Марс се приближава: Червената планета скоро ще ни предложи най-добрата си гледка

8183
Марс се приближава: Червената планета скоро ще ни предложи най-добрата си гледка
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Марс, единствената планета, чиято повърхност можем да видим в детайли от Земята, сега се движи към най-добрата позиция за наблюдение, която ще ни предостави до 2031 г. Усърдните наблюдатели на планетата вече са започнали да подготвят телескопите си, предава БГНЕС.

Докато продължава да се приближава към нашата Земя през следващите седмици и месеци, Марс ще става все по-ярък: до 11 ноември той ще надмине Сириус, най-ярката звезда на небето, и тогава ще се нареди на четвърто място по яркост на нощното небе след Луната, Венера и Юпитер, съобщава „Спейс“.

Американски астронавт нарече идеята за колонизиране на Марс "ужасна"

Илон Мъск и други ентусиасти имат големи планове за завладяването на Червената планета от човека. Някои хора обаче далеч не са радостни...

Не се случва често да имаме възможност да разгледаме Марс отблизо. Като начало, това е малък свят, само два пъти по-голям от нашата Луна и около половината от размера на нашата Земя. И най-често прекарва по-голямата част от времето далеч от нас, от другата страна на орбитата си.

И все пак Марс по ирония на съдбата се нарежда сред най-разочароващите телескопични обекти, тъй като обикновено не изглежда като нищо повече от мъничко, безформено оранжево петно. Единственият път, когато имаме възможност да открием белезите по повърхността, полярните шапки, облаците и евентуалните прашни бури, е на всеки 26 месеца, когато Земята се приближава до Марс, тъй като нашата по-малка и по-бърза орбита "изпреварва" Марс около Слънцето.

Наричаме ги опозиции, защото Марс изглежда диаметрално противоположен на Слънцето на небето; когато Слънцето залязва, Марс изгрява. Той достига най-високата си точка на небето в средата на нощта и залязва точно когато Слънцето започва да изгрява. Опозициите на Марс се случват на разстояние малко повече от две години, но не всички от тях са еднакви. Тъй като орбитите и на Марс, и на Земята са леко елиптични, някои близки сближения между двете планети са забележимо по-близки от други. Най-добрите са на групи от по две или три, които се повтарят в цикъл със средна продължителност от 15 до 17 години.

Понастоящем сме в края на този цикъл. През юли 2018 г. Марс се доближи на изключителните 57,58 млн. км от Земята, а през октомври 2020 г. дойде друго необичайно близко приближаване на 62,06 млн. км. Сега Марс ще се приближи най-близо до Земята вечерта на 30 ноември (около 21:17 ч. Източно Европейско време). Тогава планетата ще се намира на 81,43 млн. км от Земята, измерено от центъра до центъра. Марс ще достигне опозиция на Слънцето осем дни по-късно, на 8 декември. Така от 21 ноември до 10 декември видимият размер на Марс ще бъде по-голям от когато и да било до май 2031 г.

Астрономи разказаха какво ще се случи с човешкото тяло, ако живее на Марс

Повечето хора се интересуват от възможността за колонизиране на Марс, но тази идея е красива само във филмите. В действителност много п...

Най-добрият телескоп за работа с планети е голям, висококачествен рефрактивен телескоп или голям рефлекторен телескоп с дълъг фокус. С почти всеки добър телескоп обаче можете да правите интересни и продуктивни наблюдения. Във всеки случай ограничаващият фактор обикновено е стабилността на атмосферата, която може да се променя от час на час и драматично да повлияе на качеството на изображението. С висококачествен 10 или 15 сантиметров телескоп в нощ с отличен стабилен въздух може да успеете да зърнете северната полярна шапка, сумрачните черти на повърхността, облаците и прашните явления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос