи снимки на своята последна дестинация - Монт Шарп, който е наблизо. Тези снимки ще позволят да се направи триизмерна карта на тази планина и да се определи най-удобния маршрут дотам.

Редактор: Бойко Пеев

"Кюриосити" ще измине днес първите си метри на Марс

Малко повече от две седмици след кацането си на Марс и след интензивни тестове роботът "Кюриосити" се готви за първите си "кръгчета", п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос